Consiliul Judeţean Harghita
sâmbătă, 27 aprilie 2024 08:27:20
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței extraordinare CJH din 21 iulie 2020

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare  a Consiliului Judeţean Harghita din data de 21 iulie  2020

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 21 iulie 2020

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

11

DOBREAN VASILE

PSD

12

DOBREAN TEODOR CONSTANTIN

PNL

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

FODOR ZOLTÁN

UDMR

15

HÎRLAV COSTIN

PDS

16

INCZE CSONGOR

UDMR

17

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

18

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

19

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

20

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

21

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

22

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

23

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

27

SÁNDOR BARNA

UDMR

28

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

29

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr. 814 / 2020, cu modificările și completările ulterioare,  în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. a din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a consiliului județean în sistem teleconferință/audioconfrerință.

Întreabă de la domnul secretar general al județului dacă este cvorum și dacă traducerea prin platforma STS funcționează bine ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár salută pe toţi cei prezenţi. Spune, că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

Traducerea prin STS funcționează bine.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă cineva dorește să semnaleze, că nu va vota la oricare dintre proiectele de hotărâri ?

 

Nu semnalează nimeni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi .

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

2.      Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 173/2020, privind aprobarea Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea derulării unor activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2020

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

3.      Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici ai Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: ”Reabilitarea și modernizarea Centrului de Sănătate Sânmartin (elaborare DALI)”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

4.      Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici ai Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: Refacere lucrări și infrastructură apărare pe DJ 127B km 0+000-2+500, inclusiv reparații 1 pod și reparații a 8 podețe afectate de inundațiile din perioada 7 iunie – 4 iulie 2016

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

5.      Proiect de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

 

Diverse

 

Rezultatul votului:  21 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează consilierii județeni că nu este supliment la Ordinea de zi, pentru că cele două proiecte de hotărâri referitoare la societatea se drumuri se vor comasa. Rămân numai punctele, care au fost transmise.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează consilierii județeni, că cu toții trebuie să fie recunoscători grupului Parlamentar UDMR și UNCJR-ului, pentru că lor i se datorează că azi se poate suplimenta bugetul consiliului județean. Era foarte așteptat un asemenea moment. Se știe, că la mai multe investiții s-au epuizat fondurile.

 La DGASPC este nevoie de suplimentarea fondului de salarii.

Recent s-au primit două alocări mai importante. S-a primit 10 milioane lei din Impozitul pe venituri și TVA. S-a aprobat deja în Parlament, a apărut în Monitorul Oficial și are încredere, că în curând se pot folosi. Azi se poate decide despre repartizarea acestei sume. Aseară s-a luat la cunoștință, că s-au dat bani și pentru remedierea efectelor inundațiilor. Ceea ce s-a solicitat de către județul Harghita, a fost aprobat fără diminuare. Este recunoscător domnului Ion Proca, Prefectul județului Harghita pentru înaintarea neîntârziată a situației calamităților către Guvern. Astfel s-a aprobat deja săptămâna trecută suma solicitată, ieri a apărut în Monitorul Oficial.

Există un Amendament de fond la proiectul de hotărâre, care a fost comunicat consilierilor județeni de către dânsul la începutul ședinței. După prezentarea conținutului se va vota mai întâi despre aceasta. S-au primit sumele solicitate pentru drumurile județene  DJ132 spre Leányerdő, DJ132A spre peștera de la Merești, și DJ135 cu surparea. Acum o săptămână s-a discutat că nu sunt bani pentru continuarea lucrărilor la aceste tronsoane și parcă a intervenit cineva de sus, așa au apărut la fix acești bani. Vestea rea este, că surparea s-a mai lărgit, încă o bucată de drum s-a spart din cauza ploilor abundente din ultimele zile. Este nevoie de foarte mulți bani pentru repararea drumului surpat. Suma de 5,3 milioane de euro a fost deja majorată la 8,3 milioane de euro. Se va încerca la un alt tronson o metodă mai simplă și mai ieftină de reabilitare. Dacă va funcționa, se va încerca repararea tronsonului surpat cu noua metodă.

Sunt alocări destinate drumului județean spre Crișeni și pentru repararea unui pod de la DJ131A.

Trebuie reparate multe traverse pe drumurile județene.

Cei 13,5 milioane lei sunt destinați acestor lucrări.

Se va modifica și Lista de investiții.

Lucrările planificate pentru acest an s-au derulat bine. S-au finalizat lucrările cu trotuarele din localitățile Sîncrai, Sâncrăieni și Joseni.

 Se vor construi noi locuințe pentru medicii rezidenți, care sunt dispuși să vină să lucreze la Miercurea Ciuc.

Pentru vilele din Homorod Băi s-a finalizat documentația. Pentru vilele care nu au fost predați orașului Vlăhița, se va porni procedura de achiziție publică. În acest sens trebuie alocați niște bani. Are încredere, că asemănător situației recente, vor veni de undeva bani pentru continuare.

Se dorește dezvoltarea imobilului în care a fost cândva Policlinica și clădirea destinată locuințelor medicilor.

Cei 11 milioane de lei primiți pentru drumuri sunt foarte importante. Se poate finaliza drumul între localitățile Ciba și Ciceu. Se poate depune stratul de asfalt continuu. Deocamdată atât se poate face, pentru că nu o să mai fie bani pentru depunerea stratului abraziv.

Din acești 11 milioane lei 2,5 milioane lei vor merge la drumul DJ127 de la Tulgheș.

Aici se va depune primul strat de asfalt pe tronsonul Tulgheș-Recea.

La drumul județean de la Atid, Șiclod, Cușmed se va pregăti reparația completă. Nu numai traverse se vor construi ci toată fundația drumului.

 În Valea Uzului se vor mai face lucrări la drumul județean, atât cât mai poate realiza în acest an executantul.

 Cel mai bine se avansează cu lucrările la drumul spre localitatea Ujlak. Acum s-au pus acolo 1 milioane lei, dar executantul deja a lucrat pentru 2 milioane lei.

Se avansează cu PUZ-ul pentru Munții Harghita. Primul proiect care se va depune se referă la Mădăraș Harghita. Trebuie rezolvat cumva canalizarea. Locuitorii se plâng, că în timpul sezonului de schi mirosul de multe ori este insuportabil. Din pornire se va realiza un studiu de prefezabilitate și apoi se va putea gândi la proiectare și executare.

            Se vor aloca bani pentru aplicarea unor măsuri din cauza pandemiei care se referă la  intrarea în Palatul Administrativ. Se încearcă găsirea unei metode prin care ușa să se deschidă automat.

            Tot la Harghita Mădăraș trebuia alocați bani pentru repararea imobilului salvamontiștilor, dacă nu se vrea distrugerea completă al acestuia.

            Din păcate spitalul mobil trebuie extinsă. Se va realiza un nou modul spitalicesc din 22 de containere, renunțând la parcarea nu demult amenajată. Deoarece amplasamentul nu va fi definitiv, s-a înțeles asupra unei chirii a suprafeței folosite în cursul unui an, perioadă în care se așteaptă trecerea acestei viroze. Scopul este, ca în cursul acestui an bolnavii din Ciuc să nu fie nevoiți să meargă în spitalele din Odorheiu Secuiesc, sau Gherogheni. 

            O altă problemă este transportul personalului medical. O treime din angajații spitalului fac navetă. Nu este corect să fie amestecați cu restul navetiștilor sporind posibilitatea de a contacta virusul. Și așa sunt expuși destul de mult, destul de frecvent apar noi focare.

            Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond a avut o inițiativă foarte bună. Se propune achiziționarea casei părintești a regretatului poet secui Kányádi Sándor. Având o apreciere universală în cadrul literaturii maghiare contemporane, casa părintească a poetului probabil va putea fi gestionată mai bine de către o instituție culturală.

            Cu privire la DGASPC se poate vedea, că în acest moment problema este rezolvată.

            În rest sunt mici modificări între capitole ale instituțiilor subordonate.

 

            Întreabă dacă cineva vrea să adauge ceva la hotărârea privind modificarea bugetului?

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond clarifică o temă prezentată de domnul președinte, pentru a preveni apariția eronată a acestuia în presă, și pentru ca consilierii județeni să știe exact despre ce este vorba. Se va achiziționa casa din vecinătatea casei părintești a poetului Kányádi Sándor. Scopul este de a realiza o casă memorială a poetului, va fi amenajat un spațiu public, care va găzdui întâlniri între autori și cititori, și totodată un loc de comemorare pentru cei, care doresc să viziteze locul unde a trăit poetul și să depună harul la mormântul său. Roagă colegii să sprijine inițiativa.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán are o întrebare legată de cele menționate în Amendamentul de fond. Contrar celor menționate în raportul de specialitate cu ocazia ședinței anterioare, suma primită va fi introdus în bugetul consiliul județean la capitolul întreținere drumuri și nu la investiții?

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă pe domnul Chiorean Adrian să răspunde domnului consilier. Dacă soluția va funcționa, lucrarea se va face la jumătate de preț.

 

Domnul Chiorean Adrian, director adjunct la Direcția generală Tehnică spune, că este vorba despre zona Tărcești-Turdeni, unde alunecările de teren avansează într-un ritm rapid. Dacă refacerea drumului surpat se va include în buget ca o nouă investiție, va ține cel puțin 2 ani, până se va ajunge la executarea efectivă a lucrării. În urma verificării amplasamentului și a discuțiilor purtate cu expertul geotehnic, care a realizat expertiza, se va încerca înlocuirea fundației pe întreg sectorul afectat de alunecări. Astfel încât fundația actuală, care este compusă din argilă, care este foarte alunecoasă, să fie înlocuit cu piatră spartă și piatră brută, care va permite drenarea apei din amonte, din partea de sus a dealului prin fundația drumului. În același timp structura drumului, fundația fiind din piatră, va avea prin propria greutate  stabilitate mult mai mare. Este vorba despre zona podețului, care este cea mai afectată și trebuie o intervenție foarte urgentă pentru evacuarea apelor. În acest moment apele se acumulează în zona drumului, se îngreunează tot ceea ce înseamnă fundația drumului și încep alunecările. Față de data trecută când s-a vorbit despre expertiză, a apărut o altă zonă, zona 3, în care s-a prăbușit un nou sector de 35 m, care afectează și în stânga și în dreapta un tronson de 25  m și angrenează în mod special fundația drumului.  Despre aceasta a vorbit domnul președinte, despre realizarea unui experiment. Este vorba despre înlocuirea   fundației din argilă a drumului cu o nouă fundație din piatră și bolovani de piatră brută la o adâncime care variază între 3,5-5,5 m în funcție de sondajele geologice, în adâncimea unde unde au găsit marna, roca de bază, baza stabilă. Dacă se va reuși redarea stabilității tronsonului, se va copia soluția și în cazul altor alunecări de drumuri. Prețul lucrării va ajunge undeva la jumătate față de alte soluții folosite.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că va trimite pe grupul whatsapp noul deviz estimat în valoare de 8,3 milioane lei.  Problema este, că până se va ajunge la executarea lucrării,  cu toate avizele și autorizațiile necesare suma de 8 milioane va ajunge la 18 milioane lei. Deja acest drum a costat 10,8 milioane lei. Acum pentru 300-400 m se solicită o sumă cât a costat construcția a 10 km de drum. Se caută zilnic soluțiile potrivite, pentru că niciodată nu se va ajunge în urmă cu documentații distrugerile curente pe drumurile județene. Din aceste considerente se va face o încercare, care poate va funcționa. Dacă nu, atunci banii de la întreținere se vor pune înapoi la investiții.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér clarifică situația, ca să fie la curent cu toții. Numai acele drumuri județene vor fi puși pe listă, ca investiții, la care se poate lucra și se pot cheltui banii. Nu rămân afară din această rectificare alte drumuri din considerente politice. Are încredere, că se va lucra la toate drumurile județene când va fi nevoie.

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează consiliul despre starea investițiilor din zona Gheorgheni.

Spune, că banii necesari construcției drumului județean spre Remetea, suma ce poate fi cheltuită este disponibilă. Problema este, că nu se poate lăsa fără bani restul contractelor semnate. Există o societate, care a câștigat 7 dintre cele mai importante investiții ale Consiliului Județean Harghita.  Situația este delicată, pentru că nu ar trebui prelungite termenele de execuție. De aceea, societatea este lăsată să lucreze, dar are număr de utilaje limitate, ceea ce înseamnă, că lucrând într-o parte a județului, stagnează în partea cealaltă. Motivația lor după analizarea bugetului consiliului județean pe site-ul oficial era că unde nu s-au alocat banii pentru investiție, nu se lucrează. Drumul spre Remetea este o prioritate pentru că în viitorul apropiat speră să se prezinte un prestator care să preia activitatea de gestionare a deșeurilor în județ.

Este importantă cauza trotuarelor din Municipiul Gheorgheni.

La drumul spre Jolotca încă nu s-a ajuns să fie defalcat proiectul de achiziția publică.

            Drumul spre Km 4 de la Gheorgheni ar trebui luat ca întreg cu celelalte drumuri județene din zona Ciucului de sus și inclus în proiectul de finanțare Europeană.

            Mai este pe listă podul de la comuna Subcetate, dar acolo lucrurile stagnează, pentru că consiliul județean este în proces cu Apele Mureș.

            Astfel toate investițiile avansează în zona Gheorgheni, în măsura posibilităților.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal spune, că în ultima perioadă a urmărit cu atenție lucrările de pe drumurile județene între localitățile Ciba-Ciceu și Băile Harghita. Lucrările avansează destul de bine. S-a văzut, că s-a alocat o sumă și cu ocazia acestei ședințe pentru tronsonul Ciba-Ciceu. Întreabă dacă se dispune de suma întreagă necesară finalizării drumului spre Harghita Băi ?

            Primarii din comunele Racu, Frumoasa, Mihăileni au semnalat pentru domnul președinte, că ar fi foarte important de realizat întreținerea de vară a drumurilor județene DJ124 și DJ124A care trece printre aceste comune.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă de la domnul Chiorean Adrian dacă suma disponibilă este de ajuns pentru drumul spre Harghita Băi ? 

 

Domnul Chiorean Adrian, director adjunct la Direcția generală Tehnică răspunde, că în acest moment suma disponibilă acoperă lucrările pe drumul spre Harghita Băi. Astfel se va lucra pe întreaga suprafață a drumului. Deocamdată se face stratul de bază, apoi se va face stratul de uzură. Totuși o alocare ar fi binevenită, pentru că podețele, care au fost prevăzute în proiect nu pot fi realizate cu aripi, trebuie schimbată soluția. În acest moment totul merge bine, apoi se va vedea mai târziu ce măsuri trebuie luate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Amendamentul de fond la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.1 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.2 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.3 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 25 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.4 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.5 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.6 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.7 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.8 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.9 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.10 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.11 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.12 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Art.13 la Proiectul  de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot întregul la Proiect  de hotărâre bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 privind rectificarea

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune consilierilor județeni, că dorește ca toate investițiile planificate, care au fost aprobate în această ședință să se realizeze. Dar din păcate executantul, care a acaparat 7 din cele mai importante lucrări nu va înainta în ritmul dorit și în ritmul alocărilor de bani de către consiliul județean. A fost verificat graficul lucrărilor câștigate în sensul, că până unde va putea ajunge cu lucrările până la 31 octombrie. Dânsul dorește să se realizeze toate investițiile până la sfârșitul anului, dar probabil trebuie venit cu regrupări de sume pe la sfârșitul anului. Accentuează, că cea mai importantă investiție este drumul de la Remetea, pentru că pe acel drum se va derula toată activitatea de gestionare a deșeurilor din județ.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordine de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 173/2020, privind aprobarea Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea derulării unor activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă pe doamna Zonda Erika, director general la Direcția generală programe,proiecte și achiziții publice să explice modificarea efectuată la hotărâre.

 

Doamna Zonda Erika, director general la Direcția generală programe,proiecte și achiziții publice salută pe toți cei prezenți. Spune că la aprobarea Programului de sprijinire a cultelor religioase în cazul a 3 biserici s-a greșit la suma alocată.  Cu această corecție se va modifica hotărârea. Este vorba despre MARIAPOLI, Protopopiatul Unitarian din Odorheiu Secuiesc, cu conferințele femeilor unitariene și Întâlnirea enoriașilor unitarieni de la Szejke.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 173/2020, privind aprobarea Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea derulării unor activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2020

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordine de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici ai Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: ”Reabilitarea și modernizarea Centrului de Sănătate Sânmartin (elaborare DALI)”

 

Domnul președinte Borboly Csaba   spune, că prin această hotărâre se decide dezvoltarea unui proiect unic pe țară la Sânmartin. Este vorba despre înființarea unui centru de educație timpurie a copiilor cu probleme, CESS. Felicită pe doamna Sógor Enikő  și echipa formată de dânsa pentru efortul depus în vederea  asigurării educației speciale de la vârstele dintre 1 și 3 ani în interesul, ca acești copii să primească încă de la început posibilitatea să reintre în normalitate. Locația activității este la Sânmartin, într-un imobil, care trebuie reabilitat pentru această activitate. Documentația este pregătită și la următoarea ședință de consiliu se vor aloca fondurile necesare.  Dacă vremea permite, și construcția va fi începută.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán  are o observație. Suma avizată prin Avizul CTE nu corespunde cu cel menționat în proiectul de hotărâre. Este o diferență de 7000 lei. Solicită să se clarifice care este suma corectă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  răspunde, că suma corectă este cel, care este trecută în DALI. Roagă colegii din consiliu să aprobe suma calculată de proiectant în documentație.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici ai Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: ”Reabilitarea și modernizarea Centrului de Sănătate Sânmartin (elaborare DALI)”

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordine de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici ai Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: Refacere lucrări și infrastructură apărare pe DJ 127B km 0+000-2+500, inclusiv reparații 1 pod și reparații a 8 podețe afectate de inundațiile din perioada 7 iunie – 4 iulie 2016

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează consiliul, că este vorba despre drumul județean DJ127B din Lunca de Jos, zis și drumul spre Javardi.  În urma inundațiilor mai vechi, sunt sume alocate de la Guvern pentru acest drum. Acest drum, care merge spre Terkő, va avea continuare spre Bălan și Sândominic, dar de continuarea acestui proiect se poate vorbi numai când consiliul județean va avea fonduri de alocat destule. Din punct de vedere turistic probabil ar fi un traseu foarte important, dar trebuie așteptat un moment bun din punct de vedere al alocării de fonduri. Propune să fie aprobat această documentație,  care se va pune deocamdată în sertar, nu se va pune în licitație pentru că mai întâi trebui finalizate cele începute. Dar este un traseu important pentru viitor.        

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán   are aceeași observație, ca la hotărârea anterioară. Nu corespunde suma în documentele hotărârii.

În referatul de aprobare nu este trecut că din partea localității Valea Rece acest drum este singura arteră de acces spre orașul Bălan.  (Este unicul acces al locuitorilor din Valea Rece spre orașul Bălan).

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár explică diferența de sume dintre cel trecut în Avizul CTE și cel stabilit în documentația întocmită de proiectant. Suma trecută de proiectant în documentație este fără TVA, iar cel trecut în avizul CTE conține și TVA-ul.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán accentuează că suma care cuprinde TVA diferă dintr-un act la celălalt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba repetă, că trebuie luat mereu suma calculată de proiectant.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici al Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: Refacere lucrări și infrastructură apărare pe DJ 127B km 0+000-2+500, inclusiv reparații 1 pod și reparații a 8 podețe afectate de inundațiile din perioada 7 iunie – 4 iulie 2016

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordine de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune că se modifică statul de funcții al DGASPC HR. Câțiva colegi au înaintat în funcție. Mari modificări nu sunt.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă dacă s-au clarificat solicitările trecute în raportul de specialitate întocmit de DGAPL? 

 

Domnul  Szőcs Mátyás István, director general la Direcția generală management nu are cunoștință că s-ar fi făcut modificările necesare. Dar și din partea Direcției generale management sunt solicitate corecturi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba   întreabă dacă trebuie luat de pe Ordinea de zi hotărârea ?

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán a pus întrebarea legat de constatările raportului de specialitate, unde se desființează un post și este dus într-o altă instituție. Iar în evidențele lor sunt cel puțin două posturi care se desființează dar de fapt sunt ocupate. A pus întrebarea, ca să nu se aprobe o nelegalitate.

 

Domnul Elekes Zoltán, director general la DGASPC HR spune, că nu sunt  posturi ocupate, care se doresc mutate. Intenția este de a pune două posturi la Școala specială din Bilbor, pentru că numărul copiilor acolo este foarte mare, și numărul îngrijitorilor prea puțină. Din acest motiv se iau două posturi neocupate de la căminele de bătrâni de la Frumoasa și Gheorgheni. Restul modificărilor se referă la  înaintare în grad și modificări la posturi neocupate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare

Rezultatul votului: 24 Da, 1 Abținere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba transmite consiliului că ar dori ca ședința din marți să se desfășoară undeva afară în aer liber. Deocamdată nu are idee unde se poate organiza, dar așteaptă propunerea vicepreședinților sau a consilierilor județeni. Întreabă de la domnul secretar general când trebuie întocmită Dispoziția de convocare pentru ședința viitoare. ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár răspunde, că în cursul zilei de mâine trebuie să apară în ziarele locale, și în cursul zilei de mâine trebuie comunicate și materialele de ședință.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se va ține ședință în teritoriu marți. Recunoaște, că aplicația ZOOM este foarte eficientă,se poate participa la ședință stând în mașină, deplasând.  Dar întâlnirea personală este mai importantă. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba închide ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita, și mulțumește pentru participare.

 

Minuta Ședinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 21 iulie 2020,  cu număr de înregistrare  nr. 16797 / 2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, 14 septembrie 2020

 

Președinte                                                                    Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                             Vágássy Alpár

 

Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

 

 

 

 

 

 

Întocmit,

Kelemen Biborka