Consiliul Judeţean Harghita
sâmbătă, 27 aprilie 2024 10:24:12
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței extraordinare CJH din 29 septembrie 2020

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare  a Consiliului Judeţean Harghita din data de 29 septembrie  2020

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 29 septembrie  2020

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

11

DOBREAN VASILE

PSD

12

DOBREAN TEODOR CONSTANTIN

PNL

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

FODOR ZOLTÁN

UDMR

15

HÎRLAV COSTIN

PDS

16

INCZE CSONGOR

UDMR

17

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

18

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

19

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

20

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

21

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

22

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

23

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

27

SÁNDOR BARNA

UDMR

28

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

29

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr. 1040/2020, cu modificările și completările ulterioare,  în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. a din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Președintele Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a consiliului județean în sistem teleconferință/audioconferință.

Salută pe cei prezenți. Spune, că a fost nevoie de convocarea acestei ședințe  extraordinare pentru că trebuie aprobată modificarea programului de  investiții privind realizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Harghita. Aceste investiții compensează considerabil lipsa acestor sisteme în localitățile județului Harghita, și este foarte important, ca în ședința de azi a Asociația Harviz SA de la ora 10,00 aceasta să poată fi aprobată.  Chiar după această ședință de consiliu județean se va ține și ședința asociației, unde trebuie prezentat și această hotărâre, ca sumele necesare să poată fi atrase. Se poate vedea că oricine a intrat ca membru în asociație, a reușit realizarea sistemului de apă și canalizare în localitate. Spune că după discuțiile avute cu domnul Korodi Attila, primarul Municipiului Miercurea Ciuc se prevede, că vor mai fi modificări în structura asociației în anii care urmează, pentru că vor mai intra și alte localități, care au rămas afară. De exemplu, cei din zona Gheorgheni poate în acest nou mandat vor dori să se alăture.   

Întreabă de la domnul secretar general al județului dacă este cvorum și dacă traducerea prin platforma STS funcționează bine ?

 

Secretarul general al județului, Vágássy Alpár salută pe toţi cei prezenţi. Sunt prezenți 18 consilieri județeni. Spune, că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

Traducerea prin STS funcționează bine.

 

Președintele Borboly Csaba anunță, că sunt 2 puncte pe Ordinea de zi. Primul se referă la ziua producătorilor agricoli, care are bază legală și la nivelul legislației naționale cu denumirea de ”Ziua Recoltei”. Prin acest program se  vor promova produsele autohtone tradiționale. Acum 2 ani s-a ținut o prezentare de întreagă zi în Parlamentul României, care a avut un succes răsunător. În acest an din cauza pandemiei și a alegerilor locale nu se va organiza o astfel de acțiune, dar înainte de 6 octombrie ar fi bine, dacă programul s-ar accepta.    

Întreabă, dacă există cineva, cine nu dorește să participe la vot ?

 

Nu se prezintă nimeni.

 

Supune la vot aprobarea Ordinii de zi

 

1.         Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Harghita, în perioada 2014-2020,, și acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Harghita în Adunarea Generală al Asociaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Viz Egyesület, la care Județul Harghita este membru asociat

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

2.         Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului Consiliului Județean Harghita pentru promovarea valorilor locale și organizarea Zilei Naționale a produselor agroalimentare românești pe anul 2020”

Inițiator :  vicepreşedinte Bíró Barna Botond

 

Rezultatul votului: 19 Da

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Harghita, în perioada 2014-2020,, și acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Harghita în Adunarea Generală al Asociaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Viz Egyesület, la care Județul Harghita este membru asociat

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Harghita, în perioada 2014-2020,, și acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Harghita în Adunarea Generală al Asociaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Viz Egyesület, la care Județul Harghita este membru asociat

 

Rezultatul votului: 20 Da

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului Consiliului Județean Harghita pentru promovarea valorilor locale și organizarea Zilei Naționale a produselor agroalimentare românești pe anul 2020”

 

Președintele Borboly Csaba roagă consilierii județeni membrii al Comisiei pentru dezvoltate rurală, agricultură, ca acum, după campania de alegeri, care a fost destul de solicitantă, să se ocupe cu acest program, să ajute la  promovarea acestuia, să fie mai vizibil, ca oricine să se poate mândri cu produsele tradiționale locale.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului Consiliului Județean Harghita pentru promovarea valorilor locale și organizarea Zilei Naționale a produselor agroalimentare românești pe anul 2020”

Rezultatul votului: 20 Da

 

Diverse

 

Președintele Borboly Csaba semnalează convocarea unei alte ședințe a consiliului județean peste câteva zile din motivul că nu s-a putut pregăti pentru această zi tema alocărilor către DGASPC Harghita. Săptămâna trecută a fost scandal în Parlament pe tema pensiilor și nu este sigur, că până la 10 octombrie președintele țării va semna rectificarea bugetului, în  care sunt destinați 15 milioane lei pentru DGASPC Harghita.  Colegii au întocmit proiectul de hotărâre, și se poate pune pe Ordinea de zi, dar s-a așteptat evoluția situației din Parlament. Întreabă pe secretarul general al județului, dacă se poate pune pe Odinea de zi și se poate aproba modificarea bugetului consiliului județean în acest moment ? Sau se va organiza o ședință iar peste 3 zile, ceea ce nu va afecta plata salariilor ?

 

Secretarul general al județului, Vágássy Alpár răspunde, că din păcate nu se poate pune așa deodată pe Ordinea de zi proiectul de hotărâre cu modificarea bugetului din motivele invocate în alin. 8 al art.136 din Codul Administrativ, și anume, că înainte de a aproba o hotărâre, trebuie să fie întocmită raportul de specialitate al DGAPL Harghita, are avizul favorabil al Comisiilor de specialitate și a fost comunicat în termen consilierilor județeni.

 

Președintele Borboly Csaba întreabă de la directorul DGASPC Harghita, dacă se oprește activitatea direcției în cazul în care se mai așteaptă 3 zile ?

 

Directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán spune, că nu se oprește activitatea, dar fiecare zi contează, pentru că trebuie făcute și deschideri de conturi.

 

Președintele Borboly Csaba transmite secretarului general al județului, ca în cazul aprobării hotărârii pentru DGASPC Harghita, hotărârea să fie comunicată cât mai repede posibil, în jur de 10 minute după ședință, ca să poată fi executată. Totodată, roagă pe directorul Direcției generale economice, ca după aprobarea rectificării bugetare, într-o oră să fie transmisă situația către Trezorerie.

 

Secretarul general al județului, Vágássy Alpár menționează, că cele 3 zile vor expira astfel, ca ziua ședinței va cădea pe sâmbătă.

 

Președintele Borboly Csaba întreabă consilierii județeni care oră din zi le convine mai bine dacă se va face de exemplu o ședință de îndată în următoarea zi? Pentru că de la DGASPC spun,că imediat nici pentru o pâine nu mai au bani.

 

Secretarul general al județului, Vágássy Alpár spune, că colegii de la serviciul juridic au semnalat, că deja lucrează la rapoartele de specialitate și în cazul în care consilierii județeni aprobă să fie introdusă, se poate pune pe Ordinea de zi și acum tema.

 

Președintele Borboly Csaba adaugă,că va fi mâine pe drum și de acolo va accesa platforma ZOOM să participe la ședință dacă se va convoca.

 

Consilierul județean Becze István anunță, că a fost la un schimb de experiență în perioada 18-21 august la evenimentul ”FARMER-EXPO” organizat în județul Hajdu-Bihar din Ungaria, la invitația domnului Bajna  Zoltán, președintele comitetului județean de acolo. Au purtat discuții legate de formele de colaborare posibile între județul Hajdu-Bihar și Harghita și posibilitățile de dezvoltare rurală, a participării la brandul ”Produs secuiesc”. Se derulează relații multiple, cei de acolo participând și prin Camera Agrară la evenimente cu teme agricole. Anul viitor se va organiza un eveniment comun. 

  

Președintele Borboly Csaba închide ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita, și mulțumește pentru participare.

 

Minuta Ședinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 29  septembrie 2020, cu număr de înregistrare  nr.  21881 / 2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc,   08 octombrie 2020

 

 

Președinte                                                                               Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                             Vágássy Alpár

 

 

Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

 

Întocmit,

Kelemen Biborka