Tájgazdálkodás Hargita Megyében
szombat, 2024. április 13., 13:03:28

Szakembergárda erősíti Hargita Megye Tanácsa Tájgazdálkodási Munkacsoportját

Ez az első ilyen jellegű munkacsoport Romániában

(0 Szavazat)125 megjelenítés

Hivatalosan is megalakult az elnöki rendelet aláírásával Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportja. A csoport vezetője Demeter László biológus, akinek szakterülete a biodiverzitás megőrzése, hagyományos kultúrtájak természeti értékei, valamint a természetvédelmi területek menedzsmentje.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke méltatja a két egyetem – a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és geológia kar, valamint a Sapientia EMTE – együttműködését a megyei tanáccsal, valamint a tájgazdálkodási munkacsoport vezetőjének eddigi munkáját.

– Bízom benne, hogy a tájgazdálkodási munkacsoport tevékenysége nyomán az Európai Unió további racionális döntéseket hoz e témában, láthatjuk, hogy elindult egy pozitív folyamat, korábban ugyanis nem foglalkoztak a kérdéssel ilyen szinten – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottsága raportőreként készített jelentést a konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítéséről az uniós természetvédelmi irányelvek keretében.

A jelentéssel kapcsolatos tevékenység itt tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

 

Hargita megye Európa egyedi biokulturális régiója, ember és természet évezredek óta él itt együtt, és ez az együttélés nem sérült annyira az utóbbi évszázadban, mint Európa legnagyobb részén. A megye kiemelkedően gazdag természeti tőkével rendelkezik, óriási kiterjedésű fajgazdag kaszálókkal, fás legelőkkel, erdőségekkel, nagyon sok máshol ritka, védett fajjal. A természeti erőforrásokkal való jó gazdálkodásra vonatkozó helyi, mélyen gyökerező tudásformák egyedülálló lehetőséget nyújtanak a fenntartható fejlődésben. Természeti értékeink fenntartásához, a velük való okos, hosszútávú gazdálkodás előmozdításához, szükség van egy olyan intézményi egységre, amely ötvözi a már jól megalapozott klasszikus szakterületek tudását és bölcsességét úgy, hogy egy minőségileg új, megoldásorientált tudásforma jöjjön létre.

A munkacsoport missziója: intézmények és szakterületek közötti együttműködések elősegítése a Hargita megyei biokulturális tőke megőrzése és fejlesztése érdekében.

– Tudomásunk szerint, ez az első ilyen jellegű munkacsoport Romániában, melyben különböző szakterületek, mint a vad- és erdőgazdálkodás, természetvédelem, társadalomtudományok, mezőgazdaság, vidékfejlesztés, közgazdaságtan, táji léptéken gondolkodnak együtt és javaslatokat tesznek a döntéshozók irányába. A továbbiakban a munkacsoport folyamatosan fogja bővíteni a partnerségek körét a különböző szakterületeket képviselő intézményekkel helyi, országos és nemzetközi szinten, és a megye természetgazdálkodásának legsürgősebb problémáit célozza meg  – hangsúlyozta Demeter László, a munkacsoport vezetője.

A munkacsoport tagjai:

Név

Intézmény

Szakterület

Balázs István

Országos Természetvédelmi Ügynökség

Vadgazdálkodás, Erdőgazdálkodás

Dr. Csák László

Planificatio K.F.T.

Vidékfejlesztés, Régiók Bizottságának külső szakértője

Dr. Farkas Attila

Ökoszisztéma Menedzsment Egyesület

Vadgazdálkodás, Erdőgazdálkodás

Dr. György Otilia

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Gazdaságtudomány

Hadnagy Lehel

Szilos Vadásztársulat

Vadgazdálkodás, Erdőgazdálkodás

Dr. Hartel Tibor

Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és geológia kar

Társadalmi-ökológiai rendszerek, Fenntarthatóság

Iochom Zsolt

Hargita Megye Tanácsa, Menedzsment Vezérigazgatóság

Kommunikáció

Kádár Tibor Sándor

Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal

Erdőgazdálkodás

Kopacz Emőke

Hargita Megye Tanácsa, Természetvédelmi részleg

Természetvédelem

Lakatos Dorottya

Hargita Megye Tanácsa,

Gazdasági Vezérigazgatóság

Uniós döntéshozatali mechanizmusok

Dr. Markó Bálint

Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és geológia kar

Ökológia

Márton István

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete

Mezőgazdaság, Vidékfejlesztés

Dr. Sólyom Andrea

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Szociológia

Szabó Károly

Hargita Megyei Közösségfejlesztési Társulás

Turizmus

Török Jenő

Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság

Mezőgazdaság, Vidékfejlesztés

A Tájgazdálkodási Munkacsoport ajánlására április 3-án a megyeházán a brassói Erdészeti Kutatóintézet (ICAS) munkatársa, George Sârbu erdőmérnök, nagyvad kutató tartott előadást mintegy húsz Hargita megyei vadgazdálkodási szakembernek a medve elkábításának és befogásának módszereiről, és az ehhez szüksége eszközök használatáról. A kutatóintézet a továbbiakban segítséget nyújt egy regionális medvestratégia kidolgozásához, amelynek része a medvével kapcsolatos sürgősségi esetekben való helyi közbelépés. A cél idővel olyan térségi szakértőcsapatok létrehozása, amelyek rövid idő alatt, direkt módon közbe tudnak lépni problémás helyzetekben, a helyismeretüket és tapasztalatukat használva, anélkül, hogy más megyéből kellene kiszálljon egy erre szakosodott szakképzett személyzet, ugyanakkor a károk megelőzésében is tudnak segíteni a helyi lakosságnak. Szintén a Tájgazdálkodási Munkacsoport tevékenységének keretében április 8-án kerül sor a következő nagyragadozó platform megbeszélésre a Sapientia egyetemen.

Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportjának tevékenységéről további információkat találnak a munkacsoport honlapján:

https://hargitamegye.ro/tajgazdalkodas.html

Csíkszereda, 2019. április 3.