Készségfejlesztés, szakoktatás, agyelszívás – erről beszélt Borboly Csaba a témával kapcsolatos EU-s webináriumon

A regionális különbségek figyelembevételét emelte ki a CoR raportőre

(0 Szavazat)41 megjelenítés

A Régiók Bizottsága (CoR) és a Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége (EAfA), az Európa Tanács német elnökségének támogatásával, valamint az EARLALL hálózat és a baszk kormány részvételével szervezett webináriumot szeptember 29-én, amelyen megvitatták, hogy a koronavírus (COVID-19) hogyan befolyásolja a tanulószerződéses gyakorlatot, a szakképzést, hogyan élik át az európaiak a jelenlegi válságot, valamint körbejárta a régiók és a városok politikai válaszait a járványra.

A panelbeszélgetés meghívott előadójaként Készségfejlesztési program a fenntartható versenyképességért címmel tartott bemutatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki 2012 óta tagja a Régiók Bizottságának és már több jelentést tett ifjúság és oktatás témában.

– Ezekben a nehéz időkben kiemelt feladatunk, mint regionális hatóság, hogy minden lehetséges erőfeszítést megtegyünk helyi gazdaságunk támogatása, a munkahelyek megmentése, az idegenforgalom és a mezőgazdaság újraindítása, új foglalkoztatási lehetőségek létrehozása és a minőségi oktatás biztosítása érdekében – emelte ki felvezetőjében Borboly Csaba, a Régiók Bizottsága raportőre. Előadásában beszámolt arról is, hogy Hargita megye egyik kiemelt stratégiai prioritása a fiatalok munkanélküliségének csökkentése az oktatás fejlesztése révén. Megítélése szerint fontos az agyelszívás jelenségének csökkentése a fiatal munkaerő körében, valamint a szakképzett munkaerő migrációjának csökkentése.

– A hatékony oktatási és foglalkoztatási stratégia kialakításához nemcsak a tagállamok közötti, hanem a regionális különbségeket is figyelembe kell venni – nyomatékosította Borboly Csaba, aki jelenleg a Skills Agenda (Készségfejlesztési menetrend) jelentésen dolgozik.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Európai Bizottságának (RB) jelentéstevőjeként indította el az Európai készségfejlesztési programmal kapcsolatos konzultációt, amelynek eredménye a végleges jelentés részét fogja képezni.

Sandra Parthie moderátori kérdésére Borboly Csaba úgy fogalmazott, hogy nyilvánvaló, a jelenlegi helyzetben a munkaerő átképzése és továbbképzése igazi kihívássá válik Európában. Figyelmünket a megoldásokra kell összpontosítanunk a helyi és regionális gazdaság megóvása, valamint az ellenálló képességük növelése érdekében.

Az előadók között volt Virginia Elena Raggi olasz ügyvéd és politikus, aki 2016 óta Róma első női polgármestere. Előadásában kiemelte, hogy az oktatási infrastruktúrába történő befektetés kulcsfontosságú helyet jelent a helyreállításhoz. A digitalizáció és az iskolai rehabilitáció segíthet abban, hogy iskoláink zöldebbé, digitálisabbá, fenntarthatóbbá és befogadóbbá váljanak.

Az Európai készségfejlesztési programról a következő linken található bővebb információ: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1223

Borboly Csaba Régiók Bizottsága keretében végzett tevékenysége itt tekinthető meg: https://cor.borbolycsaba.ro/

 

Csíkszereda, 2020. szeptember 29.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774