Hargita hegység
csütörtök, 2024. április 18., 11:14:12

Elkészült a Hargita-hegység új térképe

(0 Szavazat)89 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentõ Közszolgálata elkészítette a Hargita-hegység új térképét a Hargita hegység Fejlesztéséért Egyesület, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Tanácsának támogatásával.
A kiadvány hiánypótló útmutató, mivel a korábbiak nem tartalmaznak minden információt - mutatott rá Fekete Örs, a hegyi-és barlangimentõ közszolgálat vezetõje.

 

Hozzátette: fontosnak tartották, hogy úgy készítsenek el egy turistatérképet, hogy alaposan felmérik a terepet, végigjárják minden ösvényét. Ez alkalommal kategorizálták is a turistaösvényeket, és felállítottak egy prioritási listát, hogy melyek felújítása a legsürgetõbb. A térkép elkészítése Kovács Csongor térképész ötlete volt, majd a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással konzultáltak errõl. A turistaösvények felmérésében, a térkép domborzatmodelljének, vízrajzának és dizájnjának kidolgozásában a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület segített. A térképen új információkat tüntettek fel, megjelölték a hegyimentõbázisokat, a hegyi menedékeket, a forrásokat, esztenákat. A turistaösvényeket megszámozták, feltüntették azok nehézségi fokát, hosszát, bejárási idejét, hogy milyen állapotban van, illetve hogy melyik évszakokban járhatók. A térképet kiteszik mindenik hegyi menedékbe, ez nagyon fontos, hangsúlyozta Fekete Örs, az elsõt már el is helyezték a Kakukk-hegyen.  Az új kiadvány nagy érdeklõdésnek örvend, mondta a közszolgálat vezetõje, egyelõre honlapukról - www.salvamontharghita.ro --, és a Hargita-hegység projekt honlapjáról http://hargitahegyseg.hargitamegye.ro/images/map/hrtrail_map.png - tölthetõ le. Hargita megye fejlesztési stratégiája szellemében Hargita Megye Tanácsának kifejezett szándéka a különleges vonzáskörrel rendelkezõ turisztikai zónák fejlesztése. A megye turisztikai stratégiája az alábbi linken tanulmányozható: http://hargitamegye.ro/_user/browser/File/turizmus/HMTS%20lektoralva%2021.pdf
Az egységes fejlesztés érdekében Hargita Megye Tanácsa megrendelte a rendezési tervet, melynek célja a hegység területének elemzése, amellyel biztosítja annak fenntartható fejlõdését és egy sajátos turisztikai csomag létrehozását.  A rendezési terv szigorú betartásával olyan jogi keretet szeretnének létrehozni, amely megállítja az illegális tevékenységeket, melyek máris jelentõs károkat okoztak a hegységben, csökkentve ezzel turisztikai vonzerejét.A terv által ellenõrizhetõk a fejlesztések, és a késõbbiekben minden befektetés, a rendezési terv elõírásaira és szabályaira alapozva, az érintett települések közös fejlõdését biztosítaná .