Ţinutul Secuiesc la Bruxelles
marţi, 23 aprilie 2024 17:13:46
Despre produse secuieşti în Bruxelles

Borboly Csaba s-a întâlnit cu preşedintele PE Jerzy Buzek

buzekÎn data de 5 decembrie în Bruxelles Borboly Csaba s-a întâlnit cu Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European şi Martin Kamp, secretarul general al Partidului Popular European. În data de 6 decembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita s-a întâlnit de asemenea cu reprezentanţii maghiari din Slovacia.

În data de 5 decembrie, Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European a primit un cadou de crăciun de produse secuieşti de la preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. În perioada 5-7 decembrie, Borboly se află în delegaţie la Bruxelles în vederea lansării activităţii Biroului de Reprezentanţă al Judeţului Harghita (împreună cu judeţul Covasna şi oraşul Sovata sub brandul „Ţinutul Secuiesc") la Bruxelles, participând în acest sens la diferite întâlniri, organizate în prealabil de europarlamentarul Sógor Csaba, care îl însoţeşte pe Borboly Csaba la aceste discuţii. Borboly Csaba a prezentat lui Jerzy Buzek produsele secuieşti, respectiv concepţia de promovare ale acestora.

kamp2Martin Kamp a primit de asemenea un pachet de cadou din partea preşedintelui autorităţii judeţene, care l-a invitat pe secretarul general la pelerinajul din Şumuleu-Ciuc din 2012. La întâlnire s-a discutat de asemenea despre produsele secuieşti şi despre posibilităţile de promovare şi valorificare ale acestora. Conform celor declarate de Martin Kamp, deschiderea biroului de reprezentanţă la Bruxelles este o iniţiativă foarte bună, deoarece prezintă în capitala UE o cultură şi o istorie anume. Secretarul general a mulţumit cadoul şi a zis că este primul cadou de crăciun primit în acest an.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita s-a întâlnit de asemenea cu europarlamentarul Theodor Stolojan, care a povestit despre experienţele sale personale legate de judeţul Harghita, lăudând dezvoltările implementate în această zonă. În continuare, Borboly Csaba a avut întâlniri cu europarlamentarii Sógor Csaba şi Winkler Gyula cu tema promovării valorilor culturale şi a produselor secuieşti.

În a doua zi a vizitei, pe 6 decembrie, preşedintele consiliului judeţean a avut o întâlnire cu europarlamentarii din Slovacia, Bauer Edit şi Mészáros Alajos, prezentându-le că unul dintre obiectivele biroului de reprezentanţă ar putea fi pregătirea depunerii de proiecte comune cu judeţele din Slovacia, în vederea accesării de fonduri direct din Bruxelles, deoarece numeroase programe prevăd ca condiţie un parteneriat între patru-cinci state membre, astfel în cazul lansărilor de proiecte destinate judeţelor sau regiunilor ar putea depune proiecte în parteneriat un judeţ din România, unul din Slovacia şi unul din Ungaria cu includerea altor parteneri. În opinia preşedintelui consiliului judeţean, prin colaborare, prin asumarea în mod reciproc a valorilor, implementarea proiectelor ar fi mai uşoară.

În cursul zilei de marţi, Borboly Csaba a mai purtat discuţii cu Simon Busuttil, leaderul delegaţiei din Malta şi Kellam Tunne, leaderul delegaţiei din Estonia.

Bruxelles, 6 decembrie 2011

Ultima actualizare în Miercuri, 28 Martie 2012 14:23