Consiliul Judeţean Harghita
sâmbătă, 27 aprilie 2024 10:34:17
Consiliul Judeţean Harghita
Proces Verbal al ședinței extraordinare CJH din 20 mai 2020

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare  a Consiliului Judeţean Harghita din data de 20 mai  2020

 

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 20 mai 2020

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

11

DOBREAN VASILE

PSD

12

DOBREAN TEODOR CONSTANTIN

PNL

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

HÎRLAV COSTIN

PDS

15

INCZE CSONGOR

UDMR

16

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

17

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

18

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

19

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

25

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

26

SÁNDOR BARNA

UDMR

27

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

28

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

29

SZENTES ANTAL

UDMR

30

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr. 635 / 2020, cu modificările și completările ulterioare,  în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. a din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár salută pe toţi cei prezenţi.     Spune că din cei 30 de consilieri judeţeni lipsește Berde László și   Rácz Istvan.  Declară  că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba salută pe toți cei prezenți și invită colegii la premierea  acelor persoane de care   județul Harghita este mândru pentru activitatea depusă în timpul pandemiei. Domnul președinte adresează cuvinte de laudă celor care sunt în prima linie în lupta împotriva epidemiei.  Este vorba despre cei de la Serviciul de Ambulanță Județean Harghita  și de cei de la ISU. Dintre aceștia dorește să  evidențieze cinci  persoane  și mulțumește domnului colonel Cimpoieșu Stelian  ISU Harghita și   domnului Peter Szilard  din partea serviciului de ambulanță, pentru recomandările făcute.

 

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă o scurtă înregistrare  cu persoanele din prima linie,  remarcă că acești oameni prestează o activitate foarte  importantă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că gardienii publici sunt supraveghetorii locali voluntari care asumă serviciul în fiecare zi, în special seara. Domnul președinte evidențiază doi dinte ei și prezintă  mai întâi premierea  domnului  Godra Venczel și roagă pe domnul vicepreședinte  Bíró Barna Botond să prezinte  laudația.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond salută pe toți cei prezenți și citește laudația   contrasemnată de  domnul primar Tikosi Laszlo și  domnul viceprimar Rigo Mihaly.  Godra Venczel este  președintele Pazei Civile din Merești încă de la înființare. A  făcut foarte multe pentru a aduce ordinea și liniștea înapoi acasă în această comună. Își desfășoară activitatea nu numai în comuna Merești, ci și în  jurul Homorod Mic, făcând o impresie bună asupra colegilor. Este membru  al asociației de pompieri voluntari, în cadrul căruia a participat la multe acțiuni în comuna Merești și zona  Homorodului.  Participă regulat  la competițiile de pompieri și este unul dintre organizatori  din cadrul echipei.  Întreține o relație foarte bună cu conducerea comunei, stă la dispoziția lor zi și noapte, are o relație foarte bună și cu  angajații Poliției Române, care în multe cazuri se informează de la dânsul  despre cele întâmplate în comună. De la începutul carantinei  zi și noapte lucrează  în folosul comunității de exemplu :  cumpără medicamente pentru  cei în vârstă,  ajută în distribuirea  pachetelor de ajutor, participă în monitorizarea celor reîntorși din străinătate,  și anunță conducerea comunei și DSP. Efectuează zilnic instruirea colegilor de la Paza Civilă, lucrează cu devotament, din aceste considerente Consiliul Județean Harghita  acordă premiul de altruism.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește  domnului vicepreședinte pentru cuvintele  rostite și anunță prezentarea unui scurt film   despre domnul Gergely Istvan,conducătorul gărzii civile voluntare din Zetea, și  dă cuvântul domnului Sandor Barna , pentru a prezenta laudația.

 

Domnul Sandor Barna salută pe toți cei prezenți și subliniază  că ”domnul Gergely Istvan mai bine de 5  ani este conducătorul gărzii civile voluntare din comuna Zetea. În prezent numărul membrilor asociației a trecut de 250 de persoane. Ei sunt oamenii care patrulează voluntar în fiecare zi. De când s-a înființat această asociație, de atunci, numărul infracțiunilor în comună este practic inexistent sau complet neglijabil. Gergely Istvan coordonează planuri,  face tot posibilul pentru a asigura funcționarea pazei civile și pe lângă toate acestea continuă să ajute în înființarea lor. Sperăm că, cu această perseverență, el va servi comunitățile noastre pentru mulți ani de acum încolo. Îi dorim sănătate bună și toate  cele bune.”

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru cuvintele  rostite și menționează că în ceea ce privește premiile acordate de Consiliul Județean Harghita,  dorește să felicite toți premianții și remarcă că filmul care prezintă activitatea   lui Gergely Istvan este foarte frumos.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară, nu înainte de a da cuvântul domnului primar Tikosi  Laszlo.

 

Domnul primar Tikosi Laszlo  mulțumește premiul  și în numele lui Godra Venczel și subliniază că, cum a spus și domnul vicepreședinte în laudație, domnul  Godra Venczel merită din plin acest premiu, slujește cu devotament comunitatea, și spune că, de vreme ce există paza civilă, nu sunt spargeri, nici furturi în comună, oamenii trăiesc în pace și liniște, ceea ce este și meritul domnului Godra Venczel. Domnul primar mulțumește din nou  conducerii Consiliului Județean Harghita pentru acordarea acestui premiu domnului  Godra Venczel.

 

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă un scurt film despre activitatea domnului Godra Venczel ,felicită premianții, și roagă colegii dacă cineva are cunoștințe despre persoane cu activitate remarcabilă să anunțe conducerea Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide lucrările ședinței extraordinare și subliniază că pe odinea de zi   sunt 7 proiecte de hotărâri,  3 completări referitoare la modificarea bugetului de venituri și cheltuieli, repartizare pe teritorii și aprobarea contractului de administrare a firmei Honline Media.

 

Domnul președinte Borboly Csaba – întreabă dacă are cineva ceva de adăugat în legătură cu proiectul ordinii de zii, și arată că în primul rând trebuie votat  completările,care au fost trimise de trei zile.

 

Aprobarea suplimentului la proiectul ordinii de zi.

 

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot întregul proiect cu ordinea de zi.

 

PROIECTUL ORDINII DE ZI

Proiectele de hotărâri care urmează să fie dezbătute şi supuse aprobării

în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 20 mai 2020

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Cererii de tragerii nr.1 din Contractul de credit pentru investiții 21091219831/2019, pentru finanțarea cheltuielilor Proiectului cu titlul ”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000”, cod SMIS 115755, în conformitate  cu prevederile Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 315/2019, privind aprobarea proiectului contractului de finanțare rambursabilă.

Inițiator : vicepreşedintele Barti Tihamér

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și  al activităților prin care va fi implicat Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc în parteneriat cu U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita, privind proiectul de finanțare ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare pentru consolidarea capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID-19 în Spitalul Județean de Urgentă Miercurea Ciuc" în cadrul Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 ”Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19” Obiectivul Specific 9.1 ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”

Inițiator : președintele Borboly Csaba

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și  al activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, privind proiectul de finanțare ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare pentru consolidarea capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID-19 în Județul Harghita și în Centrele sociale rezidențiale din subordine" în cadrul Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 ”Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19” Obiectivul Specific 9.1 ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”

Inițiator : vicepreşedintele Barti Tihamér și vicepreședintele Bíró Barna Botond

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea dreptului de uz și de servitute de trecere către Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice ,,Transilvania Sud” S.A. prin Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Harghita, asupra terenului aflat în proprietatea publică al județului Harghita, pe care sunt amplasate instalațiile energetice, adică Postul de Transformare Zidit nr. 38 LES 20kV, LES 0,4kV și tabloul electric de distribuție situat în Mun. Miercurea Ciuc, str. Dr. Dénes László, nr. 2

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

Supliment la PROIECTUL ORDINII DE ZI

  1. Proiect de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind numirea  administratorului la societatea ”Honline Media” SRL

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

Diverse

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la primul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Cererii de tragerii nr.1 din Contractul de credit pentru investiții 21091219831/2019, pentru finanțarea cheltuielilor Proiectului cu titlul ”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000”, cod SMIS 115755, în conformitate  cu prevederile Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 315/2019, privind aprobarea proiectului contractului de finanțare rambursabilă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba – menționează că se dorește tragerea unei sume din linia de credit pentru prefinanțarea proiectului ”Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 km 38-621 – 54+984; DJ 133 km 25+000 – 41+866; DJ 137A km 0+000-16+000” finanțat de  Uniunea Europeană.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamer salută pe toți cei prezenți,  informează colegii  în legătură cu acest proiect. Trebuie  știut că  pregătirea caietului de sarcini se află în  faza în care mâine poate fi pus fără probleme pe SICAP, la achizițiile publice, de aceea este convocată mâine o ședință. Trebuie știut că a fost aprobat la toate nivelurile,ca acest proiect să fie dus în faza următoare. Acest lucru va depinde de cât timp va dura acceptarea SICAP ,  și după aceea urmează achiziția publică. Momentan achiziția lucrărilor se află în această fază.

Datorită faptului că am cuprins acest proiect la buget la începutul anului, indicând partea din linia de credit din partea de venituri proprii, deci pentru această sumă mică, suma de aproximativ 300.000 lei, și vom ști cum să procedăm în cele ce urmează.  Se începe acum cu o sumă mică ca publicitate cu speranța  că va fi aprobat la București,  ca lucrările să fie finalizate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă cineva are ceva de adăugat, de comentat – nu are, și supune la vot proiectul de hotărâre.

 

Rezultatul votului: 23 Da, 1 Nu, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și  al activităților prin care va fi implicat Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc în parteneriat cu U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita, privind proiectul de finanțare ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare pentru consolidarea capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID-19 în Spitalul Județean de Urgentă Miercurea Ciuc" în cadrul Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 ”Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19” Obiectivul Specific 9.1 ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”

 

Domnul președinte Borboly Csaba  în cadrul acestui proiect de hotărâre solicită susținerea consiliului.  Domnul președinte arată că se profită de această oportunitate cu care guvernul a venit, ghidul final de cerere a fost trimis și se dorește   a oferi  Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc ajutor pentru depunerea cererii. Acest   proiect este important, deoarece dezvoltările făcute  în această perioadă pot fi contabilizate și centrul de laborator al spitalului poate fi consolidat. Dezvoltările și ideile urgente  legate de virus trebuie să fie contabilizate până la sfârșitul lunii septembrie, ceea ce înseamnă că în cazul în care urmează un al doilea val al virusului, spitalul va   fi mai bine pregătit pentru această perioadă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba – menționează că spitalul din Miercurea Ciuc se află sub o presiune uriașă Numărul persoanelor infectate a crescut ieri cu încă 22 de cazuri. Ultimele cazuri vor fi anunțate seara. Deci, acest lucru înseamnă că numărul persoanelor infectate crește foarte mult aici, în zona Ciuc. Din această cauză trebuie luate măsuri în ceea ce privește bolnavii asimptomatici, trebuie găsit loc pentru ei, ca spitalul să poate fi eliberat,zilnic vin cazuri noi.  De aceea au fost importante toate măsurile luate în ultimele două luni și jumătate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba felicită pe doamna manager Konrad Judit și echipa sa pentru eforturile depuse ,că a putut ține echipa întreagă, nimeni nu și-a dat demisia, nu au avut altercații, circ, nu a fost nevoie de preluarea conducerii de către armată, ca în unele cazuri din țară.

 

Domnul președinte Borboly Csaba invită la cuvânt pe doamna manager Konrad Judit să prezinte punctul său de vedere.

 

Doamna manager Konrad Judit salută pe toți cei prezenți și arată că spitalul va solicita  instrumente medicale în mai multe categorii. Prima categorie este  dializa-hemodializa,  deoarece pacienții   critici sau  cu formă severă care au nevoie de dializă trebuie tratați. Sunt solicitate cinci dispozitive de hemodializă și cinci dispozitive de dedurizare a apei, în plus, echipamentul necesar pentru efectuarea testelor  Centrifuga RT PCR. Acestea sunt cele care aparțin dispozitivelor PCR și sunt necesare pentru testare, precum și mai multe echipamente , cum ar fi monitoare și injectomate,   radiografie , scaun dentar și dispozitiv de radiografie dentară, ecograf, dispozitiv de monitorizare centrală și paturi de terapie intensivă. Pe lângă toate acestea mai este nevoie la pneumologie  de un aparat  mare de radiografie și cinci microscoape. Acestea sunt echipamentele care au fost trecute în proiect.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește doamnei manager Konrad Judit pentru cele prezentate, și felicită și pe directorul economic  al spitalului domnul  Laszlo Botond și întreabă dacă au găsit consultant de proiect.

 

Domnul director economic Laszlo Botond – salută pe toți cei prezenți și menționează că  deja au făcut contract cu consultantul de proiect. Dacă lista va fi aprobată atunci  poate fi trimis către consultant. Proiectul cu cât va fi depus mai repede , șansele de a primii finanțare vor fi mai mari. Lângă cele menționate mai sunt și echipamentele de protecție, medicamentele, dezinfectanții, la care din propriul buget au fost cheltuiți 3 milioane de lei.

Se dorește includere în ofertă a  acestei cantități estimative până în septembrie. Dacă datele sunt puse la dispoziția solicitantului, cererea va fi depusă cât mai curând posibil, Spitalul Județean de Urgență va fi printre primii ” primul venit, primul servit”.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă pe doamna manager Konrad Judit, care este ideea în legătură cu testare?. Având în vedere că mulți oameni se interesează, sunt îngrijorați , vor să facă teste,  sunt firme care vor să testeze angajații, contracost. Modalitate de testare există în județi, Spitalul din Odorheiu Secuiesc a început deja testările și Laboratorul PRODIA. Având în vedere , creșterea numărului  de infectați, ar fi posibil  efectuarea testărilor și în Miercurea Ciuc?.

 

Doamna  manager Konrad Judit subliniază – în cazul în care tendința  de creștere a infectărilor continuă, atunci și Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, va  fi ” forțat ” să efectueze teste contracost, deoarece după cum se vede și la PRODIA, solicitările sunt din ce în ce mai mari, și nu vor avea capacitate de a testa pe toți.

 

Domnul consilier județean Zakarias Zoltan  are două obiecții, prima este formal, în art.6 al proiectului de hotărâre  este  scris că domnul  vicepreședinte este  responsabil, dar nu este trecut care vicepreședinte, trebuie completat. Asta se referă și la următorul proiect de hotărâre, și a doua obiecție este legată de conținut. Doamna manager  a prezentat lista  cu nevoi, dar această listă nu ar trebui atașat la hotărâre, precum și suma  pentru care va fi depus cererea de finanțare?. Nu reiese de nicăieri, mai degrabă în mod indirect din modificarea de buget.

 

Domnul președinte Boboly Csaba menționează că în hotărâre este o inexactitate, având în vedere că  domnul președinte coordonează  spitalul,  mandatarul pentru implementare este președintele consiliului județean. Domnul președinte  roagă spitalul , pe domnul director general adjunct Peli Levente sau pe doamna director general Zonda Erika să facă publică lista, pentru a putea fi studiat de colegi.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamer întreabă  în legătură cu proiect și în legătură cu hotărârea, dacă este scris că ar face  în parteneriat acest proiect, acuma în măsura în care  nu ar exista investiții din partea consiliului județean.

Întrebarea este dacă mergem în parteneriat sau mergem pe varianta ca spitalul depune cerere de finanțare ?

 

Domnul vicepreședinte Bati Tihamer  arată că au fost depuse propuneri , și din fericire propunerile făcute de Consiliul Județean Harghita au fost luate în considerare și au fost aprobate. Teoretic și spitalele mici pot depune cereri,cu aceea completare că din partea ministerului este nevoie de aprobare. Domnul vicepreședinte speră că vor profita mulți de această oportunitate și costurile care au fost cheltuite aici în județ din banii Uniunii Europene vor putea fi  rambursate.

 

Domnul  președinte Borboly Csaba  menționează că Consiliul Județean nu dorește  să depună solicitare pentru echipamente ca să evite eventualele critici sau subiecte nedorite de aceea este lăsat  modelul contractului atât de vag, ca să poate fi lăsat spitalul să meargă înainte. Domnul președinte este încrezător că licitația va fi câștigătoare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre

 

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul proiect de hotărâre:

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și  al activităților prin care va fi implicat U.A.T. Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, privind proiectul de finanțare ”Creșterea capacității

de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare pentru consolidarea capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID-19 în Județul Harghita și în Centrele sociale rezidențiale din subordine" în cadrul Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 ”Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19” Obiectivul Specific 9.1 ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”

Domnul  director general Elekes Zoltan salută pe toți cei prezenți și informează  consilierii și colegii că în ultima perioadă sistemul de protecția copilului s-a confruntat cu unele dificultăți.  Colegii au fost nevoiți să se mute în cămine pentru schimburi de două săptămâni. Căminele erau complet închise de lumea exterioară.  Colegii nu mai sunt nevoiți  să se mute în cămine, dar constrângerea de mișcare este menținută în continuare, deoarece problemele acum încep să se agraveze. În ceea ce privește proiectul, a fost pregătit un sumar cu echipamentele de protecție, cu dezinfectante etc. și se solicită finanțarea acestor costuri semnificative. În căminele familiale, în centrele de adulți pentru persoanele cu handicap, în căminele de copii mai mari, sunt necesare multe mijloace  pentru a se putea apăra împotriva răspândirii virusului.

 

Domnul  vicepreședinte Biro Barna Botond  roagă  pe domnul director general Elekes Zoltan să transmită către colegii lui stima și mulțumirea conducerii Consiliului Județean, deoarece domnul director a menționat că ultimele două luni au fost împovărătoare, în special ultimele două luni și jumătate, pentru personal. Este îmbucurător că  DGASPC a putut rezolva acest lucru cu ajutorul administrațiilor  locale. Domnul vicepreședinte speră că și acest proiect va fi câștigător .

 

Domnul  vicepreședinte Biro Barna Botond  felicită pe cei doi câștigători de proiect UE , care au fost realizate de protecția copilului,  deoarece datorită acestui fapt la Cristuru Secuiesc  va fi posibilă mutarea centrului social din Conacul Gyárfás și construirea a două case.  Serviciile prestate în aceste cămine vor putea fi extinse în întreaga microregiune, și la copii cu dizabilități din regiunea  Cristur. Domnul vicepreședinte felicită DGASPC pentru această realizare, și asigură tot sprijinul pentru recuperarea  sumei de aproape 20 de milioane de lei, gaură în bugetul DGASPC Harghita. Speră că această sumă va fi obținută de la guvern,dacă nu,  vor  găsi alte soluții pentru ca DGASPC Harghita să poate trece mai ușor  de această perioadă grea.

 

Domnul director general adjunct Peli Levente salută pe toți cei prezenți și dorește să completeze cele prezentate de domnul director, și anume de ce nu a fost trecut suma exactă.  Momentan sunt rezumate valorile acelea  care au fost cheltuite până acum.  Se lucrează la un calcul punctual, care poate fi plătit până la 30 septembrie.   Momentan valoarea proiectului este de 3,5 milioane de lei, dar încă nu sunt date exacte, și din această cauză nu a fost trecută suma exactă. Când va fi gata  cererea de finanțare , atunci contractele  de parteneriat vor fi întocmite concret, cu activități, cu valori, și atunci se va propune să fie prezentat consiliului pentru aprobare, ca proiectul să poate fi depus cât mai urgent.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Se trece la următorul proiect de hotărâre:

 

Proiect de hotărâre privind acordarea dreptului de uz și de servitute de trecere către Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice ,,Transilvania Sud” S.A. prin Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Harghita, asupra terenului aflat în proprietatea publică al județului Harghita, pe care sunt amplasate instalațiile energetice, adică Postul de Transformare Zidit nr. 38 LES 20kV, LES 0,4kV și tabloul electric de distribuție situat în Mun. Miercurea Ciuc, str. Dr. Dénes László, nr. 2.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  menționează că încep  lucrările la Spitalul județean, capacitatea transformatorului trebuie mărită, iar pentru această investiție, terenul va fi predat către furnizorul de energie electrică.

Întreabă dacă are cineva ceva de adăugat – nu are -  și supune la vot proiectul de hotărâre.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Se trece la următorul proiect de hotărâre

 

Proiect de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba  invită pe domnul director general Bicăjanu Vasile să prezinte proiectul de hotărâre, și anunță colegii  că le-a trimis un amendament de fond  care vizează spitalul și roagă să studieze până se ajunge la vot.

 

 

Domnul director general Bicăjanu Vasile mulțumește pentru cuvântul acordat și face cunoscut că din fondul de rezervă bugetară în amendamentul de fond  se alocă  55.ooo de lei  pentru spital,pentru continuarea  lucrărilor  de amenajare  a spitalului modular și pentru sistemul de alimentare cu oxigen. În buget  au fost cuprinse  aceste investiții ale spitalului, doar despre spital se vorbește. În plus în  bugetul spitalului au intrat 4.221 de lei din  donațiile și restul  pentru  măririle de investiții  care au fost prezentate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă are cineva ceva de adăugat – nu are – și supune la vot  amendamentul.

 

Aprobarea Amendamentului de fond asupra  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot articolele proiectului de hotărâre.

 

Aprobarea Art. 1 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Aprobarea Art. 2 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Aprobarea Art. 3 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Aprobarea Art. 4 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Aprobarea Art. 5 al  proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot întregul proiect de hotărâre.

 

Aprobarea întregului  proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2020 și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Se trece la următorul proiect de hotărâre:

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba  subliniază că acest proiect de hotărâre se referă la repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit. Aici a apărut o eroare. Înainte de propunerea grupului UDMR, colegii au prezentat acest material. Și până acum au fost respectate principiile regiunilor,  principiile  raportului etnic, au fost  respectate multe aspecte, tocmai pentru că județul Harghita este  un județ atipic, neuniformă, cu trei regiuni, iar structura așezărilor din județ este complet diferită.

Prin urmare, consiliul județean a fost întotdeauna atent atunci când redistribuia banii. Dacă cererea era mai mare decât suma disponibilă, a încercat să se asigure că toate regiunile să progreseze și să se dezvolte în mod egal. Trebuie știut că la pregătirea deciziilor sunt luate în considerare mai multe aspecte. Primul și cel mai important aspect este , ca proiectele să fie viabile.

Există pagina achizițiilor,  www. hargitamegye.ro , www.judetulharghita.ro și este folosit într-un mod  transparent, și clar  pentru sistemul diverselor dezvoltări și investiții. Trebuie știut că este vorba despre repartizare, care nu este proporțională  cu populația . Orașele și comunele  mai mari au venituri mult mai mari, deoarece ponderea mai mare a impozitului pe venit este colectată în principal de către municipii. Sunt mulți oameni  care trăiesc în comune și lucrează în orașe, a căror impozit pe venit revine orașului în care lucrează și nu comunei  în care trăiesc. Această formă de sprijin din acest motiv este numit egalizare. Consiliul județean   încearcă în mod responsabil să susțină proiecte de dezvoltare care se consolidează între ei, în conformitate cu obiectivele anunțate în fiecare an și se integrează în strategia de dezvoltare a județului.

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba  subliniază că împărțit pe trei regiuni, calculat pe  etnie, consiliul județean încearcă  să urmărească acordarea  subvențiilor. În anul 2016 la alegerile locale, grupul  UDMR a fost împuternicit cu asumarea răspunderii și cu prezentarea diferitelor decizii. Desigur, și sugestiile consilierilor județeni  din alte partide au fost și sunt luate în considerare,  ori de câte ori a fost posibil. Când a existat și când există  o cerere, este consultată și se caută întotdeauna, așa cum s-a votat bugetul , pe cât posibil să fie consens. În ceea ce privește redistribuirea de 6%, trebuie știut că partea rezervată pentru regiunea Gheorgheni și comunităților de români din regiunea Gheorgheni și a Odorheiului Secuiesc este deja utilizată,  în mare măsură, iar în Ciuc mai este un spațiu de mișcare , care va fi propus consiliului pentru votare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că solicitarea dânsului către consilierii județeni a fost mereu aceea dacă este vorba despre o propunere  din   Gheorgheni, trebuie spus și de unde poate fi luat, sau dacă este vorba despre o propunere de  modificare din Ciuc, de unde poate fi luat. Lucrurile  trebuiesc cântărite,  pentru că ar fi foarte popular, ca pentru cea mai îndrăgită așezare,   fiecare consilier județean  ar veni cu o propunere pe întreaga sumă,  și după aceea ar putea face declarații de presă, că el a lucrat foarte mult,  a depus propunerea , dar marea majoritate a  consilierilor  nu și-au dat aprobare. Din acest punct de vedere  modificările generale trebuiesc chibzuite. Este o propunere din   partea Ciucului referitoare la trei localități, și din partea Odorheiului sunt câteva propuneri concrete pentru câteva localități, și mai este  situația Topliței.

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că și  din partea  Instituției Prefectului Județului Harghita  a sosit o propunere în ceea ce privește situația Topliței. Domnul președinte spune că vor fi luate pe rând modificările de bază și anume Comuna Joseni a solicitat o modificare interioară în cadrul sumei totale primite.

 

Domnul consilier județean Kassay Peter salută pe toți  cei prezenți și  spune că la proiectare  s-a întâmplat o neînțelegere. ISU Joseni ar dori să cumpere o mașină  de intervenție rapidă. O parte din cheltuială va fi suportată de  Consiliul local din Joseni, de composesorat etc. și se dorește modificarea sumei    părții Consiliului județean.

 

Domnul președinte Borboly Csaba subliniază că aici suma nu se modifică, și dacă da , roagă pe domnul consilier județean Kassay Peter să spună de unde va fi luată această sumă.

 

Domnul consilier județean Kassay Peter  arată că la ședința anterioară au căzut de acord că la următoarea ședință va fi pus pe ordinea de zi. A observat  că  nu a fost inclus în buget și din această cauză a depus propunerea de modificare.

 

Domnul președinte  Borboly Csaba subliniază că trebuie menționată sursa.

 

Domnul consilier județean Kassay Peter nu dorește să poarte dialog pe această temă, dar subliniază că după cunoștințele lui  la nivel județean există resurse.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă pe domnul consilier dacă vrea să ia banii Ciucului?

 

Domnul consilier județean Kassay Peter spune că dacă ar fi știut mai devreme că trebuie spus  de  unde poate fi luat suma , s-ar fi gândit la asta, numai că mult așteptata discuție, despre care era vorba,nu a avut loc.

 

Domnul președinte Bobol Csaba  precizează din nou că  răspunderea este a Grupului  UDMR. Fiecare regiune  a dorit ca din acest punct de vedere să fie autonomie.  Autonomia nu înseamnă  numai drepturi ,  înseamnă și obligații. În acest sens, consiliul județean  așteaptă ca fiecare regiune din județ să aibă o idee despre modul în care vor fi redistribuiți banii. Din partea Gheorgheni există o așteptare ca Ciuc sau Odorhei să predea bani. Asta poate fi discutat, dacă nu poate fi rezolvat în interiorul regiunii respective.

 

Domnul consilier județean Kassay Peter propune  amânarea acestei probleme la ședința următoare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba este de acord cu amânarea și atrage atenția tuturor asupra faptului că până când banii nu sunt cheltuiți, de asemenea nici finanțele nu alocă  așa cum decide consiliul, ci treptat, în măsura în care banii din impozitul pe veniturile personale se acumulează în casieria  națională, așa revin banii în județ. Acum două luni , două luni și jumătate  plata sumei acordate era 30%  de aceea pot fi făcute corecții. De pildă depozitul de deșeuri nu a fost construit în comuna  Tomești ci în comuna Remetea. Dacă în interiorul regiunii nu se ajunge la un consens, trebuie discutat cu domnul vicepreședinte, și trebuie  convocat la nivel județean ședința Grupului Parlamentar UDMR.

 

Domnul consilier județean Kassay Peter mulțumește pentru  cele prezentate de domnul președinte.

 

Domnul președinte Borboly Csaba atrage atenția tuturor  că în luna mai va fi ținută încă o ședință ordinară, și problemele acestea pot fi rediscutate la aceea ședință.

 

Domnul președinte Borboly Csaba   subliniază să fie trecut în procesul verbal al ședinței că domnul consilier județean și-a retras modificările propuse ,dar nu definitiv.

 

Domnul consilier județean  Zakarias Zoltan   mulțumește pentru cuvântul acordat și arată că domnul președinte degeaba îi pune aceeași întrebare ca și domnului  Kassay Peter, având în vedere că din aceste criterii nu au primit nici-o informație. El are cunoștințe numai despre faptul că au fost depuse cereri,dar Odorheiu Secuiesc nu a primit nici un leu. În momentul de față din tabel reiese că împreună cu completări sunt 4,5 milioane de lei , care nu sunt  alocate. Din această cauză domnul Zakarias nu a propus suma totală pe proiectul orașului, ci  numai 1 milion de lei. Domnul consilier județean își menține și în continuare propunerea sa.

 

Domnul vicepreședinte Biro Barna Botond nu exclude cele propuse de dl. Zakarias, dar această situație trebuie luată în considerare din mai multe puncte de vedere. Există un obicei,care nu s-a născut între domnul  vicepreședinte și domnul președinte, ci  cu mult timp în urmă,  între cele trei regiuni, municipii. Există precedent când regiunea Odorhei,  a renunțat la 5 milioane de lei în favoarea  Municipiului Odorhei Secuiesc,   ca  datoria uriașă din casieria orașului , să poate fi rezolvată. Ar fi justificat să aibă loc o altă conversație. Conducerea Consiliului Județean este  deschis la acest lucru,  dacă Odorheiu Secuiesc  are într-adevăr o astfel de mare  problemă, conducerea Consiliului Județean să se  așeze la  masă ,  împreună  cu primarii din  regiunea Odorhei.  Domnul vicepreședinte roagă pe domnul primar  Galffy  să-i încurajeze pe ceilalți primari să facă același lucru, să participe la o astfel de întâlnire pentru a discuta despre suma care într-adevăr ar ajuta pe municipiul  Odorheiu Secuiesc să iasă din această mare problemă. De asemenea, să se vadă care sunt achizițiile, care sunt cheltuielile la care ar renunța administrațiile locale din regiune.  Pe plan local au  fost purtate  de mai multe ori discuții pe această temă. Regiunea a fost solidară deja în construirea   unui  Microabator  la Cristuru Secuiesc, care să deservească toată regiunea. Din această cauză toată lumea a renunțat la o parte din banii lui. Trebuie făcut o întâlnire cu domnii primari și trebuiesc purtate discuții. Trebuie văzut dacă este adevărat  că Odorheiu Secuiesc anul trecut nu a primit nici un leu, de asemenea vor fi verificate sumele pe care le-a primit în anii precedenți din bugetul Consiliului  Județean Harghita. În cazul în care domnii primari  așa consideră  , că trebuie  rediscutat această problemă,  conducerea Consiliului Județean Harghita nu are nimic împotrivă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă pe domnul consilier județean Zakarias Zoltan , dacă retrage propunerea sau  va fi supus votării ?

 

Domnul consilier județean Zakarias Zoltan – propune să fie votat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă că  în politică, fiecare pas are consecințe, dar dacă domnul consilier insistă, atunci se va vota, și menționează că el va vota cu abținere.

 

Votul privind Amendamentul de fond al domnului consilier Zakariás Zoltán asupra  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 7 Da, 13 Abținere, 2 Nu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă pe domnul secretar general al județului dacă sunt 16 voturi ?

 

Domnul secretar general al județului Vagassy Alpar răspunde că nu sunt .

 

Domnul președinte Borboly Csaba roagă pe domnul vicepreședinte Biro Barna Botond  să se consulte cu conducerea orașului și îndeamnă pe domnul consilier județean să depună   o altă propunere care speră, că va avea mai mult succes.

 

Domnul  consilier județean  Dobrean Teodor salută pe toți cei prezenți  și arată că după cele discutate  la ședința anterioară care a avut loc la începutul lunii,era  alocarea  respectivă. Astfel Toplița  după cum este cunoscut, n-a depus atunci respectivele note de fundamentare, pe care  ulterior le-a depus. Chiar domnul consilier județean personal a solicitat printr-un amendament suplimentarea unei sume pentru Toplița. Și-a retras amendamentul  respectiv,   din cauza faptului că sumele nu se regăseau  în buget pentru a putea să se  facă o alocare și pentru Toplița.  Ulterior , zilele trecute s-au introdus și notele de fundamentare pentru proiectele  pe care le are  în derulare Toplița, și menționează că sunt două proiecte foarte importante. Unul este cu privire la  finalizarea lucrărilor de  asfaltare  a unei străzi pe care se bazează  dezvoltarea zonei  industriale a Topliței, și a doua este pentru  continuarea lucrărilor  a sensului giratoriu prin centru pentru cea mai importantă  arteră principală din Toplița,pentru  gestionarea traficului. Cu privire la sumele alocate la lucrările pentru care a solicitat Toplița finanțare, sunt mulțumitoare. Astăzi din câte s-a văzut  respectivele sume  s-au propus pentru a fi retrase.  

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor insistă  să se voteze amendamentul său, întru-cât este importantă finanțarea acestor lucrări  și pentru Municipiul Toplița. După cum este de știut Toplița nu s-a regăsit  între localitățile care  au primit  sume de bani  și dânsul consideră  că ar fi important ca și Toplița să se regăsească  acolo.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă colegii din Gheorgheni dacă susțin cele prezentate de domnul consilier județean Dobrean Teodor ? și menționează că la ședința anterioară era vorba că cele două grupuri împreună cu domnul vicepreședinte  vor purta discuții  și dacă s-au realizat aceste discuții ?.

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor  arată că el a purtat discuții cu domnul vicepreședinte Barti Tihamer , legat de solicitarea sa,  pentru a fundamenta  și pentru a prezenta  importanța și a găsi soluție pentru  finanțare. Din câte s-a înțeles și domnul vicepreședinte  susține  solicitarea domnului consilier. Domnul consilier spune că nu știe dacă lucrurile s-au schimbat de la ultima discuție și așteaptă și el răspuns din partea domnului vicepreședinte.

 

Domnul consilier județean Kassay Peter  menționează că dacă a înțeles bine   în ultima cerere era vorba despre 287.000 de  lei. Dacă asta este în ordine atunci și din partea noastră este ok.

 

Domnul președinte Borboly Csaba atrage atenția celor de la PNL și PSD că  acesta era ultimul bănuți. Era pentru zona nordică. Dacă nu are nimeni nimic împotrivă domnul președinte propune la vot amendamentul domnului consilier județean Dobrean Teodor.

 

Aprobarea Amendamentului de fond al domnului consilier Dobrean Teodor Constantin asupra  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

 

Rezultatul votului: 20 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot întregul proiect de hotărâre.

 

Aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare

 

Rezultatul votului: 19 Da, 1 Abținere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  subliniază că punctul Diverse de pe ordinea de zi va fi adus mai în față, pentru că ultimul va fi votul secret.

 

Se trece la următorul proiect de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind numirea  administratorului la societatea ”Honline Media” SRL

 

Domnul președinte Borboly Csaba  menționează că și județul Harghita se confruntă cu lipsa forței de muncă. La firma proprie a Consiliului Județean la Honline Media SRL , prin mai multe anunțuri, prin concurs,  s-a reușit cu greu   găsirea  administratorului  firmei.  A fost prelungit de 3-4 ori delegarea temporară  a acestei funcții.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă are cineva ceva de adăugat de comentat .

Nu are nimeni și astfel  supune la vot proiectul de hotărâre.

Aprobarea proiectului de hotărâre privind numirea  administratorului la societatea ”Honline Media” SRL

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte  Borboly Csaba   întreabă dacă are cineva ceva de adăugat, că apoi se va tece la votul secret , și rămân în programul Zoom doar consilieri județeni și un administrator IT.

Domnul președinte Borboly Csaba arată o foaie . Pe această foaie  se încearcă notarea   acelor idei care în următorii 7 ani ar putea fi sprijinite de Uniunea Europeană ca posibile proiecte . Împreună cu domnii vicepreședinți au semnat o adresă și au trimis către toți primarii , către instituțiile subordonate , către composesorate , microregiuni , multor organizații civile , instituțiilor de cult, să se înregistreze  cu idei de proiecte , și aici pot fi trimise ideile pentru care în perioada 2021 – 2027 să solicite finanțare din partea Uniunii Europene. Se dorește armonizarea  proiectelor. De pildă dacă două  sate învecinate vor să facă dezvoltare de drum, reparații de drum etc. care se întâlnesc undeva, lucrări  care sunt   importante pentru ambele comune sau cineva dorește instalarea rețelei electrice, ori să facă un parc industrial, proiectele trebuiesc armonizate. Trebuie ținut cont ca de exemplu o carieră și o pensiune la câțiva metrii distanță, nu și-ar consolida   activitățile împreună.

Domnul președinte Borboly Csaba roagă consilierii județeni ca fiecare să încurajeze primarii din regiunea pe care o reprezintă , fiindcă acum este perioada în care România contractează pe ce proiecte solicită finanțare de la Uniunea Europeană. Din cauza pandemiei  această perioadă a fost decalată, dar este foarte posibil ca în cursul verii  aceasta se va accentua. Este în derulare  Strategia de dezvoltare Harghita  2030,  și în cadrul căruia trebuiesc armonizate banii europeni pe următorii 7 ani. Asta a fost primul lucru, al doilea este digitalizarea  învățământului.

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește domnului  director Ferencz S. Istvan , președintele comisiei de învățământ, și membrilor comisiei,  pentru munca depusă în acest sens. Mulțumește și acelor colegi care au participat la îmbunătățirea învățământului cu ajutorul digitalizării în județul Harghita. Este vorba despre o sumă mai mare, despre  un proiect mai mare , pe care vor să realizeze împreună cu municipalități în folosul  a 24.000 de copii. Valoarea acestui proiect care va fi solicitat de la Banca de Dezvoltare Europeană  este de 82 milioane de Euro. Asta înseamnă  o rambursare anuală de 7.500 Euro/localitate, ceea ce nu înseamnă  sfârșitul lumii  pentru nici-o localitate,dar nivelul învățământului poate fi ridicat la un alt nivel. Din punctul de vedere al digitalizării, sistemul educațional ,clasele 1-4 și 5-8,  ar putea fi tratați în mod complex în regiunile județului Harghita, începând de la protecția împotriva incendiilor, până la protecția datelor. Asta , printr-o videoconferință a fost discutat cu 197  de directori de școli.  Domnul președinte solicită consilierilor județeni sprijinul în întocmirea cât mai rapidă de către școli, a unui chestionar în această temă, și mulțumește tuturor pentru colaborare.

Domnul președinte Borboly Csaba dorește să informeze consiliul despre încă o problemă și anume ajutorarea producătorilor locali. Solicită primarilor să organizeze târguri  locale, în vederea   lansării economiei locale și  ca oamenii să nu fie nevoiți să  se aprovizioneze  din Complexele comerciale mari.

Domnul președinte Borboly Csaba dă cuvântul domnului consilier județean Incze Csongor.

Domnul consilier județean Incze Csongor salută pe toți cei prezenți  și subliniază că a sosit de jumătate de oră din ”turneul” pe care au făcut a doua oară , deoarece a participat la  distribuirea către medicii de familie din   Odorheiu Secuiesc, a echipamentelor de protecție și a dezinfectanților, cumpărate de Consiliul Județean Harghita.  Domnul consilieri a dorit să împărtășească cu colegii lui experiențele sale de care a avut parte cu această ocazie. A reușit să ajungă la toți 17 medici de familie, care au primit cu mult drag, cu entuziasm aceste echipamente de protecție și dezinfectantele, având în vedere că ei sunt cei care luptă în prima linie în combaterea pandemiei, deoarece fiecare bolnav înainte să ajungă la spital sau să cheme salvarea,este obligat să se consulte cu medicul de familie. În cele mai multe cazuri nu prin telefon, ci personal se prezintă la medicul de familie.   Printre altele, domnul consilier a vorbit personal cu un medic de familie, care a consultat  un bolnav, care ulterior a fost diagnostizat pozitiv. Acești medici de familie  sunt expuși pericolului de a fi infectați cu coronavirus,  având în vedere că și  în județul Harghita  numărul cazurilor a început să explodeze. Medicii de familie l-au rugat pe domnul consilier județean Incze Csongor să transmită  către  Consiliului Județean Harghita, aprecierea și  mulțumirile lor, fiindcă așa simt,  că în afară de consiliul județean, de celelalte autorități au fost tratați ca niște copii vitregi. Au mulțumit donația și așteaptă în continuare alte donații, fiindcă zilnic au nevoie de aceste echipamente și dezinfectante. Domnul consilier s-a interesat de ce au nevoie mai mult. Au nevoie de trei lucruri, primul și cel mai important este dezinfectantul, de asta au nevoie uriașă și când trebuie să cumpere  costă foarte mult , și nici nu prea se găsește. Pe locul doi și trei sunt măștile și mănușile protectoare. De aceste trei lucruri au cea mai mare nevoie.

Domnul consilier județean Incze Csongor propune  Consiliului Județean Harghita ca această acțiune bună, pe care a pornit-o  să nu fie întreruptă, pentru că în județ vârful pandemiei de acum încolo începe, și acești medici  din prima linie să fie echipați corespunzător.

Domnul consilier județean Kolozsvari Tibor dorește să consolideze cele spuse de domnul Incze Csongor, și menționează  că nimeni nu a fost indiferent de gestul Consiliului Județean Harghita.  Toată lumea a mulțumit cu entuziasm  acțiunea Consiliului Județean. Domnul Kolozsvari Tibor  a spus medicilor să semnaleze în continuare dacă  întâmpină greutăți, ca după posibilități  să pot fi ajutați,ceea ce au primit cu bună credință.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă pe domnul secretar general al județului Vagassy Alpar, câte zile mai sunt până la ședința următoare  după noul codex.

Domnul secreta general al județului Vagassy Alpar răspunde - 5 zile, și subliniază că dacă pe 29 mai va avea loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, atunci materialul trebuie comunicat sâmbătă.

Domnul președinte Borboly Csaba arată că pe data de 29 mai poate avea loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita.

Domnul vicepreședinte Biro Barna Botond  a dorit să informeze consiliul că în cadrul Direcției generale programe ,  proiecte și achiziții publice,  este serviciul care  răspunde  pentru proiectele europene. În această săptămână au primit vești bune în ceea ce privește  cele două proiecte europene SOFT , care au fost adjudecate pozitiv. Ambele  în axa transnațională a Dunării. În ambele cazuri, Slovenia este solicitantul principal.  Suma celor două proiecte este de 300.000 de  Euro, sumă ce revine județului Harghita. Unul din lucrurile despre care este vorba, este ținerea tinerilor talentați  acasă, și celălalt pentru ademenirea celor care au emigrat, și aici încearcă  construirea unei relații strânse cu agenția de dezvoltare. Obiectivele programului ” Harghita te așteaptă acasă” sunt acelea ca tinerii să simtă ajutorul care poate fi oferit de Consiliul județean  în privința planurilor lor de viitor,  și anume să planifice viitorul  acasă. În situația de față  când mulți sunt nevoiți să se întoarcă în țară, să le poate fi  oferit  o noțiune potrivită,  o viziune potrivită, și să fie ajutați în a-și găsi rostul acasă,  respectiv celălalt program , creșterea capacității   instituțiilor de stat, instituțiilor  administrative locale, în privința tratării eficiente a problemelor comunității rome. Este bine cunoscut faptul că ținerea  relațiilor cu comunitățile rome este greu,  dar și , cât de greu poate fi realizat  organizarea socială comună.

Domnul vicepreședinte Biro Barna Botond  este sigur,că acest program va adăuga un plus la  activitatea administrației județene și la activitatea administrațiilor locale. Domnul vicepreședinte mulțumește doamnei director general adjunct Farkas Eniko , și echipei sale, pentru munca depusă în ultima perioadă, pentru ca Consiliul județean să poate depune cât mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană.   Domnul vicepreședinte informează colegii  că la următoarea ședință de consiliu, participarea consiliului județean în consolidarea derulării proiectelor va fi prezentat consiliului  în formă de proiecte de hotărâri, și solicită sprijinul doamnelor și domnilor consilieri  la aceste programe.

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot secret numirea doamnei Forró-Zöld Emese în funcția de administrator la societatea ”Honline Media” S.R.L. având C.U.I.  27256079, cu puteri depline de reprezentare și administrare al societății.

Rezultatul votului: 19 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare și închide ședința extraordinară a Consiliului Județean din data de  20 mai 2020.

Minuta Ședinţei de îndată a Consiliului Judeţean Harghita din data de 20 mai 2020,  cu număr de înregistrare  nr. 11.700 / 25.05.2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea-Ciuc, 25 mai 2020

 

 

Președinte                                                                          Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                             Vágássy Alpár

 

 

Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

Întocmit,

Zsok Sarolta