Hargita hegység
péntek, 2024. március 29., 15:06:16

Megalakult a ,,Hargita sírégió"

(0 Szavazat)88 megjelenítés

Csütörtökön, október 16.-án a projektben résztvevõ négy sípálya ügyvezetõje és a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke aláírta a ,,Hargita sírégió" alapszabályzatát, ezzel letéve egy modern síturizmus alapkövét Székelyföldön. A szóban forgó négy sípálya a homoródfürdõi - Lobogó pálya, a gyergyócsomafalvi - Veresvirág pálya, illetve a Bucsin tetõi - Havas Bucsin és Bogdán pályák.

 

A csíkcsicsói közbirtokosság tulajdonában lévő hargitafürdői – Kossuth és Miklós pályák, sajnos indulásból nincsenek benne a rendszerben, mert noha a beléptető kapuk már fel vannak szerelve, de a hóágyúrendszer még nincs beüzemelve, így nem garantált a pályák minőségének az a szintje, ami a többi résztvevő pályánál megvan. Ezért a vezetőtanács, egyébként nagyon is korrektül, úgy döntött, hogy egyelőre nem írják alá a csatlakozási jegyzőkönyvet. Reményeink szerint a síszezon kezdetéig viszont sikerül beüzemelni azt, és időben fognak tudni csatlakozni. Így a csíki zóna sem marad ki ebből a nagyszabású megvalósításból.
A hátramaradt lépés technikai vonatkozású, és viszonylag egyszerű. A rendszer beüzemelése gyakorlatilag már nem ütközik semmi akadályba. Sokakat valószínűleg leginkább a rendszerben alkalmazott árak érdekelnek. Ezeket már rögzítette a pályák szövetsége, így már most nyilvánosságra hozhatók.

- kisgyerekeknek a felvonók használata 120 cm magasságig ingyenes (ez a magasság megfelel az 5-6 éves kornak)

- nagy gyerekek 120 cm - 150 cm között 25%-os kedvezményben részesülnek (a 150 cm - es magasság megfelel az 14-15 éves kornak) – „gyerek jegy”

- 65 év kor fölötti személyek 50%-os kedvezményben részesűlnek – „nyugdíjas jegy”. Ennek a bérletnek a kibocsájtása személyazonossági igazolvány alapján történik.

- a NEM RENDELTETÉSÜK szerint használt bérletek MINDEN ESETBEN VISSZAVONÓDNAK

a.) pontrendszerben:

pontszám

ár (RON)

teljes ár

„gyerek”

„nyugdíjas”

400

220 (0,55 lej / pont)

165

110

200

130 (0,65 lej / pont)

98

65

150

110 (0,73 lej / pont)

83

55

100

80 (0,80 lej / pont)

60

40

- esti sízéskor az egy felvonásra levett pontok száma megduplázódik

- a pontos jegy átadható más személynek

- a pontos jegyet egyszerre csak egy személy használhatja (két bemenet között el kell teljen a felvonó egyszeri felhúzási ideje)

b.) szezonbérlet:

ár (RON)

teljes ár

„gyerek”

„nyugdíjas”

650

490

325


- a szezonbérlet az esti sízésre is érvényes

- a szezonbérlet névreszóló és nem ruházható át más személyre

- a NEM RENDELTETÉSÜK szerint használt bérletek MINDEN ESETBEN VISSZAVONÓDNAK

Ezeken a bérleteken kívül lesznek csak az egyes pályákra érvényes bérletek is. Ezeknek a rendszerét és árát az illető pályák igazgatósága fogja meghatározni, de nem fogják meghaladni a rendszerben alkalmazott értékeket.
Pesszimista megközelítéssel azt is mondhatnánk, hogy van sírégiónk, de nincsenek sípályáink. Viszont az elmúlt 5-10 év perspektívájában nagy fejlődés tapasztalható, hiszen a pályák hosszúságban ha nem is vetekszenek az Alpok pályáival, de már mind fel vannak szerelve modern sífelvonókkal, műhó-rendszerrel, hótaposó gépekkel, és kis pihenésre meg falatozásra alkalmas vendéglátó egységekkel is. A gyerekek, fiatalok, de akár az idősebb generáció-béliek is, akik fiatal korukban lemaradtak a kezdőlépésekről, már jó körülmények között meg tudnak tanulni sízni, és munkaidő utáni vagy hétvégi sízésre már igenis alkalmasak a környékbeli pályák. A „Hargita sírégió” azáltal, hogy közös bérletet bocsát ki, ami érvényes a benne résztvevő összes pályára, egy plusz komfortot biztosít úgy az itthoni lelkes sízőtábornak, mint a messzebbről idelátogató turistáknak.