Ţinutul Secuiesc la Bruxelles
miercuri, 25 decembrie 2024 22:50:12
Se deschide în Bruxelles Biroul de Reprezentanţă al Ţinutul Secuiesc

 

 

dsc 0084În data de 1 iunie, Borboly Csaba şi Tamás Sándor, preşedinţii celor două consilii judeţe, Harghita şi Covasna şi Péter Ferenc, primarul localităţii Sovata, preşedintele Consiliului Regional al UDMR din Ţinutul Secuiesc au deschis Biroul de Reprezentanţă al Ţinutului Secuiesc în Bruxelles, în Casa Regiunilor Maghiare. Din partea guvernului din Ungaria, la eveniment a fost prezent şi viceprim-ministrul Semjén Zsolt.

 

Biroul de reprezentanţă a fost înfiinţat de cele două consilii judeţene, Harghita şi Covasna, cu scopul de a prezenta interesele specifice Ţinutului Secuiesc, precum şi posibilităţile economice şi turistice ale acesteia la forumurile decizionale ale Uniunii Europene, contribuind astfel la dezvoltarea regiunii. Funcţionarea biroului va fi deocamdată una periodică, deoarece România încă nu este parte a spaţiului Schengen, iar astfel cetăţenii români pot petrece în acest spaţiu cel mult 90 de zile în şase luni, fără raporturi juridice de muncă. Astfel reprezentanţa va funcţiona în perioada cea mai aglomerată, astfel începând din luna aprilie până la sfârşitul lunii aprilie, respectiv din luna septembrie până la mijlocul lunii decembrie.

 

Semjén Zsolt, viceprim-ministrul Guvernului Ungar în cuvintele sale de deschidere a declarat că „reprezentanţa Ţinutului Secuiesc în Bruxelles este cel mai natural lucru în secolul 21". În opinia lui, valorile secuieşti sunt valori umane universale şi maghiare, prezentarea acestora lumii întregi fiind un lucru bun şi corect. În discursul său viceprim-ministrul a accentuat că „ceea ce le este benefică secuilor, va fi şi în interesul României".

 

În cuvintele sale Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a accentuat: „Considerăm că uniunea nu are o reţetă pentru rezolvarea problemelor ţărilor din Europa Centrală şi de Est, în special ale regiunilor rurale, iar acest birou trebuie să lucreze în interesul încheierii unei alianţe europene în vederea eliminării sărăciei din zonele rurale şi reducerea decalajelor de dezvoltare." Preşedintele a mai accentuat că în lunile noiembrie-decembrie 2009 o angajată a Consiliului Judeţean Harghita a reprezentat instituţia în Bruxelles, cu scopul de a analiza posibilităţile de reprezentanţă şi promovare turistică şi culturală a judeţului Harghita. „Delegaţia colegei noastre a avut rezultate concrete, am devenit parteneri în numeroase proiecte şi colaborăm cu reprezentanţele în Bruxelles ale altor regiuni din Europa. Dacă trebuie să vorbesc în numere, am investit 2.500 euro în această reprezentanţă de două luni, şi am câştigat mai mult de un milion şi jumătate de euro", a relatat Borboly.

 

Conform celor declarate de Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, „nici mama nu înţelege cuvintele copilului mut". „Degeaba avem păduri frumoase, specii de animale rare, izvoare de apă minerală sănătoase dacă nimeni nu ştie de ele. Ţinutul Secuiesc are multe de oferit, însă prima dată trebuie să se prezinte lumii întregi", a afirmat Tamás Sándor.

 

Deschiderea oficială a fost moderată de Demeter János, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, iniţiatorul Biroului de Reprezentanţă al Ţinutului Secuiesc.

 

La deschiderea oficială a reprezentanţei Szekeres Attila, heraldist şi-a expus colecţia de steme istorice, iar după aceea invitaţii au avut posibilitatea de a degusta produse tradiţionale secuieşti.

 

La eveniment au fost prezenţi europarlamentarul Sógor Csaba, iar din partea autorităţilor publice din Ţinutul Secuiesc, pe lângă preşedinţii consiliilor judeţene, Demeter László şi Henning László, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Covasna, Sófalvi László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Birtalan József, administratorul public al judeţului Harghita şi Becze István, consilier judeţean din judeţul Harghita.

 

Bruxelles, 1 iunie 2011

Ultima actualizare în Miercuri, 28 Martie 2012 14:24