Tájgazdálkodás Hargita Megyében
szombat, 2024. április 13., 12:37:13
Tanulmányok

Ezért van szükség biokulturális régiókra, amelyek a fenntartható fejlődés alapkövei lehetnek. Az év elején a biokulturális régiók koncepciójának a bevezetését javasoltam az európai uniós politikába.  Ebben a témakörben együtt dolgozunk Hargita Megye Tanácsának tájgazdálkodási munkacsoportjával, kiemelten a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és geológia karának munkatársaival és a Sapientia EMTE szakembereivel.

 

https://www.g4media.ro/manifestatie-masiva-la-madrid-pentru-a-atrage-atentia-asupra-depopularii-zonelor-rurale-din-spania.html


 

Conservation through Biocultural Heritage—Examples from Sub-Saharan Africa

In this paper, we review the potential of biocultural heritage in biodiversity protection and agricultural innovation in sub-Saharan Africa. We begin by defining the concept of biocultural heritage into four interlinked elements that are revealed through integrated landscape analysis.

Article: https://www.mdpi.com/2073-445X/8/1/5

 


 

Illegal kills of protected wolves call for public reasoning

Illegal wolf kills happens around in Europe.

• The European wolf is protected under the EU Habitats Directive.

• Fake news and social media accelerate the local conflicts.

• This call for political accountability and a sufficient management.

• European governments should integrate facts and values not separate them.

PDF

Forrás: ScienceDirect - https://www.sciencedirect.com


A tanulmány, amelynek társszerzője Dr. Hartel Tibor, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és geológia karának oktatója, arra is rávilágít, hogy hogyan tehet az egyetem az ember-nagyragadozó együttélés elősegítésében. Kulcsfontosságú az, ahogy a tudást generálják és a szakembereket formálják (szektorális, szűk értelemben vett diszciplináris vagy transzdiszciplináris gondolkodás, megközelítés). A stabil és bejáratott diszciplináris tanítás mellett kellenek transzdiszciplináris intézményi keretek is az egyetemeken. A Romániai esettanulmányban a Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportjaról is írtak, mint pozitív példa. (ANGOL NYELVŰ) .A tanulmány itt tölthető le.