Consiliul Judeţean Harghita
vineri, 29 martie 2024 07:39:44
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 22 decembrie 2017

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 22 decembrie 2017

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 22 decembrie 2017

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

9

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

10

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

11

DAJKA TÜNDE

UDMR

12

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

LŐRINCZ CSILLA

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

27

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

28

SÁNDOR BARNA

UDMR

29

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  1753 / 2017, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 2 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita în Sala de Protocol al Consiliului Județean Harghita Salută pe toți cei prezenți. Anunţă, că în prima parte a şedinţei se va desfăşura premierea persoanelor, cu care se mândreşte judeţul Harghita în acest an. Apoi se va ţine o pauză după care    consilierii judeţeni vor avea timp destul la dispoziţie pentru lucrările comisiilor de specialitate. Pentru că este o şedinţă ordinară, trebuie asigurat cadrul legal necesar desfăşurării acesteia. Mulţumeşte pentru prezenţa tuturor, şi solicită de la Cancelarie, să fie atent, dacă toţi cei prezenţi au scaune unde să stea în această sală. Precum se zice, mulţi oameni buni încap în incinte mici. În acest sens nu pot fi probleme. În cadrul premierii vor fi apreciate persoane în câteva domenii pentru performanţe deosebite, de care este mândru întreg judeţul Harghita. Roagă ca cei, care au de clarificat ceva cu privire la şedinţă, să amâne, sau să discute afară, ca evenimentul festiv să nu fie deranjat. Aceste premii au fost înfiinţate în interesul promovării  performanţelor individuale. Este o mândrie comună rezultatul obținut de aceste persoane, care trebuie apreciată, pentru că exemplul bun este de urmat. Ceea ce s-a pus pe masă de către dânşii, pentru consiliul judeţean este important. Evenimentul va fi conferat de către Gáspár Izabella de la Consiliul Judeţean Harghita.

 

Gáspár Izabella ţine un discurs de ocazie, după care anunţă premianţii. Spune, că aceste premii se oferă persoanelor de seamă, care au rezultate excepţionale în domeniul social, cultural, literar, sau au o activitate de seamă în domeniul culturii publice. Va primi premiu doamna Kelemen Erzsébet, conducătoarea şi pedagogul  ansamblului popular „Boroka” din Odorheiu Secuiesc, care funcţionează din anul 1997. Prezintă o biografie a doamnei Kelemen Erzsébet. Va primi premiul „Kájoni János” domnul Lövétei Lázár László din Vlăhiţa. Prezintă biografia poetului, şi înmânează premiul. Va primi premiu domnul Köllő Ferencz, profesor, dirijor, conducător de partituri, care încearcă să impună muzica de calitate tuturor şi promovează acest lucru, devenind astfel formator în cadrul comunităţii în care trăieşte. Primește premiu cu medalionul de comemorare ”Márton Áron” domnul paroh reformat Lőrinczi Lajos, care pe lângă activitatea religioasă contribuie major la păstrarea tradițiilor, organizarea taberelor de tineret, și reînnoirea clădirilor seculare. Este premiat și preotul catolic, domnul Veress Sándor Levente din Casin, care a lucrat mult în interesul comunității în domeniul social, cultural, și educațional.  Prin decernarea premiului ”Mihai Eminescu” se recunoaște azi meritele doamnei profesoare de limba română, Pop Dobrean Maria Cristina de la Liceul teoretic ”Kemény János” din Toplița, care predă cu un stil și devotament aparte, având o influență pozitivă asupra elevilor. Premiul ”Heureka” va fi decernat azi domnului Bustya Attila, inginer, constructor de drone mai performante, ca cele din comerț. Acest fapt este dovedit printr-un record de timp de plutire a unei drone de la 99 de minute la 126 de minute.    

    

Domnul președinte Borboly Csaba roagă pe domnul Márton István, conducătorul Asociației de Dezvltare Rurală, să deruleze a doua parte a festivității de premiere.

 

Domnul Márton István, conducătorul Asociației de Dezvoltare Rurală în câteva cuvinte omagiază activitatea gospodarilor, care vor fi premiați la această ședință. De fapt și gospodarii creează. Nu opere de artă, ci soiuri, rase, și ferme model. Activitatea lor contribuie la ținerea acasă a tinerilor, care nu mai sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a vedea o fermă de studiu, o fermă model, care poate să asigure traiul de toate zilele. Premiul constă în 1.500 de lei și o Diplomă de merit. Vor fi premiați : Bartalis Attila de la Cârța, Bálint Attila de la Valea Strâmbă, Deák Dénes Jr. care a moștenit și dezvoltat ferma părinților,  Ferencz Csibi Péter, care admnistrează o fermă cu 50 de vaci cu un parc industrial de ultimă generație, achiziționată din proiecte UE,  și Kozma Vilmos, producător de zarzavaturi rădăcinoase.

 

Domnul președinte Borboly Csaba felicită premianții de azi. Spune, că cine vrea, poate participa și la ședința consiliului județean. Deocamdată vor fi câteva minute de pauză în care pot fi ținute ședințele de către Comisiile de specialitate. Președinții comisiilor să semnaleze, dacă ședința poate să înceapă. Se scuză pentru întârziere, dar trebuia cumva derulat și festivitatea de premiere, și ședința Comisiilor de specialitate. Azi s-au cam suprapus evenimentele, dar crede, că până la urmă s-a reușit păstrarea caracterului festiv al acestei zile.  Menționează, că între timp a sosit și domnul consilier județean Nagy Pál.

 

 Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă este cvorum necesar pentru ținerea ședinței ?               

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita salută pe toţi cei prezenţi, şi declară că din 31 de consilieri judeţeni sunt prezenţi 28. Lipsesc vicepreședintele Bíró Barn Botond, Mezei János, și Portik Erzsébet. Declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articolul 95, aliniatul 1, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba referitor la Ordinea de zi, spune, că faptul, când există o intenție de a aproba un proiect de hotărâre, care este comunicată în termen, dar ulterior totuși este scos de pe Ordinea de zi, crede că este mai acceptabil, decât  ulterior să fie adusă la ședință, pentru că astfel este timp pentru a analiza mai bine. Și azi vor fi câteva astfel de proiecte, dar măcar în careva măsură au fost pregătite, s-au întocmit rapoartele de specialitate, și nu trebuie din acest motiv trase concluzii, că ședința nu a fost pregătită cum trebuie. Sunt multe proiecte, pentru care la nivel de țară nu există încă soluții.  Este și categoria proiectelor de hotărâri, care trebuie afișate, și la care încă nu a expirat termenul de afișare, și sunt scoase din acest motiv.  Din aceste motive se vor scoate punctele :

  • 7 - referitor la trotuarele din Ciumani
  • 27 -  la care încă nu s-a finalizat dezbaterea publică, și dacă săptămâna viitoare va fi o ședință poate intra la vot, dacă nu, atunci în ianuarie
  • 16 – la care încă se așteaptă avizul Poliției, și va rămâne pe Ordinea de zi, până se va primi  
  • 17 – la care încă se așteaptă procedura pentru realizarea comună a unor investiții
  • 25 - încă nu a expirat termenul de afișare

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér solicită, să fie pus pe Ordinea de zi un punct cu un proiect European. Aseară s-a transmis că trebuie modificat ceva la bugetul proiectului. Este proiectul de hotărâre legat de proiectul POR.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă de punctele 15 și 18, la care în raportul de specialitate este semnalat, că nu este expirat termenul de afișare.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita răspunde, că au greșit la calcul colegii de la juridic. De fapt este expirat termenul de afișare.

 

Domnul consilier județean Salamon Zoltán a mai menționat, și spune și acum, că fracțiunea dânsului nu este de acord cu punerea pe Ordinea de zi a temelor, care nu sunt finalizate. Crede, că proiectele de hotărâri în faza finală trebuie comunicate în termen, cu cinci zile înainte de ședință, iar cele cu lipsuri, sau care trebuie amânate nu au ce căuta pe Ordinea de zi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că așteaptă propunerea consilierilor județeni cu privire la soluționarea problemelor. Este nevoie și de gândire comună, nu numai de votare. Crede, că munca comună va spori rezultatele. Și în continuare apelează la contribuția consilierilor județeni, ca hotărârile adoptate să fie bune.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă este aici cineva de la Direcția Generală Tehnică.  Dacă nu, atunci să fie chemat prin telefon. La noapte a venit o adresă cu privire la Spitalul Județean de Urgență. Avizul CTE este gata ? Dacă nu, atunci se va scoate și punctul 24 referitor la Spitalul Județean de Urgență.  Comunică domnului consilier județean Salamon Zoltán, că interesul tuturor ar fi, ca blocul operator al spitalului să funcționeze odată. La ora 3 noaptea s-au mai primit documente de la proiectant, ca azi comisia CTE să poată să dea aviz favorabil. Și încă lipsește un act din cele patru necesare,  care  nu  a  fost  trimisă.  Din  acest  motiv se va scoate de pe Ordinea de zi. Dacă s-ar fi trimis acel act,  acum ar fi fost votat proiectul de hotărâre, și cu câțiva pași avansa acestă problemă. Propune să fie scos punctul 24 referitor la spitalul de urgență. Menționează, că s-a primit un mare ajutor de la medicii din spital. La începutul săptămânii, la o ședință cu medicii a solicitat ajutor în sensul, că societatea din București, care realizează proiectul, nu face nimic. Consiliul județean poate să-l penalizeze, dar nu se întâmplă nimic. Peste câteva zile nu știe cum, dar deodată au început să vină hârtiile așteptate de la București. Din păcate, în aceste condiții se poate lucra.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la  vot  aprobarea ordinii  de  zi  modificate :

 

  1. Procesul verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 11 septembrie 2017

 

  1. Procesul verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 19 octombrie 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 noiembrie 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Proiectului Tehnic și Detalii de Execuție pentru obiectivul de investiţii: „Modernizare DJ 126, km 0+000-5+650“

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei” pe anul 2017

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării de preluare al terenului intravilan cu suprafața de 800 mp., înscris în CF nr. 51105, situat în Comuna Sânsimion, județul Harghita respectiv transmiterii acestuia din domeniul public al Comunei Sânsimion, în domeniul public al județului Harghita în vederea amenajării unui ”Centru de colectare selectivă a deșeurilor Sânsimion” din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 257/2009, privind aprobarea structurii organizatorice și a statului de funcții și instituirea obligației de raportare a cheltuielilor  lunare pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Bilbor cu modificările și completările ulterioare

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea a Hotărării Consiliului Județean Harghita nr. 73/2016, privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Liceului Tehnologic Special ”Szent Anna”  Miercurea Ciuc

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 142/2011 privind reorganizarea Comisiei speciale pentru întocmirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public şi privat al Judeţului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Raportului de evaluare a bunurilor imobile și valorile juste ale acestora, aflate în domeniul public și privat al Județului Harghita și al Raportului de evaluare a imobilelor necesare pentru impozitare (lucrări conforme cu CEV 500 ) respectiv însușirea Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea includerii în domeniul privat al Județului Harghita al garajului pentru 4 autovehicule, situat în P-ța Cetății nr. 1, respectiv aprobarea modificării, completării și a însușirii inventarului actualizat al bunurilor imobile care aparţin domeniului privat al judeţului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 8/2012 „privind aprobarea transmiterii în comodat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al Judeţului Harghita a imobilului situat în localitatea Miercurea Ciuc, str. Borviz nr. 2, aflat în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita, împreună cu mijloacele fixe şi cu obiectele de inventar din dotarea imobilului în cauză”

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,, Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului taxelor speciale pe anul 2018 pentru prestarea serviciului de pază de către Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Judeţean al Consiliului Judeţean Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2018, centralizat la nivelul ordonatorului principal de credite, respective al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea unei licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Rotaprint S.R.L

       Inițiator : Biró Barna Botond vicepreședinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 și  2 la  Hotărârea nr. 25/2017 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea alineatului 6 din Capitolul V.1. al Contractului de administrare nr. 2384/2007 încheiat între județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc care a fost aprobat prin Hotărârea nr. 145/2006 a Consiliului Judeţean Harghita privind darea în administrarea Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László” a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Sânmartin, aparţinând domeniului public al judeţului Harghita şi aflat în folosinţa Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László”

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului chiriei locuințelor de serviciu Corp D pentru personalul medical al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, situat în municipiul Miercurea – Ciuc, județul Harghita, str. dr. Dénes László fn, aflate în domeniul public al Județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Adunarea Generală a SC Honline Media SRL

 

  1. Proiect de hotărâre privind  aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2017, pentru acordarea unui ajutor financiar comunei Mădăraș

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita cu nr. 185/2017, privind aprobarea activităților prin care va fi implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000” în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 6. ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”

 

  1. Diverse

 

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abținere.

 

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Procesi verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 11 septembrie 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea procesului verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 11 septembrie 2017

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proces verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 19 octombrie 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea procesului verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 19 octombrie 2017

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că sunt mici modificări de la sfârşit de an, fără problema Mădăraşului, pentru că acela încă nu este clarificată.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita menţionează, că nu este fundamentat obiectivitatea, pentru ce se solicită sprijinul.

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă, că atunci ulterior, la dezbateri,  cineva să spună care este situaţia Mădăraşului.

 

Domnul Bicăjanu Vasile, director general de la Direcţia Generală Economică prezintă modificările de buget. Sunt virări de credite la Centrul Judeţean  pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Odorheiu Secuiesc în sumă de 42.000 lei. Se majorează creditele de angjament la drumuri şi poduri cu 1.056.000 lei pentru proiectele cu trotuarele. Mai este un amendament de fond la art. 3, se aprobă modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli a judeţului Harghita pentru anul 2017 prin virări de credite bugetare între articole şi alineate în cadrul aceluiaşi capitol la subcapitolul 51.02.01.03 – Autorităţi executive – în titlul 20 - Bunuri şi servicii - în sumă de 100.000 lei,  pentru cotizaţii.

 

Domnul consilier judeţean Rugină Dan Ciprian atrage atenţia, că la punctul 3 scrie 10.000, nu 100.000 lei.

 

Domnul Bicăjanu Vasile, director general de la Direcţia Generală Economică răspunde, că la Amendament este trecut aşa. Dar acel 10.000 lei va fi scos de la trotuare. Era 10.000 + credite de angajament, dar se va modifica.

 

Domnul consilier judeţean Rugină Dan Ciprian spune, că este derutat, pentru că a primit cu 5 minute înainte aceste hortărâri, iar acum se modifică din nou. Este vorba despre modificarea bugetului consiliului judeţean, și trebuie luat cât se poate în serios. Poate ceilalţi au primit documentaţia alaltăieri, dar nu ştie, dacă cineva înţelege.Se primeşte cu 5 minute înainte, după care este scos iar ceva, până la urmă măcar o formă finală să se ştie înainte de a ridica mâna pentru vot. Să nu fie luat în nume de rău, dar este vorba despre bani.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță că acum şi la programul cu culte şi la restul programelor, colegii de la Direcţia Generală Economică se luptă cu programul de contabilitate FOREXEBUG. Sunt multe plăţi, care trebuie să fie realizate. Acum chiar  că activitatea la Direcţia Economică este foarte, foarte încărcată. Soluţia ar fi, ca bugetul să fie amânată şi discutată mai bine, dar dânsul crede, că discutând în detaliu, se poate ajunge la un consens, şi orcum nu sunt modificări majore. De exemplu, ieri după masă a primit solicitarea de la Centrul Judeţean  pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Odorheiu Secuiesc, în care scria, că are nişte facturi neplătite. S-ar putea lăsa aşa, dar crede, că trebuie pus la loc, dacă se poate. În rest nu sunt modificări semnificative. Cu privire la cotizaţii, ieri a aflat că consiliul de admnistraţie a aprobat cotizaţia, şi banii puşi la capitolul cotizaţie nu acoperă suma necesară. Deci sunt două lucruri, care se modifică. Este foarte simplu. Se scoate trotuarul, pentru că nu mai este viabil, pentru că procedura de consultare încă nu este finalizată. La Mădăraş trebuie să se revină, pentru că documentele depuse nu sunt sustenabile, nu sunt bune. Crede, că formularea este de vină, a scris greşit domnul primar, şi trebuie să refacă. Astfel se pune problema. A formulat într-un fel, care nu respectă principiul legalităţii.

 

Domnul consilier judeţean Szentes Antal aminteşte,că înainte cu câţiva zile, la o altă şedinţă s-a aprobat pentru spital nişte sume, şi era o previziune, că de la Minister vor veni nişte bani, după care vor depune raportul de activitate, şi se interesează, dacă au primit suma totală, sau mai trebuie să completeze consiliul judeţean sumele pentru achiziţionarea aparaturilor necesare. Acum nu se văd modificări în buget cu privire la spital, dar ceva informaţii în acest sens se pot afla ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că şi în ziua de azi se aşteaptă livrarea unui aparat din Germania. Este vorba despre un aparat de anestezie. Deja specialistul, care trebuie să-l pună în funcţiune a sosit. Aparatul va sosi azi. În zilele trecute au apărut declaraţii din partea dânsului în presă legate de acest subiect, care au dus la faptul, că la Minister s-a început acceptarea deconturilor, şi din totalul de 2,6 milioane lei, mai mult de 2 milioane lei au fost deja acceptaţi pentru plată. Mai sunt acum 470.000 lei nerezolvaţi, dar consiliul judeţean a avut linie de credit deschis pentru spital, care în cazul, în care Ministerul nu va vira suma lipsă, se va putea folosi pentru achitări. Dar se aşteaptă viramentul de la Minister, pentru că temerile erau datorate veştilor, precum că săptămâna viitoare nu se mai lucrează. Dar se lucrează şi săptămâna viitoare, se ştie, că lucrează şi Trezoreria până la 29 decembrie, deci are încredere că vor fi viraţi sumele lipsă. Dacă nu, atunci se poate folosi linia de credit deschis la începutul anului pentru spital, care nu este epuizată, şi rezolvă problema. Aparaturile, dacă sosesc, şi vor fi preluate şi achitate ori din sumele de la Minister, dacă nu, atunci din credit.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, solicită, ca președintele să precizeze, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv, cum este prevăzut în Legea nr. 273/23006 privind finanțele publice locale.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menţionează, că vor fi scoase o grămadă de articole, pentru că este şi Amendament. Se scot trotuarele, Mădăraşul, şi rămân numai 6 articole. Ca să nu se voteze cele, care vor fi scoase, mai întâi se va vota Amendamentul de fond, şi conform acestuia se va modifica şi restul, astfel se va intra în linie dreaptă cu proiectul de hotărâre.

 

Amendament de fond referitor la proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond referitor la proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 25 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 25 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 23 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea aprobarea întregului proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017

Rezultatul votului: 25 Da, 3 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 noiembrie 2017, varianta  modificată.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán menţionează, că problemele concrete a semnalat prin adresă aparatului de specialitate și au fost rezolvate. Întreabă, dacă este legal luarea ca anuală a prevederilor bugetare la 30 noiembrie ?

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita răspunde, că va mai fi pentru tot anul o altă situaţie.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán spune, că tabelul execuţiei bugetare cuprinde tot bugetul anual, iar pentru 30 noiembrie s-a pus iar întregul an, nu situaţia de la 30 noiembrie. Şi este alăturată coloana cu execuţia bugetului.  

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita spune, că este pus execuţia bugetului la 30 noiembrie.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán răspunde, că sumele pentru bugetul anual sunt cuprinse în coloana de la 30 noiembrie.

 

Domnul Bicăjanu Vasile, director general de la Direcţia Generală Economică răspunde, că conform legii, execuţia bugetară pentru primul trimestru, în prima lună a următoarei ...deci pentru ianuarie, februarie, martie, aprilie şi tot aşa. Deci până la 30 noiembrie. Înseamnă, că este o greşeală ce zice domnul consilier, dacă s-a pus la ultima, o să fie corectată. S-a uitat la partea, care a fost trimis de către colega, şi a înţeles, că cele semnalate au fost corectate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, că atunci cum să fie votat acest proiect de hotărâre ?

 

Domnul Bicăjanu Vasile, director general de la Direcţia Generală Economică întreabă, dacă la aia se referă domnul preşedinte ? Acum caută… Deci la 30 noiembrie se face referirea. Da, da… Exact aşa este zis. Analizând execuţia bugetului local pentru perioada expirată, respectiv 30 noiembrie. Se constată, că ….  

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán spune, că problema dânsului este, că în coloana cu 30 noiembrie sunt sumele bugetului prevederilor bugetare anuale. Mai are încă o observaţie. Trebuie să revină din păcate la nivelul observaţiei dânsului cu privire la execuţia bugetului din 30 septembrie, la discutarea execuţiei bugetului din finele trimestrului 3. La Bălan s-a reascultat înregistrarea sonoră a şedinţei, şi la şedinţa din 30 ianuarie domnul preşedinte a anunţat, că consiliul judeţean are intenţia să cheltuie 100 milioane lei. Constată cu regret, că această intenţie nu s-a materializat. 12.132.880 lei sunt cheltuiţi, care este cu 12,57% mai puţin decât 13,41% din  totalul execuţiei investiţiilor.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că era vorba despre angajament, şi 157 milioane lei sunt cheltuiţi în acest moment. Se poate juca cu numerele, dar deja s-a depăşit angajamentul având această sumă. Întreabă, dacă sunt şi alte observaţii ? 

    

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 noiembrie 2017, varianta  modificată.

Rezultatul votului: 24 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Proiectului Tehnic și Detalii de Execuție pentru obiectivul de investiţii: „Modernizare DJ 126, km 0+000-5+650“.

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă Cancelaria, ca cineva să fie chemată de la Direcţia Generală Tehnică, cine poate oferi detalii. Există şi aviy CTE, este totul în ordine.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Proiectului Tehnic și Detalii de Execuție pentru obiectivul de investiţii: „Modernizare DJ 126, km 0+000-5+650“.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei” pe anul 2017.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei” pe anul 2017.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menţionează, că una din  motivele lipsei colegilor de la Direcţia Generală Tehnică este evaluarea anuală, bilanţul anual din cadrul instituţiei, care  se poate considera o reuşită. Au fost invitaţi şi preşedinţii comisiilor  de specialitate, cărora le mulţumeşte pentru prezenţă.    

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării de preluare al terenului intravilan cu suprafața de 800 mp., înscris în CF nr. 51105, situat în Comuna Sânsimion, județul Harghita respectiv transmiterii acestuia din domeniul public al Comunei Sânsimion, în domeniul public al județului Harghita în vederea amenajării unui ”Centru de colectare selectivă a deșeurilor Sânsimion” din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”.

 

Domnul președinte Borboly Csaba semnalează, că aprobarea acestui proiect de hotărâre  necesită 2/3 din votul consilierilor judeţeni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea solicitării de preluare al terenului intravilan cu suprafața de 800 mp., înscris în CF nr. 51105, situat în Comuna Sânsimion, județul Harghita respectiv transmiterii acestuia din domeniul public al Comunei Sânsimion, în domeniul public al județului Harghita în vederea amenajării unui ”Centru de colectare selectivă a deșeurilor Sânsimion” din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 257/2009, privind aprobarea structurii organizatorice și a statului de funcții și instituirea obligației de raportare a cheltuielilor  lunare pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Bilbor cu modificările și completările ulterioare, varianta corectată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 257/2009, privind aprobarea structurii organizatorice și a statului de funcții și instituirea obligației de raportare a cheltuielilor  lunare pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Bilbor cu modificările și completările ulterioare, varianta corectată.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea a Hotărării Consiliului Județean Harghita nr. 73/2016, privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Liceului Tehnologic Special ”Szent Anna”  Miercurea Ciuc, varianta corectată.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán spune, că în expunerea de motive a rămas o propoziţie din hotărârea precedentă şi nu are deloc înţeles. „Diferenţa dintre posturile aprobate 29,11 şi funcţii 27” această frază nu are înţeles. Trebuie corectat, ca să înţeleagă cu toţii care este partea normelor care sunt cu ore predate.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita răspunde, că s-a înţeles, că numai normele didactice s-au modificat, altceva nu, şi modificarea s-a impus din partea Inspectoratului Şcolar.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán are problemă cu cifrele, şi că propoziţia nu are înţeles. Se pare că s-a copiat textul din hotărârea precedentă, şi nu corespund cifrele.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita întreabă, că nu corespund normele didactice ?

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán răspunde, că da. Mai exact, diferenţa.  Se explică că norma cu 2,11 se prestează cu predare, deci nu este acoperit. Dar nu 2,11 este specificat în tabelul din anexă, ci mai mult, și este neacoperit atunci. Se vede. 

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita este de părere, că s-a greşit undeva. Trebuie verificat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că atunci trebuie chemat cineva şi de la Direcţia generală management.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita spune, că unde se explică cu avizul Inspectoratului Şcolar, în propoziţia de desubtul tabelului, cifrele de 29,11 şi 27 de funcţii, este o diferenţă de 2,11. Spune, că aceasta nu este la funcţii, este la partea de plata cu ora.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán menţionează, că numărul 27 vine din expunerea de motive al hotărârii precedente. Pentru că în cea actuală este cifra 25. Deci trebuie modificat cifra 25 la 27, şi astfel iese 29,11, suma corectă.

 

Se efectuează calculele de verificare de către secretarul judeţului.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita spune, că tabelul de lângă Expunerea de motive comunicată nu este corect. Dar în anexe este corect.

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă, că oricum Expunerea de motive nu constituie parte integrantă din hotărâre. Dacă anexa este corectă, se poate aproba. Trebuie corectat ulterior expunerea de motive.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea a Hotărării Consiliului Județean Harghita nr. 73/2016, privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Liceului Tehnologic Special ”Szent Anna”  Miercurea Ciuc, varianta corectată.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 142/2011 privind reorganizarea Comisiei speciale pentru întocmirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public şi privat al Judeţului Harghita, varianta corectată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 142/2011 privind reorganizarea Comisiei speciale pentru întocmirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public şi privat al Judeţului Harghita, varianta corectată.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că un membru al comisiei nu este legat de nici o funcţie. Va fi desemnat doamna Bara Lenke.

 

Votul secret privind numirea doamnei Bara Lenke – consilier la Direcția generală patrimoniu ca membru în Comisia specială pentru întocmirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public şi privat al Judeţului Harghita

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Raportului de evaluare a bunurilor imobile și valorile juste ale acestora, aflate în domeniul public și privat al Județului Harghita și al Raportului de evaluare a imobilelor necesare pentru impozitare (lucrări conforme cu CEV 500 ) respectiv însușirea Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Harghita, varianta retrimisă.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán se întreabă, având în vedere o evaluare anexată la documentaţia comunicată, la care este scris, că este necesar pentru impozitare, în care au ieşit nişte valori, dar lista valorilor propuse conţine total alte valori. Întreabă atunci, că pe ce bază s-au stabilit acele valori ?

 

Doamna Bara Lenke de la Direcţia Generală Patrimoniu răspunde că conform noului Cod Fiscal, se solicită evaluarea astfel. O evaluare se face pentru valoarea de inventar şi imobilele, după care chiriaşii trebuie să plătească impozite, administratorii, sau cei, care au luat în concesiune aceste imobile vor plăti impozit după o altă valoare, unde se va avea în vedere şi vechimea imobilului, şi perioada de amortizare a  acestuia. De aceea, acele valori sunt diferite şi trebuiau comunicate la Primărie, ca la începutul anului să poată plăti impozitul. 

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán spune, că nu a primit răspuns la întrebarea privind valoarea de inventar. Pe ce bază s-au stabilit ? A fost între timp o reevaluare ?

 

Doamna Bara Lenke de la Direcţia Generală Patrimoniu răspunde, că valoarea de inventar este stabilită în urma unei reevaluări. În trei în trei ani trebuie reevaluate, pentru că aceste imobile fac obiectul patrimoniului public şi conform prevederilor legii contabilităţii nu se amortizează, şi valoarea acestora poate fi modificat numai prin  investiţie, sau prin reevaluare. Din acest motiv există separat această evaluare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Raportului de evaluare a bunurilor imobile și valorile juste ale acestora, aflate în domeniul public și privat al Județului Harghita și al Raportului de evaluare a imobilelor necesare pentru impozitare (lucrări conforme cu CEV 500 ) respectiv însușirea Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Harghita, varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea includerii în domeniul privat al Județului Harghita al garajului pentru 4 autovehicule, situat în P-ța Cetății nr. 1, respectiv aprobarea modificării, completării și a însușirii inventarului actualizat al bunurilor imobile care aparţin domeniului privat al judeţului Harghita, varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menţionează că creşte proprietatea privată a judeţului prin următorul proiect de hotărâre. În curtea spitalului s-au depistat câteva garaje, care trebuie luate în patrimoniu.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea includerii în domeniul privat al Județului Harghita al garajului pentru 4 autovehicule, situat în P-ța Cetății nr. 1, respectiv aprobarea modificării, completării și a însușirii inventarului actualizat al bunurilor imobile care aparţin domeniului privat al judeţului Harghita, varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 8/2012 „privind aprobarea transmiterii în comodat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al Judeţului Harghita a imobilului situat în localitatea Miercurea Ciuc, str. Borviz nr. 2, aflat în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita, împreună cu mijloacele fixe şi cu obiectele de inventar din dotarea imobilului în cauză”, varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 8/2012 „privind aprobarea transmiterii în comodat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al Judeţului Harghita a imobilului situat în localitatea Miercurea Ciuc, str. Borviz nr. 2, aflat în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita, împreună cu mijloacele fixe şi cu obiectele de inventar din dotarea imobilului în cauză”, varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,, Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia, varianta distribuită în cadrul ședinței.

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al ,, Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” ca să poată avea venituri proprii.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ,, Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia, varianta distribuită în cadrul ședinței.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menţionează, că ieri a fost o discuţie cu colegii de la această agenţie, dar şi la şedinţa fracţiunii UDMR era discutat, că nu prea sunt mulţumiţi, nici dânsul nu este mulţumit cu performanţele realizate. Au fost mandataţi pentru derularea mai multor programe, activităţi, şi rezultatele nu se văd. Ieri a solicitat de la domnul director să mai discute cu colegii pentru că există o atmosferă tensionată între colegi. Nu este bine, şi nu este nevoie de o subunitate, unde fiecare este certat cu celălalt, iar munca nu poate fi făcută. Ori cu conducătorul, ori cu colectivul, sau cu amândouă, dar undeva este o problemă. Roagă pe domnul director de la agenţie, să anunţe colegii, să nu plece acasă, că aceea discuţie trebuie terminată azi. Vor fi capabili să lucreze împreună, sau este nevoie de alte decizii ? Va informa consiliul judeţean de demersurile acestei probleme.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului taxelor speciale pe anul 2018 pentru prestarea serviciului de pază de către Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Judeţean al Consiliului Judeţean Harghita, varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelului taxelor speciale pe anul 2018 pentru prestarea serviciului de pază de către Serviciul Public de Pază al Obiectivelor de Interes Judeţean al Consiliului Judeţean Harghita, varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2018, centralizat la nivelul ordonatorului principal de credite, respective al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita, varianta completată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2018, centralizat la nivelul ordonatorului principal de credite, respective al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita, varianta completată.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind acordarea unei licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Rotaprint S.R.L, varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunţă, că societatea Rotaprint SRL porneşte o cursă proprie pe ruta Lueta – Vlăhiţa.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind acordarea unei licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Rotaprint S.R.L, varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 și  2 la  Hotărârea nr. 25/2017 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 și  2 la  Hotărârea nr. 25/2017 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea alineatului 6 din Capitolul V.1. al Contractului de administrare nr. 2384/2007 încheiat între județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc care a fost aprobat prin Hotărârea nr. 145/2006 a Consiliului Judeţean Harghita privind darea în administrarea Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László” a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Sânmartin, aparţinând domeniului public al judeţului Harghita şi aflat în folosinţa Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László”, varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba aminteşte, că Centrul de recuperare şi Reabilitare din Sânmartin s-a reabilitat cu sprijinul Serviciul de salvare internaţională a copiilor. Există un contract pentru mai mulţi ani cu consiliul judeţean şi se caută mereu soluţia pentru a servi mai bine necesităţile comunităţii în ceea ce priveşte interesul copiilor. Au solicitat, ca anumite cheltuieli de funcţionare să fie preluate de consiliul judeţean. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea alineatului 6 din Capitolul V.1. al Contractului de administrare nr. 2384/2007 încheiat între județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc care a fost aprobat prin Hotărârea nr. 145/2006 a Consiliului Judeţean Harghita privind darea în administrarea Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László” a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Sânmartin, aparţinând domeniului public al judeţului Harghita şi aflat în folosinţa Spitalului Judeţean Harghita „dr. Dénes László”, varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului chiriei locuințelor de serviciu Corp D pentru personalul medical al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, situat în municipiul Miercurea – Ciuc, județul Harghita, str. dr. Dénes László fn, aflate în domeniul public al Județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita, varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că s-au mai finalizat 4 locuinţe de serviciu, pentru care trebuie stabilit nivelul chiriilor la 82, respectiv 85 lei. Este po chirie avantajoasă şi se dă tinerilor medici specialişti buni, care vin să lucreze aici. Anunţă consilierii judeţeni, că în cursul săptămânii viitoare speră să ajungă la un consens cu consiliul local din Miercurera Ciuc, pentru acolo ar mai fi loc pentru 4 locuinţe, dar cu Comisia urbanistică s-a rămas într-o situaţie indecisă, fără majoritate de voturi în tema dacă să lase, sau să nu lase. Solicită ajutorul consilierilor judeţeni, dacă pot interveni, ca să se ajungă la o majoritate de voturi pentru. Are încredere, că se poate înţelege cu domnul primar, pentru că este nevoie de locuinţe pentru medici. Sunt foarte mulţi medici specialişti, care doresc să vină aici să lucreze.    

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelului chiriei locuințelor de serviciu Corp D pentru personalul medical al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, situat în municipiul Miercurea – Ciuc, județul Harghita, str. dr. Dénes László fn, aflate în domeniul public al Județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita, varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Adunarea Generală a SC Honline Media SRL, varianta retrimisă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că trebuie schimbat reprezentantul consiliului judeţean în Adunarea Generală a SC Honline Media SRL, pentru că doamna Csóti Emese, cine era mai înainte, a plecat în străinătate. Vine sfârşitul anului, trebuie închis situaţia, şi trebuie deschis noul an. Este îmbucurător, că această societate funcţionează bine. Noul reprezentant va fi domnul Tókos Bethleni Pál.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Adunarea Generală a SC Honline Media SRL, varianta retrimisă.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Votul secret privind mandatarea domnului Tokos-Bethleni Pál ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Adunarea Generală a SC Honline Media SRL.

Rezultatul votului: 24 Da, 1 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2017, pentru acordarea unui ajutor financiar comunei Mădăraș.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menţionează, că retrage ca iniţitor acest proiect de hotărâre.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind  aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2017, pentru acordarea unui ajutor financiar comunei Mădăraș.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita cu nr. 185/2017, privind aprobarea activităților prin care va fi implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000” în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 6. ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”, variant distribuită.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita cu nr. 185/2017, privind aprobarea activităților prin care va fi implicat Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului de finanțare ”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000” în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 6. ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”, variant distribuită.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă s-au primit documentele lipsă pentru spital.

 

Domnul Pápai Károly de la Direcţi Generală Tehnică răspunde, că azi dimineaţă s-a comunicat un alt deviz general, dar din păcate au rămas cuprinse aparate, care deja sunt la spital, deci actele trebuie reverificate. Nici de la pompieri nu a venit avizul PSI.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán spune, că ieri a trimis colegilor consilieri raportul cu privire la virarea sumei discutate pentru Mădăraş. Crede, că aparatul consiliului ar trebui să formeze o părere în acest sens. A aşteptat până ieri în speranţa, că domnul primar va lua în serios solicitarea, şi va trimite documentele solicitate, ceea ce nu s-a întâmplat. În acest fel, cum a menţionat şi în raport, nu sprijină virarea acelei sume pentru Mădăraş, pentru că nu corespunde cu principiile consiliului judeţean.

 

Domnul consilier judeţean Rácz Árpád apelează la colegi într-o problemă, care nu priveşte deloc consiliul judeţean. Mâine seară, cine poate, să se uite la televiziunea Duna TV şi să sprijine cu vot formaţiunea de dans TATROSPART de la Ghimeş, să ajungă în finală. Se poate vot prin SMS, şi codul este numărul 20.  Doreşte un Crăciun binecuvântat tuturor din partea locuitorilor din Lunca de Jos.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că era o discuţie cu sindicatele din consiliul judeţean cu privire la modificările salariale de la începutul anului, şi toate sindicatele au solicitat să nu fie modificări în coeficientele de ierarizare.

Anunţă că comuna Tuşnad s-a angajat să construiască Staţia de epurare de la Alcsik, prin colectarea sumelor necesare de la părţile interesate, de la cinci comune. Are la fonduri un minus considerabil, pentru care s-a întocmit o solicitare către Guvern, ca să fie ajutat prin Hotărâre de Guvern. Se va vedea, dacă va primi cei 146.000 lei. Dacă nu va primi, într-un fel ar trebui găsit o soluţie.

Doreşte tuturor Crăciun fericit, dar nu poate promite, că nu va mai fi o şedinţă săptămâna viitoare, pentru că în cazul ratificării legii bugetului de către preşedintele ţării, şi dacă opoziţia nu va ataca la Curtea Constituţională, atunci la data de 28 decembrie la ora 13 va mai fi o şedinţă cu repartizarea. Se ştie, că suma este jumătate din cel primit anul trecut. Banii sunt puţini. Conform noului sistem localităţile mai puternice economic pierd foarte mult. Pentru ca să nu înceapă anul cu bugetul voluminos de anul trecut, care este numai 12% faţă de anul trecut, restructurări, comasări, disponibilizări, fiecare cum decide, din aceste motive s-a solicitat de către aceștia, ca măcar cu atât să fie ajutaţi, ca să înceapă anul cum doresc, şi să nu fie nevoiţi să ia nişte măsuri de austeritate în lunile februarie, martie. Dacă va fi aprobat bugetul, atunci la data de 28 decembrie, la ora 13 se va mai ţine o şedinţă.

Mai este şi o altă problemă, care s-a ivit la întâlnirea cu primarii. Anul trecut s-a observat, că mulţi au solicitat bani cu ocazia echilibrărilor pentru anumite idei. În ziua de azi se poate vedea, că este nevoie de cel puţin 6 luni pentru pregătirea unui proiect. Şi acest lucru este ireal, dacă nu intervin probleme, ca zonele Natura 2000, dacă nu sunt poduri, dacă nu sunt râuri în zonă, atunci în 6 luni se poate întocmi un  proiect cu toate avizele. Dar acest lucru este de categoria miracolului. S-a solicitat de la primari, ca să solicite ajutor pentru lucrări, pentru care deja au proiecte. Dacă nu, atunci să solicite ajutor pentru pregătirea proiectelor. Realizarea unui proiect ţine în general un an. Solicită ajutorul colegilor, că pentru asemenea vise, din care cândva, dacă se va realiza ceva, să nu fie depuse solicitări din partea primarilor, pentru că nu are sens. Nu vrea să dea exemple, dar anul trecut s-au dat nişte bani, care nu au fost cheltuiţi, şi acum se transferă în anul viitor. Astfel consiliul judeţean ia decizii greşite, pentru că acele sume ar putea să meargă undeva la un proiect, care se şi realizează în anul curent. Nu merită să stea banii oferiţi de consiliul judeţean în Trezorerie timp de un an. Între timp unii se bucură, că au bani, dar nu poate să-i cheltuie. În acest sens trebuie explicat primarilor, să fie mai înţelegători şi să nu fie revoltaţi, dacă se solicită documentaţie pentru proiectul sprijinit. Poate primi şi mai mult decât atât, dacă are o documentaţie pregătită. Banii sunt puţini şi asta trebuie să fie înţeles de către toţi. Anul trecut erau 15,2 milioane lei, în acest an sunt numai 8 milioane lei. Dacă se împarte la 67, rămân 100 şi ceva de mii lei pentru o localitate. Trebuie puşi banii acolo, unde deja în prima parte a anului se face ceva. Se ştie de la Guvern, că la jumătate de an se va analiza conform noii metodologii şi cazul echilibrărilor.

 

Domnul consilier judeţean Zakariás Zoltán revine cu solicitarea de dinainte, ca aparatul consiliului judeţean să adopte o poziţie cu privire la cazul Mădăraşului. Ce se va întâmpla cu aceea luare de poziţie ?

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba aminteşte, că au fost trei persoane desemnaţi în această comisie. Măcar încă un membru să semneze raportul, care s-a întocmit. Dacă există un vot majoritar, atunci se poate discuta, dar au fost desemnaţi trei persoane în această comisie. Dacă numai o persoană vine cu o propunere, se aseamănă cu şedinţa, în care fiind 15 prezenţi, nu s-a putut ţine. Dacă domnul consilier judeţean Szentes Antal sau Mezei János semnează acum, atunci se poate vota, dar dacă nu este de acord, nu se poate. Crede, că comisia trebuie să se aşeze la masa discuţiilor. Nu se poate decide despre ceva în consiliul judeţean, care este părerea numai a unei persoane dintr-o comisie care este format din trei.

 

Domnul consilier judeţean Szentes Antal spune, că chiar au fost desemnate trei persoane, dar colegul Mezei János a semnalat din pornire, că nu va putea desfăşura această activitate pentru că este în poziţie de incompatibilitate. Personal dânsul nu a participat la întrevederea cu domnul primar, domnul Zakariás a fost singur. A vorbit ulterior cu domnul primar şi l-a întrebat care este poziţia lui. A spus, că o parte din  documente este luat, pentru că este în desfăşurare o verificare de către organele de control. Dar numai primarul ştie, la ce şi în ce măsură este important suma solicitată. Dacă se oferă ajutor, atunci să fie dat unde le trebuie. A citit raportul întocmit de domnul Zakariás. Fiind în atmosferă de Crăciun, spune, că nu vrea să intervină în viaţa interioară a unei localităţi, ce polemici sau lupte interioare sunt duse acolo. Nici nu propune astfel de lucruri nimănui. S-au interesat, au primit răspunsuri evazive, colegul a solicitat documentele, dar o parte din ele sunt trimise la autorităţi de control. Cu această ocazie declară, că nu mai acceptă niciodată asemenea mandate. Mai bine să se concentreze la problemele lor, unde chiar se poate interveni. Dar unde s-au acumulat în cursul anilor dispute, opoziţii, certuri, acolo nu consiliul judeţean trebuie să facă dreptate, sau să dea cu părerea. Este de părere, să nu se mai intervină în acest mod în viitor. Poate semna acel raport, l-a însuşit, dar nici nu ştie, dacă consiliul judeţean are autoritatea de a decide cum redistribuie o localitate sumele primite cu ocazia repartizărilor, mai apoi să şi verifice, dacă chiar a cheltuit pentru ce  era destinat. Este răspunderea lor, şi ulterior primarul va fi tras la răspundere, dacă a procedat altfel.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menţionează, că în această temă deja adresa a fost revocată încă în aceeaşi zi. Deci comisia nu mai are rost să lucreze. Acum ar putea să declare, că au verificat şi în concluzie să se retragă retragerea.

 

Domnul consilier judeţean Csillag Péter cunoaşte acest teren al Mădăraşului, în care s-au băgat banii primiţi de la consiliul judeţean. Linişteşte consilierii judeţeni, că nu este pierdut acel teren. Au achiziţionat ceva, care era destinat pierderii, dar care în timp va servi interesele comunităţii. Trebuie însă împiedicat, să nu ajungă la cealaltă societate, să dispară banii. Crede, că a procedat foarte bine domnul primar când a achiziţionat acest teren. Dacă cineva face ceva, atunci alţii se leagă, că de ce a făcut. A auzit, că vor să producă ciuperci acolo. Nu este un loc mai bun pentru aşa ceva. Doreşte tuturor Crăciun binecuvântat, fericit.                                                                                                                       

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 22 decembrie 2017 cu număr de înregistrare  nr. 1442  /  2017 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  25  ianuarie  2018

 

 

Președinte                                                                        Secretarul județului

Borboly Csaba                                                                 Egyed Árpád

 

Director general

Vágássy Alpár

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

KB/KB/1 EX