Az EU-s finanszírozások hatékony felhasználására készül Hargita megye

Metropoliszövezetté alakul Csíkszereda környéke a fejlesztések érdekében

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Metropoliszövezetté alakítják Csíkszereda környékét, a társulás célja az európai uniós finanszírozások minél szélesebb körű lehívása. Jelentős fejlesztéseket terveznek Bélborban, főként a gyerekvédelmi és szociális rendszeren belül, de folytatódik a megyei tanács egyháztámogatási programja is. Ezekről és más közérdekű határozatokról döntött ma, november 26-i rendkívüli ülésén Hargita Megye Tanácsa. A tanácsülés ez alkalommal egy úgynevezett hibrid ülés volt, online zajlott, de Borboly Csaba elnök az ülést a Bélbori Polgármesteri Hivatalból vezette, ahol jelen volt a testület egy része is.   

A tanácsülés visszanézhető Hargita Megye Tanácsa és Borboly Csaba közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/hargitamegye/posts/3886435161380193

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/441225616876509/

Módosította költségvetését Hargita Megye Tanácsa, az átcsoportosított összegekkel többek között a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságot támogatják.

Meghirdette a megyei tanács egyháztámogatási programjának őszi kiírását, erről is döntött a tanács. Mint Borboly Csaba kifejtette, a finanszírozást előre megkapják a nyertes pályázók, és hat hónap áll a rendelkezésükre a tervek megvalósításához és az elszámoláshoz. És mivel itt a tél, igyekeztek minél jobban kitolni a program meghirdetésének időpontját, hogy a tavasz folyamán tudják folytatni a történelmi egyházak beruházásaikat.

„Egyháztámogatási programunk 12 éve sikeres, ez idő alatt rengeteg épület újult meg. Mindig prioritásként kezeltük történelmi egyházainkat, és a mostani vírusos időszakban méginkább felértékelődik megtartó szerepük közösségeink életében” – fejtette ki a megyeelnök.

A tanács ez alkalommal is hagyott jóvá bérkiegészítést a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház személyzetének, hiszen fontosnak tartják, hogy támogassák azokat, akik a járvány közepette az élvonalban dolgoznak.

Európai uniós pályázatból jelentős fejlesztéseket terveznek Bélborban, a projektek részleteit Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője ismertette. Mint elmondta, jelenleg egy központ működik Bélborban, ahol egészséges és fogyatékkal élő gyerekeket is gondoznak. A tendencia az, hogy ezeket a klasszikus központokat felszámolják, és családi házakat alakítsanak ki. Két projektje van a vezérigazgatóságnak, ezekből három épület felújítását tervezik, kettőt családi házzá alakítanak át, egy pedig nappali központ lesz, amelynek nemcsak a szociális rendszer kedvezményezetteinek, hanem a bélbori gyerekek foglalkoztatására is alternatívát kínál.

A 6%-os áfa-visszaosztásból ez alkalommal csíki településeknek szavaztak meg támogatást. Borboly Csaba elmondta, idén összesen 27 316 000 lejt osztottak vissza, prioritást élveztek az oktatással és a járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések, és jellemző volt a térségek közötti szolidaritás, az egymás javára való lemondás, ami egy jó gyakorlat.

A következő EU-s finanszírozási időszaknak nem lesz kedvezményezettje a vidék, városi övezetek tudnak pályázni, ezért hozzák létre Csíkszeredával és csíki községekkel a metropoliszövezetet, hogy minél jobban ki tudják használni a pályázati lehetőségeket a térség fejlesztése érdekében.

Borboly Csaba elnök arról is beszámolt, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, amely a mélyszegénységgel foglalkozik, ebben a kérdésben az egyházakkal és civil szervezetekkel működnek együtt. A megyei tanácsnak van egy nyertes pályázata is a témában.

 

Csíkszereda, 2020. november 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774