A felnőttképzés és átképzés területén fogalmazott meg javaslatokat Borboly Csaba Brüsszelben

Napirenden a kézségfejlesztési program a SEDEC szakbizottsági ülésén

(0 Szavazat)28 megjelenítés

–  A közös európai kihívás és a közös megoldáskeresés nem jelentheti azt, hogy nem vesszük figyelembe a sajátosságokat: a nyelvi, kisebbségi jogok a képzésben, oktatásban, a digitalizációhoz és a jó oktatáshoz való hozzáférés, a kevésbé fejlett régiók elmaradottabb infrastruktúráját, valamint a fejlett ipari régiók új gazdasági kihívásait, ami elsősorban az átképzések, a reziliencia összefüggésében kiemelten fontosak – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottsága raportőreként vett részt október elsején Brüsszelben a Régiók Bizottsága oktatási szakbizottságának (SEDEC) ülésén.

–  A készségfejlesztési program megújítása egy olyan ügy, ami igazi közös európai érdek. Egyaránt érinti a német, a román, az olasz, a magyar vagy a francia munkapiacot. A kihívások, a problémák, a válság helyzet ezúttal közös, és ezért szükség van közös, összehangolt fellépésre, kutatásra, innovációra és esélyegyenlőségre – érvelt Borboly Csaba.

A Borboly Csaba által készített dokumentumba foglaltak nagyban hozzájárulnak majd a tagországokban a járványidőszak után a gazdaság helyreállításához, tekintve, hogy az elmúlt hónapok megszorításai több szektorban is a munkaerő leépítését eredményezték. A jelentés olyan javaslatokat tartalmaz majd, amelyek elősegítik a fiatalok foglalkoztatását, munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket, mindezt a felnőttképzés és átképzés lehetőségeivel megoldva.

Borboly Csaba, aki nyolc éve a Régiók Bizottságának tagja a mai ülésen elmondta: a kutatás és az innováció területileg kiegyensúlyozott megvalósítása és elterjesztése legyen prioritás, azaz a Horizonton belül kapjanak elsőbbséget azok a projektek, amelyek a kevésbé fejlett régiókból is partnereket vonnak be, és amelyek valóban egyszerűen és területi különbségtől függetlenül hozzáférhetővé teszik az újításokat, az eredményeket. Legalább a készségek terén nem engedhető meg, hogy csak olyan innovációk jöjjenek létre, amelyek nem veszik figyelembe a regionális különbségeket.

Külön felhívta arra is a jelenlévők figyelmét, hogy a Skills Agenda 2016-os indulásakor még említették a közleményben a helyi és regionális önkormányzatok szerepét, de a ma tárgyalandó közleményből ez már hiányzik.

A székelyföldi elöljáró fontosnak tartja, hogy a Skills Agenda új kihívásaira adott válaszok finanszírozása a 2021-2027 időszakban az Alapokból minden tagállamban élvezzen elsőbbséget, a helyi és regionális szükségletek függvényében.

Borboly Csaba a kérdésben európai szintű online kérdőívvel is igyekezett megismerni a fiatalok álláspontját. Romániából, Magyarországról, Belgiumból, Máltáról és Spanyolországból is érkeztek válaszok. A válaszadók túlnyomó többsége tart az elhúzódó válságtól, de a helyes készségfejlesztést látja a kilábalás kulcsának. Több, mint háromnegyedük fontosnak látja, hogy mindenki, régiótól, nemtől, társadalmi vagy kisebbségi helyzettől függetlenül férjen hozzá a megújított Skills Agenda megvalósításából adódó eredményekhez.

A bizottság a program 12 intézkedésével az elhelyezkedéshez szükséges készségekre összpontosít azáltal, hogy szövetségesként együttműködik a tagállamokkal, a vállalatokkal és a szociális partnerekkel a reform érdekében. A program célja, hogy a szociális jogok európai pillérében rögzített, a képzéshez és az egész életen át tartó tanuláshoz való jog Európa-szerte érvényes legyen, a városoktól kezdve a távoli, vidéki területekig, mindenki javát szolgálva.

- Találkoztunk a régió egyetemeinek, oktatási szervezeteinek és a vállalkozói réteg képviselőivel is a vélemény kidolgozása kapcsán. Egyértelmű igény van az összehangolt fellépésre, és tervek helyett tetteket várnak a regionális szereplők – summázta beszámolóját Borboly Csaba.

A jelentés szakbizottsági elfogadásának tervezett időpontja: november 25.

Borboly Csaba helyszíni bejelentkezése itt érhető el:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/708008619694827/

A SEDEC szakbizottsági ülése itt tekinthető vissza: https://youtu.be/TEC7aVyuT9Q

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebben az alábbi linken olvashatnak: https://cor.borbolycsaba.ro/

Régiók Európai Bizottsága (CoR) hivatalos oldala: https://cor.europa.eu/en

 

Csíkszereda, 2020. október 1.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774