Consiliul Judeţean Harghita
sâmbătă, 27 aprilie 2024 08:43:26
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței extraordinare CJH din 14 iulie 2020

 

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare  a Consiliului Judeţean Harghita din data de 14 iulie  2020

 

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 14 iulie 2020

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

11

DOBREAN VASILE

PSD

12

DOBREAN TEODOR CONSTANTIN

PNL

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

FODOR ZOLTÁN

UDMR

15

HÎRLAV COSTIN

PDS

16

INCZE CSONGOR

UDMR

17

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

18

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

19

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

20

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

21

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

22

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

23

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

27

SÁNDOR BARNA

UDMR

28

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

29

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr. 798 / 2020, cu modificările și completările ulterioare,  în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. a din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a consiliului județean în sistem teleconferință/audioconfrerință.

Anunță, că este numai un singur punct pe Ordinea de zi referitor la turul ciclist din Ținutul Secuiesc.

Informează consilierii județeni, că în acest an până acum nu a fost alocat Consiliului Județean Harghita o sumă semnificativă pentru DGASPC. Efortul Parlamentarilor UDMR și a consiliului județean s-a materializat prin o posibilă alocare de sume în acest sens de la Guvern. Din acest motiv se va ține și o altă ședința extraordinară vineri, 17 iulie. Deja a apărut în Monitorul Oficial faptul că se vor primi banii. Dar finanțele încă nu a comunicat împrejurările până azi dimineață. Din acest motiv azi nu poate fi aprobat hotărârea în acest sens și nu va figura pe Ordinea de zi al acestei ședințe. Dar este totuși îmbucurător, că lângă sumele acordate nu demult pentru DGASPC HR, acum iar se alocă alte sume. Astfel se poate lua o decizie foarte importantă vineri. În această ședință se va discuta numai cauza turului ciclist al Ținutului Secuiesc, pentru că se apropie data organizării acestuia și pe lângă sprijinul acordat prin Programul de sport al consiliului județean, mai trebuie modificat și bugetul național în concordanță cu aceasta. Fiecare zi contează și este recunoscător consilierilor pentru prezență. Dacă se mai trage timpul o săptămână, organizatorii competiției nu pot să deconteze cheltuielile necesare.

Întreabă de la domnul secretar general al județului dacă este cvorum și dacă traducerea prin platforma STS funcționează bine ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár salută pe toţi cei prezenţi. Spune că din cei 31 de consilieri sunt prezenți 29. Lipsesc Sándor Krisztina și Nagy Pál.  Spune, că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

Traducerea prin STS funcționează bine.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă cineva dorește să semnaleze, că nu va vota la oricare dintre proiectele de hotărâri ?

 

Nu semnalează nimeni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi .

 

  1. Proiect de hotărâre privind  aprobarea acordării alocației bugetară pentru cofinanţarea: „TURULUI CICLIST AL ŢINUTULUI SECUIESC – 2020”, ediţia a XIV-a

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

Rezultatul votului : 29 da

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că de ani de zile se sprijină acest eveniment și este mândru de existența acesteia. Sunt foarte puține competiții internaționale, unde este cotat și județul Harghita, unde această zonă este promovată, arătată. Este rezultatul unei colaborări a tuturor forurilor decizionale din secuime. Este un concurs și din perspectiva asigurării infrastructurii necesare, pentru că un traseu din concurs va trece pe drumul spre Harghita Băi. Are încredere, că și stratul asfaltic va fi finalizată până la desfășurarea competiției. În afară de zilele Ținutului Secuiesc, aceasta este al doilea eveniment major, la care participă toate consiliile județene din secuime. Suma sprijinului acordat de către consiliul județean se poate citi în hotărâre. Este vorba despre 50.000 lei. 

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond salută pe toți cei prezenți. În fiecare an consiliul județean participă la trei competiții de sport importante împreună cu Direcția Sportivă din județul Harghita. Se bucură, că în acest an s-a putut majora suma cu care se sprijină competiția în discuție la solicitarea organizatorilor. Are încredere, că va fi un eveniment remarcabil și folositor, care va lega secuimea și că Direcția Sportivă Harghita va pregăti și celelalte două competiții sportive cu o eficiență asemănătoare.  În acest sens erau deficiențe, care poate s-au datorat schimbării la nivel de conducere a managementului acestuia. Are încredere, că acest mesaj va fi comunicat unde trebuie, ca la organizarea celorlalte două evenimente sportive majore să dovedească aceeași eficiență de organizare. Roagă colegii să participe la promovarea acestor evenimente sportive, la transmiterea informațiilor pozitive  legate de acestea, ca imaginea județului Harghita să primească aprecierea cuvenită. Mai sunt două competiții extrajudețene sportive de la sfârșitul săptămânii. Vineri începe Raliul Harghitei. Este evenimentul cel mai mediatizat din județul Harghita.  Are încredere, că pandemia nu îi va opri pe organizatori și nici spectatorii. În acest sens speră, că vor fi respectate cerințele legii privind măsurile de siguranță impuse.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba  semnalează, că se află la Protopopiatul Unitarian din Odorheiu Secuiesc, unde s-au semnat contractele de colaborare la evenimentele religioase organizate la care s-a solicitat sprijin din partea consiliului județean. De acolo se va deplasa la restul Protopopiatelor din localitate cu aceeași intenție.  

 

Domnul consilier județean Szentes Antal salută colegii. Crede, că această competiție este foarte importantă și felicită organizatorii, ca contrar împrejurărilor anevoioase totuși au îndrăznit să întrunească condițiile de desfășurare a competiției. Din partea Direcției Sportive Județene sprijină cu toată posibilitățile evenimentul. Precum a spus și domnul președinte, și tronsonul de drum spre Harghita Băi este în curs de asfaltare, astfel concurenții din acest an deja pot trece pe acolo. Felicită organizatorii și transmite noroc bun participanților la concurs.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că competiția este fondat de domnii Ráduly Róbert Kálmán, primarul Municipiului Miercurea Ciuc și Csíki András, fostul director de la Direcția Sportivă Harghita. Felicită dânșii pentru buna idee. Nu numai prin alocări de sume se sprijină competiția de către consiliul județean. Sunt multe alte probleme logistice în cursul derulării unui asemenea eveniment de mare anvergură, unde se implică și consiliul județean, cu locuri de cazare, aprovizionare, etc. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind  aprobarea acordării alocației bugetară pentru cofinanţarea: „TURULUI CICLIST AL ŢINUTULUI SECUIESC – 2020”, ediţia a XIV-a .

Rezultatul votului        : 27 Da

 

Diverse

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează consilierii județeni despre două teme.

În cursul zilei de joi din această săptămână va fi organizat o întâlnire cu reprezentanții județelor Mureș, Bistrița și Suceava, având în vedere, că data trecută s-a făcut o înțelegere la Bilbor despre lansarea unui proiect de marea anvergură despre modalitățile prin care domeniul schiabil se poate realiza în jurul munților Călimani. Precum deja este în derulare realizarea unui PUZ prin ADI Călimani-Giurgeu,  la ADI Ciomad-Balvanyos, sau la ADI Harghita, se dorește lansarea acestui proiect. Prin colaborarea cu cele patru județe se dorește aducerea multor investiții durabile în zona respectivă.

             Cealaltă temă se referă la desfășurarea ședinței delegate a Asociației de Dezvoltare Centru, care se va desfășura în Municipiul Miercurea Ciuc. Locația ședinței este Cetatea Mikó.

Dacă sunt consilieri județeni, care sunt interesați să participe la  careva dintre  evenimente, să anunțe Cancelaria.

Pe Ordinea de zi a ședinței ADR Centru de mâine sunt mai multe teme, care interesează în mod deosebit Consiliul Județean Harghita. Este foarte important ca fondurile Europene să nu ocolească județul. În momentul de față având în vedere anunțurile despre programe de finanțare, accesibilitatea la fondurile de finanțare Europene a județului Harghita este foarte limitată în vederea satisfacerii solicitărilor reale și concrete în perioada anilor 2021-2027.  Mâine dorește să convingă colegii de la ADR Centru, că județul Harghita are dreptul la mai mulți bani decât a primit în ultima perioadă în numele solidarității și echitabilității. Totodată vrea să convingă reprezentanții celor 5 județe, că proiectele de finanțare pentru fonduri Europene a  județului Harghita cu privire la sprijinirea educației digitale este deosebit de importantă și prioritară în perioada următoare. Se va discuta și despre drumurile județene. Cine are posibilitate ca mâine la ora 11 să participe la lucrări, să anunțe Cancelaria.

Vineri se va ține o altă ședință extraordinară, unde temele principale vor fi sumele alocate pentru DGASPC HR, și continuarea investițiilor în derulare. Se bucură enorm pentru alocarea recentă, și este recunoscător parlamentarilor UDMR, pentru că nu lipsea mult ca utilajele în lucru să fie oprite din lipsă de fonduri.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán anunță consiliul județean că împreună cu 5 alți consilieri județeni în perioada 30 iunie - 3 iulie au participat la o delegație în județul Tolna, Ungaria. Era importantă această deplasare din două motive. A participat deja a doua oară la zilele valorilor județului Tolna. Este o experiență pozitivă în sensul că metodele privind organizarea evenimentului ar fi bine de însușit și de județul Harghita. Probabil va fi nevoie de alte întâlniri pentru discutarea detaliilor.

            Au fost în vizită la Centrala Nucleară din Paks. Au avut posibilitatea de a discuta cu primarul și viceprimarul din localitatea Paks. Având în vedere efectele economice benefice, chiar trebuie susținut construcția celui de al doilea reactor funcțional. Practic construcția va dura 9 ani în care vor fi angajați 12500 de oameni. Astfel vor putea oferi locuri de muncă pentru mullți specialiști, care nu vor trebui să plece prea departe de casă pentru serviciu. În acest sens discuțiile cu județul Tolna, dar și cu orașul Paks trebuie menținute.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond mulțumește domnului consilier că a reprezentat bine județul Harghita împreună cu alți colegi. Există interesul necesar pentru tema din discuție. Colaborarea între cele două județe se va intensifica pe marginea celor menționate. Are încredere, că domnul consilier va dori și va lucra în continuare la acest proiect materializând experiențele acumulate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba închide ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita, și mulțumește pentru participare.

Minuta Ședinţei de îndată a Consiliului Judeţean Harghita din data de 14 iulie 2020,  cu număr de înregistrare  nr.  15389  / 15.07.2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, 13 septembrie 2020

 

Președinte                                                                    Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                        Vágássy Alpár

 

Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

Întocmit,

Kelemen Biborka