Székelyföld Brüsszelben
péntek, 2024. június 14., 14:53:49
Székely termékekről Brüsszelben

Jerzy Buzek EP-elnökkel találkozott Borboly Csaba

 

buzekJerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével és Martin Kamppal, az Európai Néppárt főtitkárával is találkozott december 5-én Brüsszelben Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke másnap felvidéki magyar képviselőkkel is egyeztetett.

 

Székely termékeket kapott karácsonyi ajándékként Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnöktől december 5-én. A székelyföldi elöljáró december 5–7. között Brüsszelben tartózkodik Székelyföld Brüsszeli Képviseleti Irodája ügyében, és ennek során 5-én szakmai találkozókon vett részt, amelyeket Sógor Csaba európai parlamenti képviselő készített elő, és ezekre el is kísérte a tanácselnököt. Borboly Csaba bemutatta Jerzy Buzeknek a székely termékeket, illetve azok népszerűsítésének koncepcióját.

 

kamp2Martin Kamp szintén ajándékcsomagot kapott a tanácselnöktől, aki meghívta a főtitkárt a jövő évi csíksomlyói búcsúra. A találkozón ugyancsak a székely termékekről beszélgettek, azok népszerűsítési, értékesítési lehetőségeiről. Martin Kamp elmondta, jó kezdeményezésnek tartja a székelyföldi iroda megnyitását Brüsszelben, hiszen az egy adott kultúrát, illetve történelmet ismertet meg az Európai Unió fővárosában. A főtitkár megköszönte az ajándékot, mint mondta, ez volt idei első karácsonyi ajándéka.

 

Hargita Megye Tanácsának elnöke találkozott Theodor Stolojan EP-képviselővel is, aki Hargita megyei személyes tapasztalatairól mesélt, méltatva a térségben megvalósult fejlesztéseket. Ezt követően Borboly Csaba külön tárgyalt Sógor Csaba és Winkler Gyula képviselőkkel a Székelyföld kulturális értékeinek, illetve termékeinek népszerűsítéséről.

 

A látogatás második napján, december 6-án a Hargita megyei tanácselnök találkozott Bauer Edit és Mészáros Alajos felvidéki EP-képviselőkkel, akiknek felvázolta, hogy a székelyföldi iroda egyik feladatköre lehet annak előkészítése, hogy a székelyföldi megyék szlovákiai megyékkel együtt pályázzanak direkt brüsszeli pénzforrásokra, hiszen számos uniós kiírás négy-öt tagállam partnerségét írja elő, így megyéknek vagy térségeknek szóló kiírás esetében közösen pályázhatna egy székelyföldi, egy felvidéki és egy magyarországi megye, más országbeli partnerek bevonásával. A tanácselnök szerint együtt, egymás értékeinek felvállalásával könnyebb lenne a projektek lebonyolítása.

 

A keddi nap folyamán Borboly Csaba még egyeztetett Simon Busuttillal, a máltai delegáció, valamint Kellam Tunnével, az észt delegáció vezetőjével is.

 

Brüsszel, 2011. december 6.