Hargita hegység
csütörtök, 2024. április 25., 11:01:53

Megvitatták a Hargita-hegység turisztikai fejlesztésének vízügyi problémáit

(0 Szavazat)114 megjelenítés

Szakmai megbeszélést tartott Hargita Megye Tanácsa és az általa létrehozott Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület, valamint az érintett szakhatóságok csütörtökön, április 2-án a csíkszeredai megyeházán.

Témája a térség turisztikai fejlesztéséhez kapcsolódó vízügyi problémák, az ivóvízellátáshoz szükséges vízbefogásokat és hálózatokat, illetve a hóágyúzáshoz szükséges tárolókat és vezetékeket övező problémák megvitatása volt. Részt vett Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Szabó Barna megyemenedzser, Fülöp Otília megyei főépítész, Darvas Ágnes a Hargita megyei vízügyi hatóság részéről, az Országos Ásványkincshatóság részéről Topor Emil, Bernádt Zelma szakértő, Both József a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől, Korodi Szabolcs tervező, építész, valamint a hegység fejlesztésében érdekelt települések közbirtokosságainak, vállalkozásainak képviselői.

Korodi Szabolcs elmondása szerint hiány mutatkozik azon szakemberekből, akik a vízzel kapcsolatos tervek dokumentációját megfelelően elkészíthetik. Ugyanakkor szükség van a Maros és az Olt folyó vízügyi szakhatóságainak a bevonására, amihez bukaresti jóváhagyás szükséges. Emellett a hargitafürdői esővíz befogásának gátat vetnek az itteni halastavak.

– Fokozott figyelmet igényelnek az élőhelyvédelmi területek, ezek ugyanis uniós szintű jóváhagyásokat igényelnek. A Natura2000-es menedzsmentterveknek ugyanis prioritásuk van. Ezért szükséges olyan alternatív vízbefogások megvalósítása, mint például az esővíz – hangzott el Bernádt Zelma szakértőtől.

Korodi Szabolcs tervező szerint elfogadhatatlan, hogy egy halastó megakadályozza egy egész település fejlesztését, ezért szorgalmazza ezek vízszükségleteinek a felülvizsgálatát, továbbá azon engedélyek felülvizsgálata is szükséges, amelyek gátolják a fejlesztéseket.


Csíkszereda, 2015. április 2.