Hargita hegység
péntek, 2024. április 26., 12:10:40

Munkamegbeszélést tartottak a Hargita-hegység turisztikai fejlesztési stratégiájának erdészeti, környezetvédelmi, kataszteri kérdéseiről

(0 Szavazat)130 megjelenítés

A megyeházán tartott párbeszéd fő témája a sípályák voltak, illetve az azokat kiszolgáló turisztikai szolgáltató egységek erdős területeinek kivonása az erdőalapból a további fejlesztések céljából.

A tanácskozáson részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Incze Csongor alelnök, Bernádt Zelma szakértő, Korodi Szabolcs tervező, építész, Criț Ioan, az Erdészeti és Vadászati Biztosi Hivatal brassói felügyelője, Tőke István szaktanácsadó, Ferencz Csaba, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója, valamint a hegység fejlesztésében érdekelt települések közbirtokosságainak, vállalkozásainak képviselői.
Borboly Csaba megyeelnök köszöntötte a jelenlévőket kiemelve a munkamegbeszélés fontosságát.
– Meg kell vizsgálnunk, hogy milyen lehetőségeink vannak, és milyen irányba haladhatunk, ugyanis annak érdekében, hogy az uniós pályázatok révén pénzt tudjunk lehívni, szükség van a jelenlévők szaktudására és arra, hogy közösen tudjuk kidolgozni a jövőbeni stratégiát, ami mentén megvalósulhatnak a kitűzött célok – hangsúlyozta Borboly Csaba.
Korodi Szabolcs tervező kiemelte az együttműködés jelentőségét: – Fejlesztési szándék mutatkozik a helyi önkormányzatok részéről, de ezeket össze kell hangolni annak érdekében, hogy értékes és összetett turisztikai csomagok születhessenek.
Ferencz Csaba ismertette azon területcsoportokat, melyek érintettek az erdőalapból való kivonás tekintetében: sípályák, illetve olyan területek, melyeken építkezés zajlik: sífelvonók, szálláshelyek, turisztikai szolgáltatást nyújtó egységek, utak és parkolók, valamint olyan területek, melyeken vízgyűjtő tavak létesülnek. Ezen területkategóriák számára pedig hozzávetőlegesen 350 hektár kivonására lenne szükség az erdőalapból. Bernádt Zelma szakértő szerint szükség van egy tervezet elkészítéséhez, amely révén körvonalazódik majd a beruházások hatása a környezetre. Criț Ioan főfelügyelő ezek után elmondta, a jelenlegi törvények világosak, és vannak arra lehetőségek, hogy fejlesztések valósulhassanak meg a sípályák tekintetében. Rávilágított azokra a törvénycikkelyekre, amelyek segíthetnek a projekt megvalósításában, és biztosította a jelenlevőket, hogy bármikor rendelkezésükre áll konzultáció céljából. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden ilyen jellegű fejlesztés alapja egy átfogó turisztikai fejlesztési megvalósíthatósági tanulmány, amit időmegtakarítás végett, az engedélyezés szakaszában lévő övezeti rendezési tervvel egy időben érdemes készíttetni. Tőke István tanácsadó felhívta a figyelmet a Madarasi Hargita környékén található Natura 2000-es védett területre, melyet szintén figyelembe kell venni a tervezett fejlesztések során.
Benedek Lukács befektető kifejtette véleményét miszerint, ha sikerül az adott területeket kivonni az erdőalapból, a befektetések megvalósulnak, és beindul a turistaforgalom, az garancia lehet a fatolvajok ellen, ezáltal még jobban lehet védeni az illető területeket az illegális fakitermeléstől.

Csíkszereda, 2015. április 22.