Építjük a testvérmegyékkel a kapcsolatot

Online találkozó az örményországi Lorj régió képviselőivel

(0 Szavazat)13 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa online találkozót tartott június 19-én, pénteken az örményországi testvérmegyénk, Lorj régió képviselőivel. A találkozó a testvérmegyei együttműködés konkrét lépéseiről és az együttműködés fő témaköreiről szólt. Az együttműködés mindkét fél részéről pozitívumot, segítséget, új lehetőségeket jelent, ezért fontos, hogy a külföldi testvérmegyékkel és régiókkal szoros kapcsolatot ápoljunk az elkövetkezőkben is.

Az örmény régióval való kapcsolat kezdete 2017. szeptember 10-re tehető, ekkor Hargita Megye Tanácsa és Lorj régió aláírták az együttműködési szándéknyilatkozatot Gyergyószentmiklóson, majd 2019. szeptember 27-én Vanadzorba aláírták a testvérmegyei szerződést is. A tavaly szeptemberi kiutazáskor a következők kapcsán beszéltek együttműködési lehetőségekről: oktatási intézmények közötti együttműködés, táborok szervezése gyerekeknek és fiataloknak, gasztronómia, vállalkozói tanácsadás, gazdasági, kereskedelmi együttműködés, és nem utolsó sorban a kulturális együttműködés.

Az online találkozón az örmény testvérmegye részéről részt vett: Andrey Ghukasyan kormányzó, Gayane Markosyan kormányzó helyettes, Hermine Gasparyan, turizmusért felelős személy, Henri Matinyan, a kormányzó helyettes tanácsadója. Hargita Megye Tanácsa részéről részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

A találkozón megfogalmazódott a kölcsönös nyelvtanulás lehetősége: az örmény nyelv oktatása Hargita megyében, valamint a magyar nyelv oktatása Örményországban. Ezek a koronavírus miatt a közeljövőben online szerveződnének a későbbiekben lehetne a tanárok utaztatásával is.

A kultúra terén javaslat hangzott el együttműködésre a szellemi kulturális örökség mentén, a szakértők közötti tapasztalatcsere révén. Ugyanakkor tervezik örmény kulturális események szervezését Hargita megyében, magyar kulturális események szervezését Örményországban.

A turizmusra is jó hatással lehet az együttműködés, ennek érdekében a Hargita megyét népszerűsítő kisfilmet lefordítják örmény nyelve, hogy ott népszerűsítsék a térséget.

A gazdaság fellendítése érdekében online gazdasági konferenciát terveznek, vállalkozói fórumokot és expókat, valamint keresik a cserekereskedelem lehetőségét is.

 

Csíkszereda, 2020. június 20.


[ Știri internaționale ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2023, január»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774