Hargita hegység
péntek, 2024. március 29., 13:42:57

Tapasztalatszerző körút

(0 Szavazat)87 megjelenítés

Négynapos magyarországi és ausztriai tapasztalatszerző úton jártak Hargita Megye Tanácsa Hargita-hegység-projektjét megvalósító munkacsoportjának tagjai. A tanulmányút során különböző méretű és osztályú síparadicsomokat látogattak meg azzal a céllal, hogy felmérjék, milyen megoldásokat dolgoztak ki a működtetőik a környezeti és természeti adottságok, valamint a helyi jelleg figyelembevételével a gazdaságos működtetés érdekében.

Bemutatásra került, hogy milyen terveik vannak a jövőre nézve, milyen stratégiaval próbálják növelni a látogatottságot és a szezonális kihasználtságot a bevételek optimalizálása érdekében, továbbá milyen stratégia mentén vonták be a környező településeket a turisztikai szolgáltatásokba.

A Hargita megyei csapatot Hubert Ramskogler, a Ski Consulting Austria munkatársa, hívta meg a tapasztalatszerzésre, aki nemzetközi szaktekintélynek számít a sípályarendszerek és nyári kiegészítőik megtervezésében. A látottak alapján a Hargita-hegység-projekt felelősei szerint a térségünkben is kialakítandó sípályák megépítését és a járulékos infrastruktúra kialakítását egy jól átgondolt terv alapján kell elkészíteni, ami nem zárja ki az esetleges továbbfejlesztési lehetőségeket sem. A vállalkozásokba be kell vonni a területtulajdonosokat, valamilyen formában érdekeltté téve őket, ugyanakkor saját menedékházak fenntartását is fontolóra kell venni. A projektfelelősök szerint megoldást kell találni a régióbérletbevételeinek visszaosztására a különböző egységek működtetői között. Erre műszakilag tökéletes megoldást nyújt a SkiData rendszer, ami a Hargita-hegység régiót átfogó egyesület szabályzata alapján működne. Ez így történik egész Ausztriában, ahol 7 nagy sírégió létezik, egyenként 100-200 km-es körzetet jelentvén. A tapasztalatszerzési körúton külön odafigyeltek a sífelvonók nyári kihasználására, aminek elsődleges velejárója a minél szélesebb körű és korú célcsoport megszólítása, illetve olyan helyi specifikumok beépítése a szolgáltatásokba, amelyek biztosítanák a holtidényben való gazdaságos működtetést is.
Ugyancsak fontos kérdés volt a sípályák környezeti hatásainak felmérése, illetve a működtetésükkel járó turistaforgalom során keletkező hulladékok és szennyvíz hatékony semlegesítése.
A tanulmányútról készült részletes beszámoló itt érhető el.