Munţii Harghita
vineri, 24 ianuarie 2025 09:20:04

Tabăra mea preferată Vila 6 Homorod Băi 2018

(0 Votări)712 vizualizări

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munţii Harghita publică concursul de desen cu titlul : „Tabăra mea preferată Vila 6 Homorod Băi”, pentru elevii claselor V., VI., VII. și VIII., a școlilor din județul Harghita.

Scopul concursului este de a face cunoscută această tabără și acestei generații, și totodată reintroducerea în circuitul turistic al acestei locații, contribuind prin aceasta la dezvoltarea turismului județului Harghita.

Categoria vizată: Elevii claselor V., VI., VII. și VIII., a școlilor din județul Harghita.

Tema concursului: „Tabăra mea preferată Vila 6 Homorod Băi”.

Condiţiile concursului:

Pentru concurs fiecare clasă trebuie să pregătească o lucrare în format A2, desen sau altă tehnică aleasă, la care trebuie să contribuie toți elevii din clasă. Această lucrare trebuie să reprezinte tema concursului, adică Vila 6 Homorod Băi și/sau împrejurimile vilei.

Premiul clasei câștigătoare este o tabără de 5 zile (de luni până vineri), la Vila 6 Homorod Băi, pentru toți elevii clasei, din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Munţii Harghita.

Data limită de predare a lucrărilor este 4 iunie 2018, orele 15.00. Acestea se pot preda personal la sediul asociației sau prin poștă.

Adresa asociației: Miercurea Ciuc, p-ța. Libertății nr. 5, Judeţul Harghita, camera 422.

Responsabil program/Persoana de contact: Triff Ramona Gabriela, Număr telefon: 0735-781151

Adresă e-mail : trifframona@judetulharghita.ro , muntiiharghita@judetulharghita.ro                

DÁVID LAJOS  Președinte

LÁZÁR ZOLTÁN  Director executiv

TRIFF RAMONA GABRIELA  Responsabil program

 

Băile Homorod, mica localitate balneară, se află în partea sud-vestică a Munţilor Harghita pe valea Homorodului Mare şi a pârâului Băilor, la o altitudine de 740 –760 m, la 18 km de Odorheiu Secuiesc, 34 km de Miercurea-Ciuc şi 6 km de Vlăhiţa, de care aparţine din punct de vedere administrativ. 

Localitate subalpină veche, cu mai multe izvoare de apă minerală vestite (izvoarele Lobogó, Mária, Csorgó, Homoródi, Ilona, Fenyves). Microclima localităţii este tipic subalpină, ferită de vânturi, propice recreării, stărilor postoperatorii. 

Izvoare de apă minerală: Izvorul „Homorod”, Izvorul „Csorgó”, Izvorul „Lobogó” sau „Kápolnás”, cu debitul de 7200 l/zi este cel mai mare izvor din localitate, preferatul turiştilor, Izvorul „Maria”, Izvoarele de la Baia Rece, Izvorul „Klotild”, Izvorul „Ilona”, Izvorul „Kálmán”, Izvorul „Tódor”. Caracteristica comună a apelor izvoarelor de mai sus este conţinutul bogat în minerale (Li, Mn, Br. J). Sunt utilizate atât în scopuri curative, cât şi ca apă de băut. După unele dovezi indirecte putem spune, că apa acestor izvoare au fost folosite şi în timpul ocupaţiei romane. 

Ruinele „Földvár” se află pe „Láz”, în apropierea vechiului drum roman, au fost descrise prima dată de către Téglás Gábor. De fapt sunt urmele unui castellum roman de 36×36 m. La numai 200 m sud-vest de acesta se află alte ruine de fortificaţii romane, de 23×15 m, datând probabil din secolul al II-lea. Cele două ruine sunt declarate rezervaţii arheologice conform registrului monumentelor judeţului Harghita din 1992. 

La intrarea în Băile Homorod, pe partea stângă a şoselei, se află o bisericuţă construită în anul 1765 de Contele Lázár János, ca recunoştintă pentru că s-a vindecat de reumatism datorită efectelor terapeutice ale acestei aşezări. La intrare se găseşte o sculptură din lemn reprezentând un călugăr.

În această locație mirifică, se află Vila 6 Homorod Băi, un loc de tabără destinat copiilor, elevilor, tinerilor, dar și celor care apreciează un loc de odihnă și relaxare, într-un mediul montan frumos. Vila are 44 locuri și este dotată cu băi. Are amenajată loc pentru foc de tabără și o bucătărie.