Székelyföld Brüsszelben
péntek, 2024. június 14., 14:16:59
Székely ruhába öltöztetik a brüsszeli pisilő kisfiút

Újabb Hargita megyei küldöttség Székelyföld Képviseleti Irodájában

 

manneken pis_huszarruhabanIdén már másodjára utaznak ki Brüsszelbe Hargita Megye Tanácsának munkatársai Székelyföld Képviseleti Irodájába. A Hargita és Kovászna megye tanácsa által, Maros megye bevonásával tavaly júniusban megnyitott iroda hatékony és célszerű működésének érdekében Hargita Megye Tanácsa rotációs kiutazási rendszerrel nevesít küldöttségeket, amelyek nemzetközi konferenciákon, szemináriumokon és szakmai egyeztetéseken képviselik a térségi, megyei és helyi érdekeket, programokat és adottságokat.

 

A tavalyiakhoz hasonlóan, Hargita Megye Tanácsa 2012-ben is számos programot, népszerűsítő tevékenységet és szakmai egyeztetést tervez, amit a helyi önkormányzatok figyelmébe ajánlanak. Idén a saját kezdeményezésű programokra fektetik a hangsúlyt: Székelyföld Képviseleti Irodája szervezésében bemutatják a Székely termék védjeggyel ellátott termékeket, a régió hagyományait, és székely ruhába öltöztetik a Brüsszelben található világhírű Manneken Pis („pisilő emberke") szobrot. Az alkotást időről időre beöltöztetik, például 2011. január 3-án, a magyar EU-elnökség tiszteletére huszárruhát, 2010. december 1-jén pedig román népviseletet adtak rá. (Angol nyelvű leírás és egy avató megtekinthető itt: http://www.brussels.be/artdet.cfm/4328)

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint Székelyföldet a fenntartható gazdaság- és társadalomfejlesztés eszközeivel Európa zöld szívévé kívánják tenni, ráadásul a térség olyan turisztikai potenciállal rendelkezik, amely révén, megfelelő fejlesztésekkel, benne lehet az európai turisztikai célpontok top10-ében.

 

– Úgy gondoljuk, munkánk akkor lehet eredményes, ha Hargita, Kovászna és Maros megye közös képviseletében, Székelyföldként jelen vagyunk közvetlenül a döntéshozatal helyszínén, Európa fővárosában. Hiszen számos uniós pályázatot megnyertünk ugyan, de még rengeteg kihasználandó lehetőség van, ezért fontos a brüsszeli képviselet – fogalmazott a tanácselnök.

 

A székelyföldi megyei önkormányzatok azzal a céllal hozták létre az irodát, hogy az Európai Unió döntéshozó fórumain megjelenítse Székelyföld sajátos érdekeit, gazdasági és turisztikai lehetőségeit, és ezáltal elősegítse a térség fejlődését. Az iroda működése egyelőre időszakos, mivel Románia nem tartozik a Schengen-övezethez, és emiatt a román állampolgárok egy fél évben legtöbb kilencven napot tölthetnek ott munkajogi kötelékek nélkül.

 

Csíkszereda, 2012. február 29.