Consiliul Judeţean Harghita
sâmbătă, 27 aprilie 2024 11:55:08
Consiliul Judeţean Harghita
Proces Verbal al ședinței extraordinare CJH din 14 aprilie 2020

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proces verbal al şedinţei extraordinare convocată de îndată a Consiliului Judeţean Harghita din data de 14 aprilie 2020

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data:  14 aprilie 2020

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

11

DOBREAN VASILE

PSD

12

DOBREAN TEODOR CONSTANTIN

PNL

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

HÎRLAV COSTIN

PDS

15

INCZE CSONGOR

UDMR

16

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

17

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

18

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

19

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

25

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

26

SÁNDOR BARNA

UDMR

27

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

28

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

29

SZENTES ANTAL

UDMR

30

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de îndată de către președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  572  / 2020, cu modificările și completările ulterioare,  în conformitate cu prevederile art. 179 alin.2, lit. B, și alin.3 din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară convocată de îndată. Speră că cu toții au avut timp să parcurgă proiectul de hotărâre comunicat de dânsul.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi :

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

Diverse

 

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează colegii că este nevoie de această ședință  pentru a veni în ajutorul Spitalului Municipal din Toplița. Menționează că la solicitările repetate ale consiliului județean Harghita nu s-a dat un răspuns clar, obiectiv de către Primăria Toplița cu necesitățile Spitalului de la  Primăria Municipal Toplița. Nici consiliul local, nici conducerea Spitalului nu au înaintat solicitări, precum că ar avea nevoie de ajutor, de sprijin. Ulterior în urma unor  când au ieșit discuții, totul a fost pus pe seama Consiliului Județean Harghita, precum că Consiliul Județean nu ajută Spitalul din Toplița, ceea ce nu este adevărat.

A fost  solicitat de la toate primăriile din județ o estimare  asupra cantității de  echipamente de protecție, echipamente medicale, pe care ar dorii să procure în următoarea perioadă. Consiliul Județean Harghita a luat legătura cu toate firmele  producătoare de astfel de echipamente din județ, ba mai mult, au fost ajutați mai multe firme să se reprofileze , cum ar fi ELKA din Cristuru Secuiesc, HAROLT din Miercurea Ciuc, și altele. După anunțul Consiliului Județean  mulți au început să confecționeze  măști și alte echipamente de protecție, cum ar fi  MISTER BIG,  NORADA și altele.  Firmele la rândul lor  s-au interesat de necesitățile de măști din județ, pentru a ști ce cantitate de materie primă să achiziționeze. Consiliul județean a trimis către toate primăriile din județ un chestionar, iar  datele solicitările  au fost centralizate și trimise  către societăți.

A fost atrasă atenția primarilor cu ocazia  ședințelor organizate foarte frecvent în această perioadă, asupra faptului, că consiliul județean nu poate să cumpere  echipamente, dar poate să intermedieze cu aceste societăți. Astfel,  zilnic sunt trimise   nefiltrate toate ofertele primite din partea firmelor. A fost comunicat firmelor necesarul total de echipamente de protecție pentru Județul Harghita. Urmează ca părțile să ia legătura cu privire la derularea tranzacțiilor. În această perioadă  cumpărarea de echipamente de protecție cade în sarcina  primarului, mai ales pentru primarii care  au în subordine  spitale, cum este Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc și Toplița.

Arată că referitor la donația oferită UDMR-ului din partea Guvernului Ungar, împreună cu domnii  vicepreședinți, fiind și președinți teritoriali de partid,  joia trecută s-au înțeles asupra repartizării cotei parte din materialele de protecție primite pentru fiecare spital din județ. De exemplu,în solicitarea primită de la Primăria Toplița sunt trecuți 1.000 de măști de protecție. Conform înțelegerii de joi, spitalul Municipal din Toplița va primi 6.400 de măști de protecție din donația Guvernului Ungariei. Vor mai primi plexi-mascuri 100 buc, mănuși 1.850 perechi, șepci 100 buc, protecție pantofi 240 perechi, dezinfectant 200 l, combinezoane 300 buc, ochelari de protecție 100 buc. Pe lângă  suma de 100.000 de lei puse la dispoziția Primăriei Toplița, vor fi predate de către domnul vicepreședinte Barti Tihamér, miercuri, gratis, fără plată, și fără birocrație,  toate cele menționate.

Accentuează, că Consiliul Județean Harghita nu are nimic împotriva spitalului din Toplița  sau Consiliului Local al Municipiului Toplița, dar l-a deranjat dezinformarea, de a găsi un țap ispășitor, ceea ce nu este corect. Atrage atenția domnului primar și a doamnei manager, că nu așa se lucrează. Colaborarea necesită  solidaritate, comunicare directă. Deci consiliul județean este solidar cu spitalul din Municipiul Toplița, și invită pe toți cei implicați ca în aceste vremuri să caute soluțiile împreună, să nu presupună rea intenție, unde nu este. Nu trebuie atras consiliul județean în demonstrațiile de forță dintre partidele din plan local. 

Menționează că s-a înțeles în scris cu domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond, înlocuitorul dânsului de drept în luna aprilie, să închidă ședința de îndată, pentru că a intervenit o problemă tehnică, și dânsul nu mai poate comunica acum cu consilierii județeni. Mulțumește tuturor pentru participare. Adaugă, că Consiliul Județean Harghita așteaptă în continuare, sugestii, observații, întrebări de la locuitorii județului, fiindcă împreună, prin muncă comună problemele ivite pot fi rezolvate mai ușor.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond preia conducerea ședinței,

 

Se trece la singurul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit,

pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

 

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit,

pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond mulțumește pentru participare la ședinţa de îndată.

 

Minuta Ședinţei de îndată a Consiliului Judeţean Harghita din data de 14 aprilie 2020,  cu număr de înregistrare  nr.           /                     mai 2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc, 12 mai 2020

 

Președinte                                                                          Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                             Vágássy Alpár

 

 

Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

 

K.B/ZS.S./1 EX