Hargita Megye Tanácsa
péntek, 2024. április 26., 21:52:33
Több százezer eurós pályázatról is döntöttek

A több mint ötszázezer euró értékű, A Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park integrált menedzsmentterve N2000-elvek alapján felülvizsgált kezelési terv és egyéb tevékenységek alapján című projekt finanszírozási szerződésének aláírásáról is döntött Hargita Megye Tanácsának testülete a március 16-i, Gyergyószentmiklósra kihelyezett soros havi ülésén.

A pályázat, amelyet a megyei tanács nyújtott be és nyert meg a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program 4. tengelyén, magában foglalja kilenc szakmai tanumány megírását növény-, állatfajok, élőhelyek állapotáról, ezek feltérképezését, kezelési javaslatok kidolgozását (34 faj, 19 élőhelytípus), monitorozási tervek készítését 34 faj és 19 élőhelytípusról, GIS-térképeket a fajokról, élőhelyekről és GIS-adatbázist, illetve -rendszert; ezenkívül tanösvényt alakítanak ki a Balánbánya és Gyilkostó közti szakaszon pihenőhelyekkel, kilátóval, tájékoztató táblákkal, a nemzeti park menedzsmentjét segítő terepi és irodai eszközöket szereznek be, valamint képzéseket szerveznek a szakemberek számára.

Az ülésnek a római katolikus egyház Korona épülete adott otthont, ahol Portik-Hegyi Kelemen főesperes köszöntötte a mintegy száz egybegyűltet – az érdeklődő helyiek között számos vállalkozó, civil szervezeti képviselő, valamint intézményvezető is jelen volt. A főesperes beszéde után közös imát mondtak. Jelen volt Mezei János polgármester is, aki üdvözölte, hogy Gyergyószentmiklóson tart kihelyezett ülést a megyei tanács, hiszen az ott hozott döntések a várost és környékét is érintik. A városvezető ismertette Gyergyószentmiklós gondjait, amelyek közül az egyik a műjégpálya fenntartása, megköszönte a megyei tanács támogatásait, és további tervek megvalósításához kérte a segítséget. Borboly Csaba tanácselnök válaszában kijelentette: Hargita Megye Tanácsa partnere a gyergyószentmiklósiaknak. A műjégpálya kapcsán elmondta, hogy hajlandók hozzájárulni a működtetéshez, meg kell azonban találni a megfelelő jogi formát, mert a létesítmény a város tulajdona.

A közel ötven napirendi pontot tartalmazó ülésen elfogadták azt a határozatot, amely felhatalmazza a megyei tanács elnökét, hogy tegye meg a Csíki Magánjavakat támogató közösségi fejlesztési társulás (ADI) megalakításához szükséges lépéseket. A Magánjavak vezetősége kérte a megyei tanácsot, hogy vállaljon részt a működtetésben, és a megyei tanács, amint azt az ülésen Borboly Csaba elmondta, a közösségi társulást tartja a megfelelő jogi formának, amelynek alapító tagjai lennének az érintett települések. Az ülésen jelen volt id. Hajdu Gábor, a Csíki Magánjavak hétvégén leköszönt elnöke, aki ismertette a szervezet történetét.

A testület döntött a megyei tanács 2012. évi tagdíjainak tagdíjak befizetéséről is, ez az összeg a gyergyószentmiklósi Arbor Vállalkozók Szövetségének 10 000 lej, a szintén gyergyószentmiklósi Progym Sportklubnak pedig 50 000 lej. Idén lovasprogramokra szintén 50 000 lejt fordítanak – az erről szóló határozat egyúttal jóváhagyja Hargita Megye Tanácsa együttműködését a Csíkiló, a Lobogó és a Krigel sportegyesülettel. A faluképvédelmi programra 400 000 lejt szavazott meg a döntéshozó testület, amely elfogadta a 136-os számú megyei útnak a székelykeresztúri Városdombon áthaladó szakasza javítási munkálataihoz szükséges dokumentációt is.

A megjelent érdeklődők az ülés végén kérdéseket tehettek fel a tanácsosoknak. A felszólalók közül Kolcsár Béla, a megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője a lakosság tájékoztatásában kérte a megyei tanács segítségét, Csergő Tibor, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója pedig azt kérte, hogy a megyei tanács anyagilag támogassa múzeumpedagógiai programok lebonyolítását, és hogy lobbizzon a gyilkostói régi alagút múzeummá alakításáért az illetékes szerveknél.

 

Csíkszereda, 2012. március 17.