Hargita hegység
kedd, 2024. április 23., 15:21:03

Pályázati térkép készül a Hargita-hegységben fejleszteni kívánók számára

(0 Szavazat)151 megjelenítés

A Homoródfürdő fejlesztési tervét megalapozó tenderfüzet áttekintése is szerepelt annak a találkozónak a napirendjén, amelyet Hargita Megye Tanácsa és az általa létrehozott Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület szervezett március 27-én, pénteken az említett településen.

Részt vettek a hegység fejlesztésében érdekelt települések közbirtokosságainak, vállalkozásainak képviselői, a projektbe bevont Tófalvi Éva biatlonos, Incze Csongor, a megyei tanács alelnöke, Fülöp Otília, a megye főépítésze, valamint az egyesület munkatársai. Borboly Csaba megyeelnök felvezetőjében elmondta, hogy ez a megbeszélés azért is indokolt, mert Seszták Miklóst, Magyarország nemzeti fejlesztési miniszterét két héttel ezelőtti székelyföldi látogatásán tájékoztatták a Hargita-hegység fejlesztési tervéről, és kidolgozott koncepciók szükségesek, amelyekhez támogatást kérhetnek a tárcavezetőtől.

A jelen lévő Bucsin-tetői vállalkozók bejelentették, hogy a Hargita Sírégió két Bucsin-tetői tagja, a Havas Bucsin, illetve a Bogdán sípályát működtető vállalkozás csatlakozik a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesülethez, ami által nemcsak a télisportok, hanem a nyári turizmus területén is fejlesztési lehetőségek nyílnak számukra. Elmondták, hogy bővíteni szeretnék vendéglátó egységeiket, ami első körben a vízhálózat korszerűsítését, valamint a Bucsin-tetői létesítmények vezetékes árammal való ellátását jelenti. Arról tájékozódnának, milyen engedélyek szükségesek, mi az eljárás, és ebben számítanak a megyei tanács, illetve az egyesület szakembereinek segítségére. Utóbbiak támogatásukról biztosították a kérelmezőket, és a közeljövőben találkozót szerveznek a vízügyi és a környezetvédelmi hatóság illetékeseivel.

A jelenlévők áttekintették a Homoródfürdő fejlesztése céljából készülő tanulmány kiírási feltételeinek végső változatát, amelyre átfogó fejlesztést lehet alapozni (a tenderfüzet elérhető itt: http://hargitamegye.ro/upload/public/hargitahegyseg/Homorod/Homorod.pdf), valamint további találkozók szervezésében állapodtak meg a résztvevők: a sípályák fejlesztése ügyében (előtte felleltározzák, mely vállalkozók szeretnének erdőalapban lévő területen fejleszteni), továbbá kerékpárutak, hegyi ösvények, utak és libegők létesítésének témájával. Incze Csongor, a megyei tanács alelnöke arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy pályázzanak, amit olyan pályázati térkép elkészítésével könnyítenek, amely segít eligazodni abban, hogy melyik kiírásra nyújthatnak be támogatási kérelmet az önkormányzatok, melyikre a civilszervezetek, és melyikre a vállalkozók.

A Hargita-hegység fejlesztéséről tájékozódhatnak a http://hargitamegye.ro/hargitahegyseg.html honlapon és a https://www.facebook.com/hargitahegyseg oldalon.

Csíkszereda, 2015. március 28.