Borboly Csaba: az EU segítse a helyi és regionális problémák megoldását

Javaslatcsomagot fogadott el a Régiók Európai Bizottsága a világjárvány okozta károk enyhítésére

(0 Szavazat)45 megjelenítés

A világjárvány soha nem tapasztalt helyzetbe hozta az egész Európai Uniót. A COVID19 terjedésének megfékezése és a járvány okozta gazdasági, illetve társadalmi kihívásokra adott válaszokról, a károk enyhítése érdekében tervezett intézkedésekről úgy kell döntenie az EU-nak, hogy figyelembe veszi a helyi, valamint regionális problémákat, és azonnali segítséget nyújt ezek megoldásában – szögezte le Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Európai Bizottságának (COR) alelnöke a bizottság május 7-ei ülése kapcsán. 

A Régiók Európai Bizottsága által megfogalmazott ajánlást Borboly Csaba több módosító indítvánnyal egészítette ki. Javasolta, hogy az európai vészhelyzet-reagálási kapacitás és –képesség növelése kapcsán az EU fordítson nagyobb figyelmet a helyi és regionális szintű reagálási struktúrák teherbíró képességére, és azok többletfinanszírozására is. 

A regionális egészségügyi rendszerek digitalizációja, illetve a kórházak hatékonyabb működése mellett az egészségügyi szakemberek képzését és további munkahelyek létesítését is célként kell kitűznie az EU-nak, hiszen csak így tudnak felkészülni egy olyan esetleges helyzetre, mint amilyet a világjárvány több országban is előidézett.

A helyi infrastruktúra (elsősorban kórházak, iskolák, sportlétesítmények) megerősítése mellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a támogatási és pénzügyi eszközök átalakításakor az egészséges élelmiszerek előállításának támogatására, illetve a tudatos fogyasztói magatartás népszerűsítésére is. Ez, mint Borboly Csaba fogalmazott, két okból is fontos: egyrészt, hozzájárul a társadalom egészségének megőrzéséhez, másrészt pedig segíti a helyi termelők piaci érvényesülését. 

„A munkahelyek megőrzése mellett az EU-nak arról is gondoskodnia kell, hogy minden tagállamban komolyan vegyék azokat az intézkedéseket, amelyek óvják a munkavállalók egészségét, beleértve az alacsony szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozókat is” – szögezte le Borboly.

A vidéki infrastruktúra fejlesztésekor az EU-nak támogatnia kell, hogy a kevésbé fejlett régiókban is kiépüljön a megfelelő internethálózat, és a hátrányos helyzetű családok és gyermekek számára biztosítani kell az online oktatásban való részvételhez elengedhetetlen felszereléseket is. Ezek hiányában a mostanihoz hasonló helyzetben a tanulóknak nincs lehetőségük felzárkózni társaikhoz, nem tudják elsajátítani az iskolai tananyagot. A tanácselnök arra kéri az Európai Bizottságot, hogy vegye fontolóra a digitális oktatás cselekvési tervének és pénzügyi eszközeinek módosítását annak érdekében, hogy azok a kevésbé fejlett régiókban élő fiatalok is felzárkózhassanak, akiknek eddigi oktatási teljesítményét leginkább a digitális szakadék és a megfelelő oktatáshoz való hozzáférés hiánya rontotta.

„Habár úgy tűnik, az EU intézményei messze vannak tőlünk, az ott megszületett döntések befolyásolják az életünket, és ebben a válságos időszakban az EU számára is prioritás, hogy segítse tagállamait és régióit. Ennek érdekében a 2020 utáni finanszírozási ciklusra elkülönített költségvetést újratárgyalja, átcsoportosítások lehetőségeiről tanácskoznak, hogy a támogatási programokat a szükséghelyzethez igazítsák. Mivel a Régiók Európai Bizottsága egy helyi hatóságokat képviselő konzultatív szerv, az EU döntéshozó szervei kötelezően kikérik a mi álláspontunkat is. Nekünk a Régiók Bizottságában az a feladatunk, hogy megfogalmazzuk a Hargita megyei, székelyföldi problémákat és megoldási javaslatainkat egyaránt” – mutatott rá Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa elnökének módosító javaslatait támogatta az Európai Néppárt (EPP) részéről Nica Alin-Adrian, a Temes megyei Újbesenyő polgármestere, Bóka István, a magyarországi Balatonfüred polgármestere, Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, a magyar delegáció elnöke, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Hranic Bruno, a horvátországi Vidovec polgármestere, és Finnországból Markkula Markku, Espoo Városi Tanácsa közgyűlésének tagja. 

 

Csíkszereda, 2020. május 8.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774