Steagul judeţului
vineri, 19 aprilie 2024 04:33:17
Folosirea steagului judeţului Harghita este legală

„Nu este motiv de îngrijorare, steagul judeţului a fost şi până în momentul de faţă folosit în mod legal şi va fi folosit în continuare în mod legal” – acestea au fost cuvintele preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, rostite cu ocazia conferinţei de presă organizată în data de 28 septembrie la sediul consiliului judeţean ca urmare a hotărârii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Târgu-Mureş din data de 26 septembrie 2012 prin care desfiinţează hotărârea Consiliului Judeţean Harghita nr. 269/2009 din data de 26 noiembrie 2009.
Totodată preşedintele consiliului judeţean a ţinut să precizeze că până în momentul de faţă nu au existat probleme legate de steagul judeţului, iar folosirea acestuia este legală,  adoptarea acestuia a avut loc în conformitate cu prevederile legii. Nici Curtea de Apel Târgu-Mureş şi nici Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării nu au catalogat folosirea steagului judeţului ca fiind o acţiune discriminatorie. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a mai adăugat că acest steag îi reprezintă pe toţi locuitorii judeţului, indiferent de etnie.
Preşedintele consiliului judeţean a subliniat că aceste simboluri au fost adoptate în conformitate cu Legea 215/2001, art.5, Ordonanţa de Guvern nr. 53/2002, art. 19, respectiv Legea 199/1997. Borboly Csaba a afirmat că încă nu cunoaşte argumentarea deciziei curţii de apel, iar până la publicarea acesteia poate trece o lună sau chiar mai multe luni. După publicarea argumentării consiliul judeţean va decide, dacă va lua o hotărâre nouă prin care să oficializeze din nou folosirea steagului respectiv sau va apela la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxembourg.