Hargita hegység
péntek, 2024. április 19., 04:26:28

Konferencia – a sípályák fejlesztése és az erdőalap

(0 Szavazat)149 megjelenítés

A homoródfürdői Lobogónál nemcsak üdülni lehet. Ez a komplexum adott helyet a november 24.-25.-én zajló országos konferenciának, ahol a sípályák, pontosabban fogalmazva a sípálya rendszerek fejlesztése, kiépítése és az erdőalap viszonya volt a téma. A konferencia az országban jelenleg működő síkomplexumok, és a Nostra Silva, az erdőtulajdonosok országos uniójának a kezdeményezésére jött létre. Az érdekes ötletet felkarolta az országos hegyvidék-fejlesztési egyesület, a Romontana, és egy svájci partnerségi program keretében sikerült megszervezni az eseményt.

A szervezők meghívásának eleget tettek a síkomplexumok tulajdonosai, az erdőtulajdonosok, erdészeti intézmények, az országos turisztikai hatóság, a brassói sportegyetem, az országos meteorológiai intézet, az országos patronátus, fejlesztési egyesületek, bloggerek és a mass-média is. A politikum bevonása nélkül nyilván öncélú lett volna az esemény, de a választási kampány ellenére sikerült bevonni úgy helyi, mint parlamenti politikusokat is.

A konferencia célja elsősorban az információgyűjtés volt. Mottója „van-e szükség a sípályák fejlesztésére Romániában?”. Az előadások során sokkoló adatok jutottak a résztvevők tudomására. Kiderült hogy Románia a jelenleg működő sí-infrastruktúra és síturizmus szempontjából messze elmarad Európától. Sajnálatos módon nemcsak a több mint félévszázados múltra visszatekintő, fejlett síturizmussal rendelkező alpesi és skandináv országoktól, hanem a volt kommunista szomszédoktól is, ahol 1990 után robbanásszerűen fejlődött úgy az infrastruktúra, mint a turistaforgalom. Sőt mi több, ami a turizmust illeti, nem csak Európától, hanem a 20-30 éves önmagától is jócskán el van maradva. Viszont a Románia lakói tetemes összeget költenek sízésre a szomszédos országokban, és ez az összeg évről-évre nő.

Az egyik következtetés az volt, hogy lehetőség is van, igény is van, akarat is van a fejlesztésre, csak sajnos az ezt szabályozó törvények, kuszaságuk és ellentmondásaik révén pillanatnyilag ellehetetlenítik a fejlesztési szándékokat különösen, ha ezek a magán-szféra kezdeményezései. A legnagyobb akadályt a területek erdészeti kezelésből való kivonása jelenti, de ugyanígy probléma a legelős területek és egyáltalán a külterületek beépíthetősége, és még sok egyéb is. A másik következtetés, hogy az alpesi-, és a sífutó pályák fejlesztésének, az ezekre épülő turistaforgalomnak jelentős gazdasági vonzata lenne. És nem utolsó sorban, hogy nagymértékben hozzájárulna a hegyvidéki helyi közösségek fejlődéséhez, az itteni munkanélküliség csökkentéséhez, megelőzve a munkaerő kivándorlását, és az ezzel járó egyre inkább fokozódó szociális gondokat.

A konferencia során megfogalmazódott, hogy a síturizmus fejlesztésének érdekében föltétlen bővíteni kell az alpesi-, illetve a sífutó pályák rendszerét Romániában. Ez csak az erre vonatkozó törvények harmonizálásával érhető el, azok módosításán keresztül. Ennek érdekében a parlamenti választások lejártával, az új kormány beiktatása után újabb konferencia fog szerveződni, most már úgy a környezetvédelmi és civil-szférabeli egyesületek, mint a politikum még hathatósabb bevonásával.

 

Csíkszereda, 2016. november 26.