Tájgazdálkodás Hargita Megyében
szombat, 2024. április 13., 13:03:18

Villanypásztort szereltek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház köré

(0 Szavazat)9 megjelenítés

Felszerelték 2019. március 26-án a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház körül húzódó kerítésre a villanypásztort, amely az intézmény területére korábban több alkalommal behatoló medvéket hivatott távol tartani.  

A villanypásztor az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsa javaslatára, megelőző intézkedésként került fel a kórház hatszáz méter hosszan húzódó kerítésére. A huzalokra figyelmeztető táblákat is kifüggesztettek. Az egyelőre román nyelvű táblák a napokban magyar nyelvű figyelmeztető táblákkal is kiegészülnek, a kórház mögötti területrészen ötven méterenként, az elülső, forgalmasabb kerítésrésznél pedig sűrűbben kifüggesztve hívják majd fel a figyelmet a villanypásztor jelenlétére. A villanypásztor egy, helyenként pedig három huzaljában a szerelőcég illetékese szerint kicsi az áramerősség, így sem az emberek, sem pedig az állatok részére nem jelent életveszélyt és nem okoz sérülést. Sándor Előd, a villanypásztort felszerelő és azt a továbbiakban is szervizelő csíkszentsimoni Fermag Kft. vezetője közölte, tapasztalataik szerint ez a berendezés távol tartja a medvét, az állat megijed a kapott áramütéstől és nem próbálkozik többé azon a helyen a behatolással.  

A villanypásztor felszerelése mintegy 2 600 lejbe került és az tette szükségessé, hogy a kórház területére az elmúlt években több alkalommal, időnként rendszeresen medvék hatoltak be. Támadás nem történt, de a betegek és az itt dolgozók védelme érdekében szükség volt erre az óvintézkedésre – mutatott rá dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

A kórház vezetősége felkéri a betegeket, hozzátartozóikat és az alkalmazottakat, hogy legyenek elővigyázatosak a kerítés közelében.   

Csíkszereda, 2019. március 27.