Hargita hegység
szombat, 2024. április 27., 04:59:30

Bolgár példa Hargitafürdő fejlesztésére

 Osztrák szakember tanácsát kérte ki...

(0 Szavazat)180 megjelenítés

Osztrák szakember tanácsát kérte ki Hargita Megye Tanácsa.

Megvalósíthatónak tartja Hargita Megye Tanácsa Hargita- hegységgel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseit Hubert Ramskogler osztrák szakember.

A helyszínt a múlt héten feltérképező mérnök szerint oda kell figyelni arra, hogy a tervezett sípályarendszer létesítményeit ne csak télen, hanem nyáron is lehessen működtetni.

A gyakorlati szakaszához közeledik a Hargita Megye Tanácsa által elindított Hargita-hegység-projekt. A térség jobb turisztikai kiaknázását célzó projektet három évvel ezelőtt indította útjára Borboly Csaba megyeitanács-elnök a Hargita megyei turisztikai és desztinációmarketing-szakemberekkel együtt, főként a Babeş–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatán tevékenykedő dr. Dombay István egyetemi docens és dr. Horváth Alpár egyetemi adjunktus segítségével.

 

A múlt hét végén, április 26-tól, a Hargita-hegység különböző helyszíneit mérte fel egy osztrák szakember Hargita Megye Tanácsa megkeresésére. Hubert Ramskogler, a Ski Consulting Austria vállalat mérnöke turisztikai tervek elkészítésével és kivitelezésével foglalkozik. Az osztrák szakemberrel Korodi Szabolcs műépítész ismertette Hargita Megye Tanácsa elképzelését, miszerint egy közel 70 km-es alpesisípálya-rendszer épülne Hargitafürdő és a Madarasi-Hargita között, amely összekötné a Közép-Hargita csúcsait és völgyeit. A szakember terepszemlét tartott a teljes övezetben, bejárva a Vargyas-patak völgyét, a Madarasi-Hargita csúcsát, az Ivó-patak völgyét, majd a csíki oldalon a Szökő-patakot, kimászva az impozáns Nagygödörhöz. Szombaton a Csicsói-Hargita csúcsáról vette szemügyre a környéket, majd a csíki oldalt vizsgálta meg a Piricske-, a Szeges- és a Hógödör-patak érintésével.

Tapasztalatairól Hubert Ramskogler a szakvéleményezésében számol majd be (itt), annyit azonban előrebocsátott, hogy van lehetőség a tervek megvalósítására. Pozitív körülményként értékelte a bővizű források és patakok meglétét, amelyek elengedhetetlenek a sípályák hóágyúzásához. Jó ötletnek tartja a Csicsói-Hargita platóján egy sífutópálya és egy magaslati edzőközpont kialakítását. Ramskogler szerint oda kell figyelni arra, hogy a létesítményeket ne csak télen, hanem nyáron is lehessen működtetni, ezért kabinos felvonót javasol Hargitafürdő szennyvízülepítőjétől a jelerősítő antennáig, és egy másikat a Vargyas-völgyéből a Madarasi-Hargitán levő panziókig. A zárt gondolákkal nyári időszakban is lehet szállítani a turistákat, és nemcsak síléc-, hanem kerékpártartókat is lehet rájuk szerelni. Elmondása szerint az Alpokban egyre nagyobb teret hódít a kerékpárral való ereszkedés. Akárcsak az alpesi sízés esetében, a Hargitán is különböző nehézségi fokú pályákat lehetne kijelölni a szélesebb közönség megszólítása érdekében.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint, bár az elején világos volt, hogy nem lesz elég egy mandátum a Hargita-hegység-projekt megvalósítására, megnyugtató, hogy eddig eljutott a projekt, és a szakvélemények alapján nem volt hiábavaló az eddigi munka.

– Az volt a célunk a Hargita-hegység-projekttel, hogy térségünk jellemzőit kihasználva a turizmus révén is jobb életszínvonalat teremtsünk. A télisportokra és balneoklimatológiai kezelésre sokrétű szolgáltatóipar építhető, de a szép tájakon meghúzódó kistelepülések hagyományos gazdálkodást folytató, egyre fogyó lakossága is meríthet a kitartáshoz szükséges erőt és anyagi forrásokat az agroturizmus, valamint az extrémsportok és túrázás kedvelőitől, és ezek a közösségek újra felvirágozhatnak. Az idegenforgalom fejlesztésével szinte bárki kaphat egy szeletet az ebben a gazdasági ágban rejlő haszonból, ráadásul gazdasági érdekké válik vidékünk szépségének megőrzése is. Az ehhez szükséges körülmények megeremtésén dolgozunk lassan negyedik éve – mondta Borboly Csaba, aki valós esélyt lát az elképzelések gyakorlatba ültetésére.

A szakember és a megyei tanács elnökének véleménye megegyezik a helyi sajátosságokra támaszkodó építészeti stílus kialakításának szükségességéről, amelyre a megyei tanács részéről történt már próbálkozás a Modern székely ház programban.

Az együttműködés az ausztriai tanácsadóval ezzel nem ért véget: Hubert Ramskogler rövidesen a megyei tanács által előkészített vázlattervről és az itt tapasztaltakról átfogó véleményezést fog készíteni. Addig Hargita Megye Tanácsa itthon folytatja a megkezdett munkát a megépítendő sípályák nyomvonalainak körültekintő meghatározásával, illetve a szálláslehetőségek bővítésének céljával, hogy minél hamarabb olyan szintű szolgáltatásokkal lehessen a turistákat ide vonzani, mint a bulgáriai Bansko üdülőtelepen, amely nem egészen tíz év alatt egy Hargitafürdő-szerű helységből osztrák színvonalú üdülőközponttá nőtte ki magát.

 

Csíkszereda, 2012. április 30.