Hargita megyei székelykapuk

EURÓPAI BIZOTTSÁG – SAJTÓKÖZLEMÉNY

(0 Szavazat)25 megjelenítés

– Az Európai Bizottság és az Europa Nostra kihirdeti ma az Európai Unió 2012-es kulturális örökségvédelmi díjának / Europa Nostra díjának nyerteseit (az alábbiakban található a nyertesek jegyzéke). A díjakat június 1-jén nyújtják át a lisszaboni Jerónimos kolostorban szervezett ünnepség keretében Androulla Vassiliou oktatási, kulturális, többnyelvűségi és ifjúsági európai biztos, valamint Plácido Domingo világhírű tenor, az Europa Nostra elnöke jelenlétében. Az esemény védnöke Aníbal Cavaco Silva, Portugália elnöke, aki jelenlétével megtiszteli a rendezvényt, ugyanakkor José Manuel Baroso. A 28 nyertes projekt közül hatot jelölnek a „fődíjra", ezek 2012 legkiemelkedőbb örökségvédelmi megvalósításaiként lesznek elismerve.

„Európa kulturális öröksége egyedülálló a világon. Az Európai Unió kulturális örökségvédelmi díja kiemeli az egyének és csoportosulások példás hozzájárulását a megőrzési, kutatási, oktatási, képzési és tudatosító tevékenységekhez. Szívélyesen üdvözlöm az idei kiírás nyerteseit, mivel felhívták figyelmünket gazdag és változatos örökségünkre, amelyet semmiképpen sem szabad egy kapott vagyonként számon tartanunk. Kötelességünk megőrizni a jövő nemzedéke számára", nyilatkozta Vassiliou biztos.

„Nagyon örülök annak, hogy az Európai Bizottság újra az Europa Nostra partnere ennek a kiemelkedő kulturális örökségi eseménynek a megünneplésében. Szeretném üdvözölni ugyanakkor a Bizottságot a közös célkitűzéseink támogatásának felvállalásában vállalt szerepét a Kreatív Európa program keretében. Az uniós finanszírozások elengedhetetlenek: ösztönzik a kreativitást és az innovációt, hozzásegítenek múltunk felélesztéséhez és értékeink megőrzéséhez a jövő generációi számára", tette hozzá Plácido Domingo, az Europa Nostra elnöke.

A díjazásról

A 28 nyertest a 31 országból benyújtott 226 projekt alapján választották ki. A díjazás 4 kategóriában történik – megőrzés, kutatás, kiemelkedő tevékenységek és oktatás, képzés és tudatosítás. Minden kategória esetében egy elismert, független szakértőkből álló bírálóbizottság ült össze egész Európából. Minden nyertes egy plakettet vagy egy trófeát kap. A „nagydíj" 6 nyertese ezenkívül 10 000 euró értékű juttatásban részesül.

A kulturális örökség jelentősen hozzájárul munkahelyek kialakításához és fejlesztéséhez, amit sokszor nem értékelnek eléggé. Ez az ágazat fontos részét képezi a kultúrának és innovációnak, 8,5 millió embernek biztosít munkahelyet az Európai Unióban, ami az európai bruttó nemzeti össztermék 4,5 %-át teszi ki. A becslések szerint a különböző magán- és állami szervezetek évente 5 milliárd eurót fordítanak a kulturális örökség védelmére. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a világ turizmusának 40%-a tartalmaz kulturális elemet. Ugyanakkor a kulturális örökség a fenntartható fejlődés és szociális kohézió lényeges erőforrása.

A díjak az Európai Unió Kultúra programjának támogatását is élvezik, amely 2007-től kezdődően körülbelül 30 millió eurót fordított az örökségvédelmi projektek társfinanszírozására. Más uniós finanszírozású programok is nyújtanak támogatást: az Európai Regionális Fejlesztési Alap 6 milliárd eurót utalt ki a kultúra támogatására a 2007–2013 közti időszakra. Ebből az összegből 3 milliárd eurót a kulturális örökség védelmére és megőrzésére fordítanak, 2,2 milliárd eurót a kulturális infrastruktúra fejlesztésére, 775 millió eurót pedig a kulturális szolgáltatások társfinanszírozására, ugyanakkor szakmai képzésre, oktatásra a művészetek és örökség területén, a kulturális útvonalak népszerűsítésére stb. További 150 millió eurót bocsátanak rendelkezésre 1998-tól kezdődően, az uniós keretprogramok által, kutatásra és műszaki fejlesztésre.

 

További információk:

A nyertes projektek bemutatói (az Europa Nostra honlapján)

http://ec.europa.eu/culture

Androulla Vassiliou weblapja

Twitter: @VassiliouEU

http://www.europanostra.org

http://flickr.com/photos/europanostra

http://www.youtube.com/europanostrachannel

 

Megjegyzés a kiadóknak:

Az Europa Nostra egy Európát átfogó civil szervezet, a kulturális örökség hangja. 250 civil és nonprofit szervezetet tömörít 50 európai országból, legkevesebb 5 millió tagot számlál. Ugyanakkor az Europa Nostra 150 állami szervezet és társult cég támogatását élvezi több mint 1500 taggal. A szakértőkből és önkéntesekből álló átfogó hálózat az európai kulturális örökség védelmét vállalja a jelen és a jövő nemzedékei számára.

Az Európai Unió Kulturális Örökség Díja / Europa Nostra 2012 Díjak átadására június 1-jén kerül sor Lisszabonban, az Europa Nostra éves örökségvédelmi kongresszusa alkalmával.

Az újabb javaslatok benyújtásának határideje a következő díjazásra 2012. október 1. A díjazási ceremóniát előreláthatólag Athénban rendezik meg 2013 júniusában.

A 2012-es díjak nyertesei (névsor szerint, országonként)

1-es kategória — Megőrzés

 Institut de Sociologie Solvay, Bruxelles, BELGIUM

 „Second Temple Cycle\'\' painted wall panels (Festett panók „Second Temple Cycle") Kunststätte Bossard, Jesteburg, NÉMETORSZÁG

 The Averof building (Averof épület), Tervezési iskola, Állami Műszaki Egyetem, Athén, GÖRÖGORSZÁG

 Windmills of the Monastery of St John the Theologian (A Szent János kolostor szélmalmai), Chora, Patmos, GÖRÖGORSZÁG

 Ancient Citadel at Aghios Andreas (Régi vár Aghios Andreasból), Sifnos, GÖRÖGORSZÁG

 Royal Spanish College (Spanyol királyi kollégium), Bologna, OLASZORSZÁG

 Liubavas Manor Watermill Museum (A Liubavas kastély malom-múzeuma), Vilnius, LITVÁNIA

 The Portuguese Synagogue Complex (a portugáliai zsinagóga komplexuma Amsterdam, NÉMETALFÖLD

 The Six Historical Organs of the Basilica of Mafra (A Mafra Palota hat régi orgonája), PORTUGÁLIA

 Golia Monastery (Golia kolostor), Iași, ROMÁNIA

 Fortifications of Pamplona (Pamplonai erődítmények), SPANYOLORSZÁG

 Ene.térmica, National Energy Museum (Nemzeti Energia Múzeum) Ponferrada, SPANYOLORSZÁG

 Number 2 Blast Furnace (2-es Kohó), Sagunto, SPANYOLORSZÁG

 Miletos Ilyas Bey Complex (Miletos Ilyas Bey komplexum), Balat, TÖRÖKORSZÁG

 Poundstock Gildhouse, Bude, Cornwall, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 Leighton House Museum, Londra, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

2-es kategória — Kutatás

 Innovative protocol for the conservation of paintings on canvas (A vászonalapú festmények megőrzésére született innovatív protokollum), Párizs, FRANCIAORSZÁG

 The Augustus Botanical code of Ara Pacis (Augustus botanikai kódja - Ara Pacis), Róma, OLASZORSZÁG

 Restoration study for the Nolla Palace ( A Nolla Palota restaurálási tanulmánya), Meliana, SPANYOLORSZÁG

3-as kategória — Kiemelkedő hozzájárulás

 The Piraeus Bank Group Cultural Foundation (A Piraeus Bankcsoport Kulturális Alapítványa), Athén, GÖRÖGORSZÁG

 Paraschiva Kovács, Máréfalva, Hargita megye, Románia

 Allianoi Initiative and Dr. Ahmet Yaras (Allianoi Initiative és Dr. Ahmet Yaras), Allianoi, TÖRÖKORSZÁG

 The Society for the Protection of Ancient Buildings (A régi épületeket védő társaság), London, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

4-es kategória — Oktatás, képzés és tudatosítás

 The Seaweed Bank (Algabank kialakítása), Laesoe DÁNIA

 Work and restoration expertise in the rural areas of Joensuu (Restaurálási munkálatok Joensuu vidéki térségében), FINNORSZÁG

 Teaching manual: The Fortifications of Vauban (Oktatói kézikönyv Vauban erődítményeiről), Besançon, FRANCIAORSZÁG

 Improve a Heritage Site - Norwegian Heritage Foundation (A kulturális örökség hasznosítása – Norvég Örökségi Alapítvány), Vågå, NORVÉGIA

 Crossing Cultures: Transforming the Ashmolean Museum (Crossing cultures: az Ashmolean múzeum átalakítása), Oxford, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Brüsszel/Hága, 2012. március 20.