Hargita Megye Tanácsa
péntek, 2024. április 26., 07:41:39
Több pénzből gazdálkodhatunk idén

Mintegy tíz százalékkal nagyobb 2012-ben Hargita megye költségvetése az előző évihez képest. A büdzsét Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésén szavazták meg, a döntéshozó testület tagjai ezúttal Székelykeresztúron, a Molnár István Múzeumban gyűltek össze január 22-én, vasárnap.

Míg tavaly 241 622 880 lejből gazdálkodhatott a megye, addig idén 264 348 700 lej áll rendelkezésre. Nőttek például a kórházaknak, iskoláknak, egyházaknak szánt alapok, akárcsak a kultúrára vagy gyermekvédelemre elkülönített összegek. Például a kórházaknak elkülönített összeg tavalyhoz képest 223,67 százalékkal nőtt, a speciális iskoláknak szánt kiadás 153,99 százalékkal, kulturális támogatásokra 18,20 százalékkal, gyermekvédelemre 14,85 százalékkal. Mezőgazdasági területen is növekedésről beszélhetünk, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamaránál 26,82 százalékkal nőnek az idei kiadások. A bevételek is nőnek a 2011-es évivel összevetve, összesen több mint 11 százalékkal, például a hozzáadottérték-adóból (TVA) visszaosztott, decentralizált költségek finanszírozására előirányzott pénz (18,09 százalékkal) vagy az állami költségvetésből származó szubvenció (79,08 százalékkal).

A Molnár István Múzeumban jelen lévőket Rafai Emil polgármester köszöntötte, elmondva, hogy Keresztúr térsége hátrányos helyzetben van, tehát ráfér a pozitív diszkrimináció, a nagyobb odafigyelés, ráadásul az Eurpai Unió is az egyenlő esélyek megteremtését szorgalmazza. Példaként említette Nyíregyháza felzárkózást, amely korábban hátrányos helyzetű térség volt, de ma már fejlődés tapasztalható. Borboly Csaba megköszönte a polgámresternek és csapatának az együttműködést, és elismerően szólt a környéken elkezdett projektekről, beruházásokról. Mint mondta, Keresztúr központ jellegét szeretnék erősíteni, ezért ezentúl a megyei tanács tevékenységében nagyobb hangsúlyt kap ez a térség.

A tanácsülésen – mivel a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériumnak mai napig sem sikerült szerződést kötnie négy megyei út felújítására az Országos Infrastruktúra-fejlesztési Program (PNDI) keretében – a megyei tanács visszavonta azokat a határozatait, amelyekkel korábban átutalta a szaktárca ügykezelésébe az illető utakat. Ezek a következők: 136A (Maros megye határa – Etéd), 136B (Peszente-tető – Székelypálfalva) 153C (Gyergyóremete – Maros megye határa), 128 (Orotva). Ezek felújítását a megyei tanács vállalja saját költségvetéséből. Borboly Csaba, a megyei tanacs elnöke szerint ez merész döntés, de nem várhatnak a kormányra, amíg az korszerűsíti ezeket a szakaszokat, hiszen ezek a beruházások az érintett települések mindennapi életét befolyásolják.

Terepszemlén jártak a tanácsosok

A kihelyezett ülés előtt Borboly Csaba és a megyei tanácsosok meglátogatták a keresztúri tejfeldolgozó gyárat és a gombatenyészetet. A 2010 tavaszán leállt tejgyárat a Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet – bankhitellel, valamint a megyei tanács támogatásával – hamarosan megvásárolja a külföldi tulajdonostól közel 500 ezer euróért, így Varga-Nagy László, a szövetkezet elnöke szerint mintegy 500-600 családnak jelenthet majd megélhetést az üzem, amely májusban indulhat be. Ahhoz, hogy a gyár nyereséges legyen, napi tízezer liter tejet kell feldolgoznia, és az elnök szerint ezt teljesíteni tudják üzleti tervük alapján. Mint Varga-Nagy elmondta, az egész országban és Magyarországon is értékesíteni fogják a tejtermékeket. Borboly Csaba a gyárat kitűnő példának nevezte az összefogásra, és reményét fejezte ki, hogy ez a példa ragályos lesz egész Székelyföldön.

 

Székelykeresztúr, 2012. január 22.