Consiliul Judeţean Harghita
luni, 29 aprilie 2024 07:05:00
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 12 septembrie 2018

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 12 septembrie 2018

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 12 septembrie 2018

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DAJKA TÜNDE

UDMR

11

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

12

DOBREAN VASILE

PSD

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

17

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

18

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

19

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

27

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

28

SÁNDOR BARNA

UDMR

29

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  931 / 2018, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita în Casa de cultură din comuna Siculeni, Județul Harghita.  Mulțumește domnului Szentes Antal și fracțiunii UDMR din Ciuc pentru propunerea organizării  ședinței consiliului județean în comuna Siculeni, totodată mulțumește și conducerii comunei pentru ospitalitate. În zona Ciuc poate este singura comună, în care încă nu a fost ținut ședință delegată a consiliului județean din anul 2008. Vizita consiliului județean era oportun, pentru că se poate constata dezvoltarea vizibilă a comunei în ultimii ani. Sunt rezultate foarte bune, pentru care felicită conducerea localității, organizațiile non-guvernamentale și sfera civilă formată în jurul Bisericii catolice, care desfășoară multe activități la care participă comunitatea. Siculeni s-a despărțit de fosta comună mare, la care era afiliat cu Racu și Ciceu. De când s-a separat, se dezvoltă vizibil. Între altele, și acest Cămin Cultural s-a reînnoit, în care se ține ședința consiliului județean acum. Este exemplar efortul tuturor. Salută pe domnii Csibi József primarul comunei,  Szőcs László, viceprimarul comunei, așteaptă, și speră, că vor veni și domnii Szentes Csaba, primarul suspendat al comunei, Bartalus Zoltán, preot, Szentes Gáspár, conducătorul Composesoratului, Máthé Sándor, directorul școlii, consilierii locali din Siculeni și angajații primăriei, care sunt prezenți, ca lucrările ședinței să decurgă bine.

 

Domul Csibi József primarul comunei Siculeni salută pe toți cei prezenți și prezintă date și informații referitoare la comuna Siculeni. În perioada trecută s-a instalat un proces de dezvoltare în comună, care contribuie la o impresie favorabilă despre locuitorii acestuia. Reușita se datorează în primul rând echipei, care conduce comuna, care atrage fonduri pentru investițiile realizate, care sunt numeroase. De aceea ajung câteodată în situații, când necesită ajutorul județului. Sunt mândri de realizări. Nu demult s-a finalizat și o capelă-biserică nouă, frumoasă. S-au finalizat și lucrările la monumentul secuilor martiri din comună, care de fapt nu este numai a locuitorilor din comună, este a tuturor secuilor din zona Ciuc, și capela construită în vecinătate servește ca locație de comemorare a evenimentelor de atunci. În domeniul  educației au reușit să reabiliteze clădirea grădiniței, și mai nou vrea să construiască un imobil, care ar servi activității after school din fonduri Europene, un centru de dezvoltare pentru copii, care costă în jur de 3 milioane lei, și care poate primi 150 de copii. Sunt foarte mândri de inaugurarea Căminului Cultural, în care aproape zilnic se desfășoară viața culturală a comunei, și este convins, că este cea mai modernă casă de cultură din zonă. Anul trecut s-a pus la punct și serviciul de iluminat public. O să mai fie construite grădinițe, pentru că este nevoie, dar se așteaptă sursele de finanțare. Se va construi și un imobil pentru activitatea primăriei. S-a putut vedea, că în mai multe străzi se desfășoară lucrări de reabilitare. Se vor amenaja și trotuare. Proiecte sunt, dar la toate trebuie căutate surse de finanțare. În comună funcționează un ansamblu folcloric de copii, și una de cântece populare pentru persoane mai vârstnice, care după ședință vor prezenta un program artistic. Este și un club sportiv la Siculeni. În spatele casei de cultură s-a amenajat un gazon artificial pentru activități sportive. Acum 6-7 ani s-a planificat realizarea unui parc industrial, proiect care se va realiza împreună cu mai multe autorități locale din zonă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă colegii, să țină un moment de reculegere în amintirea răposatului domn consilier județean Brezovszky Gheorghe Adam.

 

Bartalus Zoltán preot catolic binecuvântează lucrările ședinței.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că mai întâi se va parcurge Ordinea de zi a ședinței. Apoi oricine poate lua cuvântul despre probleme locale, și la sfârșit dacă doresc, pot lua cuvântul consilierii județeni.  

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita salută pe toţi cei prezenţi. Declară că din 30 de consilieri judeţeni, sunt prezenți 28. Lipsesc domnii Mezei János, și Sándor György. Se pare, că întârzie deocamdată. Declară, că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articolul 95, aliniatul 1, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune ca punctele 24 și 25 să fie scoase de pe Ordinea de zi, pentru că documentele solicitate în Raportul juridic nu au fost depuse de către autoritățile locale din Vlăhița și Căpâlnița. Are încredere, că până la următoarea ședință vor fi completate. Față de materialul comunicat, au mai venit câteva proiecte de hotărâri, care au Referat de urgență, și care vor fi puse pe Ordinea de zi. Unul este Programul de monumente istorice, ca lucrările să poată continua. Celălalt este problema Honline SRL, unde s-a finalizat lista de așteptări față de viitorul administrator, și legea spune, că consiliul județean trebuie să accepte această listă. Între timp mandatul pentru desemnarea unui reprezentant în Comisia Națională de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a expirat, și trebuie propus o altă persoană. La Programul cornul și laptele sunt câteva activități conexe, care trebuie aprobate. Finanțele a sesizat consiliul județean, că sediul fiscal al societății Honline SRL nu este clarificată. Trebuie luat o decizie în acest sens. Cu modificările menționate supune la vot Ordinea de zi modificată :

 

  1. Proiect de hotărâre privind luarea de act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean a domnului Brezovszky Gheorghe-Adam şi declararea ca vacant a locului respectiv de consilier judeţean

 

  1. Proiect de hotărâre privind validarea mandatului consilierului județean Dobrean Vasile

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 184/2016 privind  declararea ca legal constituit al Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 189/2016 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare

 

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

 

  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea modificării și completării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 97/2018 pentru aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu unități administrativ-teritoriale din județul Harghita, în vederea realizării unor sisteme de supraveghere video pe drumurile județene

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea includerii terenului intravilan cu suprafața de 800 mp., înscris în CF nr. 51105, situat în Comuna Sânsimion, județul Harghita în domeniul public al județului Harghita, în vederea amenajării unui ”Centru de colectare selectivă a deșeurilor Sânsimion” din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita” și completarea ”Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Harghita”

 

  1. Proiect de hotărâre privind transmiterea în folosință gratuită a autoturismelor cu numerele de înmatriculare HR 08 FRW și HR 08 FXX, aflate în proprietatea privată al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Turistică ,,Ciomad Balvanyos” și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: “ Reabilitare DJ 127A, km  40+585-59+071 inclusiv reparația/ reconstrucția/ refacerea a lucrărilor de artă afectate de inundațiile din perioada 7 iunie – 4 iulie 2016”

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: „Modernizare sistem rutier pe DJ 135, limita județului Mureș - Atid, km 45+400-57+500“

 

  1. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.147/2018 privind aprobarea contractării, garantării și semnării contractelor de credit , a contractelor de ipotecă asupra creanțelor rezultate din veniturile bugetare ale autorității administrației publice locale  și a contractelor de ipotecă mobiliară între  CEC Bank SA și Județul Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 175/2018 privind mandatarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în S.C. Proiect Consulting S.R.L pentru a acționa în numele societății privind dizolvarea S.C. Proiect Consulting Harghita S.R.L

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 119/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Organigramei şi Statului de funcţii ale Şcolii Populare de Artă şi Meserii a Judeţului Harghita cu modificările și completările ulterioare

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Agenţia Pentru Dezvoltare Regională Centru pe anul 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării ”Programului Consiliului Județean Harghita pentru promovarea valorilor locale și organizarea Zilei Naționale a produselor agroalimentare românești pe anul 2018”

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind stabilirea tarifelor pentru utilizarea imobilului Vila nr. 6 din Băile Homorod aflat în domeniul public al județului Harghita și în folosința Asociației de  Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 70/2018 privind aprobarea derulării programului „Acordarea distincțiilor de excelență pentru dezvoltarea și promovarea valorilor județului Harghita” pe anul 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect <Modernizare sistem rutier pe DJ 123E, Miercurea Ciuc – Păuleni DN 12A, km 2+200 – 7+500, județul Harghita, pe sectorul km 3+032 – 7+500>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională - Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr. POR 2018/6/6.1/6

 

  1.  Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect < Modernizare drum județean DJ 174A - Bilbor – km 20+000 – 23+423 - DJ 174C - lim. jud. Suceava km 5+000 – 11+197, pe sectorul km 5+000 – 11+197>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională - Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr POR 2018/6/6.1/6

 

  1.  Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect <Reabilitare sistem rutier DJ 136A, sectoarele km 3+800-8+588 (limita cu județul Mureș - satul Crișeni) și km 14+200-22+390 (comuna Atid – satul Atia, comuna Corund)>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr POR 2018/6/6.1/6

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect < Modernizare DJ 126, km 0+000-5+650>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr POR 2018/6/6.1/6

 

  1.  Proiect de hotărâre privind modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea  Nr. 214 /2018 privind aprobarea listei proiectelor finanţate în cadrul programului anual de “Protecţia monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Harghita”, pe anul 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea scrisorii de așteptări pentru stabilirea performanţelor aşteptate de la Administratorul unic neasociat al Societății Comerciale Honline Media S.R.L

 

  1. Proiect de hotărâre privind delegarea unui reprezentant al asiguraţilor în Adunarea Reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea listei măsurilor educative care însoțesc distribuția de lapte și produse lactate în anul şcolar 2018 – 2019 în cadrul Programului pentru școli al României

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii, pentru S.C. Honline Media S.R.L., spațiului EII9, situat în imobilul Policlinica stomatologică din B-dul Timișoarei, nr. 4, Miercurea Ciuc, județul Harghita, aparținând domeniului public al județului Harghita, de către administratorul spațiului, Editura Hargita Népe

 

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind luarea de act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean a domnului Brezovszky Gheorghe-Adam şi declararea ca vacant a locului respectiv de consilier judeţean – forma retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind luarea de act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean a domnului Brezovszky Gheorghe-Adam şi declararea ca vacant a locului respectiv de consilier judeţean – forma retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă Comisia de validare, dacă poate fi validat mandatul nouli consilier județean, domnul Dobrean Vasile  ?

 

Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár  în calitate de președinte al Comisiei de validare declară, că dosarul personal al domnului Dobrean Vasile a fost analizat, toate actele necesare au fost depuse și mandatul de consilier județean al acestuia poate fi validat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind validarea mandatului consilierului județean Dobrean Vasile – varianta retrimisă

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind validarea mandatului consilierului județean Dobrean Vasile – varianta retrimisă și solicită începerea procedurii de depunere a jurământului de consilier județean.

Rezultatul votului: 29 Da.

Domnul Dobrean Vasile depune jurământul de consilier județean.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 184/2016 privind  declararea ca legal constituit al Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare - – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 184/2016 privind  declararea ca legal constituit al Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 189/2016 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare – varianta modificată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că domnul Dobrean Vasile este directorul școlii din Subcetate și dorește să lucreze în Comisia pentru învățământ, cultură. Și doamna Kántor Boglárka a menționat, că ar dori să facă parte din  această comisie. Domnul Szentes Antal s-a oferit să facă parte din Comisia economică, juridică în locul domnului Brezovszky. În cazul, în care președintele Comisiei învățământ cultură nu are nimic împotrivă, vor fi 7 membri în această comisie, intrându-se consilierii județeni Kántor Boglárka și Dobrean Vasile. Domnul Szentes Antal va intra în Comisia economică, juridică Aceste modificări vor fi în componența Comisiilor de specialitate și descrise în Amendamentul de fond, care trebuie aprobată.

 

Amendament de reformulare asupra proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 189/2016 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre  Amendamentului de reformulare asupra proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 189/2016 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 30 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 189/2016 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita cu modificările și completările ulterioare – varianta modificată.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că domnul consilier județean Albert Mátyás nu va participa la votarea proiectul de hotărâre cu privire la rectificarea bugetului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că având în vedere, că s-a reușit anul trecut folosirea sumelor disponibile, și ce nu s-a reușit, s-a dat înapoi, ca rată la credite contractate, acum cu ocazia rectificării bugetului național Județul Harghita a primit o sumă acceptabilă. De exemplu, față de județul Mureș, care a primit 1 milion, județul Harghita a primit 27 milioane lei. Ce nu s-a reușit să fie bugetat la începutul anului, acum are o șansă. Se poate vedea în bugetul trimis, că s-au pus sume la subunități, pentru întreținere, la programe foarte importante, care trebuie derulate cât mai repede. Cu privire la Direcția generală de asistență socială și protecția copilului și ieri a avut o întrevedere cu președinții de consilii județene din cele trei regiuni ale  zonelor din Transilvania. Probelemele sunt similare la toți. S-a discutat și cu Parlamentarii UDMR, și cu reprezentanți ai Guvernului. Se așteaptă, și s-a promis, că Guvernul va aloca sume pentru această activitate. Deocamdată a intervenit o neconcordanță între Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii. De aceea, la rectificarea din august nu s-au aprobat bani cu această destinație pentru nici un județ, dar s-a promis, că vor fi alocați ulterior, în  doua parte a lunii septembrie, ori în prima parte a lunii octombrie. A discutat cu grupul UDMR, și dânsul este de acord cu această poziție conform căreia, până la data, la care direcția trebuie să efectueze plăți, care este 10 octombrie, va mai fi o ședință extraordinară în jurul zilei de 8 octombrie. Dacă Guvernul nu va onora promisiunea făcută de a finanța acțiunile sociale, vor trebui luați banii de la investiții, și redistribuiți serviciilor sociale. Deci până la 9 octombrie se va mai ține o ședință, și ori din banii consiliului județean, ori din banii Guvernului, dar se va aloca suma necesară pentru Direcția generală de asistență socială și protecția copilului. De aceea nu propune aprobarea Amendamentului de fond propus de domnul consilier județean  Zakariás Zoltán din motivul posibilității de a primi bani de la Guvern cu această destinație. Amintește de cele întâmplate anul trecut. Și atunci era aceeași situație și s-a mers la limită. La fiecare zi de plată în cursul a mai multor luni s-a pus exact cât era nevoie. La ultima rectificare din anul trecut, când restul județelor au primit 5 milioane lei, era un singur județ, care a primit 10 milioane lei, și acela era județul Harghita. Acum sunt în buget 5 milioane lei în plus, pentru că nu s-a grăbit.  În concluzie, Direcția nu este în pericol, nu are facturi neachitate. Va avea și bani pentru salarii. Dar Guvernul are obligația de a finanța 90% din activitatea acestuia. Consiliul județean deja a acoperit peste 30% din cele

necesare. Guvernul mai are de achitat în jur de 70%. Nu se mai dorește majorarea părții achitate de consiliul județean, numai în cazul, dacă Guvernul nu se ține de cuvânt, și nu va aloca banii. Dar are încredere, că vor veni banii, pentru că anul trecut era o situație mult mai nefavorabilă. Pe lângă județul Harghita mai erau în impas trei județe. Și atunci s-au obținut până la sfârșitul anului suma necesară. Din acest motiv propune consiliului, să nu aprobe amendamentul depus de domnul consilier județean Zakariás Zoltán, pentru că la sfârșit poate fi mai sărac județul Harghita cu această sumă.  Crede, că autonomia locală prevede activități finanțate din sursele posibile proprii, care dezvoltă județul, și legile în vigoare trebuie respectate. Nu este obligat consiliul județean să ofere imediat suma lipsă, când Guvernul întârzie cu plățile. Numai în cazul absolut necesar trebuie luate măsuri excepționale. Întreabă, dacă mai sunt întrebări legate de buget ?      

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán acceptă motivația domnului președinte, având în vedere cele întâmplate anul trecut. Dar crede, că și invers se pot rezolva problemele. Bugetul Direcției generale de asistență socială și protecția copilului ar trebui să fie asigurată. De fapt propunerea dânsului se refera la o sumă necesară pentru o lună, sumă, care nu ar influența considerabil sursele alocate investițiilor. De aceea, susține amendamentul depus.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că mai este un amendament depus în urma deciziilor luate la ședința fracțiunii UDMR și la propunerea direcției de specialitate, care privesc Centrul cultural Harghita, Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Harghita, și problema traducerii sincron, la care mai trebuie alocate fonduri. Întreabă, dacă sunt observații legat de acest amendament, sau alte propuneri legate de buget ? Precum a mai spus, nu va fi lăsat Direcția generală de asistență socială și protecția copilului fără fonduri.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond al domnului consilier județean Zakariás Zoltán asupra proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 2 Da, 28 Abțineri

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond al domnului președinte Borboly Csaba asupra proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că deciziile aprobate în cele două amendamente vor fi incluse în capitolele bugetare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba dă cuvântul domnului vicepreședinte, menționând, că cele spuse de dânsul atunci vor constitui obiectul unui nou amendament de fond.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér salută prezența noului coleg în consiliul județean. A discutat cu doamna Zonda Erika, director la Direcția generală programe proiecte și achiziții publice, care l-a rugat să anunțe la ședință, că trebuie redistribuit de la Centrul Cultural și de Arte Lăzarea o sumă de 150.000 lei în anexa de Management.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea amendamentului de fond al domnului vicepreședinte Barti Tihamér asupra proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 5 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 6 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 7 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 8 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 9 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 10 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 11 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 12 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 13 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 14 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 15 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării și completării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 97/2018 pentru aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu unități administrativ-teritoriale din județul Harghita, în vederea realizării unor sisteme de supraveghere video pe drumurile județene

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că Prefectura a solicitat modificările cuprinse în proiectul de hotărâre.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre  privind aprobarea modificării și completării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 97/2018 pentru aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu unități administrativ-teritoriale din județul Harghita, în vederea realizării unor sisteme de supraveghere video pe drumurile județene

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea includerii terenului intravilan cu suprafața de 800 mp., înscris în CF nr. 51105, situat în Comuna Sânsimion, județul Harghita în domeniul public al județului Harghita, în vederea amenajării unui ”Centru de colectare selectivă a deșeurilor Sânsimion” din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita” și completarea ”Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Harghita” – varianta modificată.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, despre raportul de specialitate  a Direcției generale tehnice, conform căreia comisia deja a preluat terenul  menționat  în proiectul de hotărâre. Dacă acum se aprobă includerea terenului menționat în patrimoniul public, atunci cum a preluat deja comisia ?

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita explică, că sunt două momente cu ocazia transmiterii terenurilor. Mai întâi se preia posesia, care se consemnează pe un document, care deja s-a efectuat. Procedura va fi completă numai când se va efectua și preluarea juridică a dreptului de proprietate.

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea privind aprobarea includerii terenului intravilan cu suprafața de 800 mp., înscris în CF nr. 51105, situat în Comuna Sânsimion, județul Harghita în domeniul public al județului Harghita, în vederea amenajării unui ”Centru de colectare selectivă a deșeurilor Sânsimion” din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita” și completarea ”Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Harghita” – varianta modificată.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind transmiterea în folosință gratuită a autoturismelor cu numerele de înmatriculare HR 08 FRW și HR 08 FXX, aflate în proprietatea privată al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Turistică ,,Ciomad Balvanyos” și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita – varianta modificată.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán are două obiecții. În expunerea de motive este trecut greșit numărul de înmmatriculare a Dusterului. Roagă să fie corectat. În modelul de contract, care este parte integrantă a hotărârii, propune să fie trecut cu  ”/” cele două entități pe tot parcursul acestuia, pentru că fiind menționate cu ”și”, pare a fi un singur contract.

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea privind transmiterea în folosință gratuită a autoturismelor cu numerele de înmatriculare HR 08 FRW și HR 08 FXX, aflate în proprietatea privată al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Turistică ,,Ciomad Balvanyos” și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita – varianta modificată.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: “ Reabilitare DJ 127A, km  40+585-59+071 inclusiv reparația/ reconstrucția/ refacerea a lucrărilor de artă afectate de inundațiile din perioada 7 iunie – 4 iulie 2016” – varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că este vorba despre drumul județean spre Valea Rece. Este o investiție majoră, la care pentru o parte există surse de finanțare din banii alocați de Guvern pentru remedierea distrugerilor cauzate de inundații, și se mai așteaptă și alte alocări în acest sens. Poate vor mai fi și alte surse de finanțare, și poate și o colaborare cu Apele Române Bacău, pentru că acest drum leagă comuna Lunca de Jos cu comuna Dobo din județul Neamț. Zona Gheorgheni ar avea o șansă să extindă activitățile de turism spre zona Lacu Roșu, turiștii având posibilitatea să parcurgă un teritoriu mai amplu. Astfel și satul Háromkút ar ajunge mai aproape de civilizație. Din acest motiv, această investiție este foarte importantă, și deja de prea mult timp stagnează acest proiect din cauza pregătirii întârziate a documentației pentru proiectul lucrării. Este o lucrare foarte complicată. În multe locuri trebuie aplicată pe zidul de sprijin partea cartosabilă. Dar cel mai important ar fi schimbarea podețelor de lemn în localități, care deja sunt foarte uzate și nu prea mai suportă volumul crescut al circulației. Are încredere, că se va realiza în decurs de patru ani lucrarea. Nu va trebui plătit în acest an cei 80 milioane lei. Cu banii alocați pentru remedierea efectelor inundațiilor și o să mai fie și alte surse minore, se poate începe lucrarea dacă se va finaliza procedura de achiziție publică, ceea ce nu va fi simplu, pentru că fiind o lucrare de mare valoare, vor fi probabil multe ofere ale executanților și multe obiecții ridicate. De aceea, numai în anul viitor se va avea un contract de execuție, dar în sfârșit, după atâția ani, măcar este o documentație, care se poate aproba de către consiliul județean. Și titlul este formulat astfel, ca să conțină și remedierea efectelor inundațiilor, dar și reînnoirea drumului.       

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că în Nota conceptuală valoarea optimizată este 20 milioane lei, și  valoarea finală reală este 86 milioane lei. Este o diferență enormă, și întreabă cum a putut ieși.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că cei 20 milioane lei sunt banii primiți pentru inundații. Explică, că sunt în discuție două lucruri, inundațiile și reabilitarea drumului. S-ar putea face și separat, dar ar fi tragere de timp. Suma de 20 milioane lei provin din fondul de rezervă a Guvernului pentru inundații. Deci este în regulă.

      

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: “ Reabilitare DJ 127A, km  40+585-59+071 inclusiv reparația/ reconstrucția/ refacerea a lucrărilor de artă afectate de inundațiile din perioada 7 iunie – 4 iulie 2016” – varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: „Modernizare sistem rutier pe DJ 135, limita județului Mureș - Atid, km 45+400-57+500“ – varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că este vorba despre tronsonul spre Șiclod. Trebuie știut, că acest drum se dorește să fie reabilitat în totalitate în colaborare cu județul Mureș. Se vor lega localitățile din zona regiunii sării cu zona Atidului și Cristurului. Ar fi o arteră importantă pentru zona Odorhei, o ieșire spre zona Târnavei Mici. Proiectul este realizat în trei etape. Prima etapă ar fi Atid-Cușmed, al doilea Cușmed-Șiclod, și al treilea va fi ieșirea spre județul Mureș. S-a discutat, că de la granița județului Harghita cu județul Mureș spre Șiclod deja este un tronson de interes regional, și ar trebui colaborat cu județul Mureș în reabilitarea acestui drum, căutând împreună surse de finanțare. Apoi, dacă se va ajunge până la Șiclod, se poate continua lucrarea mai departe. Este un  tronson greu, era o fâșie îngustă de carosabil din pământ, pe care se chinuiau oamenii, mai ales între Cușmed și Șiclod, dar s-au găsit niște soluții bune și astfel se poate aproba. Precum se vede, suma este și aici considerabilă, dar cea mai mare parte reprezintă etapa a III-a, la care  s-a căutat în decurs de mai multe luni soluția întâlnirii celor două drumuri, pentru că drumul din județul Mureș trecea altundeva. Mulțumește colegilor pentru efort, în urma căruia azi în ședință a putut fi prezentat acest proiect.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că în Anexa 1 valoarea trecută este de 131.030 lei, și valoarea totală este de 35.261.000 lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  întreabă pe domnul Chiorean Adriean, care este valoarea bună ? De ce este diferență ? Nu poate fi vorba despre o astfel de diferență. Valoarea totală este de 35.210.714,39 lei cu TVA. Despre aceasta se va vota.

       

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: „Modernizare sistem rutier pe DJ 135, limita județului Mureș - Atid, km 45+400-57+500“ – varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.147/2018 privind aprobarea contractării, garantării și semnării contractelor de credit , a contractelor de ipotecă asupra creanțelor rezultate din veniturile bugetare ale autorității administrației publice locale  și a contractelor de ipotecă mobiliară între CEC Bank SA și Județul Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță o veste bună. Fostul coleg jurist Császár István deja lucrează ca judecător la Judecătoria din Miercurea Ciuc. Este la secția penală. În toate contractele, în care el a fost desemnat ca responsabil cu semnătura, trebuie desemnat o altă persoană, care va semna mai departe. În consecință, responsabilul pentru semnarea contractului de acum încolo va fi domnul Bodó Alpár. Consiliul județean acum va decide asupra acestui lucru.

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.147/2018 privind aprobarea contractării, garantării și semnării contractelor de credit , a contractelor de ipotecă asupra creanțelor rezultate din veniturile bugetare ale autorității administrației publice locale  și a contractelor de ipotecă mobiliară între CEC Bank SA și Județul Harghita.

Rezultatul votului: 30 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 175/2018 privind mandatarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în S.C. Proiect Consulting S.R.L pentru efectuarea demersurilor necesare  în vederea încetării existenței S.C. Proiect Consulting Harghita S.R.L – varianta retrimisă.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita explică, că s-a început procedura de dizolvare a societății. În acest sens a fost mandatat reprezentantul societății, și în următoarea fază s-a găsit și un lichidator judiciar, care să execute procedura. În proiectul de hotărâre se va aproba modelul contractului, care va fi semnat cu acest lichidator.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán amintește, că în Hotărârea cu nr.  175/2017 s-a luat deja o decizie referitoare la pornirea procedurii de dizolvare judiciară. Mai trebuie din punct de vedere juridic și tehnic o nouă hotărâre cu privire la dizolvarea societății. Alegerea și semnarea contractului este din august 2018. Mandatarea cuiva cu o hotărâre din anul trecut pentru semnarea contractului modificat în acest an i se pare puțin curios.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita răspunde, că anul trecut s-a luat decizia pentru începerea procedurii de dizolvare judiciară. Pașii acestei proceduri țin până la radierea efectivă a societății din Oficiul Registrului Comerțului. Toate aceste pași trebuie efectuați de reprezentanții mandatați prin hotărâre anul trecut. Acum s-a ajuns la un moment, în care s-a ales o societate abilitată pentru a derula procedura de dizolvare, și trebuie aprobat și acest pas de către consiliul județean. Și va trebui efectuat pas cu pas toată procedura până la radierea societății din Oficiul Registrului Comerțului.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă este vorba despre modificarea aceluiași hotărâre din anul trecut ?

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita răspunde, că așa este.        

      

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 175/2018 privind mandatarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în S.C. Proiect Consulting S.R.L pentru efectuarea demersurilor necesare  în vederea încetării existenței S.C. Proiect Consulting Harghita S.R.L – varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre comutarea unui post în Amendamentul, care va fi aprobat.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că în raportul juridic a fost semnalat, că nu se va modifica numărul posturilor. Dar conform amendamentului va fi cu unul în plus, și astfel este nevoie și de avizul Direcției generale economice, care confirmă, că se încadrează în fonduri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba consideră, că postul se încadrează în cadrul existent.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre cu privire la  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la  aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare – varianta completată.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 119/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Organigramei şi Statului de funcţii ale Şcolii Populare de Artă şi Meserii a Judeţului Harghita cu modificările și completările ulterioare – varianta retrimisă.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán este de părere, că varianta comunicată a titlului hotărârii era cel bun, pentru că se modifică hotărârea din 2010, anexa acestuia. La fiecare modificare trebuie astfel specificat. Nu se modifică o modificare, ci hotărârea de bază.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 119/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Organigramei şi Statului de funcţii ale Şcolii Populare de Artă şi Meserii a Judeţului Harghita cu modificările și completările ulterioare – varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Agenţia Pentru Dezvoltare Regională Centru pe anul 2018 – varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Agenţia Pentru Dezvoltare Regională Centru pe anul 2018 – varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 31 Da.

        

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării ”Programului Consiliului Județean Harghita pentru promovarea valorilor locale și organizarea Zilei Naționale a produselor agroalimentare românești pe anul 2018”– varianta retrimisă și completată.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează, că în preambulul hotărârii s-a tecut numărul hotărârii de buget din anul trecut, nu din acest an. Roagă să fie corectat. La descrierea programului, la activitățile de anul trecut s-a trecut octombrie 2018.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării ”Programului Consiliului Județean Harghita pentru promovarea valorilor locale și organizarea Zilei Naționale a produselor agroalimentare românești pe anul 2018”– varianta retrimisă și completată.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2018.

 

Amendament de fond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2018.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că din 100.000 lei se va corecta la 130.000 lei. Deci se majorează suma cu 30.000 lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2018.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2018 -varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind stabilirea tarifelor pentru utilizarea imobilului Vila nr. 6 din Băile Homorod aflat în domeniul public al județului Harghita și în folosința Asociației de  Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este nevoie de aprobarea acestei hotărâri, pentru că legea prevede stabilirea tarifelor de utilizare de către consiliul județean.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă de articolul 2 al hotărârii, unde textul este astfel formulat parcă consiliul județean ar prelua sau ar preda dreptul de administrare al imobilului. Întreabă de ce este formulat așa ?

 

Domnul Máthé Árpád de la Direcția generală patrimoniu răspunde, că formularea aceasta din articolul 2 se referă numai la cazurile, când consiliul județean folosește în mod direct imobilul.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că aliniatul 1 al articolului 2 specifică, că în cazul, când consiliul județean folosește în mod direct clădirea, veniturile rezultate din aceasta intră în bugetul propriu al consiliului județean. Dar în momentul de față dreptul de administrare este predat la ADI Munții Harghita. Ce se înțelege prin cazuri directe ? Luare în administrare ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că pot fi evenimente, care sunt organizate de consiliul județean în acel imobil, activități caritabile, sau alte evenimente, care sunt permise de lege, și care nu solicită permisiunea ADI-ului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind stabilirea tarifelor pentru utilizarea imobilului Vila nr. 6 din Băile Homorod aflat în domeniul public al județului Harghita și în folosința Asociației de  Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita – varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 30 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 70/2018 privind aprobarea derulării programului „Acordarea distincțiilor de excelență pentru dezvoltarea și promovarea valorilor județului Harghita” pe anul 2018 - varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 70/2018 privind aprobarea derulării programului „Acordarea distincțiilor de excelență pentru dezvoltarea și promovarea valorilor județului Harghita” pe anul 2018 - varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect <Modernizare sistem rutier pe DJ 123E, Miercurea Ciuc – Păuleni DN 12A, km 2+200 – 7+500, județul Harghita, pe sectorul km 3+032 – 7+500>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională - Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr. POR 2018/6/6.1/6 - varianta modificată.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán adaugă, că la articolul 7 este trecut, că consiliul județean desemnează pe domnul președinte pentru semnare în calitate de  consiliu județean și parteneri. Întreabă, dacă partenerii au declarat acordul ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că există acord în acest sens.

   

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect <Modernizare sistem rutier pe DJ 123E, Miercurea Ciuc – Păuleni DN 12A, km 2+200 – 7+500, județul Harghita, pe sectorul km 3+032 – 7+500>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională - Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr. POR 2018/6/6.1/6 - varianta modificată.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect < Modernizare drum județean DJ 174A - Bilbor – km 20+000 – 23+423 - DJ 174C - lim. jud. Suceava km 5+000 – 11+197, pe sectorul km 5+000 – 11+197>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională - Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr POR 2018/6/6.1/6 - varianta modificată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă, că acest proiect este unul foarte complicat, un proiect Incetrans din 2012, care trebuia lăsat nerealizat. S-a reușit reluarea acesutia, a fost verificat și de verificator de proiecte. În câteva zile se poate porni. 17 septembrie este termenul final pentru a porni investiția. Este deja și un câștigător pentru execuție. Mai departe depinde de domnul secretar și de doamna arhitect șef, care trebuie să elibereze în regim de urgență autorizația pentru a fi încărcat pe site și a depune pentru finanțare Europeană. Mâine trebuie dat ordin de începere, altfel se pierd banii.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect < Modernizare drum județean DJ 174A - Bilbor – km 20+000 – 23+423 - DJ 174C - lim. jud. Suceava km 5+000 – 11+197, pe sectorul km 5+000 – 11+197>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională - Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr POR 2018/6/6.1/6 - varianta modificată.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect <Reabilitare sistem rutier DJ 136A, sectoarele km 3+800-8+588 (limita cu județul Mureș - satul Crișeni) și km 14+200-22+390 (comuna Atid – satul Atia, comuna Corund)>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr POR 2018/6/6.1/6 - varianta reformulată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect <Reabilitare sistem rutier DJ 136A, sectoarele km 3+800-8+588 (limita cu județul Mureș - satul Crișeni) și km 14+200-22+390 (comuna Atid – satul Atia, comuna Corund)>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr POR 2018/6/6.1/6 - varianta reformulată.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect < Modernizare DJ 126, km 0+000-5+650>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr POR 2018/6/6.1/6 - varianta reformulată.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, din ce se constituie cei 1.232.000 lei cheltuieli neeligibile? La descrierea programului, la detalierea lucrării la trecerea cu calea ferată, a rămas afară o porțiune de 9 m. Trebuie corectat, pentru că după poziția 0+811 m urmează 0+820 m. La anexa 1, în josul paginii s-a trecut DJ 1266. Trebuie corectat numărul greșit la DJ 126.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se vor corecta observațiile domnului consilier. Așa știe, că deja se asfaltează acest tronson.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că nu a primit răspuns la întrebare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că s-a interesat și este totul în ordine.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán revine la prima observație, la cei 1.232.000 lei, care sunt prezentate ca cheltuieli neeligibile la bugetul consiliului județean. La alte proiecte nu a văzut asemenea cheltuieli, și de aceea este curios ce reprezintă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că trecerile de cale ferată vor fi executați din banii proprii ale consiliului județean. Sunt două asemenea lucrări. Și trebuie legat acest drum de un drum European, altfel nu se dau bani pentru reabilitare.  Dar deocamdată nu va trebui cheltuit această sumă, numai trebuie asigurat continuitatea în documentație.

   

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat - Proiect < Modernizare DJ 126, km 0+000-5+650>, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de Investitii 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, Apel de proiecte nr POR 2018/6/6.1/6 - varianta reformulată.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea  Nr. 214 /2018 privind aprobarea listei proiectelor finanţate în cadrul programului anual de “Protecţia monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Harghita”, pe anul 2018- varianta retrimisă și modificată.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán semnalează, că nu s-au trecut în hotărâre comisiile de specialitate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea  Nr. 214 /2018 privind aprobarea listei proiectelor finanţate în cadrul programului anual de “Protecţia monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Harghita”, pe anul 2018- varianta retrimisă și modificată.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectde hotărâre privind aprobarea scrisorii de așteptări pentru stabilirea performanţelor aşteptate de la Administratorul unic neasociat al Societății Comerciale Honline Media S.R.L - varianta retrimisă și modificată.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că în Scrisoarea de așteptări, la capitolul 9 este trecut organul de conducere al societății, care revocă administratorul. Întreabă ce înseamnă această formulare, deoarece conform actului constitutiv al  societății, organul de conducere este chiar consiliul județean, ca singurul acționar.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că atunci se va trece expresia de ”consiliul județean” în loc de cea semnalată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea scrisorii de așteptări pentru stabilirea performanţelor aşteptate de la Administratorul unic neasociat al Societății Comerciale Honline Media S.R.L - varianta retrimisă și modificată.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind delegarea unui reprezentant al asiguraţilor în Adunarea Reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

 

Amendament de reformulare asupra proiectului de hotărâre privind delegarea unui reprezentant al asiguraţilor în Adunarea Reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita adaugă, că modificarea este la  articolul 1 din proiectul de hotărâre. Mandatul anterior de 4 ani, conform hotărârii consiliului județean expiră la 28 septembrie 2018. De aceea trebuie trecut, că articolul 1 rămâne cum a fost, iar în articolul 2 specificat, că prezenta hotărâre întră în vigoare la 23 septembrie 2018 și la data intrării în vigoare se abrogă hotărârea consiliului județean cu nr. 73/2018. Trebuie realizată continuitatea.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă domnul Rugină Dan Ciprian continuă activitatea pentru care a fost desemnat ?

 

Domnul consilier județean Rugină Dan Ciprian răspunde, că acceptă numirea și mai departe.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de reformulare asupra proiectului de hotărâre privind delegarea unui reprezentant al asiguraţilor în Adunarea Reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind delegarea unui reprezentant al asiguraţilor în Adunarea Reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - varianta retrimisă și modificată.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Votul secret privind delegarea domnului consilier Rugină Dan-Ciprian ca reprezentant al asiguraților în Adunarea Reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea listei măsurilor educative care însoțesc distribuția de lapte și produse lactate în anul şcolar 2018 – 2019 în cadrul Programului pentru școli al României - varianta retrimisă.

 

Domnul consilier județean Rácz Árpád declară, că nu va participa la votarea acestui punct.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter declară, că nu va participa la votarea acestui punct.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea listei măsurilor educative care însoțesc distribuția de lapte și produse lactate în anul şcolar 2018 – 2019 în cadrul Programului pentru școli al României - varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii, pentru S.C. Honline Media S.R.L., spațiului EII9, situat în imobilul Policlinica stomatologică din B-dul Timișoarei, nr. 4, Miercurea Ciuc, județul Harghita, aparținând domeniului public al județului Harghita, de către administratorul spațiului, Editura Hargita Népe - varianta distribuită.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că s-a primit o adresă, conform căreia va fi desființată societatea, dacă nu se clarifică sediul fiscal al acestuia. Cei 5 ani, în care a fost dat de către consiliul județean un spațiu pentru folosință au trecut.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea închirierii, pentru S.C. Honline Media S.R.L., spațiului EII9, situat în imobilul Policlinica stomatologică din B-dul Timișoarei, nr. 4, Miercurea Ciuc, județul Harghita, aparținând domeniului public al județului Harghita, de către administratorul spațiului, Editura Hargita Népe - varianta distribuită.

Rezultatul votului: 31 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că s-a ajuns la capitolul diverse și întreabă, dacă dintre localnici cineva vrea să ia cuvântul.

Între timp anunță, că a avut o întrevedere la Ambasada Română din Franța cu ambasadorul român și a echipei sale, unde au discutat despre organizarea unui forum economic al întreprinzătorilor mici și mijlocii, și familiale în cursul lunii aprilie 2019, unde vor putea fi organizate și evenimente culturale.

Vineri a fost în județul Somogy, Ungaria, unde a discutat cu conducerea județului despre posibilități de investiții în domeniul agrar, cursuri de perfecționare legate de activitățile din turism și alte posibilități de investiții pentru societăți din județul Harghita în regiunea din jurul localității Paks din Ungaria.

În 19-20 a participat la Farmer Expo din Budapesta, și la Expoziția de flori din Debrecen, Ungaria, unde s-a discutat posibilitatea organizării unei eveniment similar și aici în Harghita. Au discutat cu conducerea județului Somogy, că vor veni cu o delegație mai numeroasă în județul Harghita la începutul lunii octombrie în acest an.

Au participat cu mai mulți consilieri județeni la semnarea contractului de înfrățire a județului Harghita cu județul Tolna din Ungaria. Despre acest eveniment se va derula un filmuleț pregătit la fața locului.

Între timp se derulează filmul vizitei de la Tolna, Ungaria.        

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește colegilor, că au participat la semnarea contractului în județul Tolna. Domnul Kassay Péter a propus, ca următoarea deplasare de acest fel ar trebui să fie în județul Hajdú—Bihar din Ungaria. Roagă, ca primirea cu ocazia vizitelor delegațiilor din județele înfrățite să fie foarte serioasă, pentru că și ei la rândul lor au pus mare accent pe ospitalitate.

Se mai derulează un film cu site-ul de investiții, și domnul președinte menționează, că s-a găsit modalitatea de a fi actualizat la zi. Roagă, ca toți cei interesați să se uite și să urmărească investițiile, care sunt în număr de 85.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter atrage atenția tuturor la un drum național, care nu aparține de Consiliul Județean Harghita, dar este într-o stare sub orice critică. Este vorba despre drumul DN12A, între Ghimeș și Frumoasa, și este cel mai impracticabil drum național din județul Harghita.  Ceva s-a făcut acolo, dar este mai degrabă o batjocoră. Acel drum a fost realizat, când dânsul a primit permis de conducere, în 1974 și de atunci nu s-a reparat considerabil. Roagă pe domnul președinte, ca să ia legătura cu drumarii de la Drumuri Naționale din Barșov, și să comunice, că cei din județul Bacău au reușit să refacă drumul respectiv până la granița cu județul Harghita, și neapărat ar trebui refăcut și partea de 20 de km din județul Harghita. Circulația este destul de mare, pentru că aici trece majoritatea traficului de transport marfă din Transilvania în Moldova.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal salută pe toți cei prezenți, și se bucură, că în sfârșit s-a reușit organizarea unei ședințe delegate în comuna Siculeni, și tocmai, cu ocazia inaugurării frumoasei case de cultură a comunei. Dânsul este consilier județean din anul 2008 și de atunci nu s-a ținut ședință delegată a consiliului juețean aici. Are două întrebări. Mulți sunt interesați de stadiul hotărârii cu privire la sprijinirea cultelor religioase, pentru că deja s-a intrat în ultimul semestru și o să fie probleme cu decontările. Când va fi aprobat, și dacă sunt rezultate. Pe de altă parte, echipa de hochei pe gheață a solicitat sprijin și pentru acest an. În sezonul trecut au câștigat Cupa României, iar în Liga Erste au prins un loc  trei. Chiar merită să fie sprijiniți. Au probleme financiare, și deja a pornit și noul sezon. Nu a fost încă posibil clarificarea juridică  a problemelor legate de sprijinul acordat anul trecut. Deocamdată se poate vedea, că a fost cuprins o sumă în buget, care este destinat lor, dar în această ședință nu a fost aprobat o hotărâre în acest sens. Speră, că se vor rezolva problemele în curând și când va fi cazul, solicită sprijinul colegilor. În sfârșit, mulțumește salariaților primăriei pentru primirea călduroasă și așteaptă toți colegii la Festivalul cepei, la care au fost invitați cu toții .       

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 12 septembrie 2018 cu număr de înregistrare  nr. 23.139 / 28.09.2018 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

Miercurea Ciuc,   11 octombrie 2018

 

Președinte                                                                                                            Secretarul județului

Borboly Csaba                                                                                                          Egyed Árpád

Director general

Vágássy Alpár

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

KB/1 EX