Raportőrnek választotta a Régiók Bizottságának oktatási szakbizottsága (SEDEC) Borboly Csabát

Fókuszban a fiatalok foglalkoztatása

(0 Szavazat)21 megjelenítés

A felnőttképzés és átképzés területén fogalmazhat meg uniós szinten javaslatokat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, akit raportőrnek választott a Régiók Bizottságának oktatási szakbizottsága (SEDEC) július 9-i ülésén. A székelyföldi elöljáró így újabb jelentést készíthet az oktatás témakörében. A téma kapcsán sajtótájékoztatót tartottak július 16-án, a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója, Györfy Ildikó, a Székely Károly Szakközépiskola igazgatója, Görbe István, az Electromatic System képviselője és Bíró Zsombor, az Engmatek képviselője.

„Ez a 2012 óta kifejtett munkám folytatása a Régiók Bizottságában, amit a megyei tanács elnökeként végzek. Eddig több jelentésemben foglalkoztam oktatási témával, és mindig a térségünk érdekeit tartottam szem előtt, hogy a vidéki fiatalok felzárkózzanak, és hasonló esélyeik legyenek a tanulásban és a munkaerőpiacon, mint korosztályuk nagyvárosokban élő tagjainak. Ezt a munkát a megyei tanács elnökeként tudom folytatni, az önkormányzati tevékenységemmel, a helyi partnerekkel összehangoltan” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A Covid–19-világjárványt követően a bizottság helyreállítási stratégiájának része a július 9-i ülésen elfogadott programjavaslat is, amely által gondoskodnak arról, hogy az EU digitális átállása az ifjúságfoglalkoztatási szakpolitikák alapvető építőeleme legyen. Az elfogadott bizottsági javaslat – A fenntartható versenyképességet, társadalmi méltányosságot és rezilenciát célzó európai készségfejlesztési program – segíti a fiatalok foglalkoztatásának fellendítését, ambiciózus és számban kifejezhető célkitűzéseket határoz meg a továbbképzés (a meglévő készségek fejlesztése) és az átképzés (új készségek elsajátítása) tekintetében, amelyeket az elkövetkezendő öt évben kell megvalósítani.

„Az Európai Bizottságnak lépéseket kell tennie a tagállamok, régiók és városok támogatásáért az oktatási és képzési rendszereik tekintetében. Ebben az időszakban az oktatási rendszerek adaptálása, helyreállítása és korszerűsítése kulcsfontosságú.– emelte ki Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, a régióban minden lehetséges lépést megtesznek a különböző ágazatok támogatására.

„Regionális önkormányzatként minden erőfeszítést megteszünk, hogy támogassuk a gazdaságot, turizmust, mezőgazdaságot, munkahelyek megmentését, új foglalkoztatási lehetőségek megteremtésén dolgozunk, és nem utolsósorban fontosnak tartjuk a minőségi oktatás biztosítását” – jelentette ki a megyeelnök.

Hozzátette, hogy ehhez szükséges az EU támogatása és figyelme is: „Az EU-politikának nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a regionális különbségekre, különösen a kevésbé fejlett régiókra. Fontos a digitális oktatás cselekvési tervének a megváltoztatása, ezáltal elősegítve a kevésbé fejlett régiókban élő diákok és fiatalok oktatási teljesítményét, mivel a régióban sok család küzd a megfelelő felszerelés hiányával” – mondta.

A Borboly Csaba által készített dokumentumba foglaltak nagyban hozzájárulnak majd a tagországokban a járványidőszak után a gazdaság helyreállításához, tekintve, hogy az elmúlt hónapok megszorításai több szektorban is a munkaerő leépítését eredményezték. A jelentés olyan javaslatokat tartalmaz majd, amelyek elősegítik a fiatalok foglalkoztatását, munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket, mindezt a felnőttképzés és átképzés lehetőségeivel megoldva. Borboly Csaba hozzátette, a témában konzultáció veszi kezdetét, ahol a lakosság véleményére, álláspontjára kíváncsiak a jelentéssel kapcsolatosan.

A bizottság a program 12 intézkedésével az elhelyezkedéshez szükséges készségekre összpontosít azáltal, hogy szövetségesként együttműködik a tagállamokkal, a vállalatokkal és a szociális partnerekkel a reform érdekében. A program célja, hogy a szociális jogok európai pillérében rögzített, a képzéshez és az egész életen át tartó tanuláshoz való jog Európa-szerte érvényes legyen, a városoktól kezdve a távoli, vidéki területekig, mindenki javát szolgálva.

Az elfogadott programjavaslat elősegíti a digitális átállás régóta esedékes felgyorsítását, elismerve az átállásban rejlő lehetőségeket és bizonytalanságokat. Ennek érdekében értékeli és fejleszti a folyamatosan változó munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez nélkülözhetetlen készségeket és kompetenciákat. Mindez további ösztönzést kaphat a fentebb említett program által.

A fiatalok foglalkoztatását, munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket és a felnőttképzés és átképzés tekintetében, helyi szinten jó példa a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola. A tanintézmény számos fiatalt nevelt ki a helyi vállalkozók számára, ahol különböző szakirányok felé történik a szakképzés és átképzés.

Györfy Ildikó, a Székely Károly Szakközépiskola igazgatója elmondta, jelenleg 58 ipari egységgel van szakmai partneri kapcsolatuk, az iskolában biztosítanak továbbtanulási lehetőséget is, illetve a különböző cégekkel való együttműködés is pozitívum az iskola működésében. Görbe István, az Electromatic System képviselője, a Székely Károly Szakközépiskola volt diákja kifejtette, a cégnél régóta foglalkoztatnak diákokat a Székely Károly Szakközépiskolából. Hozzátette, tavaly elindult a duális képzés is náluk, e képzési formától egyre többet remélnek. Bíró Zsombor, az Engmatek képviselője hasonlóan vélekedett, kiemelte az iskolával való jó együttműködést, illetve a cégen belüli tudás átadásáról számolt be.

Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója elmondta: „Az idén új erőkkel indítottuk a szakoktatás fejlesztését, elindult egy új szakoktatási program is, amit Hargita Megye Tanácsa támogat. Ez a program magába foglal osztályfőnöki órákat, különböző eseményeket, céglátogatásokat.”

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke 2012 októberétől állandó tagja a Régiók Bizottságának, ezen belül pedig a 7. mandátuma a - Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) Bizottságban, valamint a Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságban (ENVE), az Európai Néppárt tagjaként vesz részt az üléseken. Mindemellett az oktatási szakbizottságban (SEDEC) az Európai Néppárt frakciójának politikai koordinátora is. A Régiók Európai Bizottságában Borboly Csaba tölti be az egyik alelnöki tisztséget.

Régiók Európai Bizottsága (CoR) hivatalos oldala: https://cor.europa.eu/en

 

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebben az alábbi linken olvashatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

 

Csíkszereda, 2020. július 16.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774