Hargita hegység
szerda, 2024. április 24., 09:36:15

A Hargita-hegység sípályarendszerének megépítéséről egyeztettek

A Hargita-hegység sípályarendszerének megépítéséről egyeztettek A...

(0 Szavazat)55 megjelenítés

A Hargita-hegység területén kialakítandó közel 60 kilométer hosszúságú sípályarendszer megépítésének lehetőségeiről tanácskoztak április 2-án a csíkszeredai megyeházán. Az egyeztetésen a megyei főépítészi hivatal,a RomSilva Állami Erdészet szakemberei vettek részt, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor és Ferencz Csaba, a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület projektvezetője irányították a beszélgetést.

 

A tanácskozáson elhangzott, hogy a télisportpályák és az azt kiszolgáló turisztikai infrastruktúra kiépítéséhez mintegy 500 hektárnyi területet kell kivonni az erdészet kezeléséből. A jelenleg érvényben lévő 2008. évi 46-os törvény 36. cikkelyének első bekezdése kimondja: közhasznúnak nyilvánított, az ország érdekeit szolgáló létesítmények építéséhez ki lehet véglegesen vonni területeket az országos erdőalapból. Ugyanazon cikkely második bekezdése pontosít: területeket csak akkor lehet végleg kivonni az országos erdőalapból, ha nagyságban és értékben egyenértékű csereterületet helyeznek vissza az országos erdőalapba. A 37. cikkely második bekezdése szerint ilyen elbírálásban részesülnek az elszállásolást biztosító turisztikai építmények, egészségügyi és sportlétesítmények. Ugyanezen törvénycikkely harmadik bekezdése volt azonban a tanácskozás fő témája, ez ugyanis meghatározza, hogy a csereterület értéke a kivonandó terület ötszöröse kell legyen, és méretében nem lehet kisebb a kivonandó terület háromszorosánál.
A harmadik cikkelyben foglaltak akadályt jelentenek a sípályarendszer kialakításában, hangzott el a tanácskozáson. Ezért a magánerdészetek és a RomSilva Állami Erdészet közös törvénymódosítási javaslatot dolgoz ki, amelyben a megye érdekeinknek megfelelően módosítanák az erdészeti törvény cikkelyeit, amelyek akadályozzák a sípályarendszer kialakítását.
– Olyan stratégiát kell kidolgoznunk, amelynek nem az a célja, hogy kiskapukat keressünk a törvényeken, hanem kivételeket kell létrehoznunk. A parlamentben ugyanis sok erre vonatkozó törvénymódosítást nyújtanak be, amelyeknek elsősorban az illetékek és pénzbírságok növelése a céljuk azokkal szemben, akik az országos erdőalapból területeket vonnának ki – mondta Tánczos Barna.
Az egyeztetésen a szakemberek megállapodtak abban, hogy két lehetséges törvénymódosítást is elkészítenek. Az egyiket osztrák mintára állítanák össze: a terület birtoklási jogát nem befolyásolná a sípálya felépítése, tehát magánterületen is megépíthetnék azt. Télen, amikor szünetel a mezőgazdasági tevékenység, a helyszínen sípálya működne, amiből előnye származna a tulajdonosnak is. Jelen pillanatban ennek törvényes akadályai vannak: illeték fizetésére kötelezik a tulajdonost, mivel az országos erdészeti alapból vonná ki a sportlétesítmény területét. Tánczos Barna mégis ezt látja a jobb megoldásnak.
A másik lehetséges törvényjavaslat a kisajátítás lenne: állami, önkormányzati intézmény tulajdonába kerülne a terület, ennek köszönhetően bizonyos kifizetések alól mentesülnének a tulajdonosok.

 

Csíkszereda, 2013. április 2.