Consiliul Judeţean Harghita
vineri, 26 aprilie 2024 07:44:17
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței extraordinare CJH din 13 noiembrie 2020

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Ședința I.

Procesul verbal al şedinţei extraordinare  a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 noiembrie  2020

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 13 noiembrie  2020, ora 15,00.

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

Borboly Csaba

UDMR

2

Barti Tihamér

UDMR

3

Becze István

UDMR

4

Bíró Barna-Botond

UDMR

5

Biró Zsolt

UDMR

6

Csillag Péter

AMT

7

Conțiu Lucian

PSD

8

Dávid Lajos

UDMR

9

Dobrean Teodor-Constantin

PNL

10

Ferencz-Salamon Alpár-László

UDMR

11

Györgyi Attila

AMT

12

Hajdu Gábor

UDMR

13

Hîrlav Costin

PSD

14

Izsák Alina

PNL

15

Kántor Boglárka

UDMR

16

Kolozsvári Tibor

UDMR

17

Kolumbán Dávid

UDMR

18

Lőrincz Árpád-István

AMT

19

Márton Csaba

UDMR

20

Nagy Mária-Terézia

POL

21

Portik Erzsébet-Edit

UDMR

22

Rákosi-Seiwarth Ildikó

UDMR

23

Rákossy Botond-József

POL

24

Rácz Árpád

UDMR

25

Rátz István

UDMR

26

Sándor Barna

UDMR

27

Sinka Arnold

UDMR

28

Sólyom László

UDMR

29

Szentes Antal

UDMR

30

Tőkés Lehel

AMT

31

Vaidoș Alexandru

PSD

 

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba, prin Dispoziţia nr.1176/2020, cu modificările și completările ulterioare,  în conformitate cu prevederile art.134, alin. (5) coroborat cu art. 180, alin. (1) și art. 179, alin. (2), lit. b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

 

Președintele Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a consiliului județean la sediul Incubatorului de afaceri Harghita Business Center din Municipiul Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.

Salută pe toți cei prezenți. Speră, că sănătatea nimănui nu va fi pus în pericol, ședința fiind organizată în aer liber. La fel s-a organizat și decernarea premiului ”Orbán Balázs”, festivitate, care s-a prelungit cu o oră, și din acest motiv și începerea acestei ședințe a întârziat. Dar trebuia acordat timp și pentru premianții, care au făcut atât de mult pentru Ținutul Secuiesc să-și exprime sentimentele, ideile. În această perspectivă întârzierea aceasta de o oră poate fi acceptabilă. Au fost prezenți oaspeți de seamă, care nu au putut fi lăsați acolo în mijlocul festivității, dar și   premianții au meritat puțină atenție din partea dânsului la sfârșitul evenimentului, nu puteau fi părăsiți imediat. Apelează la înțelegerea consilierilor județeni pentru întârziere.

Cu privire la prima ședință din această zi, anunță, că vor fi două proiecte de Ordine de zi, pentru că sunt câteva probleme importante de discutat. Este important de rezolvat situația DGASPC Harghita, modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita, evaluarea activității consiliului județean în cele 8 luni, care au trecut în perioada pandemiei de COVID-19, și altele. Trebuiau convocate două ședințe extraordinare, pentru că mai întâi trebuie alcătuite Comisiile de specialitate. Fără avizul acordat de către acestea nu se pot aproba proiecte de hotărâri, conform noului Cod Administrativ. Așa spune domnul secretar general, iar domnul președinte are încredere în observațiile de specialitate ale dânsului. Și pentru hotărârile referitoare la alegerea vicepreședinților este nevoie de avizul Comisiei de specialitate. În țară erau județe, unde în următoarea jumătate de oră după ședința de constituire imediat s-au ales și vicepreședinții. Aici secretarul general a înțeles altfel legislația și consideră, că nu este legală această cale. Trebuie avizate de către comisiile de specialitate și hotărârile cu alegerea vicepreședinților. Din acest motiv sunt două ședințe în această zi.

Salută noii colegi, care nu au fost prezenți data trecută și vor depune azi jurământul de consilier județean. Urează bun venit în această echipă și speră, că  vor colabora cât mai eficient.

Întreabă de la secretarul județului, dacă există cvorum pentru ținerea ședinței?

 

Secretarul general al județului, Vágássy Alpár salută pe toţi cei prezenţi. Anunță că  sunt prezenți 29 de consilieri județeni și președintele consiliului județean. Anunță totodată că, în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot aprobarea Ordinii de zi

 

  1. Depunerea jurământului de către consilierii judeţeni declaraţi aleşi ale căror mandate au fost validate de Tribunalul Harghita.

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind stabilirea numărului şi a denumirii, a numărului membrilor, cât și a componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita,

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind alegerea Comisiei de numărare și de validare a voturilor secrete în cadrul Consiliului Judeţean Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

Diverse

 

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Secretarul general al județului, Vágássy Alpár precizează, că la ceremonia de constituire a Consiliului Județean Harghita,  Prefectul județului Harghita a constatat îndeplinite condițiile legale pentru constituire a consiliului județean prin Ordinul nr. 474/2020. În ceea ce privește cvorumul, arată că din cei 24 de consilieri județeni validați, care au depus jurământul cu ocazia ședinței de constituire a Consiliului Județean Harghita din data de 30 octombrie 2020 sunt prezenți 23 de consilieri județeni. Este absent domnul Hîrlav Costin, al cărui absență este motivată conform art.37 din Codul Administrativ. Este prezent și domnul Ferencz-Salamon Alpár-László, care a lipsit motivat de la ședința de constituire, și urmează să depună azi jurământul de consilier județean, prima ședință de după ședința de constituire a Consiliului Județean Harghita. La fel sunt prezenți și consilierii de pe lista de supleanți, care au fost validați de către Tribunalul Harghita prin Încheierea Civilă nr. 1043/2020 pronunțată la data de 4 noiembrie 2020 în dosarul 1057/96/2020 a Tribunalului Harghita. Rămasă definitivă prin neapelare, au fost validați următorii consilieri de pe lista de supleanți :

  • Rácz Árpád – UDMR
  • Csillag  Péter – AMT
  • Tőkés Lehel – AMT
  • Conțiu Lucian – PSD
  • Izsák Alina - PNL

Cu aceeași încheiere a fost invalidat mandatul consilierului județean supleant Țepeluș Marius – PNL.

            Ceea ce privește procedura de depunerea jurământului arată următoarele :

Cine își aude numele citit de către domnul președinte, să meargă la masa pe care este pregătită Biblia, Constituția României, și textul jurământului și să dea citire textului jurământului în limba română, conform art. 117 din Codul Administrativ cu așezarea mâinii pe Constituție și/sau pe Biblie, conform confesiunii.  Pentru a respecta libertatea convingerilor religioase, jurământul poate fi rostit și fără a rosti formula religioasă la încheiere, iar alesul local, care refuză să depună jurământul este considerat demisionat de drept. De asemenea, precizează faptul că textul jurământului se găsește în mapă, urmând ca după citirea acestuia să semneze toate exemplarele acestuia, din care un exemplar va fi înmânat colegei și se va păstra în dosarul de constituire al consiliului județean. Roagă consilierii să utilizeze pixul atașat mapei.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Depunerea jurământului de către consilierii judeţeni declaraţi aleşi ale căror mandate au fost validate de Tribunalul Harghita.

 

Președintele Borboly Csaba cheamă pe rând supleanții validați să depună jurământul.

 

Consilierul județean Ferencz-Salamon Alpár-László depune jurământul.

Consilierul județean Rácz Árpád depune jurământul.

Consilierul județean Csillag Péter depune jurământul.

Consilierul județean Tőkés Lehel depune jurământul.

Consilierul județean Conțiu Lucian depune jurământul.

Consilierul județean Izsák Alina depune jurământul.

 

Președintele Borboly Csaba roagă pe domnul Elekes Zoltán, director general la DGASPC Harghita să dea câteva informații în mediul online cu privire la situația direcției. Se solicită date de către Parlamentarii UDMR.

 

Se trece la următorul  punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind stabilirea numărului şi a denumirii, a numărului membrilor, cât și a componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita

 

Președintele Borboly Csaba anunță, că urmează aprobarea hotărârii referitoare la denumirea și componența Comisiilor de specialitate. Constată, că s-a întocmit cu ajutorul Cancelariei CJH o propunere cu distribuirea consilierilor județeni. Dânsul în prealabil a solicitat ca să fie luat în vedere ponderea politică în cadrul consiliului județean și să îndeplinească unele condiții practice. În consiliul județean sunt membrii din diferite părți ale județului, nu ca un consiliu local, unde în fiecare zi se poate întâlni. Față de primul mandat al dânsului din 2008-2012, s-a constatat, că este mult mai eficient, ca fiecare consilier județean să fie membru într-o singură comisie de specialitate, având în vedere, că altfel logistica și pregătirea ședințelor va necesita un efort prea mare. Din acest motiv trebuie gândit foarte bine componența acestor comisii. Dânsul a discutat cu domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond, să ajute formarea comisiilor de specialitate, dar înainte de ședință nu a văzut o propunere  completă cu numirile. Constată, că până la urmă s-a făcut o propunere de distribuire a consilierilor județeni în comisii. Speră că în componența comisiilor nou formate sunt îndeplinite criteriile procentuale ale partidelor din consiliul județean.

 

Președintele Borboly Csaba anunță propunerile nominale pentru comisiile de specialitate. Întreabă, dacă sunt de acord cu  propunerile nominale din proiectul de hotărâre distribuit la începutul ședinței  ?

 

Nu sunt obiecțiuni.

 

1.Comisia economică și investiții  -  Csillag Péter, Sólyom László, Biró Zsolt, Rákossy Botond-József și Vaidoș Alexandru.

Supune la vot aprobarea membrilor pentru Comisia economică și investiții.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

2.Comisia juridică, administrație – Dobrean Teodor-Constantin, Györgyi Attila, Rákosi-Seiwarth Ildikó.

Supune la vot aprobarea membrilor pentru Comisia juridică, administrație.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

3.Comisia pentru învățământ, cultură – Ferencz-Salamon Alpár-László, Portik Edit-Erzsébet, Kántor Boglárka, Rácz Árpád și Hîrlav Costin.

Supune la vot aprobarea membrilor pentru Comisia pentru învățământ, cultură.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Amintește, că a propus să fie conectat și domnul Hîrlav Costin prin platforma ZOOM la lucrările ședinței. Chiar dacă lipsește, ar putea urmări lucrările ședinței cu ajutorul unui  aparat de telefon. Nu votează, dar poate lua cuvântul, dacă dorește.

 

4.Comisia pentru familie, sănătate, social și culte – Conțiu Lucian, Sinka Arnold și Kolozsvári Tibor.

Supune la vot aprobarea membrilor pentru Comisia pentru familie, sănătate, social și culte.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

5.Comisia pentru tineret și sport – Szentes Antal, Rátz István și Tőkés Lehel.

Supune la vot aprobarea membrilor pentru Comisia pentru tineret și sport.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

6.Comisia pentru dezvoltare rurală, agricultură – Becze István, Dávid Lajos și Kolumbán Dávid

Supune la vot aprobarea membrilor pentru Comisia pentru dezvoltare rurală, agricultură.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

7.Comisia pentru protecția mediului, turism – Márton Csaba, Sándor Barna și Nagy Mária-Terézia

Supune la vot aprobarea membrilor pentru Comisia pentru protecția mediului, turism.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

8.Comisia pentru relații internaționale și UE – Hajdu Gábor, Lőrincz Árpád István și Izsák Alina

Supune la vot aprobarea membrilor pentru Comisia pentru relații internaționale și UE

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind stabilirea numărului şi a denumirii, a numărului membrilor, cât și a componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind alegerea Comisiei de numărare și de validare a voturilor secrete în cadrul Consiliului Judeţean Harghita

 

Președintele Borboly Csaba menționează, că această comisie va funcționa  pe toată durata mandatului și va derula procedura numărării voturilor secrete. Spune că propunerile pentru membri comisiei trebuie să se împartă astfel: 3 consilieri județeni din UDMR și 2 din celelalte fracțiuni.

Se propune din fracțiunea UDMR : Ferencz-Salamon Alpár-László, Rátz István și  Kántor Boglárka

Se propune din fracțiunea AMT : Györgyi Attila

Se propune din fracțiunea PNL : Dobrean Teodor-Constantin

Menționează, că în ședințele de azi Comisia de validare va lucra ca și mai înainte, în vechea formulă conform vechiului Regulament de funcționare. Pentru următoarele ședințe se va modifica Regulamentul de funcționare a consiliului județean în sensul, că comisia nu va fi comisie mixtă, se va numi comisie specială. 

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind alegerea Comisiei de numărare și de validare a voturilor secrete în cadrul Consiliului Judeţean Harghita.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Președintele Borboly Csaba întreabă, dacă membri comisiilor au ales conducerea pentru fiecare din cele 8 comisii de specialitate ? Trebuie ales un președinte și un secretar pentru fiecare comisie. Roagă ca membrii comisiilor să se alăture și să-și aleagă conducerea, cu condiția, ca numărul președinților de comisii să reflecte  procentul majorității între fracțiunile din consiliul județean. 

 

Comisiile de specialitate se retrag pentru prima ședință în care își aleg președinte și secretar.

 

Președintele Borboly Csaba transmite membrilor comisiilor de specialitate, că deja pot discuta despre proiectele de hotărâri, care sunt pe Ordinea de zi la următoarea  ședință, care va începe imediat, după pauza destinată lucrărilor în comisii.

 

Președintele Borboly Csaba închide prima ședință extraordinară a consiliului județean.

Minuta Ședinţei extraordinare de la ora 15,00 a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 noiembrie 2020, cu număr de înregistrare  nr. 27.228 / 2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  04 decembrie 2020

 

 

Președinte                                                                               Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                                        

 

 

 

Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

 

 

 

Întocmit,

Kelemen Biborka