Rareori avem şansa de a repune în drepturi simbolurile comunităţii din care facem parte. Simboluri, care reprezintă oamenii care trăiesc în această regiune, simbolizând caracterul unitar al comunităţii.
Este nevoie să întărim legătura existentă între membrii comunităţilor locale şi regionale, deoarece în Europa secolului 21., pot rezista cu succes, doar comunităţile, care îşi cunosc trecutul, sunt conştiente de statutul pe care îl au şi care îşi stabilesc clar obiectivele pentru viitor.
Astăzi suntem martorii unui astfel de eveniment istoric: Consiliul Judeţean Harghita în colaborare cu autorităţile publice locale şi demnitarii publici aleşi de majoritatea locuitorilor din judeţ repune în drepturi steagul secuiesc.
Îl numim steagul judeţului, deoarece, considerăm că judeţul Harghita este în inima Ţinutului Secuiesc, existenţa acesteia putând fi concepută doar în cadrul unei regiuni unitare.
Steagul simbolizează această unitate.
Persoana care nu respectă steagul comunităţii sale, nu are rădăcini. Nu cunoaşte sentimentul când acesta se arborează în onoarea unui sportiv de performanţă la o competiţie internaţională sau când acesta se înalţă pe vârful unei munţi.
În numele acestui steag nu s-a vărsat nici o picătură de sânge, nu se poate lega de niciun eveniment de violenţă.
Steagul a reprezentat întotdeauna pacea şi respectul reciproc.
Este un steag pur.
Pentru o comunitate minoritară simbolurile sunt foarte importanţi. Acesta este motivul pentru care, în satele, oraşele din regiune, purtăm cu mândrie cocarda cu ocazia comemorării din 15 martie.
Noi respectăm steagul românesc, steagul ţării în care trăim, steagul cel mai drag pentru toţi prietenii noştri români de pretutindeni.
Ne înclinăm în faţa steagului european care poartă culoarea Sfintei Maria şi pe care stelele strălucesc ca pe coroana Maicii Domnului.
Când înălţăm acest steag, transmitem un mesaj: le spunem tuturor etniilor din acest ţinut că ne putem conforma provocărilor secolului 21 numai colaborând, respectând cultura şi tradiţiile noastre în mod reciproc.
Aş dori ca acest steag să devină simbolul comunităţilor naţionale din judeţul Harghita, reprezentând unitatea tuturor etniilor şi care contribuie la succesele obţinute.
Steagul secuiesc este steagul întregului Ţinut Secuiesc.
Este steagul locuitorilor din regiune.
Ne este foarte drag.
Este al nostru.