Székelyföld Brüsszelben
péntek, 2024. június 14., 16:20:49
Megnyitják a Székelyföldi Képviseleti Irodát Brüsszelben

dsc 0084Június elsején nyitja meg a két székelyföldi megye, Hargita és Kovászna megye tanácsának elnöke, Borboly Csaba és Tamás Sándor a Székelyföldi Képviseleti Irodát Brüsszelben, a Magyar Régiók Házában. Az eseményt megtiszteli jelenlétével a magyar kormány részéről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

 

Az irodát azzal a céllal hozta létre és fogja működtetni Hargita és Kovászna megye tanácsa, hogy Székelyföld sajátos érdekeit, gazdasági és turisztikai lehetőségeit segítsen megjeleníteni az Európai Unió döntéshozó fórumain, ezáltal elősegítve a térség fejlődését. Az iroda működése egyelőre időszakos lesz, mivel Románia nem tartozik a Schengen-övezethez, és ez alapján a román állampolgárok egy fél évben legtöbb kilencven napot tölthetnek ott munkajogi kötelékek nélkül. Így a két legforgalmasabb időszakban fog működni a képviselet: április elejétől június végéig, valamint szeptember közepétől december közepéig.

 

A képviselet hivatalos megnyitóján hagyományos székely termékek kóstolójával várja a meghívottakat a székelyföldi küldöttség, bemutatva az iroda működésének az egyik prioritását: a székely termékek európai népszerűsítését, piacra találását.

 

Székelyföld képviseletében jelen lesznek még Demeter János és Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnökei, Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Birtalan József, Hargita megyei megyemenedzser, Becze István, Hargita megyei tanácsos és Péter Ferenc, Szováta polgármestere, az RMDSZ Székelyföldi Önkormányzati Tanácsának elnöke.

 

Brüsszel, 2011. június 1.