Ţinutul Secuiesc la Bruxelles
vineri, 26 aprilie 2024 18:20:27
Se deschide în Bruxelles Biroul de Reprezentanţă al Ţinutul Secuiesc

dsc 0096În data de 1 iunie se deschide Biroul de Reprezentanţă al Ţinutului Secuiesc în Bruxelles, având sediul în Casa Regiunilor Maghiare. Cu această ocazie, în data de 31 mai, europarlamentarii maghiari din România Sógor Csaba, Tőkés László şi Winkler Gyula au organizat o recepţie în clădirea Parlamentului European din Bruxelles. La evenimentul, care a avut loc cu participarea a numeroase invitaţi importanţi, în reprezentarea Ţinutului Secuiesc au luat cuvântul preşedinţii consiliilor judeţene, iniţiatoarele deschiderii biroului, respectiv Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

„Cetăţenii din Secuime – secui-maghiari, români, romi – au votat în unanimitate aderarea ţării la Uniunea Europeană, şi după 4 ani de la aderare se poate constata că aceasta a adus mai multe avantaje, decât dezavantaje", a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita. În cuvintele sale Borboly a accentuat că au deja rezultate excelente mai ales în domeniul atragerii cu succes a fondurilor de dezvoltare, în reducerea decalajelor economice la nivelul Ţinutului Secuiesc. A mulţumit cetăţenilor statelor membre UE, ca prin solidaritatea lor au reuşit să implementeze numeroase proiecte de dezvoltare, îmbunătăţind astfel calitatea vieţii semi-rurale din Ţinutul Secuiesc. A adăugat că: „Am dori să amintim că Bruxelles trebuie să acorde o atenţie Ţinutului Secuiesc nu numai din punctul de vedere al rezolvării problemelor comune, ci şi datorită faptului că peisajele din Ţinutul Secuiesc, zonele împădurite, tradiţiile de utilizare ale terenurilor contribuie la îndeplinirea obiectivelor de durabilitate ale Uniunii şi la păstrarea biodiversităţii. Prin intermediul mijloacelor de dezvoltare economică şi socială durabilă, Ţinutul Secuiesc tinde să devină inima verde a Uniunii Europene, totodată avem un potenţial turistic semnificativ prin care Ţinutul Secuiesc, cu implementarea unor proiecte de dezvoltare, poate fi una dintre primele zece destinaţii turistice din Europa. Lucrăm în acest sens, şi considerăm că munca noastră poate fi de succes, dacă în reprezentanţa judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, suntem prezenţi la locul luării deciziilor, aici în capitala Europei, în mod unitar ca Ţinutul Secuiesc."

dsc 0088Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a declarat că: „Dorim să avem o regiune europeană progresivă, dezvoltată şi prosperă, acesta este motivul pentru care am venit în capitala Europei, să ne prezentăm şi să invităm lumea întreagă la noi. O condiţie esenţială în acest sens este să ne dezvoltăm o imagine reală acasă şi să prezentăm date reale lumii întregi. Acesta este singura modalitate prin care anii care urmează pot fi ani de prosper şi dezvoltare. Sarcina noastră este ca prin creşterea colaborării între locuitorii Ţinutului Secuiesc şi a competitivităţii regiunii să consolidăm poziţia pe care o avem la nivel internaţional. Din punctul de vedere al comorilor naturale, al diversităţii etnice şi culturale, precum şi al patrimoniului construit, Ţinutul Secuiesc este una dintre cele mai interesante regiuni ale României şi Europei, regiune pe care trebuie să-o prezentăm."

La eveniment au fost prezenţi numeroşi personalităţi, printre altele Milan Zver, europarlamentar din Slovenia, Hannu Takkula, europarlamentar din Finlanda, membru al fracţiunii liberale al Parlamentului European, Szájer József, vicepreşedintele fracţiunii Partidului Popular European, Surján László, Bagó Zoltán, Gál Kinga, Glattfelder Béla, reprezentanţii maghiari ai Partidului Popular European. Au mai fost prezenţi Tabajdi Csaba, europarlamentar, Bundula Csaba şi Óváry Gyula, viceprimarii sectorului VI din Budapesta VI. şi Csomós Miklós, primarul general adjunct din Budapesta. Din partea autorităţilor publice din Ţinutul Secuiesc au fost prezenţi Demeter László şi Henning László, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Covasna, Sófalvi László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Birtalan József, administratorul public al judeţului Harghita, Becze István, consilier judeţean din judeţul Harghita, precum şi Tánczos Barna secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Péter Ferenc, primarul localităţii Sovata, preşedintele Consiliului Administrativ Ţinutul Secuiesc.

Bruxelles, 31 mai 2011

Ultima actualizare în Miercuri, 28 Martie 2012 14:25