Szemléltetőanyag a székelység történetének oktatásához

Gömbpanorámákkal népszerűsítik Hargita megye épített örökségét, turisztikai látványosságait

(0 Szavazat)46 megjelenítés

A felújított szekelyfold-360.ro és az epitettorokseg.ro weboldalt mutatta be online sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, illetve a részt vevő szakemberek november 23-án.

Borboly Csaba kiemelte az online turizmus fontosságát, elmondta, hogy több fronton igyekeznek népszerűsíteni a megye értékeit, látványosságait, műemlékeit.

– Fontos megismertetni megyénket, feltárni, betekintést nyerni múltunkba. Műemlékeinket a felújított szekelyfold-360.ro és az epitettorokseg.ro weboldalakon népszerűsítjük, utóbbi honlap célja, hogy egy helyen találhassuk meg a műemlékeinkkel kapcsolatos információkat. Egy Hargita megyei központosított adatbázist kívánunk létrehozni szakértőkkel együttműködve, ahová a szakmabeliek  is feltölthetik tanulmányaikat, adataikat, ezzel is hozzájárulva a műemlékek társadalmasításához, megismertetéséhez, hiszen  a műemlékeinket megörököltük őseinktől, és kötelességünk jó állapotban továbbadni a következő nemzedékeknek – emelte ki Borboly Csaba.

Ugyanakkor, a megyei tanács elnöke szerint, az iskolákban, a földrajz-, történelem-, székelységtörténeti órák megtartásához is erős támaszt jelentenek ezek a weboldalak, illetve bárki, aki vendégeket fogad, ötleteket meríthet innen, hogy mi látogatható a megyében, a környéken,  és így is növelhető a megye vonzereje.

– Sokáig az egyedüli megyei tanács voltunk, amelyik műemlékvédelmi pályázatot hirdet érvről évre, és támogatja a műemlékek felújítását. Ugyanakkor fontos bemutatni az embereknek, hogy értéket lássanak őseik építkezési szokásaiban, éppen ezért tettünk fel hagyományos portát is (https://szekelyfold-360.ro/tour.php?p=scene_csikbanfalva_out) az oldalra, olyat, ahol ma is laknak, 21. századi körülmények között. Reménykedünk, hátha másoknak is megjön a kedvük egy hasonló házat építeni/felújítani a nyugati minták utánzása helyett. Illetve a Modern Székely Ház tervpályázat munkáit is megtalálják az épített örökségről szóló oldalon, ahonnan ötleteket meríthetnek hagyományos, ugyanakkor modern otthonok építéséhez – mondta el Borboly Csaba.

Bagoly Róbert, a fejlesztő cég képviselője elmondta, több mint tíz éve foglalkoznak panorámafotózással, azóta sikerült lencsevégre kapni Székelyföld különleges értékeit, falképeket, kazettás mennyezeteket, valamint számos olyan helyszínt, amely odavonzhatja a látogatókat. Újdonság, hogy most már légi panorámákat is készítenek, így virtuálisan be lehet barangolni egész Székelyföldet.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezetője elmondta, a Hargita megyeieknek nagyon fontos, hogy jelen legyenek az online térben, színesen, érdekesen kell bemutatni a helyszíneket, hogy felkeltsék a turisták érdeklődését. Ezt a célt szolgálják a panorámafelvételek is.

Süveg Éva, a megyei tanács műemlékvédelmi részlegének munkatársa elmondta, a gömbpanorámák előnye, hogy bárhol rá tudunk keresni a helyszínekre, a részletekre, többet időzhetünk a részletek fölött, mint egy fizikai látogatáson, ugyanakkor érdekes tíz év távlatából a változásokat is megfigyelni, hiszen több helyen felújított helyszín fogad.

 

Csíkszereda, 2020. november 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774