Hargita hegység
péntek, 2024. április 19., 22:26:44

Sportkomplexumot terveznek a Csicsói Hargitára

Sportkomplexumot terveznek a Csicsói Hargitára A napokban Hargita megyei látogatáson vett részt a Magyar...

(0 Szavazat)114 megjelenítés

A napokban Hargita megyei látogatáson vett részt a Magyar Olimpiai Bizottság küldöttsége Hargita Megye Tanácsa meghívására. Az iránt érdeklődtek, hogy Ilyés Róbert vállalkozó ötlete alapján a megyei tanács egy magashegyi sportkomplexum létesítését tervezi a Csicsói Hargita platóján, tengerszint fölött 1700 méteren, körülbelül 20-25 hektárnyi területen, ahol a kilátás nagyszerű, a meteorológiai viszonyok pedig nem olyan zordak és kiszámíthatatlanok, mint sok esetben az alpesi magasságokban (2000 méternél magasabb hegyekben).

Ez akár egy olimpiai felkészítőtábor is lehetne bármilyen sportágat űző sportolók számára, hiszen szakemberek szerint ebben a magasságban ideális feltételek vannak az alapozó edzésekhez. A magashegyi komplexum a tervek szerint magában foglalna három focipályát (ezekből 1 atlétikapályával lenne felszerelve), sportcsarnokot két külön pályával (kézilabda, kosárlabda), legkevesebb öt-hat teniszpályát, 2500 méteres sífutópályát céllövővel ellátva a biatlonosok számára, szálláshelyet meg vendéglőt minimum 200-250 személy számára (konditeremmel, masszázsszalonnal, orvosi rendelővel stb.), valamint külön kialakított ösvényeket terepfutás számára.
A küldöttség tagjai, Szabó Bence, a MOB főtitkára és Megyesy Jenő miniszterelnöki főtanácsadó január 21-én, hétfőn a csíkszeredai megyeházán találkoztak Hargita Megye Tanácsa képviselőivel, helyi önkormányzatok vezetőivel, vállalkozókkal, parlamenti képviselőkkel. A megbeszélésen bemutatták a Hargita-hegység övezeti rendezési tervét, amely Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint nem csupán a hegységre vonatkozik, hanem a környező települések gazdasági fejlesztését, munkahelyek teremtését, az érintett lakosság életminőségének javítását célozza.
– A sportkomplexum megépítése jól illeszkedik az övezeti rendezési tervbe, a megye, sőt egész Székelyföld legnagyobb projektje kell hogy legyen, hiszen több térséget érint – nyilatkozta Borboly Csaba. – 2008 óta folyik az egyeztetés erről, tizenhárom település, több mint húsz közbirtokosság, félszáz vállalkozó érdekét kell egyeztetnünk oly módon, hogy a Hargita-hegység természeti értékei ne sérüljenek. A gazdaságfejleztési programunk egyik fő célja a munkahelyteremtés, így az övezeti rendezési tervben is ezt tartjuk szem előtt. Azt szeretnénk, hogy a minőségi vendéglátás, illetve a székely termékekkel való ellátás révén beszállítói piacot biztosítsunk a megye kistermelői csaknem felének, és ezáltal munkahelyek jöjjenek létre. A terv szerint a Hargita-hegységben minden évszakban kínálnánk programot a látogatóknak, és ehhez egymást erősítő beruházások szükségesek. A saját erőforrásainkból, belső gazdasági körforgással olyan értéket fogunk felmutatni, amely vonzani fogja a turistákat és a beruházókat.
Szabó Bence elmondta, hogy a MOB másfél–két éve, a sporttörvény alapján, nagy felhatalmazást kapott: a teljes magyar sport irányítóivá vált, így nemcsak az olimpiai sportágak, hanem a paralimpiai, diák- és hallgatói, valamint a szabadidősport is hozzá tartozik.
– Két szegmensben látom az együttműködési lehetőségeket: egyrészt örömmel töltene el, ha minél több magyarországi jönne el a Hargitára, és élvezné ezt a csodálatos környezetet meg az itteni magyarok vendégszeretetét, amihez azonban nagyobb reklám szükséges. Másrészt magyarországi élsportolókkal közös edzőtáborokat lehetne itt szervezni, valamint fizikai alapozótáborokat kajak-kenusok, öttusázók vagy akár a vívók számára, mert Magyarországon nincs lehetőségük magaslati edzésre, amire viszont a Hargita-hegység kiváló lehetőséget nyújt – fejtette ki a MOB főtitkára.
A szóban forgó sportkomplexum fontos része lenne a térségben kezdeményezett turisztikaifejlesztés-együttesnek, ami magában foglal egy körülbelül 50 km-es, napjaink elvárásainak megfelelő alpesi sípályarendszert, kiegészítve sífutó-, sítúra- és síkrosszpályákkal, snowboard-parkokkal. A nyári turistaidény fenntartására nyári bobpályát, kerékpárutakat, lovas- és szekeres utakat, jelzett turistaösvényeket tervezünk kiegészítve helyi gasztronómiát népszerűsítő egységekkel.

 

Csíkszereda, 2013. január 21.