Consiliul Judeţean Harghita
vineri, 27 decembrie 2024 15:45:47
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 29 mai 2018

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 29 mai 2018

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 29 mai 2018

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

9

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

10

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

11

DAJKA TÜNDE

UDMR

12

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

27

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

28

SÁNDOR BARNA

UDMR

29

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  449/2018, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 2, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita în Sala de protocol al Consiliului Județean Harghita. Salută pe toți cei prezenți și cere domnului director general adjunct Vágássy Alpár să răspundă la întrebarea dacă sunt prezenți 16 de consilieri județeni.

 

Domnul director general adjunct Vágássy Alpár salută pe toți cei prezenți. Din cei 31 de consilieri județeni sunt prezenți 16 de consilieri județeni și sunt îndeplinite condițiile pentru desfășurarea ședinței, există cvorum pentru luarea deicizilor în afara punctului de pe ordinea de zi nr. 5 pentru adoptarea acestuia fiind necesară votul a 2/3 dintre consilierii județeni adică 21 de consilieri județeni, iar în momentul de față sunt doar 16 consilieri județeni prezenți.

În cea ce privește punctele de pe ordinea de zi în legătură cu ADI-uri sunt 2 proiecte de hotărâri puse pe ordinea de zi Sóvidék și Cristur iar în această zi domnul președinte a solicitat ca și cotizația microregiunii Alcsik și Felcsik să fie puse pe ordinea de zi, dar aceste proiecte de hotărâri au fost depuse la Cancelarie cu o oră înaintea începerii ședinței și astfel încă nu sunt rapoarte de specialitate, juriștii nu au avut timp ca să examineze aceste proiecte și ar propune ca aceste două să nu fie introduse pe ordinea de zi.

Mai adaugă, că domnul președinte a propus ca să fie discutat acest lucru și cu domnul consilier Szentes Antal.

 

Domnul președinte Borboly Csaba precizează că la ședințele extraordinare este nevoie de rapoarte de specialitate sau nu?

 

Domnul director general adjunct Vágássy Alpár spune că nu este obligatoriu dar din punct de vedere juridic este mai bine dacă proiectele de hotărâre sunt examinate deoarece la aceste proiecte cu ADI-uri persoanele care reprezintă Consiliul Județean Harghita în ADI-uri nu au fost mandatate pentru a vota diferitele programe propuse de ADI-uri pentru a fi finanțate,  și deoarece acest lucru nu s-a realizat dânsul propune ca la ședința ordinară să fie puse pe ordinea de zi aceste două proiecte de hotărâri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba precizează că ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita va fi în data de 14 iunie 2018 la Siculeni după slujba religioasă.

Mai precizează că este și proiectul de hotărâre cu Ocland care trebuie să fie scoasă de pe ordinea de zi. Întreabă consilierii care este părerea colegiilor despre cele două proiecte de hotărâri cu Felcsik și Alcsik. Cum să fie domnul consilier Szentes Antal?

 

Domnul consilier județean Szentes Antal mulțumește pentru cuvânt și salută colegii și invitații la ședința Consiliului Județean Harghita, și așa știe dânsul că documentațiile privind aceste ADI-uri au fost depuse în timp la Consiliul Județean Harghita și până când aceste documente nu au fost examinate sau nu sunt în regulă nici dânsul nu dorește să fie puse pe ordinea de zi. Mai adaugă că începând cu luna ianuarie până în prezent mai multe variante de documente au fost depuse la Consiliul Județean iar acum în ultimul moment iarăși apare ceva, atunci până când nu este totul în ordine, nici dânsul nu dorește ca aceste proiecte să fie dezbătute în cadrul ședinței.  În continuare menționează că dacă o asociație microregională dispune de fonduri financiare în contul bancar la sfârșitul anului în data de 31 decembrie, acest lucru să nu fie o problemă, deoarece dacă acum în luna mai consiliul județean nu aprobă cotizația la o asociația microregională, sau asociația fără reprezentantul Consiliului Județean Harghita nu poate aproba bugetul asociației atunci în primele 4 luni ale anului cum să plătească salarii sau impozite. Trebuie știut și faptul că mai multe asociații au proiecte câștigate și deseori sumele intră în contul asociațiilor la sfârșitul anului în luna decembrie ceea ce apare și în soldul bancar la 31 decembrie a anului. Aceste sume care se văd în conturile asociațiilor nu sunt sume care au fost economisite și nici sume care pot fi scăzute din cotizația anuală a Consiliului Județean Harghita față de asociația respectivă. Dacă conturile bancare ale Consiliului Județean Harghita la sfârșitul anului ar fi în minus atunci ar fi în ordine acest lucru? Sumele care au rămas pe conturile asociațiilor la sfârșitul anului au o destinație precisă și nu întâmplător au rămas acolo.

 

Domnul președinte Borboly Csaba precizează, că domnul secretar al județului Egyed Árpád a menționat că aceste asociații nu desfășoară activități la începutul anului iar întrebarea este ca juriștii cum pot să dovedească acest lucru, și care ar fi răspunsul la întrebarea domnului consilier referitor la faptul că la o asociație poate să rămâna sume la finele anului sau nu. Cum prevede legea și cine ar putea să răspundă? În continuare crede ca doamna director adjunct s-a ocupat cu această tematică într-un mod nu tocmai prietenos și câteodată deciziile luate în această tematică nu erau tocmai cele mai bune decizii și nu dorește ca să se ajungă în situația în care majoritatea primarilor să ajungă la concluzia că Consiliul Județean Harghita obstrucționează activitatea acestor asociații și întotdeauna solicită de la aceștia tot feluri de documente și de sute de ori. Asociația aduce documentul solicitat, care săptămâna trecută era acceptată iar acum în săptămâna aceasta nu mai este bun și deseori aceste documente depind de dispoziția doamnei directoare adjunct și de aceea solicită de la domnul director ca aceste lucruri să fie bine stabilite și Consiliul Județean Harghita să fie un partener solid la asociațiile în care este membru. Se mai auzea și ca directorii asociațiilor au fost dați afară din birouri, că directorii s-au simțit ofensați, ceea ce nu  face cinste Consiliului Județean Harghita și întotdeauna imaginea Consiliului Județean Harghita va avea de suferit.  Răspunzând la întrebarea domnului consilier, dânsul crede că adevărul este undeva la mijloc și asociațiile fac unele economisiri pentru anii viitori dar trebuie schimbat și abordarea față de acele asociații și ADI-uri care au fost înființate de Consiliul Județean Harghita și trebuie lucrat mau mult cu aceste asociații, să fie ajutate pentru a realiza obiectivele prevăzute de strategiile adoptate de consiliul actual sau de către consiliile anterioare și care încă sunt în vigoare.

Aceste lucruri enumerate mai sus sunt cele despre care crede dânsul că mai trebuie lucrat.

 

Trebuie știut și faptul că Consiliul Județean Harghita în buget a avut sumă mai mică la cotizații decât în anii anteriori și se așteaptă echilibrarea la mijlocul anului, probabil că în luna august dar până atunci trebuie găsite soluții. Consiliul Județean Harghita este una dintre membrii la o asociație, sunt si asociații unde sunt 45 de membri sau 65 in afara Consiliului Județean Harghita, nu este nici o asociație unde numai Consiliului Județean Harghita este membru și care plătește cotizație. În continuare solicită de la domnul director Bicăjanu să fie refăcut numele județului ca Consiliul Județean Harghita este prietenul și ajutătorul asociațiilor și nu cel care obstrucționează activitatea acestora, deoarece în anul 2018 aceste moduri de abordare nu mai funcționează.

Întreabă consilierii dacă mai sunt alte propuneri legat de proiectul ordinii de zii, dacă nu atunci se va scoate punctele 2, 3, respectiv 10 și 11 care nici nu a fost trimis la consilieri și astfel va supune la vot aprobarea ordinii de zi. Punctul 5 să mai rămână deoarece mai sunt consilieri care ar putea veni, de exemplu domnul consilier Becze István și Dajka Tünde vin din Cluj Napoca și s-ar putea să ajungă la ședință. Solicită ca toți consilierii să pornească aparatele de vot, sunt nevoie de 16 consilieri prezenți și până când toate aparatele de vot nu sunt pornite nu se poate vota cu aparatul de vot.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea ordinii de zi modificate.

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita la realizarea proiectului internațional „E-COOL– Entrepreneurial and Intrapreneurial Mindset in Young People through the Dynamisation of Competences, Teaching Methodologies and Entrepreneurial Ecosystem” din cadrul Programului Interreg Europe

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 258/2011 de aprobare a Proiectului tehnic revizuit pentru obiectivul de investiţie ”Reamenajarea etajului 2 şi extinderea prin supraetajare a corpului C al clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc”

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea completării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 131/2018 privind modificarea Hotărârii 334/2015 privind includerea în domeniul public al județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita a cotei părți de 42,3% din clădirea Patinoarului artificial situat în str. Stadionului nr. 11, Municipiul Gheorgheni, județul Harghita, prin completarea ”Inventarului bunurilor imobile, care aparțin domeniului public al județului Harghita” și darea acestuia în administrarea Consiliului Local al municipiului Gheorgheni

 

  1. Proiect de hotărâre privind  stabilirea  cuantumului cheltuielilor de funcţionare pe anul 2018 ale centrelor de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți din localitățile: Atid, Corund, Porumbeni, Praid, Secuieni, Șimonești, Zetea și Odorheiu Secuiesc în vederea transferării în bugetul unităților administrativ-teritoriale a sumelor reprezentând contribuția Consiliului Județean Harghita la cheltuielile de funcționare

 

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita Doamna Székely Kinga să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către  Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja pe anul 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita Doamna Székely Kinga să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către  Asociaţia „Regiunea Cristuru Secuiesc” pe anul 2018

 

Rezultatul votului: 16 Da.

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi.

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita la realizarea proiectului internațional „E-COOL– Entrepreneurial and Intrapreneurial Mindset in Young People through the Dynamisation of Competences, Teaching Methodologies and Entrepreneurial Ecosystem” din cadrul Programului Interreg Europe

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă proiectul de hotărâre, menționând că Consiliul Județean Harghita a câștigat încă un proiect european în domeniul învățământului și care este destinat tinerilor din județ.

Dacă nu sunt întrebări referitor la acest punct de pe ordinea de zi atunci  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre.

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 258/2011 de aprobare a Proiectului tehnic revizuit pentru obiectivul de investiţie ”Reamenajarea etajului 2 şi extinderea prin supraetajare a corpului C al clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc”

Domnul președinte Borboly Csaba solicită ca proiectul de hotărâre să fie prezentat și mai adaugă că proiectul de hotărâre de cel puțin de 6 de ori a fost pe ordinea de zi, și prin aprobarea acestuia vor să finalizeze corpul C al clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc și blocul operator. Cu greu au găsit o firmă de proiectare care să fie acceptat și la București, care să finalizeze reproiectarea, deoarece după evenimentul nefericit de la clubul Colectiv, măsurile de siguranță s-au schimbat foarte mult, și care vor necesita și costuri suplimentare din partea Consiliului Județean Harghita, dar pentru a primi autorizația și din partea pompierilor, toate cerințele trebuie să fi satisfăcute conform noilor reglementări. În continuare mulțumește domnului Péli Levente și Pápay Károly  pentru eforturile depuse, dânșii au fost de mai multe ori în București, au stat mai multe zile acolo, până când proiectanții au făcut toate modificările și au obținut toate avizele și ștampilele necesare. În continuare cere de la domnul Péli Levente să prezinte mai detaliat proiectul de hotărâre.

Domnul director general adjunct Péli Levente prezintă proiectul de hotărâre, adăugând că Consiliul Județean Harghita a ajuns în faza în care proiectul tehnic în formă actualizată a fost finalizată, au întâmpinat mari dificultăți în perioada care a trecut, când normativele privind ISU, electricitate interioară etc., s-au schimbat datorită noilor reglementări legale și proiectele au fost nevoite să fie actualizate și trebuiau și expertize despre lucrările executate, dacă aceste lucrări corespund noilor norme legale și normativelor. Unde nu corespundeau și erau necesare completări, lucrări în plus, erau necesare și expertize în plus, trebuie știut că erau 8 expertize diferite, pentru că această clădire este una specială, o clădire în domeniul sănătății, și pe baza acestor expertize s-a realizat proiectul tehnic. A durat foarte mult timp verificarea în detaliu a diferitelor capitole din proiectul tehnic din partea experților. Trebuie știut ca acești experți sunt lectori universitari și este greu de lucrat cu dânșii datorită preocupărilor universitare și programelor intense pe care o au. Cea ce este total nou în proiectul tehnic este o nouă casă a scării care a fost solicitat de ISU, cea ce trebuie să fie realizat din beton și la 3 nivele care va fi atașat de corpul C a clădirii și nu au aprobat alte soluții de construcții mai ușoare. Dimensiunea acestuia va fi foarte mare deoarece conform normativelor, brancardierii cu brancardele trebuie să se deplaseze în casa scării fără probleme care a atras după sine și alte probleme care a trebuit să fie rezolvate în proiectul tehnic, legat de electrificarea, de conductele de apă și canalizare a clădirii. Din punct de vedere al siguranței toate sălile de operație trebuie să dispună de sistem de electrificare proprie, care să conțină toate elementele necesare, tablouri, cabluri, siguranțe, întrerupătoare, etc. Va fi nevoie nevoie și de creșterea capacității postului de transformare electrică deoarece după construirea casei scării și după finalizarea blocului operator și preluarea aparatelor de operație și de ventilație se va tripla consumul energiei electrice a spitalului care va necesita și investiții la postul de transformare electrică, pentru că proiectul tehnic conține nu numai această investiție deja în curs de elaborare ci și investițiile viitoare care vor fi în anii următori.

Cu privire la cifrele, suma de 11.100.000 lei fără TVA va reprezenta valoarea lucrărilor neexecutate și lucrărilor noi care trebuie să fie executate, suma totală cu TVA este de 13.244.000 lei din care valoarea concretă a lucrărilor și echipamentelor va fi 9.675.680 lei fără TVA. Durata lucrărilor este proiectat la 9 luni, care va depinde și de condițiile  meteo din perioada iernii, dacă exteriorul va fi finalizat atunci în interior se poate lucra, și speră că la sfârșitul lunii septembrie dacă nu vor fi contestații, atunci contractul de execuție să fie încheiat și atunci la începutul lunii octombrie o să vină în fața consiliului cu știrea că lucrările sunt începute.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă consilierii dacă sunt întrebări, și dacă nu, atunci supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre.

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea completării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 131/2018 privind modificarea Hotărârii 334/2015 privind includerea în domeniul public al județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita a cotei părți de 42,3% din clădirea Patinoarului artificial situat în str. Stadionului nr. 11, Municipiul Gheorgheni, județul Harghita, prin completarea ”Inventarului bunurilor imobile, care aparțin domeniului public al județului Harghita” și darea acestuia în administrarea Consiliului Local al municipiului Gheorgheni

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot scoaterea de pe ordinea de zi a  proiectului de hotărâre, deoarece colegii nu au ajuns la ședință, dar data viitoare iarăși o să fie pe ordinea de zi.

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că cvorumul în momentul de față nu a depins de fracțiunea PCM-MPP.

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér, salută consilierii și precizează că primarul municipiului Gheorgheni chiar azi este la CNI pentru a stabili care sunt condițiile ca CNI-ul să preia patinoarul și să execute investiția. Data trecută Consiliul Județean Harghita a aprobat hotărârea ca dreptul de administrație să ajungă la municipiul Gheorgheni deoarece CNI-ul a solicitat acest lucru ca să fie pentru a perioadă mai lungă, iar în urma verificărilor a mai constatat că trebuie să fie inclus și faptul că funcția patinoarului să nu fie modificat și în continuare să rămână patinoar, frază care lipsea din aceea hotărâre. Proiectul de hotărâre din cauză conține această completare și are speranța că în curând va fi aprobat acest proiect de hotărâre și Consiliul Județean Harghita nu va fi cel care va obstrucționa această nouă fază a patinoarului. Consideră că după verificările comisiei CTE al CNI-ului  și după verificările comisiei CTE al Ministerului se va începe și faza de finalizare, și de aceea a dorit să prezinte proiectul de hotărâre ca consilierii județeni să știe de ce este nevoie de  aprobarea acestuia.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă mai sunt și alte întrebări legat de patinoarul din Gheorgheni.

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán, consideră că proiectul de hotărâre este scos de pe ordinea de zi, dar totuși dânsul a verificat Hotărârea nr. 131/2018 al Consiliului Județean Harghita, unde perioada de administrare a patinoarului a fost modificat de la 8 ani la 20 de ani și datorită faptului că au mai rămas 17 ani din cele 20 atunci propune și la proiectul de hotărâre sus menționat să fie trecut 17 ani la perioada în care nu se va modifica destinația patinoarului.

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér, răspunde la întrebarea domnului consilier, menționând, că perioada de 20 de ani a fost stabilit în urma solicitării CNI-ului, care a cerut ca până la 15 ani să nu fie schimbat destinația. Prima hotărâre a Consiliului Județean Harghita a fost luată în anul 2015, unde a figurat 8 ani ca perioadă de administrare. Hotărârea respectivă a fost modificată luna trecută cu Hotărârea nr. 131/2018  unde a fost trecut ca perioadă de administrare 20 de ani. Acești 20 de ani au fost trecute pentru că de la prima hotărâre au trecut mai mulți ani și în totalitate cererea  CNI-ului a fost ca min. 15 ani să fie perioada de administrare și astfel în total au mai rămas 17 ani. Direcția Patrimoniului așa a decis, să fie o cifră rotundă și să fie 20 de ani, care corespunde solicitării de 15 ani, iar acum sunt 17 ani care este conform cerințelor de min. 15 ani.

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán, menționează, că a înțeles că sunt necesare min. 15 ani, și că luna trecută au fost stabilite 20 de ani pentru perioada de administrare, dar în momentul de față mai sunt 17 ani și atunci pentru perioada în care să nu fie schimbat destinația pationarului să fie trecut tot 17 ani. Astfel perioada de administrare respectiv, perioada în care să nu fie schimbat destinația pationarului, va avea acoperire.

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér, consideră că solicitarea de min. 15 ani sunt îndeplinite și cu 17 ani, ideea este ca destinația clădirii să nu fie schimbat. Consiliul local a primit o adresă de la CNI pe care domnul primar a trimis și la Consiliul Județean, iar juriștii probabil că de acolo au luat ideea respectivă.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind  stabilirea  cuantumului cheltuielilor de funcţionare pe anul 2018 ale centrelor de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți din localitățile: Atid, Corund, Porumbeni, Praid, Secuieni, Șimonești, Zetea și Odorheiu Secuiesc în vederea transferării în bugetul unităților administrativ-teritoriale a sumelor reprezentând contribuția Consiliului Județean Harghita la cheltuielile de funcționare

Domnul președinte Borboly Csaba spune că proiectul de hotărâre se referă la colaborarea Consiliului Județean Harghita cu Caritas-ul și se referă la centrele de zi din zona Odorheiu Secuiesc.

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán, menționează, că în preambulul hotărârii este trecut și avizul comisiilor de specialitate, dar aceste comisii nu au fost întrunite.

Domnul președinte Borboly Csaba mai adaugă, că nu au fost ținute ședințe ale comisiilor de specialitate și trebuie să fie scos fraza respectivă.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre.

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, pe domnul director Bicăjanu Vasile de ce se modifică bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018.

Domnul director general Bicăjanu Vasile spune că Amendamentul de fond se referă la DJ 135, lucrări de intervenții pe drumurile județene, zona Cristur în sumă de 60.000 lei necesare în urma inundațiilor. S-a câștigat 2 proiecte europene, ședința trecută a fost aprobată proiectul E-COOL, acum o să fie puse și sumele necesare în buget, ca și la proiectul RURITAGE.  La o ședință trecută a fost aprobată 4.000 de lei pentru consiliul local Atid cu condiția ca ei să nu aibă sume în fondul de rezervă, dar încă nu au adus documentațiile necesare și astfel se va retrage această sumă, mai sunt și virări de credite 8.700 de lei la Școala Specială Sfânta Ana la bunuri și servicii, la Școala Populară de Artă, virări de credite, și la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Harghita solicită din destinația inițială prestări de servicii culturale 25.000 de lei se propune a fi virate pentru servicii de cazare 17.000 mii și servicii de catering 8.000 de lei.

Domnul președinte Borboly Csaba spune că este vorba de modificări minore la buget, care este un plus la buget este suma de 60.000 lei și trebuie aici luat o decizie dacă se acordă prioritate acesteia sau nu, dacă nu atunci la o ședință viitoare trebuie dezbătută problematica respectivă. Colegii au avut întrevederi cu executanții lucrărilor care se ocupă cu întreținerile de vară ale drumurilor județene și au examinat 5 situații majore de surpări de teren pe drumurile județene unde trebuie să fie luate măsuri urgente. Era vorba și așa au discutat și cu domnul vicepreședinte că sumele ar proveni din sumele destinate consiliilor locale pentru drumurilor comunale, dânsul nu poate garanta ca Guvernul în urma rectificărilor va aloca sume pentru aceste destinații sau nu. Din București toată lumea așa zicea că în urma rectificărilor Consiliul Județean Harghita va primi bani în urma solicitărilor și așa prevăd și legile în vigoare. Este această situație și trebuie decis asupra acestuia, dânsul așteaptă părerea celor din zona Odorhei deoarece din suma de 260.000 de lei 60.000 de lei vor fi luați. Cum să fie domnule vicepreședinte?

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond consideră că fracțiunea UDMR din Odorhei trebuie lăudat pentru prestația avută la începutul anului  în privința sumelor alocate pentru drumurile comunale, pentru că acum sunt sume de unde se poate lua, consiliile locale  au solicitat acest lucru, și a fost un lucru bun introducerea acestui capitol cu drumurile comunale, deoarece în caz contrar ar fi fost problemă. Mai consideră, că aceste surpări de teren sunt probleme reale și trebuie tratate cu multă seriozitate și eficiență. Datorită acestui lucru, împreună cu colegii din fracțiune, dânsul nu este împotriva faptului că din aceste sume să fie preluate și alocate pentru rezolvarea problemelor apărute și ar adresa și o solicitare către domnul președinte, ca Consiliul Județean Harghita a aprobat sumele pentru drumurile comunale, și suma care va rămâne pentru această destinație să nu mai stea pe conturile Consiliului Județean Harghita și în urma solicitărilor colectate de la consiliile locale de către Direcția tehnică la următoarele ședințe să fie luate și decizii, deoarece consiliile locale așteaptă aceste sume, sunt și drumuri comunale care sunt strategice, iar pentru reabilitarea acestora chiar și sume de 50.000 sau 100.000 ar fi benefice. Mai adaugă, că fracțiunea din Odorhei va vota această inițiativă a domnului președinte.

Domnul președinte Borboly Csaba are speranța că Guvernul va aloca sume pentru înlăturarea efectelor inundațiilor dar din păcate în afara celor două cazuri de surpări de teren din Lupeni pentru care au primit sume, nu fost nici o Hotărâre de Guvern în care să fie incluse alte sume, încă se mai așteaptă și celelalte sume, dar se știe și faptul că o surpare de teren se va mai deteriora dacă nu sunt intervenții profesionale aplicate de reabilitare. Dânsul nu mai are altceva de adăugat și crede că sunt în ordine cele menționate și până pe 14 iunie toată lumea să mai prezinte solicitările și trebuie gândit și discutat cazurile unde vor fi neajunsuri.

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán, menționează, că inițiativele sus menționate pot fi acceptate deoarece situațiile de urgențe sunt peste planificările dar totuși ca să se vadă corect, precizează că la aprobarea bugetului la începutul anului, arăta foarte bine ca suma de 1.000.000 au fost puse la consiliile locale pentru drumurile comunale dar trebuie menționat, că după aprobarea bugetului au trecut patru luni și dacă această sumă de 60.000 de lei va fi votat atunci din cel 1.000.000 de lei va rămâne doar 500.000 de lei, și ușor ușor această sumă  se consumă.

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond precizează, că acum se discută doar despre cei 60.000 de lei.

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán, mai adaugă, că din suma de 1.000.000 de lei în fiecare lună după diferite motive, cauze, inițiative sunt  virate sume pentru anumite destinații și așa au ajuns la 500.000 de mii de lei.

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că  două consilii locale au primit, Dealu și Merești.

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond spune că erau două drumuri comunale.

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán, spune că doar dorește, să atragă atenția consilierilor că în patru luni deja au rămas cu jumătatea sumei de 1.000.000 de lei.

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că zona Ciucului încă nu a venit. Mai adaugă că pe data de 14 iunie 2018 va fi inițiat un proiect de hotărâre cu sumele rămase, până acum ce a fost consumat este deja consumat, sumele au ajuns la destinații bine fundamentate și consilierii erau în consens cu toate aceste decizii, și speră că așa va rămâne și în continuare.

Domnul președinte Borboly Csaba spune că atunci prima dată ar trebui aprobat amendamentul de fond, și întreabă consilierii dacă nu sunt intervenții.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mai adaugă, că acum ca de fiecare dată, toate articolele din buget vor fi votate conform spuselor domnului secretar al județului Egyed Árpád în această privință, cine azi lipsește fiind în concediu.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán, spune că la Art. 2 sunt indicate bugetele celor două proiecte europene, primul care a fost aprobat în cadrul ședinței de azi proiectul E-COOL are perioada de desfășurare de 5 ani, și în buget figurează doar sumele pentru anul 2018, adică sumele pentru primul an din cei 5, iar la proiectul RURITAGE care are perioada de desfășurare de 2 ani, întrebarea ar fi ca în buget va figura suma pentru cei doi ani de desfășurare sau doar pentru anul 2018,  adică sumele împărțite la cei doi ani de desfășurare a proiectului.

Doamna consilier Domokos Ilona, spune că știe despre această problemă, dar direcția de specialitate care se ocupă cu proiectele respective, încă nu a reușit împărțirea acestor sume deoarece la următoarea ședință a partenerilor se va stabili valoarea proiectului pentru anul 2018 și valoarea pentru 2019 și de aceea au luat această decizie ca suma întreagă să fie introdusă în buget.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018.

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita Doamna Székely Kinga să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către  Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja pe anul 2018 – proiectul de hotărâre nu a întrunit voturile necesare adoptării hotărârii

Domnul președinte Borboly Csaba spune că urmează proiectul de hotărâre cu Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja și domnul director general adjunct Vágássy Alpár are ceva de adăugat.

Domnul director general adjunct Vágássy Alpár spune că în raportul de specialitate al juriștilor se propune să se modifice Art. 2 din proiectul de hotărâre, ca și la celelalte proiecte de hotărâri asemănătoare aprobate la ședința anterioară din 17 mai 2018, adică în locul Art. 2 unde scrie “se aprobă plata cotizației”, să fie indicat unde se găsesc aceste sume în buget, deoarece din punct de vedere juridic, obligativitatea Consiliului Județean Harghita se va naște doar după ce în ședința adunării generale ale asociației se va decide despre acest lucru. În momentul de față reprezentantul Consiliului Județean Harghita va fi mandatat pentru a vota în ședința adunării generale ale asociației după care se poate achita cotizația.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita Doamna Székely Kinga să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către  Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja pe anul 2018

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán, spune, că acest proiect de hotărâre are lipsuri față de cel aprobat anul trecut deoarece, nu au primit raportul de activitate al asociației pentru anul trecut, iar în raportul de specialitate al juriștilor este menționat că  sumele au crescut în bugetul asociației până la sfîrșitul anului în urma faptului că nu s-au realizat investițiile, dar și din documentele puține puse la dispoziția consilierilor se vede că costurile de personal sunt aproape dublu, cheltuielile materiale și serviciile sunt aprope dublu, la care nu au primit nici o motivație, iar dânsul are abțineri în privința acestui proiect de hotărâre.

 Domnul președinte Borboly Csaba solicită ca domnul Lőrincz Csaba să trimită raportul de activitate la consilierii județeni, în continuare solicită ca Compartimentul Cancelarie să trimită sau să distribuie documentațiile la consilierii județeni, aceste documente pot fi completate și cere ca la întrebările rămase reprezentantul Consiliului Județean Harghita în asociație să răspundă.

Domna Székely Kinga, răspunde la întrebarea domnului consilier Zakariás Zoltán, precizând că, Asociația a câștigat un proiect și în data de 28 decembrie 2018 au virat sumele pe contul asociației, și astfel nu puteau cheltui suma până pe 31 decembrie. Asociația a primit 25.000 de euro, iar de aceea a crescut cheltuielile salariale, deoarece, Asociația are in administrare 2 teritorii Natura 2000 și au și proiecte finanțate de EU, și astfel au angajat încă o persoană, deoarece cu o singură persoană este foarte greu de lucrat. Mai adaugă, că este menționat în documente că Asociația a inițiat 2 proiecte, strategii, iar planul pentru anul curent care este distribuit conține detaliat acest lucru.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă a fost distribuit sau nu această descriere?

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán, menționează că anul trecut au primit, dar anul curent nu au primit.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, pe cine să tragă la răspundere? Dânsul vede că documentația este lângă hotărâre, deci Direcția generală economică a depus la Cancelarie.

Doamna Antal Zsófia precizează, că documentele au fost depuse chiar înaintea începerii ședinței Consiliului Județean Harghita.

Domnul președinte Borboly Csaba spune că întotdeauna așa începe ședința ca toți consilieri au primit materialele de ședință sau nu, dar documentele există și sunt în fața dânsului și solicită ca aceasta să fie prezentată domnului consilier Zakariás Zoltán. Mai precizează, că domnul Szentes Antal trebuie să meargă la Federația de fotbal și de aceea ar trebui să se grăbească cu votul. Mai adaugă, că până atunci va prezenta celălalt proiect de hotărâre cu cotizația către Asociaţia „Regiunea Cristuru Secuiesc”, dacă ar merge mai repede. Și aici modificările sunt aproape la fel ca și la Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja.

Domnul director general adjunct Vágássy Alpár precizează că, raportul de specialitate ale juriștilor încă nu a fost finalizat, dar de asemenea probabil că aceste modificări vor fi inițiate, ca art. 2 va fi modificat astfel că Consiliul Județean Harghita nu va plăti cotizația ci va indica capitolul de buget unde se va găsi suma pentru plata cotizației. În locul frazei “se va plăti cotizația” va fi indicat capitolul de buget unde se găsește suma respectivă.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă consilierii dacă sunt alte întrebări cu regiunea Cristur, ca să răspundă, dacă nu atunci se va reveni la cotizația către Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja. În continuare întreabă pe domnul consilier Zakariás Zoltán, că este în ordine? De aceea întreabă pe domnul consilier că dacă nu sunt întrunite 16 voturi pentru atunci nu se poate adopta hotărârea. Mai precizează, că dacă nu sunt 16 voturi atunci se poate lăsa pe domnul Szentes Antal să plece. Întreabă că mai sunt nelămuriri, întrebări sau poate să supună la vot adoptarea hotărârii.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita doamna Székely Kinga să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către  Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja pe anul 2018

Rezultatul votului: 15 Da, 1 Abținere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba precizează, că proiectul de hotărâre nu a întrunit voturile necesare aprobării acestuia, iar domnul Szentes Antal poate să plece.

Domnul consilier Szntes Antal spune că va mai rămâne.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita Doamna Székely Kinga să aprobe nivelului maxim al cotizației județului Harghita către  Asociaţia „Regiunea Cristuru Secuiesc” pe anul 2018, varianta modificată.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu modificările amintite.

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune că proiectul de hotărâre cu cotizația către Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja nu a trecut, și astfel aceasta va fi inițiat și în ședința ordinară.  În continuare întreabă consilierii dacă se grăbesc sau mai au răbdare să se uite la un filmuleț de 9 minute, dar se pare că nu prea și atunci va lăsa pentru ședința ordinară. Mai precizează că nici dânsul nu mai are buna dispoziție să se uite la un film deoarece cotizația către Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja nu a trecut. Mai adaugă, că mâine va fi o conferință destinat sustenabilității alternativelor de construcții în Sala de protocol de la ora 10 și rugămintea domnului președinte ar fi ca consilierii să participe la acest eveniment.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participarea consilierilor la ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita iar minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 29 mai 2018 cu număr de înregistrare  nr. 12781/04.06.2018 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc, 25 septembrie 2018

 

 

      Președinte                                                                                                      Secretarul județului

Borboly Csaba                                                                                                 Egyed Árpád

 

 

Director general

Vágássy Alpár

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter