Megyezászló
szerda, 2024. május 29., 04:53:32

Kronológia

Kronológia – székely zászló

2009. november 26.: Határozatban döntött a megyei tanács a zászló hivatalossá tételéről. A testület a Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport szakvéleménye – amelyet alapos, több éves vagy évtizedes szakmai előkészítő munka előzött meg – alapján döntött a kék-arany színű lobogóról. A munkacsoport tagjai: Pál-Antal Sándor levéltáros, Mihály János történész, Szekeres Attila István heraldikus és Zepeczaner Jenő muzeológus-történész. A polgári párt képviselői tartózkodtak.

2009 novembere: Árus Zsolt polgári párti tanácsos támadja a megyezászló elfogadását, nem ért vele egyet

2010 januárja: három Hargita megyei román civil szervezet és egy magánszemély panaszt tett az Országos Diszkrimináció Elleni Tanácsnál (CNCD), mivel az szerintük diszkriminálja a térségben élő románokat

2010. március 15.: Ünnepélyes keretek között felvonják a megyezászlóként elfogadott székely lobogót Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának székházára.

Kapcsolódó sajtóhír itt.

2010 novembere: a diszkiriminációellenes tanács kimondja: a székely zászló nem diszkriminál – a 137/2000-es kormányhatározat 15. cikkelyére hivatkoztak

2010. december 13.: Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntése szerint a Hargita Megye Tanácsa 2009. november 26-i határozatában Hargita megye zászlajaként elfogadott kék-arany színű székely lobogó nem diszkriminálja a megyében élő románokat. A panasztevők – Dan Tănasă sepsiszentgyörgyi lakos, illetve a maroshévízi Dr. Miron Cristea Kulturális Alapítvány, a Radio Ardealul és a Glasul Călimanilor Egyesület – keresetében azt kifogásolta, hogy a megyezászló csak a magyar közösséget képviseli, a megyében élő román nemzetiségűeket nem, és ez sérti a helyi románokat.

Kapcsolódó sajtóhírek itt.

2011. január 4.: Beperelte Hargita Megye Tanácsát és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD) a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán három maroshévízi román civil szervezet, amiért feljelentésük alapján a CNCD nem ítélte diszkriminatívnak Hargita megye zászlaját, a kék-arany színű székely lobogót.

Kapcsolódó sajtóhír itt.

2011. március 15.: A március 15-i események a székely zászló felvonásával kezdődtek Csíkszeredában a megyeháza előtt. Második alkalommal vonták fel Hargita Megye Tanácsának székházára a megye zászlajaként elfogadott székely zászlót, amit Borboly Csaba megyeitanács-elnök Székelyföld számára nagy jelentőségű eseménynek nevezett.

Kapcsolódó sajtóhír itt.

2012. január: a három román civil szervezet a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán perelte be Hargita Megye Tanácsát és az Országos Diszkrimináció Elleni Tanácsot (CNCD) is a zászló ügyében

2012. március 14.: Hargita megye hivatalos zászlajának, a kék-arany színű székely lobogónak a 2010. március 15-i felvonása kapcsán Hargita Megye Tanácsa ellen tett feljelentés ügyében az Országos Diszkirmináció Elleni Tanács (CNCD), a 137/2000-es kormányhatározat 15. cikkelyére hivatkozva ismét kimondta: az nem jelent diszkriminációt.

Kapcsolódó sajtóhír itt.

2012. július 21.: Victor Ponta miniszterelnök csíkszeredai látogatásakor ismeretlenek eltávolították a megyezászlót a megyeháza gyűléstermeiből, habár a miniszterelnök látogatása előtt jelezte és elfogadta, hogy az ülésterembe ott van a Székely zászló is.

Kapcsolódó sajtóhír itt.

2012. szeptember 28.: Továbbra is törvényes a megyezászló, jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra reagálva, hogy a Marosvásárhelyi Ítélőtábla szeptember 26-án végleges és visszavonhatatlan ítéletben megsemmisítette a megyei tanács 269/2009-es számú, a kék-arany színű lobogót Hargita megye hivatalos zászlajának nyilvánító határozatát.

Kapcsolódó sajtóhír itt.

2012. november 17.: Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke levélben fordult a megye polgármestereihez, iskolaigazgatóihoz, illetve más közintézmények vezetőihez a megyezászló ügyében, miután tudomására jutott, hogy Ilie Şandru maroshévízi lakos levélben „értesíti” a Marosvásárhelyi Ítélőtábla 2012. szeptember 26-i döntéséről azokat az intézményeket, amelyekre ki van tűzve a kék-arany lobogó.

Kapcsolódó sajtóhír itt.

2013. január 9.: Valós gondokkal – nem jut elég pénz a hó eltakarítására, Hargita megyében, az ország egyik leghidegebb megyéjében ugyanannyi fűtéstámogatást kapnak szegény családok, mint az ország olyan részein, ahol jóval enyhébb a tél – kellen foglalkozniuk a kormány képviselőinek, nem pedig „tanácsokat” osztoganiuk a zászlóhasználattal kapcsolatosan, véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Inkább azt várná el Andrei Jean-Adrian prefektustól, hogy ezekre problémákra keressen megoldást.

Kapcsolódó sajtóhír itt.

2013. január 12.: Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a zászlóhasználat körüli vitával kapcsolatosan arra hívja fel a figyelmet, hogy a cirkuszok keltése nem szolgálja a Hargita megyei magyarság érdekeit, de a Hargita megyei románságét sem. Az elöljáró szerint Victor Ponta miniszterelnöknek arra kellene ösztökélnie a székelyföldi román közösség képviselőit, hogy csillapítsák az indulatokat, próbáljanak enyhíteni a közhangulaton, mert a magyarok és a románok egymásra vannak utalva.

Kapcsolódó sajtóhír itt.

Hargita Megye Tanácsa a 2009. évi 269. számú, megyezászlót elfogadó határozata körül kialakult jogi vitában az Európai Unió Bíróságához fordul.

2015. június 11.: Románia Hivatalos Közlönyében megjelent a 141-es törvény, amelynek értelmében a helyi és megyei önkormányzatok saját zászlóról szóló határozatot fogadhatnak el. A jogszabály szerint a zászló csak azután válhat hivatalossá, hogy közvitára bocsátják a település lobogójának tervezetét, majd az önkormányzat általi elfogadása után a közigazgatási minisztériumhoz továbbítják, aztán rá kell bólintania a Román Akadémia heraldikai bizottságának is, végül pedig, mindezek nyomán, kormányhatározattal hagyhatják jóvá.

2015. szeptember 8.: Hargita Megye Tanácsa a területi-közigazgatási egységek saját zászlója kifüggesztéséről és használatáról szóló, 2015/141-es számú törvény alapján közvitára bocsátotta a Hargita megye zászlajának tervéről szóló határozattervezetét.

2015. november 26.: A közvita részeként közmeghallgatást tartottak a csíkszeredai megyeházán az átláthatóságról szóló 2003/52-es törvény előírásai alapján.

2015. december 11.: A Zetelakán tartott soros havi ülésén Hargita Megye Tanácsa elfogadta a megyezászlót.

2016. február 23.: A prefektus megtámadta a megyei tanács megyezászlóról szóló határozatát a Hargita Megyei Törvényszéken.