Hargita megyei székelykapuk

Ma veszi át Kovács Piroska az Europa Nostra Díjat

(0 Szavazat)18 megjelenítés

Ma veszi át az Európa Nostra Díjat Kovács Piroska, a máréfalvi KŐLIK Hagyományőrző Művelődési Egyesület alapítója Lisszabonban, amellyel az Európai Bizottság tüntette ki „Kiemelkedő hozzájárulás" kategóriában, Hargita Megye Tanácsa felterjesztése nyomán.

– Ez a díj nem egy embernek szól, ez Máréfalva, Székelyföld sikere is – nyilatkozta Kovács Piroska, akit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is elkísér a lisszaboni Jerónimos kolostorban szervezett ünnepségre. A tanácselnök szerint „Kovács Piroska sikere az egész Kárpát-medencei magyarság sikere, a székelyföldi erőfeszítések elismerése. Tavaly Hargita, Kovászna és Maros megye Orbán Balázs-díjjal tüntette ki Kovács Piroska nénit, de úgy gondoltuk, példaértékű munkája ennél nagyobb kitüntetést is megérdemel, hiszen elindított egy székelyföldi mozgalmat, rávezetve a lakosságot arra, hogy a székely kapu nem lebontani való régi szerkezet, hanem érték, melyet óvni kell".', '

A felterjesztés P. Buzogány Árpád történész munkáján alapult, aki így ír Kovács Piroskáról:

„Kovács Piroska nyugalmazott tanár, népművelő, néprajzi gyűjtő, helyismerettel, történelemmel, néprajzzal kapcsolatos gyűjtőmunkát végzett, melynek eredményét több önálló kiadványban jelentette meg. A székely kapuk udvarhelyszéki kataszterét összeállította, a régi kapuk megmentését, helyreállítását szorgalmazta és ennek hatására megyei program indult be. Tájházat alapított szülőfalujában, annak folyamatos programjai elsősorban az értékmentést szolgálják, illetve a fiatalokat megismertetik a hagyományos mesterségekkel (pl. kapufaragás). Sokoldalú munkásságát több helyi, megyei és romániai díjjal ismerték el.

Pedagógusként szülőfaluja iskolatörténetét készítette el, településével kapcsolatos adatgyűjtéseit terjedelmes kiadványban tette közzé. Szülőfaluja, Máréfalva faragott és festett székely kapuiról híres. Kovács Piroska már a hetvenes években, a Ceauşescu diktatúrájában elkezdte gyűjteni, lerajzolni a faragott nagy kapuk mintakincsét, majd pedig a települése más tárgyi emlékeit – ez szolgált alapul a később létrehozott tájháznak, ahol tematikus kiállításokat szervezett.

A Máréfalván alapított Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület vezetőjeként szakmai rendezvényt kezdeményezett (Székely kapuk napja), és településükön több kaput műemléknek nyilvánítottak. A régi kapuk karbantartása, feljavítása azt eredményezte, hogy Máréfalva továbbra is Erdély egyik olyan települése, ahol a nagyméretű, szépen faragott kapuk meghatározzák a településképet."

A péntek esti díjátadó ünnepségen részt vesz Androulla Vassiliou oktatási, kulturális, többnyelvűségi és ifjúsági európai biztos, valamint Plácido Domingo világhírű tenor, az Europa Nostra elnöke is. Az esemény védnöke Aníbal Cavaco Silva, Portugália elnöke, aki jelenlétével megtiszteli a rendezvényt, ugyanakkor José Manuel Baroso. A 28 nyertest a 31 országból benyújtott 226 projekt alapján választották ki. A díjazás négy kategóriában történik – megőrzés, kutatás, kiemelkedő tevékenységek, oktatás, képzés és tudatosítás. Minden kategória esetében egy elismert, független szakértőkből álló bírálóbizottság ült össze egész Európából, és minden nyertes egy plakettet vagy egy trófeát kap. Továbbá ma este választják ki a díjazottak közül a „nagydíj" hat nyertesét, akik ezenkívül 10 ezer euró értékű juttatásban részesülnek.

 

Csíkszereda, 2012. június 1.