Székelyföld Brüsszelben
péntek, 2024. június 14., 14:25:52
Megnyílik a Székelyföldi Képviseleti Iroda Brüsszelben

dsc 0096Június elsején nyílik meg a Székelyföldi Képviseleti Iroda Brüsszelben, a Magyar Régiók Házában. Ez alkalomból a romániai magyar európai parlamenti képviselők, Sógor Csaba, Tőkés László és Winkler Gyula fogadást adtak május 31-én az Európai Parlament brüsszeli épületében. A számos magas rangú meghívott jelenlétében zajlott eseményen Székelyföld képviseletében az iroda megalakulását kezdeményező két székelyföldi megye, Hargita és Kovászna megye tanácsának elnöke, Borboly Csaba és Tamás Sándor szólalt fel.

 

– A Székelyföld polgárai – székelymagyarok, románok, cigányok – egyöntetűen az ország európai uniós csatlakozása mellett szavaztak, és négy évvel a csatlakozás után látható: annak több volt az előnye, mint a hátránya – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében. Az elnök beszédében kitért arra, hogy komoly eredményeket értek el a fejlesztési források sikeres lehívásában, a Székelyföld gazdasági felzárkóztatásában. Köszönetet mondott az Európai Unió tagországai polgárainak, hogy szolidaritásuk révén számos fejlesztési projektet sikerült megvalósítaniuk, ezzel javítva a jellemzően vidékies Székelyföld életminőségét. Kiemelte: „Székelyföldre nemcsak a gondok, megoldásra váró közös problémák miatt kell Brüsszelnek figyelnie, hanem azért is, mert a megőrzött székely táj, a Székelyföld erdői, a tájhasználati tradíciók hozzájárulnak az EU környezeti fenntarthatósági céljainak teljesüléséhez, a biodiverzitás megőrzéséhez. Székelyföld a fenntartható gazdaság- és társadalomfejlesztés eszközeinek segítségével Európa zöld szíve kíván lenni, ugyanakkor olyan turisztikai potenciállal is rendelkezünk, amely révén Székelyföld, megfelelő fejlesztésekkel, benne lehet az európai turisztikai desztinációk top tízében. Ezen dolgozunk, és úgy gondoljuk, hogy a munkánk akkor lehet eredményes, ha Hargita, Kovászna és Maros megye közös képviseletében, Székelyföldként jelen vagyunk közvetlenül a döntéshozatal helyszínén, itt, Európa fővárosában".

 

dsc 0088Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Progresszív, haladó, virágzó európai régiót szeretnénk, ezért jöttünk Európa fővárosába bemutatkozni, és azért is, hogy meginvitáljuk a nagyvilágot mihozzánk. Ennek alapvető feltétele, hogy valós képet alkossunk magunkról otthon, és valós adatokat szolgáltassunk magunkról a világnak. Csak így érhető el, hogy a következő évek a felemelkedés évei legyenek. Feladatunk, hogy a Székelyföldön lakók összetartó erejének és versenyképességének növelésével megszilárdítsuk helyünket a világban. Vidékünk természeti adottságait, etnikai és kulturális sokszínűségét, valamint építészeti örökségeit tekintve egyértelműen Románia és Európa egyik legérdekesebb térsége, amelyet meg kell mutatnunk."

 

Számos magas rangú személy tisztelte meg jelenlétével az eseményt, köztük Milan Zver szlovén néppárti európai parlamenti képviselő, Hannu Takkula, finnországi európai parlementi képviselő, az EP liberális frakciójának tagja, Szájer József, az EU néppárti frakciónak alelnöke, Surján László, Bagó Zoltán, Gál Kinga, Glattfelder Béla az Európai Néppárt magyar képviselői. Jelen volt Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő, Bundula Csaba és Óváry Gyula Budapest VI. Kerületének alpolgármesterei és Csomós Miklós Budapest főpolgármester-helyettese.

Székelyföld képviseletében jelen volt Demeter László és Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnökei, Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Birtalan József, Hargita megyei megyemenedzser, Becze István, Hargita megyei tanácsos, valamint Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár és Péter Ferenc, Szováta polgármestere, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke.

 

Brüsszel, 2011. május 31.