Consiliul Judeţean Harghita
marţi, 07 mai 2024 12:11:30
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 21 februarie 2019

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 21 februarie 2019

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 21 februarie 2019

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DAJKA TÜNDE

UDMR

11

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

12

DOBREAN VASILE

PSD

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

20

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

21

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

22

PROCA ION

PNL

23

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

25

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

26

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

27

SÁNDOR BARNA

UDMR

28

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

29

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.         5 / 2019, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 2, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară în Sala de protocol al Consiliului Județean Harghita. Există numai un singur punct pe Ordinea de zi legat de un mandat special. Întreabă, dacă sunt 16 consilieri județeni prezenți ?       

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita salută pe toţi cei prezenţi. Declară că din 31 de consilieri judeţeni, sunt prezenți 20. Declară, că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articolul 95, aliniatul 1, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita. Roagă pe domnul președinte, ca la sfârșitul ședinței să poată lua cuvântul în legătură pensionarea dânsului de la 1 martie, pentru a lua rămas bun de la consilierii județeni. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că atunci vor fi două puncte pe Ordinea de zi și supune la vot aprobarea acesteia.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Harghita în Adunarea Generală al Asociaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Viz Egyesület, la care Județul Harghita este membru asociat, varianta modificată și distribuită.

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă, ca cineva să prezinte această temă.

 

Doamna Csurka Piroska informează, că ar trebui aprobat majorarea serviciului de furnizare a apei potabile, care este în competența Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Viz Egyesület. Majorarea se datorează modificării salalriului minim și a creșterii prețului la electricitate. Documentațiile sunt anexate. Conform statutului, dânsa, ca și reprezentant, trebuie să voteze despre aceste modificări la Adunarea generală a asociației.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că se va vota și despre un membru supleant, ca să fie în caz de nevoie, când doamna Csurka Piroska nu poate să meargă,  și a cărei nume va fi trecut la art. 2 a hotărârii. Se numește Horváth-Szekeres Júlia.  

   

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán are 3 probleme legat de proiectul de hotărâre. Una dintre probleme este, că din materialul comunicat nu pare destul de fundamentat această majorare în sensul, că nu s-au transmis destule documente justificative. În expunerea de motive sunt pomenite două lucruri. Una este majorarea prețului la electricitate, care rezultă o creștere cu peste o sută și ceva de procente, care este destul de mult, iar celălalt este creșterea salariului minim. Se pune întrebarea, dacă majorarea salariului minim are un asemenea impact asupra stabilirii prețurilor la apă și canalizare, atunci se pune întrebarea, ca societatea Harviz acordă numai salariu minim la majoritatea angajaților? Ar trebui verificat. Ar trebui să transmită toată structura prețurilor, toate tabelele, pentru ca cu toții să aibă o imagine asupra modificărilor. Nici anul trecut nu s-a trimis un raport în acest sens. O altă problemă este legat de modificarea TVA-ului la canalizare, care conform legii, de la 1 ianuarie s-a redus la 9%.  Societatea HARVIZ SA referind la o hotărâre a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Viz Egyesület eliberează facturile la același preț, ca și până acum. Practic înseamnă, că asociația ocolește procedura fără a primi  mandat de la autoritățiile locale și județene, și în luna decembrie, în mod autoritar a majorat prețul la nivelul, ca facturile să aibă același valoare, desi reducerea TVA-lui a vizat tocmai scăderea valorii facturate. Aceasta este o procedură, cu care fracțiunea dânsului nu poate fi de acord. A treia problemă se referă la Amendamentul de fond, a cărei table anexat calculează 3,81 lei/mc peste tot. Atunci de ce este solicitat 3,82 lei/mc în hotărâre ? Nu este fundamentat deloc. Din cauza celor menționate, fracțiunea dânsului nu va vota acest proiect de hotărâre cu privier la creșterea taxelor la apă și canalizare.  

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás regretă, că toate se scumpesc, și gazul, și electricitatea. Măcar apa, care este o comoară naturală aici nu ar trebui să fie taxată în această măsură. Măcar de această posibilitate ar trebui să beneficieze locuitorii de aici. Este suficient, că se scumpesc toate celelalte servicii în mod exagerat. Ceea ce depinde de noi, măcar acolo să nu se majoreze în aceeași mod.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  răspunde, că eventual aceste servicii ar putea fi și gratuite. Nu există o astfel de propunere ? Sau să fie plătit de consiliul județean. Ar putea fi  și o astfel de posibilitate. Și responsabilitatea are limite. Și în comuna Lupeni multe puncte de pompare funcționează cu energie electrică. Dacă cresc prețurile la electricitate  odată cu creșterea salariului minim, cu toate că sună foarte bine, că consiliul județean nu crește taxele, totuși trebuie procedat cu responsabilitate. Este precum refuzul de a da de mâncare copiilor cu motivul, că s-au scumpit alimentele. Înțelege, că sună foarte bine din partea opoziției refuzul de a aproba aceste majorări de taxe, dar roagă restul colegilor, să voteze proiectul e hotărâre, pentru că este o măsură oportună dat fiind majorarea prețurilor la energia electrică. Sistemele de decantare, filtrare, toate folosesc energie electrică. A crescut și salalriul minim, și este în faza de pregătire și un proiect European, care între altele cuprinde reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare a Municipiului Odorheiu Secuiesc. Este vorba despre un proiect cu valoare de 20 milioane lei. Dacă nu doresc domnii consilieri județeani Albert Mátyás și Zakariás Zoltán, ca cei 20 milioane lei să ajungă la Odorheiu Secuiesc, atunci să vopteze, precum doresc. Dar roagă restul colegilor, să aprobe proiectul de hotărâre.

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás este convins, că în afară de cheltuielile de funcționare, un procent mai mare este cuprins în prețul apei. Dacă ar trebui majorat prețul din necesitatea funcționării sistemelor de aprovizionare, atunci nu s-ar abține de la vot. Dar s-a calculat un procent prea mare peste cele necesare, și din acest motiv nu-l poate aproba.          

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Harghita în Adunarea Generală al Asociaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Viz Egyesület, la care Județul Harghita este membru asociat, varianta modificată și distribuită.

Rezultatul votului: 20 Da, 4 Nu.

 

Votul secret privind mandatarea doamnei Horváth-Szekeres Júlia ca membru supleant al Județului Harghita în Adunarea Generală al Asociaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Viz Egyesület, la care Județul Harghita este membru asociat.

Rezultatul votului: 22 Da, 2 Nu.

 

Diverse

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita anunță, că într-un termen foarte scurt va ieși în pensie și dorește să-și ia rămas bun de la consilierii județeni. De peste 23 de ani a îndeplinit funcția de secretar general și secretar al județului Harghita. În cadrul acestei funcții, în tot această perioadă a considerat prioritară eficiența profesională și legalitatea deciziilor luate. Evident, sunt multe rezultate, cu care nu se laudă și nici nu se plânge, dar totuși ține să menționeze câteva cazuri unice, care și la nivel de țară sunt unice. Nu numai cele, care privesc litigiile, dar și ceea ce privește imobilul, în care funcționează consiliul județean cu terenul, care-l înconjoară. Este rezultatul multor proceduri juridice și procese la Înalta Curte revenirea acestuia consiliului județean în anul 1 noiembrie 1995. Numai două județe din țară au reușit această performanță la acele vremuri. Menționează de încă un caz unic pe țară. În cursul reformelor în toate domeniile legislative, administrative, sociale, se poate spune, că la nivel de țară județul Harghita era între primii la măsurile luate. Se poate spune, că au venit din alte părți ale țării să învețe procedurile aplicate. Poate spune cu satisfacție, că s-au realizat foarte multe lucruri într-un mod excepțional și împreună cu domnul Ion Proca directorul DGASPCH de atucni. Având în vedere și procesele legate de proiectul cu managementul deșeurilor din județul Harghita, erau 8 litigii, care s-au încheiat favorabil pentru consiliul județean. Nu era un efort neglijabil. Erau decizii, proceduri, care erau mențioante și în publicațiile profesionale naționale. Sunt studii de caz descrise despre cum s-a reușit întoarcerea favorabilă a situației în  al 8-lea proces. Până la urmă s-a câștigat cu al 8-lea proces toate cele 7 de dinainte printr-o fundamentare profesională, care este descrisă și în revista de specialitate a practicii judiciare din anul 2016, menționându-l pe dânsul ca autor al articolului. Satisfacții sunt, dar totuși vine o perioadă, la care și datorită vârstei, dar motivul determinant a fost  că acum în administrația publică locală, asigurarea profesionalismului, a legalității,  prin funcția de secretar al județului, din păcate în ultima vreme, și la un nivel calificat de 2/3 s-au aprobat niște modificări, cum este menționat în lucrarea proprie a dânsului în publicația de specialitate juridică Revista de drept public explicativ din 2018. Este vorba despre Legea nr. 140/2017, care pentru asigurarea  profesionalismului și a legalității nu sunt coroborate  cu prevederile statutului juridic al funcției de secretar al județului, care este reglementat prin Legea nr. 188/1998 privind Statutul funcţionarilor publici. Aceste garanții de profesionalitate și legalitate pur și simplu au dispărut. Din acest punct de vedere, garanția legalității și a profesionalismului a devenit imposibilă. Din motivul celor menționate, și având posibilitatea de a pleca în pensie, se va pensiona. Dorește multe succese tuturor și satisfacții în muncă celui, care îl va urma în funcția de secretar al județului Harghita. Toate rezultatele obținute în continuare trebuie să respecte contextul legislativ, oricare va fi acela în viitor. Mulțumește pentru atenție și dorește numai bine tuturor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că cu toții sunt mândri, că această clădire este a consiliului județean, și nu a altora, ca în cazul majorității consiliilor județene din țară. Evident, s-au obținut rezultate excepționale în județul Harghita, care au fost urmate ca procedeură de mai multe consilii județene. Are încredere, că satisfacțiile și realizările obținute vor urmări și în activitățile viitoare pe domnul secretar al județului Harghita. Se va ține cont și în viitor de observațiile și sfaturile dânsului. Mulțumește pentru munca desfășurată.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond mulțumește pentru colaborare din cei 2 ani și jumătate cu domnul secretar al județului. Erau multe probleme concrete, în care s-a consultat cu dânsul, mai ales, că au lucrat în aceeași culoar și nivel al clădirii. Pentru un politician tânăr, ajuns în administrație publică sunt importante persoanele, care pe lângă cunoștințele profesionale pot oferi și soluții umane. Știe, că aplauzele prelungite nu-l mai pot întoarce din drum, dar probabil într-un mediu mai informal, și cu un pahar de bun rămas, consilierii județeni vor lua rămas bun de la dânsul. Dorește ani lungi de pensie având multă sănătate, și să nu întrerupă activitatea științifică profesională, din a căror rezultate a avut posibilitatea să studieze câteva și dânsul în cursul activității. 

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér crede, că nu numai șirul enunțurilor diplomatice este în desfășurare în acest moment. Este o recunoștință colectivă sinceră din partea tuturor față de activitatea domnului secretar al județului. Fiind mai tineri, nu s-au cunoscut atât de îndeaproape cu dânsul. Dar erau multe discuții, dispute constructive în cursul colaborării. Activitatea științifică a domnului Egyed este recunoscută în mediul profesional, era apreciat și de profesorii de la universitatea, unde dânsul a terminat facultatea de drept. S-a menționat cu multă apreciere activitatea dânsului. Contrar disputelor și confruntărilor totuși argumentele aduse de dânsul au avut mereu fundamente juridice, care erau importante pentru toți. Dorește să se bucure de câți mai mulți ani de pensie cu sănătate și poate va avea ocazia să dezvolte în și mai mare măsură activitatea științifică. Va avea mai mult timp.

 

Domnul consilier județean Proca Ion este mișcat de anunțul neașteptat făcut de domnul Egyed Árpád. Amintește, că au lucrat împreună timp de 10 ani. Din punctul de vedere al dânsului, au fost cei mai bogați ani în experiența profesională. S-au străduit împreună într-un timp, în care legi nu erau multe, dar credeau foarte mult în ele. Crede, că principalul motiv pentru care domnul secretar al județului profită de posibilitatea să meargă în pensie este tocmai dispariția încrederii în lege și a complicațiilor, pe care încearcă unii să le facă în viața oamenilor prefăcându-se că le utilizează. Este un gest de onoare profesională, pe care dânsul o ia și ca un semnal de alarmă, dar și ca un gest de onoare profesională din partea unui om, asupra care nu a putut să planeze niciodată altceva, decât grija pentru legalitate. Poate garanta în urma multor întâlniri și în județ, dar și în altă parte, că toți oamenii, atât pe plan profesional, dar și sub aspectul uman al lucrurilor, l-au apreciat pe bună dreptate pe colegul și prietenul  Egyed Árpád, cu care a împărtășit vremuri foarte frumoase și îi pare bine că a putut colabora. Speră, că în cei 10 ani această colaborare nu i-a îngreunat activitatea profesională. Se bucură, că a ajuns cu sănătate la vârsta pensionării. Dorește sănătate și mai departe, să continue activitatea științifică în continuare , să dea o mână de ajutor dacă se solictă și în continuare, și să fie un pensionar fericit.

 

Domnul consilier județean Mezey János se folosește de ocazie, ca să împărtășească din experiențele avute în consiliul județean cunoscând pe domnul secretar al județului. Îl știe din vremea, când a fost primar în Municipiul Gheorgheni, și a auzit de la colegi de multipla colaborare profesională cu dânsul. Au trecut cu toții peste vremuri tulburi, și în acești ani s-au acumulat cunoștiințe și experiențe bogate și multiple la un  specialist, ca domnul secretar. A constatat mereu, că s-a pus accent, ca toți consilierii să decidă în cunoștință de cauză și în acest sens era foarte important să citească cu toții consemnările făcute de domnul secretar al județului pe documentele comunicate. Ceea ce era de apreciat în plus, că părerea dânsului era trecută pe acte, dar nu ținea morțiș să fie luate în considerare. Nu a bătut în masă, a lăsat la decizia consilierilor județeni cum abordează problema dată, ceea ce se poate constata o atitudine pozitivă. A acceptat decizia consilierilor județeni și a încercat să dea soluții pentru a rămâne în legalitate. Dar cea mai mare virtute în tot această perioadă era, că a putut rămâne în principal OM în toate cazurile. Îl felicită, și roagă să transmită cunoștințele acumulate tinerilor specialiști.                                       

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune, să fie un moment festiv organizat, într-un cadru mai puțin oficial, unde se va lua rămas bun de la domnul secretar al județului Harghita. Mulțumește pentru efortul depus în toți acești ani.

Dorește drum bun pentru toți spre acasă și amintește, că se vor întâlni la data de 28 februarie, după masă,  cu ocazia ședinței ordinare.

Roagă membrii fracțiunii UDMR să nu plece, să mai rămâne puțin timp în sală. Propune conducătorului fracțiunii UDMR, ca  ședința fracțiunii să se țină cu o jumătate de oră înainte de ședința ordinară din 28 februarie.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 21 februarie 2019 cu număr de înregistrare  nr. 4186  / 25.02 .2019 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc, 26 februarie 2019

 

 

Președinte                                                                  Secretarul județului

Borboly Csaba                                                           Egyed Árpád

 

 

 

Director general adjunct

Vágássy Alpár

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

KB/1 ex