Hargita hegység
kedd, 2024. április 16., 12:07:02

Dolgoznak a büdösfürdői úton

(0 Szavazat)92 megjelenítés

Elkezdték a karbantartási munkálatokat Csík térségében

Karbantartási munkálatoknak fogtak neki a Büdösfürdő felé vezető 123D jelzésű megyei úton szeptember 24-én, csütörtökön. Ezzel elkezdődött a Csík-térségi megyei besorolású utak karbantartása, ami az említett szakaszon padkavágást, sánc- és áteresztakarítást, valamint kövezést jelent. Erről a helyszínen, a 10-es kilométernél tájékoztatta a sajtót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Incze Csongor, az intézmény alelnöke. Jelen volt Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere is. Incze Csongor elmondta, hogy a munkálatokra kiírt közbeszerzést három csoportra osztották, az elsőbe a büdösfürdőin kívül még a 121G (Kászonújfalu–Jakabfalva) és a 123 (Szentsimon–Szentmárton–Csinód) tartozik, az előbbin átereszt javítanak és betonmunkát végeznek, utóbbin pedig padkavágást, sánc- és áteresztakarítást, kövezést, valamint hídkorlátfestést. A második csoportba felcsíki megyei utak tartoznak: 123F (Csiba–Csicsó – kövezés, padkavágás, sánctakarítás), 125 (Csíkdánfalva–Balánbánya – padkavágás, sánc- és áteresztakarítás, hídkorlátfestés), 138A (Hargitafürdő – padkavágás, sánc- és áteresztakarítás). A harmadik csoportban a következő utakon végeznek karbantartást: 127A (Hidegség – kövezés, padkavágás, sánc- és áteresztakarítás, hídkorlátfestés), 127B (Jávárdi – padkavágás, sánc- és áteresztakarítás, kövezés). A munkálatok összértéke 850 920,58 lej.

Az alelnök azt is elmondta, hogy a nyári karbantartás azért késlekedett, mert a tavalyi nyertes prahovai céggel csak idén sikerült szerződést bontani, mivel nem végezte el a rá bízott munkát, majd a nem megfelelő dokumentáció miatt másodszorra is meg kellett hirdetni a közbeszerzést. Mindannyian tanultak az esetből, a prahovai céget két évre eltiltották a Hargita megyei közbeszerzésektől, és ezzel számolnia kell minden versenytárgyalást nyerő cégnek, ha nem teljesíti a szerződésben foglaltakat, hangsúlyozta Incze Csongor. Azt is elmondta, hogy a törvény által maximálisan megengedett mennyiségű anyaggal végzik a karbantartást, a hat méter széles megyei utakon 300 köbméter tört követ használnak fel egy kilométeren. Az összesen 16 kilométer hosszú büdösfürdői úton 4,2 km-t borít aszfaltréteg, és 4,5 kilométeres aszfaltozatlan szakaszon folynak jelenleg a karbantartási munkálatok, a kivitelező szerint két hét alatt végzik el.

Borboly Csaba megyeelnök úgy fogalmazott, hogy az útkarbantartás Csíkban már harmadik éve kerül válságba, ami jól mutatja a romániai bürokratikus rendszer állapotát, valamint a hivatalokban és a közbeszerzéseken ajánlatot tevő vállalkozások körében uralkodó félelmet az egymásnak ellentmondó törvények miatt. A hosszú távú megoldást az aszfaltozás jelenti majd, a beruházási programból idén szeretnék elkezdeni további több mint öt kilométeres szakasz aszfaltozását, jelentette ki az elöljáró.

 

Csíkszereda, 2015. szeptember 24.