Consiliul Judeţean Harghita
luni, 29 aprilie 2024 07:27:48
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 10 august 2018

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 10 august 2018

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 10 august 2018

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

 

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

9

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

10

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

11

DAJKA TÜNDE

UDMR

12

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

17

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

18

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

19

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

27

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

28

SÁNDOR BARNA

UDMR

29

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  870 / 2018, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 2, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita în Sala de protocol al Consiliului Județean Harghita. Spune, că până mai sosesc câțiva colegi, și pentru a mai economisi timp, se poate discuta puțin. Ieri s-a aflat, că documentele distribuite consilierilor la începutul ședinței nu pot să aștepte până marți, la data ședinței ordinare, trebuie azi încărcate în sistemul Mysys în cadrul proiectelor Europene. Din acest motiv  a fost convocat ședința extraordinară de azi. Roagă Cancelaria, să cheme în ședință inițiatorii proiectelor de hotărâri, pe domnul Péli Levente, sau oricine, să spună despre ce este vorba. Dacă știu juriștii, atunci să prezinte detalii, ca să se afle despre ce este vorba. În esență, este vorba despre fonduri, care nu s-au putut atrage de către Guvern, și a rămas ca sursă de finanțare din fonduri Europene. Acum Ministerul a depus proiecte în mod direct în parteneriat cu județele țării, și se va încerca atragerea acestor fonduri. Ministerul Sănătății a cuplat Spitalul de Urgență din județul Harghita cu cel din Covasna și trebuia realizat acest parteneriat, ca documentele să se poate încărca cu privire la realizarea cabinetelor ambulatorii.

            La Salvamontiști se vor modifica valorile în proiectul de finanțare depus și de aceea sunt pe Ordinea de zi de azi.

            Sunt câteva programe, care nu pot aștepta până marți. De exemplu Programul de lapte și corn, cele depuse pentru finanțare pentru fonduri Europene, și tot azi trebuie aprobat și proiectul de hotărâre cu orivire la delegația în județul Tolna Ungaria. Pentru a putea avansa Programul de lapte și corn, trebuie aprobat modificarea bugetului acum în ședință extraordinară. Astfel nu poate fi o piedică neexpirarea perioadei de afișare a proiectului de hotărâre.

 

Domnul Péli Levente, director general la Direcția generală Tehnică salută pe toți cei prezenți. Spune, că s-au accelerat mult lucrurile la Ministerul Sănătății. Se așteaptă urgent depunerea unor proiecte de finanațare la nivel național la acele investiții și achiziție de aparate medicale, care de la începutul anului 2014 până la anul 2017 au fost derulate, achiziționate, realizate. Mai este vorba și despre acele investiții, care până în 13 august sunt încărcate pe SICAP.  Depunătorul principal este Ministerul. Sistemul este gândit astfel, ca valoarea acestor proiecte să nu  depășească 50 milioane euro/proiect. De aceea, în cadrul proiectelor au fost împărțite județele și unitățile aparținătoare sistemului sanitar. Județul Harghita a fost cuplat cu județul Covasna. Sunt două spitale din județul Covasna și patru sunt din județul Harghita. Sunt două proiecte de finanțare în parteneriat cu județul Covasna. Una este cu pivire la aparatele necesare funcționării cabinetelor ambulatorii și a celor afiliate la acestea. Celălalt este legat de aparatele necesare funcționării Secției de urgență, și unitățile subordonate acestuia. La nivel de județul Harghita, la cabinetele ambulatorii  suma inclusă în proiect ar trebui să fie 4,6 miliolane lei. La Secția de urgență, la investiții și la aparatele necesare este vorba despre suma de 17,8 milioane lei. În total, pentru județul Harghita 22.498.000 lei vor fi trecuți în proiectul de finanțare. Suma se mai poate modifica în cursul evaluării proiectului. La nivel de județul Covasna, în total este vorba despre 1.673.000 lei, valoarea UPU-lui penru secția de cabinete ambulatorii. Speră, că vor rămâne sume importante, care vor fi cheltuieli eligibile și se va putea solicita decontarea cheltuielilor. În cazul Salvamontului, la baza din Tușnad Băi, după evaluarea tehnică s-a depistat, că sunt greșeli de calcul la o fișă. De aceea trebuia completat și s-a majorat suma totală cu în jur de 200 mii lei. Din cheltuielile eligibile au fost transpuși numai 5 mii lei. Cei 3.600.000 lei au rămași, ca cheltuieli eligibile, iar cei 5.000 lei cheltuieli neeligibile. Lucrurile se află în faza semnării contractelor. Aceasta este ultima completare a documentelor pentru proiect, care trebuie încărcat neapărat până marți. De aceea a fost pus pe Ordinea de zi de azi. În aceste zile  a venit înștiințarea și pentru proiectul din Borsec, care va fi pregătit pentru marți. Termenul pentru acela este până la 17 august, dar având în vedere, că vin zile libere, va fi interesant încărcarea până în noaptea de marți.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că între timp s-a completat numărul consilierilor județeni la 16, deci este cvorum.

 

Doamna Konrád Judith, managerul Spitalului de Urgență vorbește despre necesitatea de a primi, trata, și vindeca cât mai bine bolnavii din spital. Fiind vorba despre Spitalul de urgență și totodată despre un spital județean, aparatele cuprinse în listă contribuie la primirea, diagnostizarea și vindecarea pacienților și a înbunătățirii împrejurărilor acestor procese. Momentul de față reprezintă o ocazie unică în acest sens, care nu trebuie scăpată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă există cvorum ?              

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita salută pe toţi cei prezenţi. Declară că din 31 de consilieri judeţeni sunt prezenți 17. Declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articolul 95, aliniatul 1, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba speră, că au primit cu toții Ordinea de zi cu 10 puncte.  

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că ieri era vorba prin SMS și solicitare verbală despre proiecte de hotărâri, care sunt urgente, pentru că trebuie încărcate. Nu a fost vorba despre modificarea bugetului, care va fi și pe Ordinea de zi a ședinței de marți. Dar oricum nu au primit materialul. Solicită să primească răspuns la întrebarea, că la care punct nu ajunge să fie discutate marți ? Dacă va rămâne modificarea bugetului și restul, care nu au referate de urgență, dânsul nu va sprijini acest Ordin de zi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că nu ar fi indicat să întârzie Programul de lapte și corn în anul școlar, care vine. Acum s-a primit Ordonanța Guvernamentală, acum se poate aproba în ședință extraordinară cu Referat de urgență, la ședință ordinară nu. Dacă crede domnul consilier, că se poate aștepta până la ședința ordinară din septembrie cu această problemă, atunci să se amână.

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă, că punctul 9, care se referă la promovarea județului Harghita la instituțiile Europene ar trebui să intre acum, pentru că nu expiră termenul de afișare până marți, și nu va putea intra în ședința ordinară, pentru că domnul secretar va avea obiecții și Prefectura va ataca hotărârea. Ori va rămâne acum, ori va mai trebui ținut încă o ședință extraordinară în cursul lunii august.  Întreabă de la domnul Bicăjanu Vasile, de ce se modifică bugetul ? Ce este, ce nu se poate aștepta până marți ?

 

Doamna Fülöp Enikő, Director economic la Spitalul Județean de Urgență spune, că  modificarea de buget nu poate aștepta până marți pentru că în pozițiile proiectului de depus ar trebui să intre sume, pentru care numai atunci se pot semna contractele, dacă sunt cuprinse în Lista de investiții. Concret, este vorba de exemplu despre masă chirurgicală, aparat ventilație mecanică, masă operație, lampă operație, etc. Și inițial au fost cuprinse în Lista de investiție, dar se solicită majorarea cantității, pentru a putea include toată cantitatea în proiectul depus. Termenul de încărcare a proiectului este ziua de luni, 13 august.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán propune, ca celealte modificări din buget să nu se efectueze, numai cele necesare pentru spital.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că atunci va rămâne numai modificarea bugetului referitor la spital. Să fie menționat și în procesul verbal al ședinței. A mai intervenit ceva acum. Este o problemă referitoare la zona Odorhei. Azi s-a primit documentația cu privire la alunecarea terenului de la Tibod. Se poate aștepta până marți, dar deja va fi data de 14 august, și în 15,16,17 nu se va mai lucra, și luni, 20 august iarăși nu prea se lucrează, atunci se va pierde o săptămână cu începerea licitației. Dacă domnii consilieri consideră, că nu este urgență, se poate amâna pentru ședința următoare. Materialul a fost distribuit, se poate pune pe Ordinea de zi. Expertul a pregătit, azi a trimis, și se poate aproba, ca să poată începe licitația. Luni deja se poate depune pentru consultație la autoritățile de achiziție publică. Întreabă, dacă să fie pus sau nu pe Ordinea de zi ? Se va câștiga o săptămână. Situația acolo este destul de gravă.

 

Nu sunt obiecții.

 

Domnul președinte Borboly Csaba pune pe Ordinea de zi tema cu surparea de la Tibod , și modificarea bugetului, numai cele referitoare la spital. Cu aceste modificări va propune spre aprobare Ordinea de zi. De altfel, mai era cuprins spectacolul ”Csíksomlyói Passió” în buget, eveniment, care se va derula în cursul săptămânii viitoare pe Muntele Șumuleu, la altar. Vine trupa Teatrului național de al Ungariei să prezinte spectacolul S-a dorit sprijinirea evenimentului cu toalete mobile și cu personal de pază.  Dacă se va aproba marți, nu va mai fi posibil acest sprijin. Atunci să rămână și acest punct. Deci spectacolul și spitalul, în rest nu se modifică bugetul. Tema cu pesta porcină să rămâne pentru marți. Roagă consilierii județeni să pornească aparatele de vot.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Ordinii de zi.

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii parteneriatului între U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Ministerul Sănătății, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul de Psihiatrie Tulgheș, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristof” Sfântu Gheorghe în vederea realizării proiectului de finanțare ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Harghita și Covasna "

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea cheltuielilor și activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul de Psihiatrie Tulgheș, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristof” Sfântu Gheorghe, privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Harghita și Covasna"

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii parteneriatului între U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Ministerul Sănătății, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristof” Sfântu Gheorghe în vederea realizării proiectului de finanțare ” Asigurarea accesului populației din județele Harghita și Covasna la servicii medicale de urgență"

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea cheltuielilor și activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristof” Sfântu Gheorghe în vederea realizării proiectului de finanțare ”Asigurarea accesului populației din județele Harghita și Covasna la servicii medicale de urgență"

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita cu nr. 261/2017, privind aprobarea activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Consiliul Local al Orașului Băile Tușnad, privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”Modernizare/Construire şi dotare de noi baze de salvamont în județul Harghita – Băile Tușnad" în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 7., prioritatea de investiţii 7.1.

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Devizului general actualizat al Studiului de fezabilitate  aferent obiectivului de investiţii ,,Construirea unei baze Salvamont în Orașul Băile Tuşnad” aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 259/2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea listei produselor care vor fi distribuite în anul școlar 2018-2019, în cadrul Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023;

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.25/2018 privind aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2018 cu modificările și completările ulterioare.

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.29/2018 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2018

 

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă, că va fi un Amendament de fond cu privire la scoaterea tuturor modificărilor, în afară de cele referotoare la spital și spectacolul amintit, și se cuprinde problema surpării de la Tibod.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 5 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune că se va scoate Art. 6 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 7 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii parteneriatului între U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Ministerul Sănătății, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul de Psihiatrie Tulgheș, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe în vederea realizării proiectului de finanțare ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Harghita și Covasna " – varianta distribuită

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă de ce a rămas afară Spitalul din Odorheiu Secuiesc ? Răspunsul ar fi, că Spitalul din Odorheiu Secuiesc nu a avut investiții, care acum ar fi putut cuprinse în proiect ?

 

Domnul Péli Levente, director general la Direcția generală Tehnică răspunde, că s-au purtat discuții cu conducerea spitalelor, cu domnii vicepreședinți, și s-a ajuns la concluzie, că au valori nesemnificative, cu care nu doresc să intre în proiect. Deocamdată nici nu se poate prevede cum vor fi decontările, cui vor fi alocați banii. Au decis, că nu vor participa cu sumele mici proprii.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea constituirii parteneriatului între U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Ministerul Sănătății, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul de Psihiatrie Tulgheș, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe în vederea realizării proiectului de finanțare ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Harghita și Covasna " – varianta distribuită

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea cheltuielilor și activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul de Psihiatrie Tulgheș, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Harghita și Covasna" – varianta distribuită

 

Domnul Péli Levente, director general la Direcția generală Tehnică menționează, că nu apare suma în varianta distribuită. Acolo este o formulare, precum că la finalul perioadei de finanțare în programul electronic, se va aduce iar în fața consiliului județean pentru a aproba suma exactă. Acum este vorba numai despre participare în proiect, pentru că nici la nivel de Minister încă nu sunt toate aspectele clarificate.

    

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea cheltuielilor și activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul de Psihiatrie Tulgheș, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Harghita și Covasna" – varianta distribuită

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii parteneriatului între U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Ministerul Sănătății, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe în vederea realizării proiectului de finanțare ” Asigurarea accesului populației din județele Harghita și Covasna la servicii medicale de urgență" – varianta distribuită

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea constituirii parteneriatului între U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Ministerul Sănătății, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe în vederea realizării proiectului de finanțare ” Asigurarea accesului populației din județele Harghita și Covasna la servicii medicale de urgență" – varianta distribuită

Rezultatul votului: 16 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea cheltuielilor și activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe în vederea realizării proiectului de finanțare ”Asigurarea accesului populației din județele Harghita și Covasna la servicii medicale de urgență" – varianta distribuită

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea cheltuielilor și activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, U.A.T. Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna și Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe în vederea realizării proiectului de finanțare ”Asigurarea accesului populației din județele Harghita și Covasna la servicii medicale de urgență" – varianta distribuită

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita cu nr. 261/2017, privind aprobarea activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Consiliul Local al Orașului Băile Tușnad, privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”Modernizare/Construire şi dotare de noi baze de salvamont în județul Harghita – Băile Tușnad" în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 7., prioritatea de investiţii 7.1. – varianta distribuită

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că în hotărârea din anul trecut a fost calculat greșit suma totală. Astfel, suma acum nu crește, ci scade de la 3.299.000 la 3.298.000 lei. Întreabă, dacă este corect Devizul general nou, retrimis, alăturat acum, semnat la data de 10 octombrie 2017 ?

 

Domnul Péli Levente, director general la Direcția generală Tehnică răspunde, că s-a discutat cu proiectantul  cu ocazia evaluării, și s-a decis păstrarea acelei date.

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita cu nr. 261/2017, privind aprobarea activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Consiliul Local al Orașului Băile Tușnad, privind managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”Modernizare/Construire şi dotare de noi baze de salvamont în județul Harghita – Băile Tușnad" în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 7., prioritatea de investiţii 7.1. – varianta distribuită

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Devizului general actualizat al Studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiţii ,,Construirea unei baze Salvamont în Orașul Băile Tuşnad” aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 259/2017 – varianta distribuită

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea Devizului general actualizat al Studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiţii ,,Construirea unei baze Salvamont în Orașul Băile Tuşnad” aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 259/2017 – varianta distribuită

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea listei produselor care vor fi distribuite în anul școlar 2018-2019, în cadrul Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023;

 

Domnul președinte Borboly Csaba crede, că hotărârea se referă la cheltuielile complementare. Cuprinde Lista cu produsele, care se pot oferi copiilor.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă când expiră contractele cadru, pentru că consideră, că sunt în întârziere în distribuția tuturor produselor. În listă este trecut că produsele de panificație trebuie pregătite din făină integrală, ceea ce nici în anul trecut nu s-a realizat astfel. În anul nou va fi așa ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că județul Harghita este între cele puține, în care acest serviciu s-a putut implementa. Cine nu a procedat ca aici, că a semnat contracte multianuale, la acelea erau sistări de serviciu aproape pentru jumătatea semestrului. Ulterior, după semnarea contractelor cadru a fost modificat legislația, ceea ce nu s-a putut prevedea. Astfel, se va merge mai departe cu contractele cadru. Dar cine nu prestează serviciu de calitate, prin efort comun se va interveni. Nu este numai un contract. Fiecare două comună are un contract, deci sunt 18 de contracte. Oriunde sunt probleme, se va interveni.

 

 Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că în hotărâre figurează, că produsele de panificație trebuie realizate din făină integrală. Dacă nu va fi așa, se poate sista contractul ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba   răspunde, că are încredere în colegi. Dacă astfel s-a consemnat, atunci așa va fi.

 

Doamna consilier județean Kántor Boglárka semnalează și în calitate de învățătoare, că calitatea acestor produse este foarte precară. Ajung în gunoi de multe ori și ar trebui luate măsuri în acest sens. Propune, ca ori laptele, ori cornul să fie scos, să rămâne numai un produs de calitate, dar să fie comestibilă și bună. Pare, că este inutilă toată acțiunea.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că trebuie înaintat o propunere de modificare legislativă către Guvern, pentru că numai Parlamentul poate decide în acest caz. Consiliul județean nu are competență.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea listei produselor care vor fi distribuite în anul școlar 2018-2019, în cadrul Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023;

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.25/2018 privind aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2018 cu modificările și completările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă, că la toamnă va avea loc o conferință pe tema atragerii intelectualilor din estul Europei, pentru că foarte mulți tineri pleacă și nu mai vin înapoi în țară. La această conferință va participa și domnul Navracsics Tibor secretar de stat din Ungaria.

Se va mai ține o conferință și în domeniul protecției copilului în Miercurea Ciuc. Deci vor fi câteva evenimente importante în Miercurea Ciuc despre care nu s-a știut la început de an. Acestea sunt modificările din prezenta hotărâre.

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.25/2018 privind aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2018 cu modificările și completările ulterioare.

Rezultatul votului: 17 Da.

 

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.29/2018 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2018.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că s-au clarificat aspectele concrete legate de deplasarea delegației din județul Harghita în județul Tolna din Ungaria. S-au stabilit ce cheltuieli vor avea amândouă județe. Din consiliul județean s-au înscris 13 consilieri județeni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.29/2018 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2018.

Rezultatul votului: 17 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că la surparea de la Tibod este vorba despre o sumă de 2,1 milioane lei, ceea ce nu este o sumă neglijabilă. S-a discutat mult cu proiectantul, că eventual să fie realizate lucrările treptat. S-a ajuns la înțelegere cu proiectantul în această sumă, 0,5 milioane euro.

 

            Consiliul se va întâlni iar marți, și întreabă fracțiunea UDMR, dacă va fi ședință de fracțiune înainte, pentru că dânsul luni de la 10,30 nu va mai fi disponibil în aceea zi. În rest, poate fi la dispoziția tuturor fracțiunilor, dacă au nelămuriri în ceea ce privește materalul de ședință. 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 14 iunie 2018 cu număr de înregistrare  nr. 14.944 / 26.06.2018 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc,  22 ianuarie 2019

 

Președinte                                                                                                            Secretarul județului

Borboly Csaba                                                                                              Egyed Árpád

 

Director general

Vágássy Alpár

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

KB/KB/1 EX