Hargita hegység
vasárnap, 2024. május 05., 02:39:55

Ismét Hargita megyében járt az osztrák sípályaszakértő

Egy év után ismét Hargita megyében járt Hubert Ramskogler osztrák sípályaszakértő,...
(0 Szavazat)51 megjelenítés

Egy év után ismét Hargita megyében járt Hubert Ramskogler osztrák sípályaszakértő, hogy a Hargita-hegység sípályáinak összekötésének és egy komplex turisztikai beruházás gazdaságos fenntartásának megtervezésében segítsen. A Hargita Megye Tanácsa és az általa létrehozott Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület meghívására érkező mérnök április 27-én, szombaton a csíkszeredai megyeházán találkozott Borboly Csaba megyeelnökkel.

Hubert Ramskogler, aki már tavaly felmérte a terepet, és háttértanulmányt is készített (a dokumentum német nyelven elérhető itt: http://hargitahegyseg.hargitamegye.ro/images/doc/HARGHITA_Projekt2012.pdf), úgy látja, hogy Hargitafürdőt kellene összekötni a Madarasi Hargitával. A fenntarthatóság érdekében villamosítás és útépítés szükséges az érintett területen, a beruházásban érdekeltté kell tenni a vállalkozókat meg a közbirtokosságokat egyaránt, ezek összefogásával, valamint helyi és megyei önkormányzati támogatással lehet megvalósítani a Hargita-hegység fejlesztési tervét, fejtette ki a szakember.

Borboly Csaba szerint a megyei tanács elsősorban útépítéssel és villamosítással tudná támogatni a megvalósítást, erre van jogi lehetősége, de ehhez szükség van a helyi önkormányzatok és a közbirtokosságok pozitív hozzáállására is. Szóba kerültek a projekt megvalósítása szempontjából kedvezőtlen törvények is, amelyek megváltoztatására kevés esély van a megyeelnök szerint, mindaddig, amíg az RMDSZ ellenzékben van, ezért arra kell koncentrálni, mi az, amit tenni lehet a jelenlegi jogi keretek között. Borboly Csaba azt is elmondta, hogy sípályaépítésre nincs törvényes lehetősége Hargita Megye Tanácsának, de a már említett út- és elektromoshálózat-építés mellett segíthet a pályaösszekötésben is.
A jelenlévők – az osztrák szakemberen és a megyeelnökön kívül Ferencz Csaba, a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület vezetője, Máté Lehel, az egyesület munkatársa, valamint Benedek Lukács homoródfürdői vállalkozó – abban állapodtak meg, hogy gyorsítani kell az elképzelés megvalósításának folyamatát, hiszen most már a gyakorlati szakaszához közeledik a Hargita Megye Tanácsa által elindított Hargita-hegység-projekt, amely a térség jobb turisztikai kiaknázását célozza, és négy évvel ezelőtt indította útjára Borboly Csaba a Hargita megyei turisztikai és desztinációmarketing-szakemberekkel együtt, főként a Babeş–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatán tevékenykedő dr. Dombay István egyetemi docens és dr. Horváth Alpár egyetemi adjunktus segítségével.
– A Hargita-hegység-projekttel az a célunk, hogy térségünk jellemzőit kihasználva a turizmus révén is jobb életszínvonalat teremtsünk, és ez a környéken meghúzódó kistelepülések lakóinak is hasznára legyen. Ehhez azonban nem elég a megyei tanács vagy az egyesület, hanem az érintett önkormányzatok, közbirtokosságok, vállalkozók összefogására van szükség – mondta Borboly Csaba, aki valós esélyt lát az elképzelések gyakorlatba ültetésére, és az RMDSZ parlamenti képviseletére is számít abban, hogy javaslatokat nyújtsanak be a parlamentben a vonatkozó jogszabályok módosítására.
A Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület munkatársait az elmúlt ősszel meghívta a Ski Consulting Austria osztrák sípályatervező cég Ausztriába, ahol betekintést nyerhettek az osztrák síturizmus hátterébe, működésébe. A kapcsolattartás azóta is folyamatos. A jelenlegi látogatás célja a későbbi együttműködési lehetőségek áttekintése. Az osztrák síszövetség munkatársai a Hargita megyeiek segítségére lehetnek pályákat működtető személyzet kiképzésében, új és használt sífelvonók, hóágyúk, hótaposók és egyéb sítechnikai eszközök beszerzésében, valamint felszerelésében is.
Hubert Ramskogler a tavalyi látogatása alkalmával pozitív körülményként értékelte a bővizű források és patakok meglétét, amelyek elengedhetetlenek a sípályák hóágyúzásához. Jó ötletnek tartja a Csicsói Hargita platóján egy sífutópálya és egy magaslati edzőközpont kialakítását. Ramskogler szerint oda kell figyelni arra, hogy a létesítményeket ne csak télen, hanem nyáron is lehessen működtetni, ezért kabinos felvonót javasol Hargitafürdő szennyvízülepítőjétől a jelerősítő antennáig, és egy másikat a Vargyas völgyéből a Madarasi Hargitán levő panziókig. A zárt gondolákkal nyári időszakban is lehet szállítani a turistákat, és nemcsak síléc-, hanem kerékpártartókat is lehet rájuk szerelni. Elmondása szerint az Alpokban egyre nagyobb teret hódít a kerékpárral való ereszkedés. Akárcsak az alpesi sízés esetében, a Hargitán is különböző nehézségi fokú pályákat lehetne kijelölni a szélesebb közönség megszólítása érdekében.

 

Csíkszereda, 2013. április 29.