Hargita hegység
szerda, 2024. május 08., 21:57:45

Élhető turizmus kiépítése a cél a Hargita-hegységben

Élhető turizmus kiépítése a cél a Hargita-hegységben A Hargita-hegység nyújtotta...

(0 Szavazat)98 megjelenítés

A Hargita-hegység nyújtotta lehetőségeket szeretnék a megfelelő fejlesztéssel bővíteni, kiépíteni egy nagy projekt keretén belül. A Hargita Megye Tanácsának keretén belül működő Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesület nemrégiben egy tapasztalatcserén vett részt Magyarországon és Ausztriában, amelynek tapasztalatait itthon szeretnék felhasználni, kamatoztatni. A „kezdőrúgás" megtörtént, jelenleg a tervezés fázisában vannak.

Tapasztalatcserén vett részt nemrégiben a Hargita Hegység Fejlesztési Társulás képviselete Magyarországon és Ausztriában, ahol többek között évek óta jól működő sípályarendszereket, turistákat vonzó helyeket látogattak meg, az ottani turisztikában járatos helyiekkel, sípálya üzemeltetőkkel, panziótulajdonosokkal, turisztikai egyesületi tagokkal beszélgettek el. A kiruccanás legfőbb célja a tapasztalatcsere volt, azzal a megfontolással, hogy a lehetőségek szerint, többek között az osztrák példából kiindulva itthon, a Hargita-hegységben is hasonló téli-nyári időszakban is működő turistavonzó létesítményeket, programokat lehessen létrehozni, az egyesület keretein belül, bevonva a helyi érdekeltségeket: önkormányzatokat, közbirtokosságokat, panziótulajdonosokat, vendéglátó-iparban dolgozókat.

– Már a „kiruccanás" előtt elkezdődött a kapcsolatfelvétel folyamata a Hargita-hegységben érdekelt önkormányzatokkal és közbirtokosságokkal, valamint civilekkel. Ez egyfajta nyílt fórum, egyeztetési folyamat, amely során találkozókat szervezünk az önkormányzatok és közbirtokosságok képviselőivel és megbeszéljük az elképzeléseinket, amelyet általában mindkét fél véleményez – mondta el lapunknak Ferencz Csaba. A Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesület projektvezetője azt is elmondta, megvan a megfelelő nyitottság a közbirtokosságok és önkormányzatok részéről. A lényeg, hogy az első apró lépések már megtörténtek az együttműködésben – summázta a projektvezető.
Kérdésünkre, miszerint milyen stádiumban van a projekt, Ferencz Csaba elmondta, a tervezés fázisában vannak, amelynek részét képezte a tapasztalatcsere Ausztriában és Magyarországon, ahol – elmondása szerint évtizedek kellettek, hogy az immár bejáratott turistacsalogató létesítmények, alpesi sípályarendszerek elérjék ezt a szintet, amelyen most is működnek, jelentősen növelve a helyi turizmust, az innen származó bevételeket – betekintést nyerhettek a már kiépült teljes értékű rendszerek működésébe. Ezidáig brassói és osztrák cégek készítették el az előtanulmányokat, méréseket Hargitafürdőtől a Madarasi-Hargitáig, amelyek a későbbi projektek kivitelezéséhez, az itteni turizmus fellendítéséhez nélkülözhetetlenek lesznek. Folyamatban van a rendezési terv elkészítése, amely idén tavasszal kezdődött el és a tervek szerint jövő nyárig öltene végleges formát, amit majd a pénzalapok bevonzása és a kivitelezés követ majd. Egy épkézláb, jól megfontolt elképzeléssel sokkal könnyebb elindulni ezen az úton – vélekedett Ferencz.

A projektvezető beszámolt arról is, hogy alpesi-sípályarendszerek kiépítésében gondolkodnak, amelyek több modern sípályát kötnének össze egy rendszeren belül.
– Ezt úgy kell elképzelni, mint ahogy többek között Ausztriában is működik: a turista megveszi a napi jegyet egy bizonyos összegért, amellyel az összes rendszerben levő sípályát használni tudja, legyenek azok akármennyire távol egymástól. Futó-sípályákat, turista-síútvonalakat szeretnénk kiépíteni, hiszen a körülmények adottak hozzá, csak megfelelően ki kell használni többek között a terep nyújtotta lehetőségeket – vázolta a projektvezető. Az osztrák példából kiindulva az is fontos számunkra, hogy ne csak egy önmagát télen fenntartó síturizmusra alapuló rendszert építsünk, hanem nyáron is tudjunk valami olyant nyújtani, amiért érdemes idelátogatni, ez alatt pedig csupán a bakancsos turizmust értjük. Az egyik ilyen sípályán láttuk, hogy egy úgynevezett nyári „bob-pályát" is építettek, amely a meleg évszakban síneken fut. A lényeg, hogy minél több nyári tevékenységgel tudjuk bővíteni a pályarendszereket. De fontos még a szennyvízelvezetés kérdésének megoldása a hegyen, helyi sajátosságok kiépítése és beépítése a szolgáltatásokba, amelyek pluszban megcéloznának egy fogyasztói réteget, a hóágyúrendszerek kiépítése, hogy akár egy nap alatt be lehessen havazni a pályákat, a sírégiókhoz való csatlakozás lehetőségeinek vizsgálata és még lehetne sorolni. Ezek az elképzelések egy későbbiekben is bővíthető nagy terv kidolgozását igénylik, amely nem megy egyik napról a másikra. A kivitelezéshez szükséges anyagi keretek előteremtésén is gondolkodunk, amelyet így, uniós és norvég pályázatok révén finanszíroznánk, továbbá a tőkebevonás lehetőségén is gondolkodunk – ismertette Ferencz.

A projektvezető azt is elmondta, hogy a nagyon távlati tervek között szerepel majd, hogy a rendszert a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület tartsa kézben és működtesse, amelybe természetesen mindenkit be lehetne vonni, aki ennek létrehozásában és működtetésében érdekelt lesz, vagy éppen szeretne bekapcsolódni a tevékenységekbe.
A tapasztalatcsere során többek között felvettük a kapcsolatot a Ski Consulting Austria egyesülettel, amelybe többek között tervezők, kivitelezők, rendszerfenttartók és menedzserek tartoznak. Mi is valami hasonlót szeretnénk, azonban erről még korai bármi konkrétumot is megfogalmazni, amíg ki nem épül a megfelelő infrastruktúra. Tudomásunk van olyan sípályáról, amelyet ausztriai szakemberek felügyelete alatt helyi cégek, helyi munkaerő révén, helyi forrásokból, anyagokból építették ki az évek folyamán, mi is így szeretnénk ezt csinálni, azt használva föl és abból építve, ami a miénk. Ígéretet kaptunk továbbá egy sípálya-komplexum üzemeltetőjétől, hogy a tervezés mellett a betanításban is besegítene, így embereket küldenénk ki a projekt során, akik az osztrákok munkamódszereit sajátíthatnák el egy rövid képzés formájában, a rendszerek működtetésében, amit majd itthon értékesíteni tudnak – vázolta az elképzeléseket a projekt vezetője.
– A Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesület munkáját a világhálón, a http://hargitahegyseg.hargitamegye.ro weboldalon lehet követni. Az egyesület facebook oldalán pedig a nyílt fórumra is lehetőség van, szívesen várjuk bárkinek az észrevételeit, javaslatait a fejlesztéssel, tervekkel kapcsolatosan – összegzett a projektvezető.

 

Tamás Attila