Hargita hegység
szombat, 2024. április 27., 07:16:27

Pozitív tapasztalatok a szezon közepén

(0 Szavazat)59 megjelenítés

A Hargita Népe tudósítása a sírégióról:

A síidény előtt alakult meg a Hargita Sírégió négy sípálya részvételével. A többi sípálya üzemeltetője irányába is nyitott kezdeményezés.A működés rövid ideje alatt bebizonyosodott a kezdeményezés életképessége, a vendégek élnek a pályák közötti átjárhatóság lehetőségével.
 

A homoródfürdői Lobogó pálya, a gyergyócsomafalvi Veresvirág pálya, illetve a Bucsin-tetői Havas Bucsin és Bogdán pálya üzemeltetői, valamint a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás részvételével alakult meg tavaly októberben a Hargita Sírégió. A Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére létrehozott szövetség a jól bevált alpesi mintát követi: a közös bérlet a sírégió valamennyi pályáján használható.
Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kezdeményezés ügyvezetője, Ferencz Csaba lapunknak elmondta, hogy jelenleg, a síszezon közepén mind a négy pályán kiválóak a hóviszonyok, a hóréteg vastagsága 30 és 60 cm között van.
Ferencz Csaba beszámolt a közös bérletrendszer működéséről is, a pontrendszeren alapuló bérlet mind a négy pályára érvényes, összességében mintegy 5500 méter hasznos sífelületen. A bérletkínálatban 100, 150, 200 és 400 pontos bérletek szerepelnek, 80, 110, 130 és 220 lejes áron. A gyermekbérlet ára 60, 83, 98, illetve 165 lej, a nyugdíjasok bérlete pedig 40, 55, 65, illetve 110 lej. Ezen kívül szezonbérletet is kínálnak a kitartóbbaknak, ennek ára 650 lej a felnőttek számára, 490 lej a gyermekeknek és 325 lej a nyugdíjasoknak.
– Minél drágább a jegy, annál olcsóbb rajta egy pont – hívta fel a figyelmet Ferencz Csaba, megjegyezve, hogy az esti sízéskor egy felvonás kétszer annyi pontba kerül, mint napközben.
A kisgyerekeknek a felvonók használata 120 cm magasságig – ami megfelel az 5-6 éves kornak – ingyenes lesz, a 120–150 cm közötti magasságúak pedig 25%-os kedvezménnyel kapható gyermekjegyben részesülnek. A 65 év fölötti korosztálynak 50%-os kedvezménnyel nyugdíjas jegy jár.
– A sírégióban több nehézségi fokozatú pálya található, a magasabb nehézségi fokú kék és piros jelzésű pályák mellett vannak a családosoknak, illetve a gyermekek oktatására ajánlott pályák is – tájékoztatott Ferencz Csaba – tehát nagyon széles a paletta, mindenki megtalálhatja a neki megfelelő pályát.
A Hargita Sírégióba tömörült pályák állapotáról naponta tájékoztatják a megyei sajtót.